10.11.
| Pinceszínház – Ágens Társulat – Tragédia: Az ember >>>
09.27.
| Pinceszínház – Maggi és Lillemor >>>
09.26.
| PesText – Vigyázat, ez Bob Dylan! >>>
09.26.
| Pinceszínház – Ágens Társulat: Kurtizánképző >>>
09.22.
| Egy ragyogó tehetség a tűzhányók és gleccserek országából – Víkingur Ólafsson végre ismét a Müpában >>>
09.20.
| Roma Hősök – Európai drámák kötetbemutató >>>
09.19.
| A Pinceszínházban tartja Ady-estje ősbemutatóját Jordán Tamás >>>
09.18.
| A Szentendrei Teátrum produkcióival folytatódik a MASZK őszi kollekciója >>>
09.17.
| Nemzetközi sztárírók és a hazai kulturális élet legjava a 2021-es PesText fesztiválon >>>

09.16.
| Kardos Sándor kapja a ZSIFF idei életműdíját >>>
05.17.
| Középiskolások irodalomról – szóval, képpel >>>
06.03.
| Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!) >>>
06.03.
| Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei) >>>
06.02.
| Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája) >>>
06.04.
| Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017) >>>
04.28.
| Előkerültek Pilinszky álmai >>>
04.27.
| PesText 2021 – Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázat >>>
04.26.
| A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját >>>

DANTE KÖREI
700 éve halt meg a költő

Tandori Dezső verse, Petrarca, Pier Paolo Pasolini művei

Kerber Balázs válogatása,a kortárs olasz költészetből

Vígh Éva, Máté Ágnes, Szörényi László, Kabdebó Lóránt, Nádasdy Ádám, Kocziszky Éva, Yilmaz-Mészáros Enikő, Pál József írása Dante művészetéről

>>>

VERSENY A SZEGEDI EGYETEM FENNÁLLÁSÁNAK
100. ÉVFORDULÓJÁRA
Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola magyar nyelv és irodalom munkaközössége áprilisban irodalmi vetélkedővel ünnepelte a Szegedi Tudományegyetem kettős – a szegedi egyetem létrejöttének 100 éves, illetve a szegedi „összegyetem” megalakulásának 20 éves – évfordulóját. Az eseményhez kapcsolódóan a gimnázium az elmúlt év őszén 3 fordulós irodalmi pályázatot hirdetett középiskolás diákok számára […]

>>>

Szeptembertől indul a 92. Ünnepi Könyvhét és 20. Gyerekkönyvnapok
2021.08.28 - tiszatáj

92. ÜNNEPI KÖNYVHÉT
ÉS 20. GYEREKKÖNYVNAPOK

 

A Dugonics téren 2021. szeptember 2-5.

Az intézményekben 2021. szeptember 1-23.

 

Könyvheti programkavalkád a Dugonics téren és a Somogyi-könyvtárban

A korábbi évektől eltérően, idén ősszel rendezik meg az Ünnepi Könyvhetet, amelynek legfőbb küldetése, hogy az ország számos városában programokat kínáljon a könyvek szerelmeseinek, bemutassa a legfrissebb megjelenéseket, s találkozási lehetőséget biztosítson az olvasók és a szerzők között. Az ünnepélyes esemény ötlete, amely új lendülettel kecsegtetett a hazai könyvkiadás számára, 1927-ben fogalmazódott meg, 1929 májusában pedig meg is valósult a fővárosban. A vidéki nagyvárosok, így Szeged is, egy évvel később csatlakoztak a sikeres programsorozathoz. Így az Ünnepi Könyvhét sikere immár 92 éve töretlen.

A programsorozat Szegeden több mint 15 helyszínen valósul meg, középpontjául a korábbi évekhez hasonlóan a Dugonics teret választották a szervezők, ahol a vendégsátrakban nemcsak a könyvkiadók vonultatják fel kiadványaikat, hanem olyan szervezetek is helyet kapnak többek között, mint az Europe Direct Szeged, a Belvárosi Mozi és Interaktív Élménytár, az MNL Csongrád-Csanád Megyei Levéltára, a Somogyi-könyvtár Íróklubja, különböző állatvédő szervezetek, de izgalmas programokkal készülnek a városban jelentős nemzetiségi önkormányzatok, egyesületek és közösségek is.

