Tiszatájonline | 2020. május 5.

Rimszkij-Korszakov: Scheherazade, op. 35

KORMÁNYOS ÁKOS AJÁNLÓJA
Rimszkij-Korszakov orosz zeneszerző, az orosz ötök tagja. Alig tizennyolc évesen egy orosz katonai hajón világ körüli útra indult. Két és fél év után tért vissza Oroszországba. Valószínűleg ennek az utazásnak köszönhető, hogy a nagy európai témák mellett egyéb tájak hősei, mítoszai, meséi is megihlették. Különös érzékenysége volt a keleti világhoz. Ennek az érdeklődésnek egyik leghíresebb gyümölcse az 1888-ban írt Seherezádé c. szvit […]

KORMÁNYOS ÁKOS AJÁNLÓJA

Az új típusú koronavírus terjedése miatt. A legtöbben home office-ba, házi karanténba kényszerülünk. Szerencsére a világ galériái, múzeumai digitális formában megnyitották kapuikat az otthon ragadt emberek előtt. Ebben az időszakban elővehetjük könyveinket, amelyekről már rég lemondtunk hétköznapi teendőink miatt. Azonban ne feledkezzünk meg a klasszikus zenéről sem. Most lehetőségünk van olyan darabokat megismerni, amelyek idáig a napi pörgés miatt nem fértek bele életünkbe. A Tiszatájonline oldalán Kormányos Ákos ajánl hetente klasszikus zenét.

Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov: Scheherazade, op. 35

Előadja a Galicíai Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Leif Segerstam

Rimszkij-Korszakov orosz zeneszerző, az orosz ötök tagja. Zeneszerző családba született, tehetsége már nagyon fiatal korában megmutatkozott. Alig tizennyolc évesen egy orosz katonai hajón világ körüli útra indult. Két és fél év után tért vissza Oroszországba. Valószínűleg ennek az utazásnak köszönhető, hogy a nagy európai témák mellett egyéb tájak hősei, mítoszai, meséi is megihlették. Különös érzékenysége volt a keleti világhoz. Ennek az érdeklődésnek egyik leghíresebb gyümölcse az 1888-ban írt Seherezádé c. szvit. A darab négy tételből áll, és mind a főcím, mind az alcímek egyértelmű utalást mutatnak az Ezeregy éjszaka meséi c. műre. A darabot a komponálás évében mutatták be, a szerző személyesen vezényelt.

Érdekességként megemlíthető, hogy a Hupikék törpikék mesében, Hókuszpók, egyik zenei témája a Seherezádé első tétele, amely a zsarnokságról szól.

Kormányos Ákos