04.19.
| REÖK – Meghosszabbítva a Táblaképfestészeti Biennálé jelentkezési határideje >>>
04.18.
| Alkotói pályázatot hirdet a Trafó >>>
04.15.
| 6 fesztiválfellépést lehet nyerni a debreceni tehetségkutatón >>>
04.02.
| Bogyó és Babóca 4. ‒ Tündérkártyák ‒ 13 + 1 új mese bemutatója >>>
03.31.
| Magyarországi kulturális javakat tesz elérhetővé a Digipédia >>>
03.31.
| A virtuális térbe költözött a Kazinczy Múzeum >>>
03.30.
| Segíts te is menteni a magyar webet! >>>
03.30.
| Csík János és a Mezzo rendhagyó karanténklipet készített >>>
03.24.
| Információs plakát pályázat a koronavírussal kapcsolatos személyes óvintézkedésekről >>>
NAPI TANDORI

04.02.
| Szolidaritásra buzdítanak a hazai zenészek >>>
04.01.
| Az interneten rendezik meg idén a Krakkói Filmfesztivált >>>
04.01.
| Elindul az színházi háttérszakmák áthidaló támogatására a FESZ Segélyalap >>>
03.31.
| Európai Örökség címet adományozott Szentendrének az Európai Bizottság >>>
03.24.
| Online fesztivált rendez a Friss Hús a korábbi évek filmjeiből >>>
03.23.
| Ingyenesen nézhető díjnyertes magyar természetfilmek >>>
03.23.
| Számos kulturális intézmény jelentkezik online tartalmakkal >>>
03.22.
| Több száz hangoskönyv lett ingyenesen hallgatható az MTVA Archívumában >>>
03.20.
| A mellékelt példa – A Tiszatáj Diákmellékletei >>>

Tisztelt Olvasóink, Szerzőink!

Tekintettel a járványügyi veszélyhelyzetre, a Tiszatáj szerkesztősége úgy döntött, hogy áprilistól a Tiszatáj folyóiratot kizárólag digitálisan teszi elérhetővé az érdeklődők számára. Bízunk benne, hogy a válság elmúltával, amennyiben a folyóirat-támogatások is beindulnak, olvasóink újra nyomtatott formájában is kezükbe vehetik a lapot.

>>>

Beszarni könnyű, de jól összecsinálni magad, na arra nem mindenki képes. Elengeded, had folyjék, aztán lesz ami lesz. Ehhez nem kell tudomány. Csurog a combon, csurog a térden, egy kicsi a bokára, egy kicsi a szőnyegre, ahogy esik, úgy tottyan. De ahhoz, hogy csupa szar legyen minden körülötted, azt már nem tudja bárki jöttment szarógalamb. Technika, rátermettség, elhivatottság és egészséges öntudat. Ezek szükségeltetnek egy tisztességes beszaráshoz. […]

>>>

Összeszedettebb mederbe szeretnénk terelni a dolgokat
2020.03.26 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS A NUNKI BAY STARSHIP TAGJAIVAL

A budapesti űrpop zenével foglalkozó Nunki Bay Starship új zenei világba utaztatja hallgatóit, hiszen nemigen találkozhatunk hasonló fúziós zenei műfajjal a környéken. Neo-pop-funk-soul? Legyen multidimenzionális brainpop! A kvartett már fellépett az Akvárium Klubban, az A38 és legutóbb a Trafó House-ban, valamint már néhány fesztiválon is bizonyították, eklektikus hangzásuk érdemes a figyelemre, hiszen irtóra eredeti! A zenekar tagjai Tóth Dorothy (ének, hegedű), Várnai Szilvia (billentyű, vokál), Pesti Mátyás (basszusgitár), Huszár Ákos (dob).

Multidimenzionális brainpop. Megfogalmazásotok szerint ez a műfaji meghatározása annak a zenének, amit játszatok. Új irányzatot teremtetek?

– Legalább annyira próbálunk irányzatot teremteni, mint az előző műfaji meghatározásunkkal, a feel-good soul-hoppal, bár nem tudjuk, hogy mennyire lehet 100%-os komolysággal irányzatot teremteni egy nyári napon a budafoki úti Burger King teraszán ülve egy órás brainstroming után. Az a bizonyos brainstorming arról szólt, hogy milyen hangzatos műfaji meghatározást találjunk ki arra, amiről valójában fogalmunk sincs, hogy mi, nem is tudjuk behatárolni, és egyelőre talán nem is akarjuk.

Az első nagylemezetek 2019-ben jelent meg, Sigma Sagittarii néven. Az egyik slágerszámotok a Laura, mesélnétek Laura Palmer (Twin Peaks) és a Nunki Bay Starship kapcsolódási pontjairól?