Ízelítő a Dugonics tér könyvheti programjaiból

A 92. Ünnepi Könyvhét megnyitójára szeptember másodikán, csütörtökön 16.30-kor kerül sor, ünnepi szavait ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő és író tolmácsolja a közönség felé. Az ünnepségen Tóth Krisztina egy versét Kiss Ágnes, a Kövér Béla Bábszínház igazgatója mondja el, majd Kövér Béla Bábszínház meglepetésműsort ad elő. Közvetlenül a megnyitó után a könyvkiadási támogatások átadása következik, majd az ukrán nemzetiségi hónap keretében tradicionális műsort tekinthetnek meg az érdeklődők, az lvivi 8. sz. állami zeneiskola bandurásegyüttesének műsorát hallgathatják meg. A nap színpadi programját a Szegedi Egyetemi Színház bemutatkozása zárja.

Szeptember 3-án, pénteken 17 órakor Grecsó Krisztián József Attila-díjas író és költő lesz az Ünnepi Könyvhét vendége, de Barnák László is megosztja a közönséggel, hogy milyen produkciókkal készül az új évadban a Szegedi Nemzeti Színház. Továbbá Szilágyi Bay Péterrel, Patócs Molnár Jánossal, dr. Isaszegi Jánossal, valamint dr. Marjanucz Lászlóval és prof. dr. Blazovich Lászlóval is találkozhatnak az érdeklődők. A zenéről a szegedi görög Eleftheria Tánccsoport, valamint a Molnár Dixieland Band gondoskodik.

Szeptember 4-én, szombaton délelőtt a szegedi íróké és költőké lesz a főszerep. Bene Zoltánnal, Bogoly József Ágostonnal, Diószegi Szabó Pállal, Kiss Ernővel és Orcsik Rolanddal hallgathat meg beszélgetéseket a közönség. Délután pedig Bakos András Isteni testek című verseskötetét mutatják be. 17 órakor Janikovszky Éva 1938 és 1944 között írt naplójával ismerteti meg az érdeklődőket a Móra Kiadó. Ezt követően Görög Ibolya, a „protokoll nagyasszonya” beszél eddig megjelent köteteiről. Majd Závada Péter költő és drámaíró mutatja be a közelmúltban, Gondoskodás címmel megjelent verseskötetét. A napot a szegedi Deák Big Band zenés műsora zárja.

Szeptember 5-én, vasárnap délután a Fricsay Fúvószenekar könyvheti térzenéjét Veszelka Attila regényének bemutatója követi. 17.30-kor Háy Jánossal hallgathat meg beszélgetést a közönség A cégvezető című regénye kapcsán. 18 órakor A székely írás emlékei című kötetet mutatják be a szerzők, Benkő Elek, Sándor Klára, valamint Vásáry István. A Dugonics téri programot a deszki Bánát Szerb Néptáncegyüttes fellépése zárja.

*

Ízelítő a Somogyi-könyvtár könyvheti programjaiból

Szeptember 1-jén, 16 órától a Somogyi-könyvtár Íróklubja mutatja be legújabb antológiáját Jövő a tükörben, avagy Mi dolgunk a világon címmel. A 92. Ünnepi Könyvhét megnyitójára szeptember másodikán, csütörtökön 16.30-kor kerül sor a Dugonics téren, ünnepi szavait ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő és író tolmácsolja a közönség felé. Az írónővel ezt követően a 18 órai kezdéssel a Somogyi-könyvtárban találkozhat a közönség. A megnyitó napján a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban képregényklubbal, a Móra Utcai Fiókkönyvtárban pedig könyvbemutatóval készülnek a szervezők, Patty Wipfler: Hallgasd meg! Öt egyszerű eszköz a gyereknevelés mindennapos kihívásaihoz című könyvét Balogh Fruzsina, a Kapcsolódó Nevelés Egyesület elnöke dolgozza fel.

Szeptember 3-án, 17 órakor a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban könyvajánlóval egybekötött élőzenével hangoldóhatnak az érdeklődők a KidsAlone zenekarral. Ezt követően Grecsó Krisztián József Attila-díjas író és költő lesz az Ünnepi Könyvhét vendége, a téren és a Somogyi-könyvtárban egyaránt.

Bene Zoltán két frissen megjelent kötetét is bemutatja, először szeptember 6-án Sarki fény című művét, majd szeptember 14-én a Mandola története című kisregényét. Az író ezen kívül számos kötetbemutatót vezet még a hónap során, így például szeptember 6-án Döme Barbarával beszélget Angyalt reggelire című kisregényéről, szeptember 7-én rendhagyó irodalomóra keretében Tallián Mariannt kérdezi A szegények fejedelme – II. Rákóczi Ferenc című kötetéről, szeptember 10-én pedig Temesi Ferenc Apám című regényét mutatják be. Valamennyi programnak a Somogyi-könyvtár első emeleti közösségi tere ad helyet.

Ismeretterjesztő kötetek is helyet kapnak a bemutatók sorában. Szeptember 8-án a Mesterségek dicsérete – 130 éves a kereskedelmi és iparkamara Szegeden című könyvvel, szeptember 17-én pedig Tóth Marcell A Király utcától a Király utcáig. XX. századi zsidósors egy fotóhagyaték alapján című kötettel ismerkedhet meg a közönség. A Könyv és kutatója elnevezésű szabadegyetemen ezúttal az SZTE Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék oktatóinak legfrissebb könyv-, könyvtár- és eszmetörténeti kiadványait mutatják be az érdeklődőknek. Hevesi Andrea vendégei lesznek többek között Hegyi Ádám, Monok István, Sándor Klára és Zvara Edina.

Szeptember 9-én Két történettel ismerkedhet meg a közönség a szeretet erejéről és hatásáról András K. Zoltán Vöcsis (Politikai szatíra – Egy kicsit felnagyított torztükör az 50-es évekből) és a Szeretet erejével című köteteinek alapján. Szeptember 14-én pedig a Somogyi-könyvtár alagsori klubjában Bondár Zsuzsanna Egy ember, két nemzeti identitás című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

A határon túli magyarok, valamint a szegedi nemzetiségek is képviseltetik magukat a 92. Ünnepi Könyvhéten. Szeptember folyamán megkezdődik az Ukrán nemzetiségi hónap, amely számos programmal várja az érdeklődőket, továbbá a Hét Nap című szabadkai hetilap szerkesztősége is bekapcsolódik az ünnepi programkínálatba, szeptember 7-én.

A könyvbemutatók és beszélgetések mellett kiállításokkal is készülnek a szervezők. A Stefánia Fiókkönyvtár-klubban fotókiállítás, a Somogyi-könyvtár első emeletén Deákné Palásti Ágnes nemezalkotásai várják az érdeklődőket, valamint továbbra is megtekinthető a Dante 700 kiállítás a könyvtár földszinti kiállítóterében.

Részletes programkínálat a programfüzetekben, valamint a Somogyi-könyvtár weboldalán olvasható: http://konyvhetszeged.sk-szeged.hu/2021.09.19 - tiszatáj

ZŰRÖS KETTYINTÉS, AVAGY PORNÓ A DILIHÁZBAN
Provokatív, egyúttal rendkívül intelligens, önmagunk és társadalmunk elé görbe tükröt illesztő remekművet alkotott a román újhullám egyik leginkább jegyzett direktora: Radu Jude előző munkája nyomvonalán haladva vágta zsebre az Arany Medvét és alkotta meg pályája eddigi talán legjobbját… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.09.16 - tiszatáj

ARANYI SÁNDOR ÉS TANÍTVÁNYAI
Ezek a melók itt most azért érdekesek, mert nem egy téma vagy szemléletmód, hanem Aranyi mentén kerültek a falra. Az ő egykori, mára szakmailag elismert tanítványai állítanak itt ki, és ezt leszámítva semmi közös, vagy semmiféle kapcsolódási pont nincs a falra kerülő munkákban… – VÁRALJAI ANNA MEGNYITÓJA

Tovább olvasom >>>
2021.09.16 - tiszatáj

SZABÓ IMOLA JULIANNA: LAKÁSA VAN BENNEM
Szabó Imola Julianna kötete olyan, mint egy tüdő. Páros, lebernyeges szerv, szükséges a légzéshez, egyszerre gyakorolja a megtartást és az elengedést. Nem szól olyanról, amiről az élet ne szólna: kórházi látogatások, nagyszülők halála, terhesség, bántalmazás, válás, költözés, szülés, gyermeknevelés, betegségek, elöregedés. Mindezek egy képileg is burjánzó nyelven, a megértés vágyának orgánumán… – SZUTORISZ SZABOLCS KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.09.16 - tiszatáj

SZALAI ALEXA RITA TÁNCMŰVÉSZ, AZ 1984 KOREOGRÁFUS-ASSZISZTENSE
Táncol, tanít, az 1984 című sikerprodukció koreográfus-asszisztenseként is dolgozik Szalai Alexa Rita táncművész, a Szegedi Nemzeti Színház tánckarának tagja, aki Győrből került a Tisza partjára… – HOLLÓSI ZSOLT INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.09.15 - tiszatáj

DANTE KÖREI
700 éve halt meg a költő

Tandori Dezső verse, Petrarca, Pier Paolo Pasolini művei

Kerber Balázs válogatása,a kortárs olasz költészetből

Vígh Éva, Máté Ágnes, Szörényi László, Kabdebó Lóránt, Nádasdy Ádám, Kocziszky Éva, Yilmaz-Mészáros Enikő, Pál József írása Dante művészetéről

Tovább olvasom >>>
2021.09.15 - tiszatáj

FERENCZY ORSOLYA MUSETTA SZEREPÉRE KÉSZÜL
Sűrű évad vár Ferenczy Orsolyára, a Szegedi Nemzeti Színház Erdélyből indult fiatal magánénekesére, akit legközelebb októberben Musetta szerepében láthat a közönség Göttinger Pál nagyszínházi Bohémélet-rendezésében. Novemberben Belinda, decemberben Konstanze, márciusban Donna Anna szerepében lép színpadra, az évad végén pedig a Marica grófnő Lizáját alakítja… – HOLLÓSI ZSOLT INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.09.13 - tiszatáj

STILLWATER
Műfaji hagyomány és szerzői világkép példás egyensúlya: Tom McCarthy védjegyei nem tűnnek el, a 2015-ös Oscar-nyertes Spotlight után a független közegből érkező direktor újabb lépést tesz a populáris filmkészítés irányába, de csupán annyi sallanggal, hogy azok ne gátolják ambíciói kiteljesedését… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.09.13 - tiszatáj

HORVÁTH DÁNIEL FESTŐMŰVÉSZ MÁS TÁJAK CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA A K GALÉRIÁBAN
Lead: Burjánzó, zöldellő növények kavargó színfoltjai borítják be a K Galéria alagsori kiállítótermét. A buja növényzet között hol katonák masíroznak kivont karddal, hol piciny házikó képe tűnik fel egy szikrázó gyémánton. Horváth Dániel új, Más tájak című kiállításának különös tájképei között járok… – TAKÁTS FÁBIÁN BESZÁMOLÓJA

Tovább olvasom >>>
2021.09.12 - tiszatáj

KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ KRASZNAHORKAI BALÁZS RENDEZŐVEL A BELVÁROSI MOZIBAN
A gyönyörűséges Máramarosi-havasokban játszódik Krasznahorkai Balázs első nagyjátékfilmje, a különös apa-fiú történetet elmesélő Hasadék, amiről a rendezővel és a fiút alakító Babai Dénessel hallhattak beszélgetést a Belvárosi mozi nézői a péntek esti vetítés utáni közönségtalálkozón. Házigazdaként Ibos Éva kritikus, művészettörténész faggatta a vendégeket… – HOLLÓSI ZSOLT BESZÁMOLÓJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Tandori Dezső: Felplusztulás, leplusztulás (Előzetességek és utólagosságok [2018–2019])Demény Péter: Az élet gesztenyéi (Slágerek, sanzonok, slamasztikák)H. Balogh Gyula: Alsóvárosi hitregékBakos András: Isteni testekSzathmári István: Spanyol reggeliSántha József: BörtönkarnagyNormal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattTandori Dezső: Nincs beszédülésPetőcz András: A visszaforgatott időLengyel András: Tömörkény-tanulmányokKálnay Adél: Szivárványország (Utazz velem!)Virág Zoltán (szerk.): Színkép, hangkép, összkép (Írások elméletről és gyakorlatról)Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Fried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházTandori Dezső: A szomszéd banánhalSeregi Tamás: Művészet és esztétikaÉszlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Zalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)„Ragyogó pusztulás” – kortárs osztrák irodalmi antológia (szerk.: Bombitz Attila)Lengyel András: Ellenkultúra, peremhelyzetben (Marginalitástörténeti vázlatok)Bíró-Balogh Tamás: Az irodalom személyességekabai lóránt: semmi színSzlováknak lenni csodás…Petőcz András: A megvénhedt IstenDemény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólTandori Dezső: Szellem és félálomKálnay Adél: Hamvadó időSzepesi Attila: IstenporPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Sághy Miklós: A fény retorikájaTandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézCsiki László: A kaptárBaka István: Műfordítások III.Jász Attila: Fürdőkádból a tengerTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaBíró-Balogh Tamás: TollvonásokFried István: Magyar irodalom(történet)