Nyolcadszor rendezik meg a nemzetközi klasszika-filológiai konferenciát Szegeden

Miután 2020-ban sok más esemény mellett a mi konferenciánkat is elsöpörte a pandémia, idén ismét megrendezzük, immár nyolcadik alkalommal a Sapiens Ubique Civis PhD Student and Young Scholar Conference on Classics and the Reception of Antiquity elnevezésű konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2021. szeptember 1. és 3. között.

A konferencia egyik fő célja, hogy a tudományterület fiatal kutatói számára fellépési és publikálási lehetőséget biztosítson egy nemzetközi konferencián, illetve egy nemzetközi folyóiratban. Az előadásokból készült tanulmányok publikálására 2020 óta saját, az ELTE Eötvös József Collegiumával közösen kiadott folyóiratunkban biztosítunk lehetőséget, természetesen szigorú peer review elbírálás után.

Az esemény fontos célja az is, hogy a világ számos országából idesereglett fiatal kutatókkal a magyar ókortudomány, a neolatin stúdiumok és ezek recepciójának kutatása mellett Szeged városát és a Szegedi Tudományegyetemet is megismertesse és megszerettesse. Fontos számunkra az is, hogy a Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék ily módon is hozzájáruljon a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara hírének és ismertségének növeléséhez.

Az idei konferencia szekcióinak témái: római irodalom, görög és római vallás, császárkori római történelem, a dicséret megjelenése a görög római irodalomban, római hadtörténet, az antikvitás utóélete, görög irodalom, görög kultúra, köztársaságkori római történelem, illetve az ókortudomány különböző aspektusai.

A konferencia külföldi résztvevői és plenáris előadói idén tizenhárom ország különböző egyetemeiről érkeznek: Ausztria (Graz, Erfurt, Innsbruck), Belgium (Antwerpen, Gent), Bulgária (Szófia), Csehország (Brno), Egyesült Királyság (London, Oxford, Birmingham, St. Andrews), Görögország (Thesszaloniki), Izrael (Ramat Gan), Németország (Heidelberg), Olaszország (Róma, Bologna, Genova), Spanyolország (Madrid, Cantabria), Svájc (Genf), Szerbia (Belgrád), Szlovákia (Pozsony). A hazai ókortudományt az SZTE mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem előadói képviselik.

A szervezőmunkát a Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék fiatal oktatói, PhD-hallgatói és graduális hallgatói végzik.

A konferencia elérhetősége a Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék honlapján:

http://klasszika.hu/konferenciak/sapiens-ubique-civis/

A konferencia fővédnöke az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Dékánja, Prof. Dr. Gyenge Zoltán.

A konferencia támogatói: SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Szegedért Alapítvány, Bánffi & Bánffi Kft., Szeged Tourinform.

A konferencia szervezői hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra: a programfüzetet és handoutokat csak elektronikusan tesszük hozzáférhetővé, az étkezések szervezése és a konferenciacsomag összeállítása során újrahasznosított és környezetbarát anyagokat használunk.

A konferenciáról további információ kérhető a [email protected] címen.