Tiszatájonline | 2020. április 3.

Ligeti György: Viola Sonata

KORMÁNYOS ÁKOS AJÁNLÓJA

Ligeti György: Viola Sonata
Brácsa: Daniele Colombo
A borítókép Hans Hofmann festménye

KORMÁNYOS ÁKOS AJÁNLÓJA

Az új típusú koronavírus terjedése miatt. A legtöbben home office-ba, házi karanténba kényszerülünk. Szerencsére a világ galériái, múzeumai digitális formában megnyitották kapuikat az otthon ragadt emberek előtt. Ebben az időszakban elővehetjük könyveinket, amelyekről már rég lemondtunk hétköznapi teendőink miatt. Azonban ne feledkezzünk meg a klasszikus zenéről sem. Most lehetőségünk van olyan darabokat megismerni, amelyek idáig a napi pörgés miatt nem fértek bele életünkbe. A Tiszatájonline oldalán Kormányos Ákos ajánl 3-4 naponta klasszikus zenét.

Talán nem elrugaszkodott feltételezés, hogy a 2001: Űrodüsszeia c. film egy olyan remekmű, amely nagyon sok emlékezetes pillanatot okoz nézői számára. Persze a mai fogyasztótól talán egy kis rugalmasságot követel az alkotás, ezt azonban a legtöbb 90-előtti filmről elmondhatjuk. A műfaj rengeteget változott, az Űrodüsszeia azonban tagadhatatlanul műalkotás. A film hangulatához óhatatlanul hozzátartozik a film zenéje. Lehet, hogy én viszem túlzásba, de évek múltán is összeszorul a gyomrom, ha eszembe jut egy-két jelenethez tartozó zenei darab.

Azt azonban kevesen tudják, hogy ezt a hatást Ligeti György, magyar származású zeneszerzőnek köszönhetjük. A világ az avantgarde zene egyik legkiemelkedőbbjeként tartja számon, a héten már emlegetett Kurtág György mellett. Ahogy az előző ajánlóban utaltam rá, szoros barátságban voltak.

A kiválasztott darab nem a gyomrot összerángató darabok egyike, bár ez sem könnyen emészthető. Egy brácsa (viola) szonátát hallhatunk, amelyet a XX. század egyik legfontosabb brácsa művei között tartanak számon.