Online Túlélősóval jelentkezik Szegedről a MASZK Egyesület

Május 14-én, pénteken kezdődött a szegedi MASZK Egyesület Tavaszi Kollekciója, melynek idei alcíme: Túlélősó. Az online elérhető programsorozatban az egyszeri, csak erre az alkalomra, a Régi Zsinagógában készült produkciók mellett színházi és zenei különlegességek is helyet kaptak, és a hagyományokhoz híven szegedi és szegedhez kötődő alkotókkal, jól ismert és pályakezdő művészekkel is találkozhatnak majd a nézők.

Május 14-én egy ősbemutatóval, Zsigó Anna és Szabó Zoltán Tiprás című darabjával indult a közvetítéssorozat. A MANNA és a FÜGE koprodukciójában készült előadás főszereplője egy harmincas értelmiségi, aki nem az otthonában, a családjával, hanem egy kocsmában éli az életét. Elszalasztott lehetőségek és megvalósult tervek, bizalom és felelősségvállalás magunkért és másokért, lépésről lépésre követett életterv vagy motiválatlanság – határhelyzetek és dilemmák a mai harmincasok életéből. A főszerepet az író-rendező Szabó Zoltán játssza, partnerei: Petrics Villő, Tóth Máté, Tóth József, Gigor Attila, Tánczos Adrienn.

Május 17-én egy Szegedhez sok szállal kötődő apa-fia produkciót kínálnak 2darvasi – Madárhegy címen. Darvasi László és Darvasi Áron közösen jegyzi a bemutatás előtt álló Madárhegy című drámát, egy költői köntösbe bújtatott maffiatörténetet, melyből Darvasi Áron színész olvas fel a Régi Zsinagógában.

A május 20-ai program is Szegedre fókuszál: a Fekete péntekzenei performansz – apokaliptikus operett Orcsik Roland Szegeden élő, számos irodalmi díjjal kitüntetett vajdasági költő, műfordító, irodalomtörténész Fekete péntek című poémáját ismerteti meg a nézőkkel, egy kicsit másképp: a vadonatúj szegedi zenei formáció, a Legaljas – azaz Erdei Lilla, Lengyel Zoltán, Orcsik Roland, Szatmári Gábor és Szokol Szilárd – rendhagyó és izgalmas interpretációjában.Május 23-án mutatják be a Mihaela-ügy című különleges produkciót: az SZFE hallgatói formájában és tartalmában is a szorongató jelenre reflektáló interaktív színházi társasjátékot készítettek Gianina Cărbunariu Tigris című drámája nyomán, melyből Komán Attila készített adaptációt. A Zoom felületen, élőben zajló események során egy elszökött tigrist keres egy kisváros lakossága (köztük a nézők), valamint a helyi média. Az alkotók – Berényi Nóra, Börcsök Olivér, Váradi Gergely, Ion Curteanu, Du Tianze, valamint a rendező Klaudia Gardenő és a filmrendező-fotós Berényi Andor – egy pörgős és vicces médiakurzust kínálnak a korlátozott számú résztvevőnek.

Május 25 is Szegedé és a fiatal alkotóké: a 2017-ben alakult Törzsasztal Műhely legújabb zenés felolvasóestjét kínálják, ezúttal a Régi Zsinagógából. Az arc holdfogyatkozásai című esten a szegedi íróműhely figyelemre méltó fiatal alkotói, Beretka Annamária, Borbíró Bíborka, Ferencz Hedvig, Fodor Barbara, Haller Zsanett, Kiss Lóránt, Szutorisz Szabolcs, Új Krisztina, Vajsenbek Péter és Veszprémi Szilveszter alkotásaiból kaphatnak ízelítőt a nézők, Héjja János zenél.

Május 28-án a Szegedi Nemzeti Színház Bukowski-rajongó tagozata – azaz Bánvölgyi Tamás, Tóth Ádám és Hajdú Róbert – mutatkozik be első előadásával, melyet a Posta című regény ihletett. A BukowsKick: Vissza a feladónak! – önéletrajzi roadmovie – stand-up című produkció elkészítésében Miklós Krisztián kreatív íróként, Czene Zoltán játékmesterként vett részt.

