Tiszatájonline | 2020. március 26.

Összeszedettebb mederbe szeretnénk terelni a dolgokat

BESZÉLGETÉS A NUNKI BAY STARSHIP TAGJAIVAL
A budapesti űrpop zenével foglalkozó Nunki Bay Starship új zenei világba utaztatja hallgatóit, hiszen nemigen találkozhatunk hasonló fúziós zenei műfajjal a környéken. Neo-pop-funk-soul? Legyen multidimenzionális brainpop! A kvartett már fellépett az Akvárium Klubban, az A38 és legutóbb a Trafó House-ban, valamint már néhány fesztiválon is bizonyították, eklektikus hangzásuk érdemes a figyelemre, hiszen irtóra eredeti… – BRESTYÁNSZKY BERNADETT INTERJÚJA

BESZÉLGETÉS A NUNKI BAY STARSHIP TAGJAIVAL

A budapesti űrpop zenével foglalkozó Nunki Bay Starship új zenei világba utaztatja hallgatóit, hiszen nemigen találkozhatunk hasonló fúziós zenei műfajjal a környéken. Neo-pop-funk-soul? Legyen multidimenzionális brainpop! A kvartett már fellépett az Akvárium Klubban, az A38 és legutóbb a Trafó House-ban, valamint már néhány fesztiválon is bizonyították, eklektikus hangzásuk érdemes a figyelemre, hiszen irtóra eredeti! A zenekar tagjai Tóth Dorothy (ének, hegedű), Várnai Szilvia (billentyű, vokál), Pesti Mátyás (basszusgitár), Huszár Ákos (dob).

Multidimenzionális brainpop. Megfogalmazásotok szerint ez a műfaji meghatározása annak a zenének, amit játszatok. Új irányzatot teremtetek?

– Legalább annyira próbálunk irányzatot teremteni, mint az előző műfaji meghatározásunkkal, a feel-good soul-hoppal, bár nem tudjuk, hogy mennyire lehet 100%-os komolysággal irányzatot teremteni egy nyári napon a budafoki úti Burger King teraszán ülve egy órás brainstroming után. Az a bizonyos brainstorming arról szólt, hogy milyen hangzatos műfaji meghatározást találjunk ki arra, amiről valójában fogalmunk sincs, hogy mi, nem is tudjuk behatárolni, és egyelőre talán nem is akarjuk.

Az első nagylemezetek 2019-ben jelent meg, Sigma Sagittarii néven. Az egyik slágerszámotok a Laura, mesélnétek Laura Palmer (Twin Peaks) és a Nunki Bay Starship kapcsolódási pontjairól?

– Igazából a Twin Peaks és a Nunki Bay Starship kapcsolódási pontjai kimerülnek három dologban: egyrészt Dóri évek óta cseszteti a többieket, hogy nézzenek Twin Peakst; másrészt amikor koncerten megkérdezzük, hogy ki szereti a Twin Peakst, legalább hárman felteszik a kezüket; valamint a harmadik az, hogy a zenekar fele elment megnézni a David Lynch-kiállítást, ami nagyon jó volt. Egyébként Dóri nagy tisztelője Lynch munkásságának, és például ez a dal is hirtelen felindulásból született rövid idő alatt, ami jellemző volt az alkotói folyamatainkra a zenekar megalakulásának kezdetén.

A csillagászat szerves része a zenekarnak, vagy egy titkos hobbi, amiről mindenki tud?

– Inkább egy titkos hobbi, amiről még egyikünk sem tud. Ilyen létezik? Egyébként a SkyView alkalmazásnak köszönhetjük az egészet, lehettünk volna valamelyik mitológiai lény után is elnevezve, az is opció volt, akkor most lehet, hogy az ókori görögökről szólna ez a kérdés. Végül valamiért mégis az űrös opció mellett döntöttünk, a többi pedig szinte jött magától.

Egy komoly management-váltáson vagytok túl. Milyen együtt dolgozni a Grapefruit Moon Records hangfelvétel-kiadó megalapítójával, Bánki Nikolettával?

Dóri: – Nikit először megkeresni olyan volt, mint amikor tiniként randira hívsz valakit, akiről kiderül, hogy már tök régóta szeretné, hogy randira hívd. Sosem felejtem el azt a két mondatot, ami az első telefonbeszélgetésünk alatt elhangzott: „Az van, hogy nagyon tele vagyok mostanában… Ráértek a héten találkozni?”

Hazudtam, igazából a teljes telefonbeszélgetést soha nem fogom elfelejteni, annyira színarany volt minden benne. Azóta is tökéletes az összhang, Niki és Domi (Szabó Domokos Balázs) is családtagnak számít a Nunkiban.

Hogyan képzeljünk el titeket a próbateremben? Miként zajlik az alkotás, közösen írjátok a dalaitokat?

– Jelenleg mi is kísérletezünk azzal, hogy melyik alkotási folyamatban érezzük magunkat a leginkább produktívnak, de próbálkozunk párhuzamosan mindennel, a közös elvonulástól elkezdve a közös Google Drive mappákba feltöltött sávokig. Igazából nem is biztos, hogy van egy tutibiztos formula, és nem is biztos, hogy szükséges, így ebben sem skatulyázzuk be magunkat, hogy „márpedig mindenképpen úgy kell dalt írni, hogy”. Van, hogy háromnegyed óra alatt kipörög egy szinte kész dal a próbateremben, de van, hogy hosszú hónapok után valamelyikünk előáll egy teljesen egyedül kitalált ötlettel.

Mi az, amit az eddigi pályafutásotok során a legnagyobb eredménynek tekintetek?

– Az mindenképpen nagy mérföldkő, hogy bekerültünk az idei Hangfoglaló Program támogatottjai közé! Régóta próbálkoztunk már, de kitartóak voltunk, és ez a kitartás és folyamatos munka meghozta a gyümölcsét, ami után teljesen új dimenziók nyíltak meg előttünk.

Ha a bolygók úgy állnak, akkor terveitek szerint ősztől ismét stúdióba vonultok. Milyen új intergalaktikus csodákra számíthatunk?

– Az előző lemezen egy elég eklektikus anyagot sikerült összepakolni, az tényleg arról szólt, hogy kieresszük az összes irányból jövő inspirációt, ami bennünk van. Az idei lemezzel egy kicsit összeszedettebb mederbe szeretnénk terelni a dolgokat, hogy végre tényleg kikristályosodjon mindenkinek, hogy mi is az a multidimenzionális brainpop, és hogy mitől Nunki a Nunki.

Mi zajlik a Nunki Bay Starshipen koronavírus idején?

– Mozgolódunk a háttérben, visszavonultunk a kuckóinkba, alkotunk és kivárunk. És ezt tanácsoljunk mindenkinek!

Amúgy meg ez: [küldök képet 😊 ]

Brestyánszki Bernadett 
Social media: