Ráolvasás 05. – Áfra János │ Szegedi-Varga Zsuzsanna: Termékeny félreértés

ÁFRA JÁNOS │ SZEGEDI-VARGA ZSUZSANNA: TERMÉKENY FÉLREÉRTÉS

Időpont: 2020. november 4. szerda 19:00

Helyszín: Grand Café,
Deák Ferenc u. 18.

Esemény >>>

★ ★ ★

RÁOLVASÁS 05.

Áfra János és Szegedi-Varga Zsuzsanna Termékeny félreértés c. könyvének bemutatója.

Moderátor: Lanczkor Gábor
Zene: Project 333

A program a Szépírók Társasága támogatásával valósul meg.

× × ×

TERMÉKENY FÉLREÉRTÉS/ PRODUCTIVE MISREADINGS (Alföld Alapítvány, 2020.)

A költő és a képzőművész, akik különböző nyelveken szólították meg és bírták szóra egymást, kísérleti párbeszédük során megalkottak egy újat, elkezdtek beszélni egy közöset is. A kontinenseken átívelő, szerkesztőprogramok platformjain folytatott interakcióik közben létrehoztak egy olyan koncentrált kifejezésmódot, amely mediális átlépésekkel, eltérő kódrendszerek váltakozásával és keveredésével, szabályok felülírásával és határok megnyitásával tesz szert rendkívüli közlőerőre. Az eredmény nem egyszerűen egy művészeti album vagy egy verseskötet, ahogy a képek sem illusztrációk, a szövegek sem képleírások, a fordítás sem puszta nyelvváltás. A Termékeny félreértés equilibrium, amelynek minden oldalpárja az egymásnak teret engedő, autonóm felek spontán és dinamikus együttműködésének lenyomata. A művészeti ágak hierarchiába rendeződésének tudatos elutasításával évezredes kérdéseket (ut pictura poesis elv, paragone vita) aktualizálnak az alkotók. Egyszerre hívják fel a figyelmet a tudásformák specializációjából és a kifejezésmódok elszigeteltségéből adódó problémákra, valamint az ehhez hasonlóan kockázatvállaló és előremutató vállalkozások, közelítési kísérletek szükségességére.

× × ×

ÁFRA JÁNOS 1987-ben született Hajdúböszörményben, jelenleg Debrecenben él, költő, szerkesztő, műkritikus. Verseskötetei: Glaukóma (2012); Két akarat (2015); Rítus (2017). A KULTer.hu alapító-főszerkesztője volt, jelenleg az Alföld szerkesztője és a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének oktatója.

SZEGEDI-VARGA ZSUZSANNA 1976-ban született Kaposváron, bostoni székhelyű interdiszciplináris művész. Az Amerikai Egyesült Államokba költözés előtt az egri Eszterházy Károly Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen tanult. BFA-t a bostoni Massachusettsi Művészeti Főiskolán és az Chicagói Művészeti Intézetben szerezte, jelenleg a Wellesley Főiskola művészeti előadója. Világszerte számos kiállítása volt.

LANCZKOR GÁBOR József Attila-díjas költő, író, műfordító, az 1749 főszerkesztője. Legutóbbi kötete: Monolit. Válogatott és új versek (Jelenkor, 2018).

A PROJECT 333 Héjja János és Roskó Gábor közös formációja. 2014 óta zenélnek együtt. A kitaposott utak melletti kis ösvényeket keresik, a zenei tradíciót pedig egészében tartják értékesnek. Zenéjükben legnagyobb súllyal a kortárs kamarazene és a jazz jelenik meg, de természetes módon mutatkozik meg benne a vizuális és zenei kultúra is.

× × ×

Plakát: Kicsi Tihamér / shed designs

Az eseményen becskassza működik.