A Szépírók Társasága XVI. fesztiválja

Idén online rendezzük meg a Szépírók Társasága fesztiválját

Társaságunk életében számos változást hozott a 2020-as év, többet is, mint amennyire bárki is számíthatott. A járványügyi korlátozások okozta kihívások és alapító-alelnökünk, Kéri Piroska elvesztése kényszerű, a Női Érdekvédelmi Munkacsoport megalakulása viszont saját magunk vállaltaörömteli változást jelent a társaság hétköznapjaiban. Idei fesztiválunk programja ezekre a változásokra is reflektál.

Időpont: november 27. 

PROGRAM

15.00-19.00 Elismerés, politika, kánon – Nők a mai magyar irodalomban – ONLINE KONFERENCIA

A programot a SZÍN, a Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma szervezi. A SZÍN párbeszédet kezdeményez a díjakról, a nők reprezentációs lehetőségeiről, a szexuális és hatalmi visszaélésekről. A fórum elsőként a nők irodalompolitikai helyzetével kapcsolatban szervez konferenciát, felkérve a szakma elismert irodalmárait, kritikusait, szerzőit.

A SZÍN, a Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma 2020 tavaszán Hidas Judit, Kiss Noémi és Tóth Kinga szervezésében alakult meg az ország első olyan érdekvédelmi szervezeteként, mely a jogegyenlőséggel, a nők jogérvényesítésével foglalkozik az irodalomban.

Zoom link: https://us02web.zoom.us/j/82412283868?pwd=UHpiT04rQU91M3lUMG9CaDBESXNHZz09

Megnyitó: Szkárosi Endre / Kiss Noémi

Előadások:

15:00 Nők, díjak, listák

előadók:
Hidas Judit
Horváth Györgyi

Felkért hozzászólók:
Mészáros Zsolt
Berényi Emőke
Gács Anna
Deres Kornélia
Balogh Endre
Nagy Gabriella
Szkárosi Endre
Kiss Noémi

SZÜNET 15 perc

17:00 Díjeső
– díjpolitikai kerekasztal a mai magyar irodalomról –
vita, kerekasztal
Margócsy István
Bazsányi Sándor
Antal Nikolett
Tóth Kinga
Simon Márton
Valuska László

moderátor: Bárány Tibor

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A program online követhető és visszanézhető.

Az eseményt a SZÍN, a Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma szervezi.
https://szepiroktarsasaga.hu/N%C5%91i_%C3%89rdekv%C3%A9delmi_Munkacsoport

19.00 Emlékezés Kéri Piroskára 1 – Videó-üzenetek – VIDEO STREAM

Barátai, kollégái, pályatársai emlékeznek az idén elhunyt Kéri Piroskára rövid videó-üzenetek formájában. Az online követhető és visszanézhető összeállítás egy tervezett megemlékezés-sorozat első része, amit majd, szándékaink szerint, személyesen is látogatható alkalmak követnek.

Kéri Piroska 2020. május 29-én, 68 évesen hunyt el. Népművelő-könyvtáros szakon végzett Debrecenben. Kilenc évig dolgozott könyvtárosként, 1986-tól az Új Írásnál volt szerkesztőségi titkár, majd a Múlt és Jövőhöz került művészeti titkárként. 1992-től a Cserépfalvi Könyvkiadó művészeti titkára volt, 1994-1999 között a Seneca Könyvkiadó ügyvezető igazgatójaként több mint kétszáz kötetet adott ki, elsősorban elsőkötetes kortárs írókat. 2000-től a Magyar Könyvklub művészeti menedzsereként tevékenykedett, aztán került az IPM havi laphoz irodalmi rovatvezetőnek. 2004 júliusától a Szépírók Társasága titkára, 2012-től haláláig alelnöke. Egyetlen saját könyve Sugárkoszorú – Sós Júlia és köre címmel 2003-ban jelent meg nevelőanyjáról. Emlékére a Szépírók Társasága idén díjat alapított.

A videó a Szépírók Társasága Facebook-oldalán lesz megtekinthető: https://www.facebook.com/SzepirokTarsasaga/

A Szépírók Társasága elnöksége