Kurtág 95: élőben közvetíti a zeneszerző születésnapi koncertjét a Müpa

A Müpa az új magyar zene elhivatott népszerűsítőjeként 2006 óta ad teret a világhírű magyar zeneszerző, Kurtág György művei köré épülő eseménysorozatoknak. A komponista 95. születésnapja alkalmából a Budapest Music Center (BMC) és együttműködő partnerei, a Müpa és a Zeneakadémia február 18. és 21. között négy estén át tartó fesztivált szerveznek. A Kurtág 95 eseménysorozat február 20-ai, a zeneszerző feleségének, Kurtág Mártának és kettejük ihlető kapcsolatának emléket állító koncertje ingyenes online közvetítés formájában látható a Müpa Home Live sorozat programján.

A kétszeres Kossuth-díjas Kurtág Györgyöt korunk legnagyobb zeneszerzői között tartják számon, aki különösen sokat tett azért, hogy a kortárs magyar zene a 20. század második felétől kezdődően is fennmaradjon a világtérképen. A komponista félreismerhetetlen tömörségű remekműveinek védjegye, hogy alig néhány hanggal képesek tolmácsolni szerzőjük szándékát. A Kurtág műveit és életét különböző nézőpontokból bemutató fesztivál február 20-ai estje Kurtág feleségére, a 2019-ben elhunyt Kurtág Mártára emlékezik és a házaspár alkotói közösségébe enged bepillantást.

A Müpa Home Live sorozatban közvetített előadáson tizenöt rövidfilmet láthatunk, amelyeket a Kurtág házaspár unokája, Kurtág Judit videoművész állított össze az évek során forgatott felvételeiből. A javarészt publikálatlan, privát felvételekből álló mozgóképes gyűjtemény Kurtág Mártát és Kurtág Györgyöt a legszemélyesebb alkotói környezetükben mutatja be. Ezek a videók semmihez sem hasonlítható dokumentumai Kurtágék életének, hiszen a külvilág számára hozzáférhetetlen perspektívából láttatják a művészházaspárt: ahogy a komponálás zajlik, ahogy az elkészült részleteket átbeszélik, ahogy otthon verset mondanak, négykezest játszanak.

A koncerten ezek a filmjelenetek kötik össze a megszólaló zenéket, amelyek két kivétellel Kurtág-miniatűrök, azon belül pedig nagyrészt a Játékok című sorozat tételei. Az előadás során olyan zenészgenerációk tagjai lépnek színpadra, akik hűséges kísérői voltak a Kurtág házaspár alkotói munkásságának. A BMC és a Müpa együttműködésében megvalósuló koncert szinte a teljes életművet felöleli, az 1970-es évek elején írott kompozíció éppúgy található a koncert műsorán (Szálkák), mint egészen friss, 2020 novemberében befejezett darab (Márta ligatúrája). Zárásként a Vajda Gergely vezényelte UMZE Kamaraegyüttes az újvidéki születésű Kurtág-tanítvány, a klasszikus zene, az új jazz és az avantgárd rock határmezsgyéjén tevékenykedő Stevan Kovacs Tickmayer In memoria aeterna című munkáját adja elő, melyet a szerző Kurtág Márta emlékének állított.

A Müpa Magazin 2021. január–februári számában Kurtág György köszönti az olvasókat, valamint Molnár Szabolcs ír a kurtági zene nemzetközi elismertségéről.

Müpa Home Live

  1. február 20., 19:30

Kurtág 95 – Üzenetek, Játékok…

Jelenetek a Kurtág házaspár életéből

https://www.mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/kurtag-95-uzenetek-jatekok-2021-02-20_19-30-mupa-home

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/3976045115773206/