Tiszatájonline | 2020. május 7.

Máté-Tóth András: A Szent Távolságtartó

ESZKÖZHASZNÁLATI LEÍRÁS VALLÁSI KÖZÖSSÉGEK SZÁMÁRA
A Szent Távolságtartó (SZTT) a koronavírus epidémia idejére a vallási közösségek tagjai számára kifejlesztett biztonsági eszköz, melynek használatával elkerülhető, hogy a közösségi liturgiák fertőzési gócokká alakuljanak. Az eszköz hossza 1,5 méter legyen, nem egy méter, sem pediglen két méter. A templomban vagy annak előterében történő üdvözlés a SZTT végének az összeérintésével történhet. Az SZTT egyházjog-szerű méretének és használatának ellenőrzésére az egyházmegyei hivatal szervei jogosultak […]

ESZKÖZHASZNÁLATI LEÍRÁS VALLÁSI KÖZÖSSÉGEK SZÁMÁRA

A Szent Távolságtartó (SZTT) a koronavírus epidémia idejére a vallási közösségek tagjai számára kifejlesztett biztonsági eszköz, melynek használatával elkerülhető, hogy a közösségi liturgiák fertőzési gócokká alakuljanak. Az eszköz hossza 1,5 méter legyen, nem egy méter, sem pediglen két méter. A templomban vagy annak előterében történő üdvözlés a SZTT végének az összeérintésével történhet. Az SZTT egyházjog-szerű méretének és használatának ellenőrzésére az egyházmegyei hivatal szervei jogosultak. Bemért és hitelesített távolságtartók, a főpásztor címerével és aláírásával ellátott igazolással kaphatók minden kegytárgyboltban. Az eszközök előállításának és forgalmazásának többletköltségeire a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra szánt költségvetési támogatás megfelelő hányadának ideiglenes átcsoportosításával kialakított országos vallási vírusalapból lehet igényelni.

Az idősebb hívők saját botjuk vagy mankójuk segítségével is biztosíthatják a megfelelő távolságtartást. A bot szabványnak megfelelő méretét a templom bejáratánál álló ministráns állapítja meg. Az arra kiképzett ministráns segítségével gyakorolható a bottal vagy mankóval történő távolságmérés közbeni megbillenés, esetleg elesés elkerülésének technikája. A ministránsokat erre az egyházmegyei papnevelő intézetek készítik fel. A korábban érdeklődés hiánya miatt bezárt intézmények újranyitása miatt keletkező többlettköltségek fedezésére a fent említett országos vallási vírusalapból a megyéspüspök jogosult igényelni.

A liturgiát végző személyek a menyasszonyi ruhák révén ismert távoságtartó kosárnak a reverenda alá illesztésével biztosíthatják a szükséges távolságot. Megfelelő kosarat és szükség esetén a deréktól lefelé erősen tágított reverendákat, albákat és kazulákat az Ecclesia Szövetkezet megrendelésre előállít. Az egyházközi párbeszéd alapján a Szövetkezet református és evangélikus palástok és távolságtartó kosarak készítésére, megfelelő ökumenikus felár felszámításával, vállalkozik.

A SZTT úgy került kialakításra, hogy a szükséges távolságtartás biztosítása mellett lehetővé teszi fontos vallási cselekmények rendeletkonform elvégzését. A gyónás során a csőszerűen kialakított SZTT egyik végét a gyóntató a füléhez illeszti, a gyónó a másik végébe suttogja bele jól artikulálva a vétkeit. A feloldozás és a penitencia meghatározásának idejére a pap emeli szájához a csövet, s a gyónó a füléhez. A SZTT hosszúsága biztosítja, hogy a szájból ne kerülhessenek vírusok a gyóntató fülébe, s a gyóntató se fertőzhesse le akaratlanul a gyónót.

A SZTT átmérője lehetővé teszi a perselyezést, a bele helyezett papírpénzeket enyhe fúvással juttatjuk a ministráns által felénk tartott szokásos kosárba. A főpásztorok kérik a híveket, hogy aprópénzeket ne helyezzenek a SZTT-ba, mert elakadás esetén akadályozza a papírpénzek perselybe juttatását.

A SZTT díszesebb változata keresztség és betegek kenete szentségének kiszolgáltatására is alkalmas, minthogy a szenteltvizet és a kenetet rajta keresztül is eljuttathatja a pap a szentség felvevőjéhez. E szentségek kiszolgáltatásakor is a speciálisan kialakított liturgikus öltözék viselése ajánlott.

A zsidó istentiszteleteken történő távolságtartás biztosítására SZTT igényelhető a katolikus egyháztól. A vallásközi eszközcsere lebonyolításáért az EMMI illetékes államtitkársága felelős. Az eszközök átvételét követően az illetékes rabbi a katolikus botok tetszőleges végéből 2-5 miliméternyit lemetsz. Az erről szóló kóserségi igazolást a szokásos módon aláírásával hitelesíti. A katolikus SZTT-k átvétele miatt felmerülő többletköltségek fedezésére a vallási vírusalaphoz lehet fordulni. Azok a hitközségekhez köthető cégek, melyek vallásközi SZTT-k gyártására jelentkeztek a keresztény egyházak püspökeinek közös kérésére – az evangélikus püspökök vétóját is tudomásul véve – az esetleges valláskrízis elkerülésének érdekében a közbeszerzési eljárásból kimaradnak.

Rabbik számára az istentiszteleten viselendő kipa helyett vagy annak tetejébe 17XL méretű szombréró szerű fejfedő viselése ajánlatos. Tekintettel a kalap szokatlan méretére az imádság közbeni túlzott hajlongás kerülendő.

SZTT-k a HGY részére nem igényelhetők. Budapesten és Pest megyében a Vidám Vasárnapok nem tarthatók meg. A vidéki gyülekezetekben a vezető lelkész, a kormány illetékes szervei és a vírustörzs három oldalú egyeztetése alapján a SZTT használatának kötelezettsége alól tekintettel az egyéni vallási áhítatot kísérő sajátos testtartásra általános felmentés adott. A Vidéki Vidám Vasárnapok résztvevői a dicsőítés során karjukat vízszintes tartásba helyezve biztosíthatják a megfelelő távolság tartását. Az oldalra kiterjeszetett karok esetén is a tenyér felfelé mutasson. Az erős kenetáradást követő rituális szaladgálás biztosítására a helyi pásztor segítőjével megfelelő útvonalat fest fel. Az útvonalnak olyan szélességűnek kell lennie, hogy az előzést ne tegye lehetővé. 1,5 méterenként pedig a torlódás elkerülése végett keresztirányú csíkokat kell felfesteni.

Az istentiszteletet vezető pásztor a gyülekezet tagjaitól való távolságot azzal biztosíthatja, hogy az istentisztelet teljes idejére a pulpitus mögött áll, mindkét kezével a pulpitust fogva. E sajátosságra való tekintettel speciális liturgikus öltözék viselése nem szükséges.

A Magyarországi Szcientológia Egyház tanuló alkalmaira az egyház amerikai központjából már megérkeztek a SZTT-k. Ezeket az Egyház azután veheti át, miután a titokvédelmi miniszter az adatkezelési szabályok szerint azokat alkalmasnak minősítette. A minősítés kiadásával felmerülő többletköltséget az Egyháznak a vallási vírusalapba történő befizetéssel kell fedeznie. Az amerikai SZTT-k olyan biofizikai rezonanciavezető anyagból készültek, melyek lehetővé teszik a biztonságos távolságból történő auditálást is. Az auditálás szertartását a vírushelyzet lejártáig a tagok csak saját SZTT-val végezhetik. A már clear tagok számára az Egyház belső szabályzata érdekében a SZTT használata nem megengedett, mert az azt jelentené, hogy nem hisznek a millió évekre kiterjedő immunitásukban.

A közösségi alkalmakat vezető lelkészek a távolságot L. Ron Hubbard krízis idejére készített 17XL méretű Dianetika művének kézben tartásával biztosíthatják. A lelkészek számára speciális liturgikus öltözék viselése nem szükséges.

Az okostelefonokat használó hívek letölthetik a Google által kifejlesztett HDH (Holy Distance Holder) elnevezésű alkalmazást, amely a SZTT alapfunkcióin túl számos egyéb hasznos lehetőséggel rendelkezik. A hívő beállíthatja saját vallását és mindazokat a vallásokat vagy irányzatokat, amelyektől távolságot kíván tartani. Katolikusok a Ferenc opció aktiválásával jelzést kapnak, ha pápakritikus hívő lép a biztonsági távolságon belülre. Zsidó hívők a Saját közösség opció beállításával elkerülhetik az összes többi közösség tagjaival való keveredést.

A HDH különösen megkönnyíti a tized és más adományok találkozásmentes eljuttatását. Az ortodox templomok jelentősebb ikonjaiba helyezett érzékelő az applikáción keresztül indított sikeres tranzakciót kacsintással igazolja vissza. Római katolikus szentképek és szobrok kimért biccentéssel nyugtázzák a beérkezett adományt. A Hit Gyülekezete tagjai a Tized opció aktiválásával biztosíthatják, hogy bankszámlájukra érkezett minden bevételből a megfelelő hányad automatikusan a gyülekezet számlájára átutalódik. A tranzakció sikerét Németh Sándor mosolygós képének megjelenése jelzi a képernyőn.

Elemzők szerint az applikáció a vírusjárvány elmúlta után is jó szolgálatot tehet a vallási távolságtartás biztosításában. A fejlesztők jelezték, hogy a 2.0-ás változat már alkalmas lesz a kóser, böjtös, vegetariánus, vegán stb. étkezés ellenőrzésére, továbbá a megfelelő politikai táborok találkozásmentes elkülönítésére is. Így teszi lehetővé a vallási célokra kifejlesztett eszköz eddig megvalósíthatatlannak bizonyult profán célok elérését.