Május 29-én Gryllus Samu zeneszerző és Brina Stinehelfer rendező interaktív dokumentarista kamaraoperájának előadásán vehetnek részt – korlátozott számban – a nézők. A Túszopera Hatala Csenge Hírzárlat, A balassagyarmati túszdráma című dokumentumregénye (Athenaeum Kiadó, 2015) alapján készült, és az 1973-as események, illetve az akkori társadalmi reakciók viszonyát modellként használva járja körül a közösség szerepét a traumák kialakulásában és erejét azok feldolgozásában. Az öt nap és öt éjszaka eseményei egy különleges online felületen, egyedülálló módon, a nézők aktív részvételével zajlanak le: nem csak szemtanúi lesznek az eseményeknek, hanem az előadás különböző szakaszaiban más és más formában kerülhetnek közelebb a történésekhez, a zenéhez, az előadókhoz és alkotókhoz. A kamaraopera előadói: Tara Khozein, Josefa Beil, Rupert Bergmann, Dominik Förtsch és a Black Page Orchestra. Az előadás több nyelven zajlik – magyar és angol feliratozásának köszönhetően ezeken a nyelveken könnyen követhető és élvezhető. Az alkotók a kamaraopera után interaktív „kiállítással” és beszélgetéssel várják a nézőket. Az előadás a MuPATh, a Pro Progressione, a WUK Performing Arts és a Black Page Orchestra koprodukciójában született.

Június 2-án Az órák című monodrámát láthatják a nézők, amelyet Michael Cunningham azonos című regénye alapján a fiatal drámaírói nemzedék egyik legtehetségesebb tagja, O. Horváth Sári állított színpadra, aki 2017-ben végzett színházrendező szakon Bocsárdi László osztályában Marosvásárhelyen. Az előadás három nő összefonódó történetét mutatja be: bár különböző korokban élnek, mindhárom figura találkozik a halállal, az anyasággal, a rájuk ruházott, megöröklött társadalmi szerepekkel, és azzal a döntéssel, hogy kilépnek-e ezekből a szerepkörökből vagy benne élnek életük végéig. Erről az elkerülhetetlen szembesülésről és az élet szeretetéről, szépségéről beszél az előadás, melyben a három nő történetét a tehetséges fiatal színésznő, a szabadkai születésű Kónya Merlin Renáta eleveníti meg, aki 2018-ban végzett színművész szakon a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán, Uray Péter osztályában.

Június 4-én a Szegeden is jól ismert Andaxínház Alkotócsoport Arcból arcba – Petri György versek – Vers-robbanás című produkcióját mutatják be, melynek felolvasószínházi verzióját a 30. THEALTER fesztiválon láthatták a szegedi nézők. A Régi Zsinagógában rögzített költészeti akció résztvevői Hajduk Károly, Kalocsay Mercedes és Kárpáti Pál, nagybőgőn közreműködik Ajtai Péter, aki – Geltz Péter mellett – az előadás zenéjét is jegyzi. A Petri mélyen hiteles, kíméletlenül őszinte költészetének közvetlen megtapasztalását nyújtó előadás rendezője Zsalakovics Anikó.

Június 8-án a 2019 januárjában alakult szegedi Solis Consort Régizenei Műhely Vivaldi a köbön! című koncertjét mutatják be, amely különleges zenei csemegének ígérkezik, hiszen az elhangzó darabokat historikus hangszereken, eredeti hangolásban hallhatja a közönség. A koncerten három, merőben más karakterű mű hangzik el a barokk vonós kamarazene mesterétől, Antonio Vivalditól: a d-moll triószonáta olasz barokk opera világát idéző motívumait az egyházi tematikájú Stabat Mater követi, amely remek lehetőséget teremt a zenészek ötletességének és kreativitásának megcsillogtatására. A záró műsorszám Vivaldi egyik – Lars von Trier Dogville-je óta különösen – híres motettájából, a Nisi Dominusból való Gloria Patri tétel lesz. Az est közreműködő művészei: Haramza Klára – ének, Horváth-Tóth Viktória – barokk hegedű, viola d’amore, Szvetnyik Margit – barokk hegedű, Farkas Eszter – barokk brácsa, Czéh Ágnes – barokk cselló és Túri Péter – csembaló.

Június 11-én a Kettőspont Színház & Spirituális Ügynökség: Gyakorlatok a megsemmisülésre (Likvidátor előjáték) című produkciót láthatják a nézők. A budapesti alkotócsapat június 15-én mutatja be Budapesten a Likvidátor, a felszámoló című kortárs moralitásjátékot, a szegedi Régi Zsinagógában ennek az 5 és fél órás, tízszereplős gigamutatványnak a sosem látott és később sem látható előtanulmányait rögzítették. Az összművészeti performanszban közreműködik: Debreczeni Imre (fest), Hoppál Mihály BassPoetry (zenél) és Formanek Csaba (színházal).

A tavaszi online Túlélősó zárásaként június 14-én egy különleges, helyspecifikus performanszt láthatnak a nézők, amelyet Monokróm  – Performansz a Régi Zsinagóga terére címmel hoz létre Gergye Krisztián és Téri Gáspár.

A jegyértékesítés az előadásokra a https://tixa.hu/maszk oldalon megkezdődött, a jegyvásárlási tudnivalók megtalálhatóak itt és a MASZK Egyesület online felületein. A nézőknek lehetősége lesz támogatói jegyek vásárlására is, ezzel segíthetik a nehéz helyzetbe került Egyesület további programjainak megvalósítását.