Tiszatájonline | 2012. szeptember 19.

Mégsem falták fel a tehenek

Hét évtizeddel ezelőtt forgatott, sokáig rejtegetett dokumentum-felvételeket mutattak be Splitben, amelyeken együtt szerepelnek az egykori kommunista hatalom és a katolikus egyház vezetői; a forrásanyagot a Magyar Filmlabor Kft. újította fel […]

MAGYAROK RESTAURÁLTAK EGY HÉT ÉVTIZEDES, REJTEGETETT HORVÁT FILMET

Hét évtizeddel ezelőtt forgatott, sokáig rejtegetett dokumentum-felvételeket mutattak be Splitben, amelyeken együtt szerepelnek az egykori kommunista hatalom és a katolikus egyház vezetői; a forrásanyagot a Magyar Filmlabor Kft. újította fel.

Splitben mutatták be Antonio Peraica, az egykori Jugoszláv Hadsereg 4. hadtestének operatőre által 1945-ben forgatott 23 perces filmet. A felvételeken többek között együtt látható Vladimir Bakaric, a Horvát Kommunista Párt Központi Bizottságának egykori titkára és Alojzije Stepinac zágrábi érsek, akit 1945-ben a kommunista hatalom háborús bűnösként 16 évnyi szabadságvesztésre ítélt. A néhai horvát egyházfőt 1988-ban boldoggá avatták.

A kamera a Zágráb főterén tartott ifjúsági felvonulás pillanatait rögzítette. Bakaric és Stepinac mellett Tolbuhin szovjet marsall és pravoszláv egyházi személyek foglalnak helyet a rendezvény ünnepi páholyában – írta szerdai számába a Jutarnji list.

A kordokumentumot Ana Peraica spliti független művész, az operatőr unokája kutatta fel és készíttette elő nyilvános vetítésre. A film azért kapta utólag a Vigyázz a filmre címet, mert ezekkel a szavakkal bízta az operatőr féltve őrzött titkát unokájára.

Antonio Peraica 1992-ben, Horvátország függetlenné válása után egy évvel hunyt el. Nem sokkal korábban árulta el Anának, hogy évtizedeken át letagadott filmtekercseket rejteget.

Peraica a két világháború között spliti fotográfus és mozgóképkészítő volt, aki 1943-ig hét éven át a római Cinecittá stúdió játékfilm-operatőreként dolgozott. A háborúban csatlakozott a jugoszláv partizánalakulatokhoz és számos filmet forgatott a hadseregről. Felvételeinek többségét a titkosszolgálat elkobozta a háború után, a most bemutatott nyersanyagról viszont Peraica évtizedeken át azt állította, hogy azokat tehenek falták fel.

A 67 éves film restaurálását a Magyar Filmlabor Kft. végezte el, amely a magyar archív filmeken túl számos európai ország filmarchívumának féltve őrzött kincseit mentette már meg az utókor számára.

Ma már technikailag szinte minden megoldható, csupán pénz és idő kérdése – fogalmazott a filmfelújítások etikai és technikai aspektusairól szólva Pintér Gábor rendező-producer, a Magyar Filmlabor Kft. nemzetközi archív üzletágának vezetője a film premierje után tartott előadásában Splitben. Ahhoz azonban, hogy hiteles filmfelújítás szülessen, elengedhetetlen a mű és szerzője iránti tisztelet, a szakmai alázat és a szakértelem – fejtette ki Pintér Gábor az MTI-nek, hangsúlyozva, hogy ezért minden restaurálás elsősorban etikai kérdés.

Az archív filmek mellett az utóbbi években számos kortárs horvát és más délszláv film utómunkálatai is a Magyar Filmlaborban készültek.

http://www.splitfilmfestival.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=831:antonio-peraica-uvaj-film&catid=151&Itemid=277&lang=hr

MTI 2012. szeptember 19., szerda 19:29