– Igazából a Twin Peaks és a Nunki Bay Starship kapcsolódási pontjai kimerülnek három dologban: egyrészt Dóri évek óta cseszteti a többieket, hogy nézzenek Twin Peakst; másrészt amikor koncerten megkérdezzük, hogy ki szereti a Twin Peakst, legalább hárman felteszik a kezüket; valamint a harmadik az, hogy a zenekar fele elment megnézni a David Lynch-kiállítást, ami nagyon jó volt. Egyébként Dóri nagy tisztelője Lynch munkásságának, és például ez a dal is hirtelen felindulásból született rövid idő alatt, ami jellemző volt az alkotói folyamatainkra a zenekar megalakulásának kezdetén.

 

 

A csillagászat szerves része a zenekarnak, vagy egy titkos hobbi, amiről mindenki tud?

– Inkább egy titkos hobbi, amiről még egyikünk sem tud. Ilyen létezik? Egyébként a SkyView alkalmazásnak köszönhetjük az egészet, lehettünk volna valamelyik mitológiai lény után is elnevezve, az is opció volt, akkor most lehet, hogy az ókori görögökről szólna ez a kérdés. Végül valamiért mégis az űrös opció mellett döntöttünk, a többi pedig szinte jött magától.

Egy komoly management-váltáson vagytok túl. Milyen együtt dolgozni a Grapefruit Moon Records hangfelvétel-kiadó megalapítójával, Bánki Nikolettával?

Dóri: – Nikit először megkeresni olyan volt, mint amikor tiniként randira hívsz valakit, akiről kiderül, hogy már tök régóta szeretné, hogy randira hívd. Sosem felejtem el azt a két mondatot, ami az első telefonbeszélgetésünk alatt elhangzott: „Az van, hogy nagyon tele vagyok mostanában… Ráértek a héten találkozni?”

Hazudtam, igazából a teljes telefonbeszélgetést soha nem fogom elfelejteni, annyira színarany volt minden benne. Azóta is tökéletes az összhang, Niki és Domi (Szabó Domokos Balázs) is családtagnak számít a Nunkiban.

 

 

Hogyan képzeljünk el titeket a próbateremben? Miként zajlik az alkotás, közösen írjátok a dalaitokat?

– Jelenleg mi is kísérletezünk azzal, hogy melyik alkotási folyamatban érezzük magunkat a leginkább produktívnak, de próbálkozunk párhuzamosan mindennel, a közös elvonulástól elkezdve a közös Google Drive mappákba feltöltött sávokig. Igazából nem is biztos, hogy van egy tutibiztos formula, és nem is biztos, hogy szükséges, így ebben sem skatulyázzuk be magunkat, hogy „márpedig mindenképpen úgy kell dalt írni, hogy”. Van, hogy háromnegyed óra alatt kipörög egy szinte kész dal a próbateremben, de van, hogy hosszú hónapok után valamelyikünk előáll egy teljesen egyedül kitalált ötlettel.

Mi az, amit az eddigi pályafutásotok során a legnagyobb eredménynek tekintetek?

– Az mindenképpen nagy mérföldkő, hogy bekerültünk az idei Hangfoglaló Program támogatottjai közé! Régóta próbálkoztunk már, de kitartóak voltunk, és ez a kitartás és folyamatos munka meghozta a gyümölcsét, ami után teljesen új dimenziók nyíltak meg előttünk.

 

 

Ha a bolygók úgy állnak, akkor terveitek szerint ősztől ismét stúdióba vonultok. Milyen új intergalaktikus csodákra számíthatunk?

– Az előző lemezen egy elég eklektikus anyagot sikerült összepakolni, az tényleg arról szólt, hogy kieresszük az összes irányból jövő inspirációt, ami bennünk van. Az idei lemezzel egy kicsit összeszedettebb mederbe szeretnénk terelni a dolgokat, hogy végre tényleg kikristályosodjon mindenkinek, hogy mi is az a multidimenzionális brainpop, és hogy mitől Nunki a Nunki.

Mi zajlik a Nunki Bay Starshipen koronavírus idején?

– Mozgolódunk a háttérben, visszavonultunk a kuckóinkba, alkotunk és kivárunk. És ezt tanácsoljunk mindenkinek!

Amúgy meg ez: [küldök képet 😊 ]

 

 

Brestyánszki Bernadett 

 

 

Social media:
FC: https://www.facebook.com/nunkibay
Bandcamp: https://nunkibaystarship.bandcamp.com/
Insagram: https://www.instagram.com/nunkibay
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCwkZLJVtcfN1aYW153O_WTw?fbclid=IwAR3GfMSYABR7NdEDtyM8at_SSIy0_W7jTmx_MrGG422QrdBkaqL3LvTgggs

Címke: , , , , , , ,
2020.04.03 - tiszatáj

KORMÁNYOS ÁKOS AJÁNLÓJA

Ligeti György: Viola Sonata
Brácsa: Daniele Colombo
A borítókép Hans Hofmann festménye

>>>
2020.04.01 - tiszatáj

RÁCZ LAJOS BESZÉLGETÉSE
KONRÁD GYÖRGGYEL 
…a merészebbek fél lábbal kívül voltak a rendszeren, de fél lábbal belül. Nekem viszont az egyik lábam sem volt benn. Úgyhogy amikor a Csoóri Sanyi először próbálkozott a Hitel megalapításával, mondtam neki, ezt soha nem fogjátok megkapni, majd adnak helyette valami kockacukrot. Legalább állítsatok össze egy számot, és azt tegyétek le a Széchenyi Könyvtárban, hogy legyen valami kézzelfogható. Mondtam Sanyinak, hogy a legjobb az volna, ha szamizdatban megcsinálnátok, de erre nem vállalkozott.

>>>
2020.04.01 - tiszatáj

Tisztelt Olvasóink, Szerzőink!

Tekintettel a járványügyi veszélyhelyzetre, a Tiszatáj szerkesztősége úgy döntött, hogy áprilistól a Tiszatáj folyóiratot kizárólag digitálisan teszi elérhetővé az érdeklődők számára. Bízunk benne, hogy a válság elmúltával, amennyiben a folyóirat-támogatások is beindulnak, olvasóink újra nyomtatott formájában is kezükbe vehetik a lapot.

>>>
2020.03.31 - tiszatáj

LAUDÁCIÓ GERGELY ÁGNES TISZATÁJ-DÍJÁHOZ
Gergely Ágnes 1989-ben közölte a Péter-Pál után című versét a Tiszatájban, vagyis 31 éve rendszeres szerzője a lapnak. Több olyan darabot is közölt a folyóiratban, amelyre a szakma is felfigyelt. Legutóbb például a szintén Tiszatáj-díjas Sándor Iván írt 12 pontból álló kommentárt Az utolsó pillanat című költeményéről, amely a folyóirat 2017/10-es számában jelent meg. A vers azért is jelentős esemény a Tiszatáj számára, mert Gergely egyrészt tanúként szólal meg, Nagy Imre nem pusztán metaforikus alak a költeményében… – ORCSIK ROLAND LAUDÁCIÓJA

>>>
2020.03.30 - tiszatáj

Hogy egy olyannyira világgal-foglalkozó költő aktualitásáról beszélünk (hirtelen?), amilyen fokig e kritérium Szabó Lőrincnek legalább három kötetére illhet, vajon az így vizsgált líra megnövéséről az időben, vagy az idők „jelleges változásáról” (globali­zá­ciós és egyéb napjainkat tekintve: romlásáról) szól-e?
Válaszunkat előrevetítve: globálisan sem-sem, beállt korunkat (kinek-kinek tetszé­sére bízzuk, az idő készülődését tekintve huszonvalahány évet, netán tizenegy, tíz stb. évet számol-e így), a már valóban tagadhatatlan, múlandónak nem remélhető jellegeket tekintvén igencsak, igen-igen […]

>>>
2020.03.29 - tiszatáj

TERÉZIA MORA: SZERELMES UFÓK
A tíz elbeszélést felsorakoztató Szerelmes ufók mérföldkőnek tekinthető a leginkább regényeivel (el)ismertté vált Terézia Mora pályáján: novellákkal kezdte pályafutását, s immáron kanonizált szépíróként visszatért alkotói origójának műfajához. Az összehasonlítás apropója így adott, sőt egyenesen kikerülhetetlen. Az eltelt tizenhét év eredménye pedig az írói kibontakozás vonatkozásában – Mora történeteivel és hőseivel ellentétben – egyértelműen optimizmusra ad okot… – HAJNAL ZSOLT KRITIKÁJA

>>>
2020.03.29 - tiszatáj

CORPUS CHRISTI
Határozott cselekmény-és karakterívvel bír ugyan Jan Komasa vallásdrámája, legnagyobb tartalékait azonban impressziókra húzott, epizodikus felépítésű pillanatok jelentik. A Corpus Christi nemcsak szerzői filmes jegyekkel zsonglőrködik kiválóan, univerzális érvényű látlelet hiábavaló megváltásról és közösségi képmutatásról – a lengyel új film egyik aktuális képviselője nemcsak az elmúlt évtized legjobb valláskritikus műveinek sorába illeszkedik, más témákat is pedzeget… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2020.03.26 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS A NUNKI BAY STARSHIP TAGJAIVAL
A budapesti űrpop zenével foglalkozó Nunki Bay Starship új zenei világba utaztatja hallgatóit, hiszen nemigen találkozhatunk hasonló fúziós zenei műfajjal a környéken. Neo-pop-funk-soul? Legyen multidimenzionális brainpop! A kvartett már fellépett az Akvárium Klubban, az A38 és legutóbb a Trafó House-ban, valamint már néhány fesztiválon is bizonyították, eklektikus hangzásuk érdemes a figyelemre, hiszen irtóra eredeti… – BRESTYÁNSZKY BERNADETT INTERJÚJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Janáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő