Egy nő – Művész Távmozi (online premier)

Egy nő montázsfilmünk 2020. december 7-én látható a Művész Távmoziban.
A film után beszélgetést közvetítünk az alkotókkal.

A HLP bemutatja a COVID-19 járvány és karantén alatt készült közösségi filmjét:

Egy nő
A forgatókönyvet Esterházy Péter Egy nő című regénye 11 számozott részletének felhasználásával írta: Benkő Imola Orsolya

🔞 éven felülieknek

Van egy könyv. Szeret. Már amennyire egy könyv szeretni tud. Ez szeret. Nem olyan Müller Péteresen, kimondottan Esterházysan. Egy nő. Ez a címe. Számozott regény.
Tavaly úgy döntöttünk megcsináljuk a színház nyelvén. Majd jött a vírus szappanos maszkban és száműzött minket a négy fal közé, mint mindenki mást. Nesze neked próbafolyamat! Mivel messze áll tőlünk az eltántorodás, gondoltunk még egyet. Ha már tilos a másikat nyilvánosan arcon tüsszenteni, legyen a színház helyett karanténfilm. Felkértünk hát számunkra kedves és fontos alkotókat, hogy mondják kamerába Esterházy szövegeit. Vagy telefonba. Vagy mosógépbe. Amire futja. Küldjék el, ebből lesz a film. Nem távolba révedős pixelszavalat. Montázsfilm. A szó hallatán a csocsóasztalt támasztó bölcsészlányok a fiúik fülébe búgják, hogy képzeletbeli dokumentumfilm, ezt írta a francia Bazin. Az orosz Eizenstein meg azt, hogy maximálisan indulati, emocionális. A srácok vonogatják a vállaikat, fölösleges flancolni, az csak sima vágás. A vasember leüti a gonoszt. Össze van vágva, kész hatszáz. A csajok legyintenek, a montázs költészet barmok, majd kihal belőlük a vágy.
A mi filmünk sem mesél történetet. Egy közös élmény lenyomata. Költői képek sokasága Esterházy szövegein keresztül. A vágyról, a vágytalanságról. Hogyan élte meg az ember bezártságot a karantén alatt, hogyan vágyott a közelségre, a találkozásra? A karanténidőszak költői lenyomata. Hogyan tudunk egymáshoz közelebb jutni? Mire ébresztett rá a bezártság? Mi lett fontos, égbekiáltó? Közelebb akarunk jutni másikhoz. A következő lépés az érintés dicsérete.

Alkotók, szereplők:
Gyimesi Ágnes Andrea (Ágens), Botka Dóra, Góbi Rita, Kiss Izabella, Lányi Nicolette, Polner Eszter, Vecsernyés Viktória,
Bánföldi Szilárd, Kosztolányi József, Liszkai Tamás, Rédei Roland, Szilágyi Szabolcs
Interjúk: Mezei Tímea, Kállai Ákos, Korponai Dávid
Zene: Roskó Gábor, Héjja János, Gyüdi Eszter
Vágás, hang, zenei szerkesztő, sound effect: Szilágyi Szabolcs
Látvány: Kovács Gyula András
Produkciós asszisztens: Dr. Benkő Marianna
Vágó, vezető operatőr, vizuális effektus: Szemendrey István
Készítette: Benkő Imola Orsolya, Szilágyi Szabolcs

Időpont: 2020. december 7. 20:30
Helyszín: Művész Távmozi

Jegyvásárlási link: https://film.artmozi.hu/termek/egy-no-beszelgetes-az-alkotokkal/

Támogatók:
EMMI, NKA, Stage Hive, Óvóhely

A film elkészültét és bemutatását Esterházy Péter jogutódjai, és képviseletükben a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft. engedélyezte.