01.12.
| Vers l’infini. Konok Tamás életmű-kiállítása (1930–2020) >>>
12.08.
| Figyelem és irgalmasság – Iványi Gábor és Liszkai Tamás >>>
12.07.
| Edda Művek, Prognózis, Ámen és Sziámi albumokkal zárul a Lemezjátszó Classic >>>
12.07
| Egy nő – Művész Távmozi (online premier) >>>
12.03.
| Civilként az állam működési hézagaiban – L. Ritók Nóra előadása >>>
12.01.
| ArteKino 2020 – Nézz egy hónapig ingyen európai fesztiválfilmeket! >>>
11.27.
| A Szépírók Társasága XVI. fesztiválja >>>
11.26.
| Indul az e-Trafó online programsorozat >>>
11.26.
| Asztali beszélgetések… – Tompa Andrea és Szabó B. András disputája >>>
11.25.
| Olasz világsztárral, „operapástétommal” és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora >>>
NAPI TANDORI

12.15.
| Humorban gazdag Ájvonne érkezik a REÖK-be >>>
12.13.
| Trafó – Mi a te ügyed? >>>
12.11.
| Izgalmas kortárs krimi Podmaniczky Szilárd új könyve? >>>
11.18.
| Ezer újkori metszetet tesz digitális közkinccsé az Országos Széchényi Könyvtár >>>
11.13.
| Kürti László és Ross Gillett kapja a Balassi Bálint-emlékkardot >>>
10.30.
| Lemezen adták ki Keith Jarrett legendás müpabeli koncertjét >>>
10.30.
| Hogyan mutatja be egy bevásárlóközpont értékvilágát egy logó? >>>
10.30.
| A művészet, az együttműködés és a kihívásokon felülkerekedő kreativitás ünnepe volt a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál >>>
10.29.
| Asztali beszélgetések… – Sztehlo Gábor, az embermentő >>>
10.17.
| Swimathon Pécs 2020 >>>

Csontos Márta, Hartay Csaba, Marno János, Mizsur Dániel versei

„Alternatív földrajz” (kortárs egyiptomi költőnők versei Tüske László válogatásában és műfordításában)

Csippán Péter, Domokos Márton, Repkő Ágnes, Sántha József prózája

Bálint Péter, Gömöri György, Miskolczy Ambrus tanulmánya

>>>

Mindenkit nagy szeretettel várunk a SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóinak közös ólomüveg-kiállítására
2020. november 4. 17 óra 
Tiszatáj Szalon (Szeged, Roosevelt tér 10-11.)

>>>

„Egy lélek sincs a tájain […] csupa lélek mégis”
2020.11.19 - tiszatáj

NÁTYI RÓBERT MONOGRÁFIÁJA ENDRE BÉLÁRÓL

Pazar kiállítású kötettel emlékezett meg Endre Béláról, az alföldi iskola egyik legnagyobb hatású festőművészéről Nátyi Róbert művészettörténész. A könyv a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum kiadásában jelent meg, Endre Béla Tündérmesék koloritja című 2018-as gyűjteményes kiállításához kapcsolódva.

Endre Bélánál talán az alföldi iskola egy festője sem kötődött jobban ehhez a tájhoz. Szegeden született 1870. november 19-én, éppen 150 éve, a város egyik legismertebb épületében, az ún. Fekete-házban, melyet nagyapja, Mayer Ferdinánd építtetett. Franciaországi és olaszországi útjai után Hódmezővásárhelyen telepedett le. Minden nyáron – 18 éven át – a közeli Mártélyon festette a hagyományos alföldi iskolától egészen a posztimpresszionizmusig terjedő életművét. A Művészek Majolika és Agyagipari Telepének megalapításával és a majolikagyártáshoz kapcsolódó ipari formatervezési munkásságával Hódmezővásárhely iparának fejlődéséhez is hozzájárult.

Nátyi Róbert könyvének, melyet egyszerre tanulmánykötetnek és művészeti albumnak is nevezhetünk, legnagyobb érdeme, hogy érezhetően többéves kutatói munkán alapszik; nemcsak művészettörténeti szempontból elemzi Endre Béla munkásságát, hanem a művész levelezését, önéletrajzi jellegű szövegeit, korabeli híradásokat is beépítve könyvébe mutatja be ezt a páratlan életutat, nemcsak a festőt, hanem az iparművészt is. Ezzel a monográfiával a szerző bebizonyítja, hogy Endre Béla helye egyértelműen ott van a modern magyar festészet élvonalában.

 

 

Mert Endre Béla – sajnos nem egyedül – a mára szinte elfeledett alkotók sorába került. Hogy ez mennyire méltatlan helyzet, mutatja az első tanulmány is, melyből kirajzolódik egy tehetséges, európai műveltségű festő képe, aki – a korabeli visszaemlékezések szerint is – halkszavú, visszahúzódó alkat, aki végig az impulzívabb, ismertebb Tornyai árnyékában marad. Tartózkodó természete, szigorú önkritikája miatt egyéni kiállításai is alig vannak.

Az utókor is nehezen figyelt fel Endre Bélára, holott életműve a korai Munkácsy-hatást mutató életképektől az az intenzív szimbolizmusig terjed. Ahogyan Endre temetési beszédében Juhász Gyula mondta: „Endre Béla is szentképeket fest […] Egy lélek sincs a tájain, az interieurjeiben; csupa lélek mégis. Líra. Sunt lachrimae rerum”.

Szerencsére fennmaradt életműve jelentős részét a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum őrzi, így Nátyi Róbert művészettörténész szó szerint testközelből ismerheti Endre Béla világát, amit az olvasó is érezhet, ha akár csak végiglapozza a kötetet. De nemcsak lapozni, hanem végigolvasni is izgalmas a könyvet, amely egy kultúrtörténeti utazásregényként is befogadható.

A fejezetek sora végigveszi a festő életútját, de nemcsak művészi tanulmányait, fejlődését, hanem a kortárs szellemi élethez való kapcsolódását (például Juhász Gyula vagy Barcsay Jenő barátságát) is bemutatja, s ezen keresztül egy sajátosan érdekes metszetet kapunk a századelő történéseiről, kulturális viszonyairól is.

 

 

Már a kötet első felében is gazdag képanyagot találunk az írások illusztrációjaként, haladva a művészi kezdetektől, a külföldi tanulmányutakon, a festő útkeresésein át egészen Endre Béla iparművészeti munkásságáig. A kötet második felében a szerző témánként dolgozza fel a Endre festészeti munkásságát, külön mutatva be tájképfestészetét (ezen belül a Tiszáról, erdőkről, árterekről festett képeit), enteriőrjeit és csendéletfestészetét. Ebben a részben különösen impozáns képanyagot találunk, mind mennyiségben, mind – művészeti albumnál nem mellékesen – nyomdatechnikailag kifogástalan minőségben egyaránt. A képek között izgalmas művészettörténeti tárlatvezetést is kapunk egy-egy témakörhöz kapcsolódóan.

A filológiai érdeklődésűek is elégedettek lehetnek a művel, mert a kötet végén – a jegyzetek után – részletes képjegyzéket, irodalomjegyzéket és Endre Béla írásainak teljes bibliográfiáját is megtalálhatjuk.

Szerencsére nem is egyedülálló vállalkozás ez a kötet a Tornyai János Múzeum részéről, hanem a Hódmezővásárhelyhez kötődő alkotókat bemutató albumok (Németh József, Szalay Ferenc, Tornyai János) sorába illeszkedik.

Hatalmas a kötet, hatalmas a munka, mely mögötte áll. De így egy olyan monográfia született, melyet nemcsak a festészet, nemcsak az alföldi iskola, nemcsak Endre Béla iránt érdeklődők forgathatnak, hanem – tanulmányok esetén talán meglepő ezt mondani – bárki számára izgalmas és szép olvasmány lehet Nátyi Róbert könyve, amely végre oda emeli Endre Béla festészetét, ahová tartozik, a legnagyobbak közé.

Annus Gábor

 

(Reprodukciók: Dömötör Mihály)

 

Cím: Endre Béla (1870–1928)
Szerző: Dr. Nátyi Róbert
Szerkesztő: Dr. Nagy Imre
Kiadó: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ
Oldalszám: 288 oldal
Megjelenés: 2018
Kötés: Cérnafűzött, keménytáblás kötés
ISBN: 978-963-7379-58-1
Ár: 4000,- Ft

 

 

 

 

 


Címke: , , , , , ,
2021.01.20 - tiszatáj

MÁNYOKI ÁDÁM MŰVEI NYOMÁN, EGY MŰTEREMLÁTOGATÁS MARGÓJÁRA
Mányoki Ádám (1991) festőművész, grafikus. 2019-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képgrafika szakán. Mesterei: Madácsy István és Szurcsik József voltak. Sokoldalú művész, aki már az egri főiskolán is többféle technikával kísérletezett. A kezdetekben illusztrációkat készített, a litográfiát vegyes technikával kombinálva alkotott, főleg Pilinszky verseinek hatására…

Tovább olvasom >>>
2021.01.19 - tiszatáj

A fotózásra Miklós kért meg, a Volt egyszer egy Közép-Európa (1989) válogatott anyaghoz, majd az egyik legszebb könyve, Az én Pannóniám (1991) kapcsán. Ekkor tudtam meg, hogy ez a mosolygós, kedves ember – aki barátai közé fogadott a második találkozás után, mert hogy én is Szekszárdon születtem ‒ milyen szigorú, már-már kegyetlen. Többször át kellett dolgoznom az egészet. Miután megjelent, én közömbösen lapozgattam. Hogy miért használtak a kritikusok a képek kapcsán szuperlatívuszokat, máig nem értem […]

Tovább olvasom >>>
2021.01.19 - tiszatáj

NAGY GÁBOR FESTŐMŰVÉSZ ÉLETMŰ-KIÁLLÍTÁSA
Nagy Gábor festőművész olyan nagyszabású kiállítással jelentkezett október elején Szeged művészetértő közönsége előtt, amely a közel öt évtizedet átfogó képzőművészeti pályafutásának – és az egyes műcsoportokban részletesen dokumentálható – változatos alkotói tevékenységének hiteles bemutatója. Azért is lehet – sőt kell – most az életmű korrekt mérlegét megvonni, mert a REÖK két szintjének összes termeit megtöltik a művész alkotásai, azaz több mint háromszáz művet vonultat föl a kiállítás […]

Tovább olvasom >>>
2021.01.18 - tiszatáj

BARTÓK IMRE: JERIKÓ ÉPÜL
Formabontó posztapokaliptikus-poszthumanista trilógiájának sokatmondóan vegyes fogadtatása után Bartók Imre az új keretek között sem hagyja el azokat a törekvéseket és irányvonalakat, amelyek előző köteteit vezették és meghatározták. A Jerikó épül családregény, fejlődésregény, de már összetettségét és merészségét tekintve is érdemes összevetni A Patkány évével kezdődő, nagyszabású, transzgresszív trilógiával… – VIDOSA ESZTER KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.18 - tiszatáj

Csontos Márta, Hartay Csaba, Marno János, Mizsur Dániel versei

„Alternatív földrajz” (kortárs egyiptomi költőnők versei Tüske László válogatásában és műfordításában)

Csippán Péter, Domokos Márton, Repkő Ágnes, Sántha József prózája

Bálint Péter, Gömöri György, Miskolczy Ambrus tanulmánya

Tovább olvasom >>>
2021.01.14 - tiszatáj

MÜLLER DEZSŐ:
ALÁMERÜL ATLANTISZOM
Indulás és érkezés, és ami közte van. Egy tartalmas életmű stációi sorakoznak Müller Dezső legújabb verseskötetében. Ahogy öregszik az ember, gondolatai egyre többször elidőznek a Máté Péter által megénekelt „lázas ifjúság”-nál… – FÁBIÁN TIBOR KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.13 - tiszatáj

MAURER DÓRA IXEK 7-1 CÍMŰ TÁRLATA A VINTAGE GALÉRIÁBAN
Új, színpompás tárlatát tekinthetjük meg Maurer Dórának, a magyar avantgárd jeles képviselőjének, alkotójának. A Kossuth-díjas grafikus és festőművész IXEK 7-1 címet viselő munkái újdonsült szériájának, az IXEK 22-nek (2019-2020) válogatott darabjai. Három alapszínben: vörösben, sárgában, kékben „ragyogó” geometrikus alakzatok… – TAKÁTS FÁBIÁN ÍRÁSA

Tovább olvasom >>>
2021.01.13 - tiszatáj

KONOK TAMÁSRA EMLÉKEZTEK A LUDWIG MÚZEUMBAN
z Asztali beszélgetések sorozat és a Ludwig Múzeum közös online rendezvényén a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas festőművészre, Konok Tamásra emlékeztek pályatársai, barátai a művész 91. születésnapján, 2021. január 9-én… – GALAMBOS ÁDÁM BESZÁMOLÓJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.11 - tiszatáj

PIECES OF A WOMAN
Mundruczó régebben sem idegenkedett a melodrámától, ám némi kitérő után forgatott legújabb filmje mintha a zsáner legtisztább párlata lenne, kérdés, milyen végeredménnyel… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő