12.07
| Egy nő – Művész Távmozi (online premier) >>>
12.03.
| Civilként az állam működési hézagaiban – L. Ritók Nóra előadása >>>
12.01.
| ArteKino 2020 – Nézz egy hónapig ingyen európai fesztiválfilmeket! >>>
11.27.
| A Szépírók Társasága XVI. fesztiválja >>>
11.26.
| Indul az e-Trafó online programsorozat >>>
11.26.
| Asztali beszélgetések… – Tompa Andrea és Szabó B. András disputája >>>
11.25.
| Olasz világsztárral, „operapástétommal” és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora >>>
11.25.
| Sajtó és ideológia a hatvanas években >>>
11.24.
| Duda Éva Társulat EGYPERCESEK >>>
11.23.
| Művészeti mozifilmek a fotelből >>>
NAPI TANDORI

11.18.
| Ezer újkori metszetet tesz digitális közkinccsé az Országos Széchényi Könyvtár >>>
11.13.
| Kürti László és Ross Gillett kapja a Balassi Bálint-emlékkardot >>>
10.30.
| Lemezen adták ki Keith Jarrett legendás müpabeli koncertjét >>>
10.30.
| Hogyan mutatja be egy bevásárlóközpont értékvilágát egy logó? >>>
10.30.
| A művészet, az együttműködés és a kihívásokon felülkerekedő kreativitás ünnepe volt a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál >>>
10.29.
| Asztali beszélgetések… – Sztehlo Gábor, az embermentő >>>
10.17.
| Swimathon Pécs 2020 >>>
10.15.
| Embertani érdekességek a Határtalan Régészet őszi számában >>>
10.09.
| Sziveri János költőre emlékeztek a Kertész Imre Intézetben >>>
10.05.
| Elhunyt Böndör Pál költő, dramaturg >>>

Farkas Arnold Levente, Kiss László, Szabó Réka Dorottya, Tóth Kinga versei

Fischer Egmont, Pál Sándor Attila, Schillinger Gyöngyvér prózája

FINIS (Böndör Pál 1947–2020)

Figyelem-projekt (Tanulmányok a figyelemről)
Gyimesi Tímea, Fogarasi György, Horváth Márta, Kondor Attila, Mikola Gyöngyi, Szabó Erzsébet, Szmeskó Gábor írásai

>>>

Mindenkit nagy szeretettel várunk a SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóinak közös ólomüveg-kiállítására
2020. november 4. 17 óra 
Tiszatáj Szalon (Szeged, Roosevelt tér 10-11.)

>>>

Vésztői Zoltán: Az én napom!
2020.06.21 - tiszatáj

 

A válogatásban olvasható dolgozatok az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszékén tanuló osztatlan tanár szakos hallgatók Kreatív írás kurzuson született munkái. A tárcanovellák témája a koronavírus-helyzet és a karantén, amely egyik napról a másikra változtatta meg mindannyiunk életét. A szövegeket a bezártság, az egybefolyó mindennapok, a megváltozott életritmus, a digitális oktatás nehézségei inspirálták, ám a monoton hétköznapok nem szabtak határt a szárnyaló fantáziának.
Kovács Krisztina

 

Ez ma az én napom lesz! – gondolta magában Karika Marika, az örökmozgó rokkantnyugdíjas, miközben foltos harisnyáját tyúkszemes lábára igyekezett felhúzni. A ragyogó tavaszi napfényben szinte csillámlott bibircsókos orcája, ahogy szépítkezett a borotválkozó tükrével a kezében. Arcára a fiatalság illúzióját próbálta kozmetikumok segítségével felkenni. Marcsi, hát te milyen ragyogóan festesz motyogta magában kedvenc nagydarab kisnyugdíjasunk. A rádióban éppen az aznapi híreket sorolták. – Az országban a koronavírussal fertőzöttek száma a héten a duplájára emelkedett és sajnos már több halálos esetet is regisztráltak – mondta ezt a rádiós tudósító Hómofiszfalváról. Sajnos munkája pont annyira haszontalan mint kecskére káposztát bízni. Mindenki Marcsija gyorsan ki is kapcsolta a recsegő-ropogó rádiót, nem akarta ilyen szörnyűséges gondolatokkal terhelni fiatalos szellemét. Fogta is hát a kaskáját majd útnak eredt, hisz neki ugyan senki ne mondja meg, hogy mit csináljon ha neki dóga’ van akkó dóga van. Elkészülvén vetett hát magára egy utolsó pillantást, és ingerülten nyugtázta, hogy milyen csálén áll rajta ez a búzakék tavaszi kosztüm. No sebaj – gondolta, úgy se tanálkozok – senkivel. Felhúzta a kis tavaszi cipőcskéjét, melyet a télen matyóhímzésszerű körberágásokkal díszítettek az egerek, majd adott enni az ő egyetlen szíve csücskének, Cirminek. Cirmi nagyon jó macska, minden egeret megfog, megérdemli a prémium csirkehusit igaz-e, Cirmi? Költői kérdése közben pedig már borította is a cupákos nyalánkságot a kedvenc naplopójának.

Az ő nimbusz kétezrese, a huszonöt éves kontrás Csepel bringa csak úgy száguldott az öreglány alatt. Duójuk a filmes detektívpárosokat megszégyenítő módon hasított végig az utcákon, meg nem álltak a bűn helyszínéig; a piacig. A piacra érve Marcsit szinte leírhatatlan eufória csapta meg. Talán ahhoz tudná hasonlítani, mikor tavalyelőtt kettese volt a lottón és 1600 forintot nyert rajta. Vasárnap volt, piaci nap. Tudta, hogy a piacon az emberek hömpölygő hullámai még szebbé varázsolják a már amúgy is csudálatos napját. Nem is volt már biztos benne, hogy az emberek miatt vagy a nélkülözhetetlen alapélelmiszerek miatt érkezett a piacra. Elő is vette gyorsan a bevásárlólistáját, amit előre összeírt magának, hogy visszacsatolást kapjon, hogy ő nem feleslegesen, pusztán szocializálódásból jár a piacra, hát megvan ő egyedül is. Liszt, cukor, tojás, lekvár, sör. Csak a legfontosabbakat, jegyezte meg majd tette is el gyorsan a cetlikét, melyen észrevette a reggeliből származó kolbászzsírfoltot. A piac számára olyan, mint egy nyitott könyv. Mondhatjuk akár úgy is, hogy a piac a jövőnk, ő pedig a jósnő, aki a tenyerünkből, keresztnevünk és vezetéknevünk kombinációjából, de akár a bankszámlánk adataiból is tudna nekünk jósolni. Hamarosan össze is futott barátosnéival Julcsával meg Icukával. A szokásos témák és a témák logikus és megfontolt elemzéseinek lehetett az arra járó-kelő ember szem és fültanúja. Milyen rossz ez a vírus, hát nem lehet sehova se menni. Bezzeg a fiatalok mennek mindenhova, csavarognak meg miegymás. Jaj, a nyugdíjamat utalják, tőlem aztán én otthun maradok. Mit olvastak a Fészbúkon meg mit küldött az unoka a Messzendzseren. Miközben ezeket a velős és kihagyhatatlan témákat boncolgatták, véletlenül eltelt másfél óra. Marcsi. miután észbekapott igyekezett a diskurzuselemzés alapelveinek megfelelően arculatot védeni, és udvariasan implikálni a hölgyeknek, hogy neki haladnia kell, özön dolga van. Szépen összeszedte apránként azt a nyolc kiló cukrot, ugyanennyi lisztet, hat – de inkább – nyolc doboz sört. Tojásból csak két doboz háztáji tyúktojást vett, mert eszébe jutott, hogy amúgy neki is van otthon tizenkét csirkéje, akik úgy tojnak, mintha fizetnének érte. Lekvárt már nem vett, úgy gondolta, hogy arra most nincs szüksége, nem kell neki semmit se sütni mostanában, inkább vett belőle egy doboz Marlborot, nem bírja szegénykém mostanában ezt a veszedelmes időszakot idegekkel. Mielőtt hazaindult volna ismét összefutott egy-két kedves ismerőssel, és újabb mélyenszántó és filozofikus beszélgetések indultak útjukra.

Hazafele rájött, hogy sajnos nagyon nehéz lett a kaska, ezért úgy döntött, inkább tolja a biciklit. A televízióban amúgy is azt mondják, hogy egészséges a mindennapi séta. Gyanítom, visszeres lábai és vizes térde erről másképp vélekedtek. Hazafelé még gyorsan beszaladt pár helyre. A virágboltba, mert hát a temetőbe azért csak ki kell menni, bement a lottózóba, hogy közöljék vele sajnos nem nyert, de jövőhéten, ami már az ötszázhuszonharmadik jövőhét, hátha több szerencséje lesz. A postára is, mert hát a kötelesség az kötelesség, neki fizetni kell a csekkjeit, és mint erkölcsös polgár őt ezek az új törvények nem akadályozhatják meg az emberi normák betartásában. Marcsika biztos olvasta az Antigonét. Hazafelé pedig végig azon gondolkozott, hogy ő megmondta, ez biza az ő napja lesz.

Ahogy hazaért, a ház előtt pont nyakon csípte Vili bácsit, a hóbortos szomszéd urat, aki éppen a kocsmába sietett mielőtt az még bezárna. Vili bá’ sajnálatára, Marcsika barokkos körmondatai és a legnagyobb szónokokat megszégyenítő monológjai miatt nemhogy aznapra de már hétfőre is bezártak volna a kocsmák. Ha már így alakult a helyzet, úgy volt vele az öregúr, hogy megbeszélik az aktuális dógokat. Marika gondolta, hogy megvendégeli kedves szomszédját, és beinvitálta a szelíd otthonkába. Na persze Vili biztos jobban örült volna neki, ha abba az otthonkába invitálják meg, amit az ilyen korú hölgyek alváshoz hordanak, nem pedig abba, ahol él. Cirmi is csatlakozott eme festői idillhez, a párbeszédből dorombolással és nyávogással vette ki a részét. Ahogy a két kedves szomszéd ecsetelte az egymás számára teljesen érdektelen és amúgy is ismert életüket, hosszú percek teltek el. Marcsi úgy döntött, hogy bekapcsolja a rádiót és meghallgatja, mik történtek ma a nagyvilágban. Ismét a kellemesen csengő női hang csapta meg a fülét, amit reggel oly serényen kapcsolt ki, amikor vírus okozta helyzetről volt szó. Az állapot azóta ismét rosszabbodott, már a reggeli adatoknál is több a vírussal diagnosztizáltak száma. Haláleset is történt. Marika felvetette, hogy inkább kikapcsolná ezt a műsort, mert nem szeretné tovább hallgatni, Vilmos helyeselt. Még egy kis ideig beszélgettek a semmiről, majd könnyes búcsút vettek egymástól.

Miután a kedves szomszéd távozott Marika nekiesett az esti rutinjának. A fiatalságát adó külső segédeszközöket lehántott magáról, lekerült a tavaszi ruha cipő és a smink is, majd fürödni és vacsorázni készült. Természetesen Cirmi is megkapta az adagját, hiszen Cirmi jó macska, jár neki is.

Lefekvés előtt Marika minden este gyerekeivel és unokáival beszél. Gyermekeinek elmesélte, hogy nem volt semerre csupán azon a tengernyi helyen, ami az egész napjába került, és ahol az egész napját idegen emberek társaságában töltötte. Gyermekei igyekeztek elmagyarázni a kedves Marika mamának, hogy ez miért nem volt túl okos döntés, de Marika inkább lehalkította a telefont. Az unokák mutogatták a pocsék rajzaikat, melyet ezen az unalmas vasárnapon az otthon fogságában készítettek, Marika szeme pedig könnybe lábadt. Nem tudni, hogy az álmosságtól, a szemüveg nélküli telefonozástól vagy a nívós krétarajzoktól, melyeket a lurkók készítettek. Zárásként szép álmokat hintett a családja e-szemére majd ő is nyugovóra tért.

Reggel Marika szinte kipattant az ágyból. Megcsapta a hétfői nap sugara, amely fátyolszerűen fénylett át a már fél éve ki nem mosott ócska függöny szálai között. Ahogy a nap ráragyogott az arcára, látni lehetett azt a kaján vigyort, amit a tegnap, de egyébként az ezt megelőző összes karanténbéli napon látni lehetett. Ez ma az ő napja lesz, gondolta magában.


Címke: , , , , , , , , ,
2020.12.03 - tiszatáj

A HAZUGSÁG SZÍNE
Lételméleti problémák boncolgatására tökéletesen alkalmas a tágabb értelemben vett bűnügyi zsáner. Hosszú irodalmi tradíciókra visszatekintő történelme során a műfaj több módosuláson esett át Chandler hard boiled-regényeitől és Simenon erkölcsfilozófiai fejtegetésétől Thompson pszichotikus antihősöket mozgató ponyvanoirjain át a grandiózusan perverz Ellroy-tablókig… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2020.12.01 - tiszatáj

KUTASI TÜNDE SZOBRÁSZMŰVÉSZ MŰHELYSZÖKEVÉNYEK CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁHOZ
A bronz beavatott suttogása átszivárog a lélegzet-nyomok és időgyomok ágyásain, s belehelyezkedik a komponált idő-töredékek (helyspecifikus) zeg-zugaiba… Egy-egy sarok magába fordul, az ívek, a hasítékok, az éles gondolatok lecsendesednek… – Elmélkedik a leíró, miközben a művésznő portfólióját lapozva, belső lépéseket téve, kronológiát elvetve halad, így tekintve át az eddigi életmű kiemelt alkotásait… – NAGY ZOPÁN MEGNYITÓJA

Tovább olvasom >>>
2020.12.01 - tiszatáj

Farkas Arnold Levente, Kiss László, Szabó Réka Dorottya, Tóth Kinga versei

Fischer Egmont, Pál Sándor Attila, Schillinger Gyöngyvér prózája

FINIS (Böndör Pál 1947–2020)

Figyelem-projekt (Tanulmányok a figyelemről)
Gyimesi Tímea, Fogarasi György, Horváth Márta, Kondor Attila, Mikola Gyöngyi, Szabó Erzsébet, Szmeskó Gábor írásai

Tovább olvasom >>>
2020.12.01 - tiszatáj

SZÖVEGDISZKÓ – SZÖVEGKLIPEK
A Tiszatáj online és a Homo Ludens Project bemutatja: A Szövegdiszkó egy színházi előadássorozat, pontosabban egy színházi performansz, amelyben az irodalom, az intermédiaművészet, a zene és a film műfaja keveredik. Fúzió, ahogyan ezt említeni szokták, akár ezen lap hasábjain is. Viszont a tél a hópelyhek és jégvirág helyett a karantént hozta el. Újra. Ismét bezártság, ismét korlátozások. Nem állunk le, mondogattuk egymás között, és lett kamera, lett kiaknázatlanná vált színházterem, és lettek lelkes alkotók […]

Tovább olvasom >>>
2020.11.29 - tiszatáj

VIDA CERKVENIK BREN: WHY DON’T WE DO IT IN THE ROAD
Van, aki tanítja, van, aki tudja, és van, aki csinálja: a 2019 tavaszán megjelent, Why dont’ we do it in the road: A personal guide to outdoor interactive theatre szándéka szerint mindezen halmazokat kívánja megszólítani. És hatékonyan teszi is: a szerző Vida Cerkvenik Bren a 2006-ban született neves szlovén előadó-művészeti csoport, a Kud Ljud alapítója és alkotója. A szabadtéri akciókban utazó csapat mindegyik projektje a negyedik fal lebontásán munkálkodó érdemi megmozdulás… – JÁSZAY TAMÁS KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2020.11.28 - tiszatáj

PÁNCZÉL ANDRÁS INTERJÚJA TURCZI ISTVÁNNAL AZ IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL
A Műhelyinterjú sorozatban magyar irodalmi tehetséggondozó műhelyek vezetőivel beszélget Pánczél András az általuk végzett munkáról, céljaikról, eredményeiről. A sorozat rálátást biztosít a tehetségazonosítás és a tehetséggondozás folyamatában részt vevő személyek és szervezetek munkájára. Bemutatja azt az egymástól leginkább függetlenül, jórészt civilek által működtetett tehetséggondozó rendszert, mely hozzájárul az irodalmárok pályakezdéséhez.

Tovább olvasom >>>
2020.11.24 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS PÁL SÁNDOR ATTILÁVAL
A Törzsasztal Műhely – kihasználva az utolsó lehetőségek egyikét – november elején tartotta az év utolsó személyesen látogatható műhelyét és kötetbemutatóját a Jazz Kocsmában. Az irodalmi sorozat vendége ezúttal Pál Sándor Attila volt, akivel Bíró-Balogh Tamás beszélgetett. A szerzővel az esemény után készítettünk interjút Balladáskönyv című kötetéről… – BORBÍRÓ ALETTA INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2020.11.24 - tiszatáj

FUSS
Nehéz spoiler nélkül beszélni Aneesh Chaganty előző filmje, a Keresés legnagyobb csavarjáról, ugyanis e fordulat rögtön új munkájának origóját képezi. Második thrillerének premisszája az ottani tettes archetípusával, illetve, ha még konkrétabbak szeretnénk lenni, a látszólagos gyermeki támogatás, sőt, túlzott szeretet, majd az ebből fakadó burokban élés dilemmakörével indít… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő