08.23.
| Költözik a budapesti Fülesbagoly Tehetségkutató >>>
08.21.
| Lesz 32. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja >>>
08.20.
| Három új kiállítással készül a nyitásra a Ludwig Múzeum >>>
08.15.
| Beethoven-esttel készül a Szegedi Szimfonikus Zenekar a Szabadtérire >>>
08.01.
| Duda Éva Társulat SUMMER INTENSIVE 2020 >>>
07.24.
| Már próbál a Dóm téri „Akárki” Zsótér Sándorral és Hegedűs D. Gézával >>>
07.17.
| Vissza a moziba! címmel rendez országos fesztivált a Cirko Film >>>
07.11.
| Western-klasszikusok mozivásznon Ennio Morricone emlékére >>>
07.10.
| REÖK: Acélos történetek >>>
07.07.
| Pop-up tárlat nyílik magyar fotográfusok koronavírus-helyzetre reflektáló munkáiból >>>
NAPI TANDORI

07.09.
| Art is Business Díj 2020 – Ismét keresik a művészeti és üzleti szféra kiemelkedő együttműködőit >>>
07.03.
| Ők lettek az idei Táblaképfestészeti Biennálé legjobbjai >>>
07.01.
| MÓRA RENGETEG – A zöld Móra >>>
06.29.
| HOVA TOVÁBB? – 20. ARC közérzeti pályázat >>>
06.24.
| Fellendíti Szeged turizmusát a járvány után a Szabadtéri >>>
06.20.
| Megújult a magyar irodalom fordításának pályázati rendszere >>>
06.18.
| PesText – Tarol a Reset! >>>
06.09.
| Mégis lesz Szabadtéri Játékok a Dóm téren >>>
06.05.
| Életre kel az árvíz előtti szegedi belváros >>>
06.05.
| A FISZ új kötetei >>>

Drubina Orsolya, Eszteró István, Fellinger Károly, Jász Attila, Kovács Dávid, Alice Oswald, Tőzsér Árpád, Vida Gergely, Zalán Tibor versei

Boldog Zoltán, Mátyás Győző, Jesús Moncada prózája

Kulcsár-Szabó Zoltán, Móser Zoltán, Zsadányi Edit, Zsellér Anna tanulmánya

>>>

Ez ma az én napom lesz! – gondolta magában Karika Marika, az örökmozgó rokkantnyugdíjas, miközben foltos harisnyáját tyúkszemes lábára igyekezett felhúzni. A ragyogó tavaszi napfényben szinte csillámlott bibircsókos orcája, ahogy szépítkezett a borotválkozó tükrével a kezében. Arcára a fiatalság illúzióját próbálta kozmetikumok segítségével felkenni. Marcsi, hát te milyen ragyogóan festesz motyogta magában kedvenc nagydarab kisnyugdíjasunk. A rádióban éppen az aznapi híreket sorolták. […]

>>>

Vírusirtó készült az operaslágerből
2020.03.24 - tiszatáj

LÁSZLÓ BOLDIZSÁR A JÁRVÁNYRA HANGOLVA ÉNEKLI KALAF NÉPSZERŰ ÁRIÁJÁT

Pár nap alatt több mint hetvenezren nézték meg László Boldizsár YouTube-csatornáján azt a videót, amelyben Puccini Turandotjából Kalaf híres slágeráriáját énekli a koronavírus miatt átírt figyelmeztető szöveggel. A népszerű tenorista családjával újszegedi otthonukban várja a járvány végét, kerítést fest és négyéves kislányukkal játszik.

– Amikor a színházak bezárták a kapuikat, első gondolatom az volt, hogy a szegedi énekes kollégákkal vonuljunk be a színházba, és a színpadon elszeparálva énekeljük el olyan előadások kivonatait, amiket a következő hónapokban játszottam volna. Két héttel ezelőtt még nem gondoltuk végig, milyen fontos, hogy mindannyian otthon maradjunk. Múlt hétfőn beszéltem az ötletemről Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával, aki rögtön mondta, hogy nem lehet belépni ezekbe az épületekbe. Akkor fogtam fel először igazán, mennyire komoly ez az ügy. Itthon ülve persze egy csomó minden bennünk marad, de annak sem lenne sok értelme, ha bemennénk a színházba, mert azzal rossz üzenetet küldenénk a közönségnek: ti csak maradjatok otthon, mi pedig majd játszunk nektek. Ezzel nem segítenénk senkinek. Akkor jutott eszembe, hogy egy stúdióban felvett zenei anyagra itthon is tudnánk saját videóklipet készíteni – meséli László Boldizsár a YouTube-on napok alatt népszerűvé vált különleges „operaátirat” keletkezéséről. Puccini Turandotjából Kalaf híres slágeráriáját, amit a koronavírus miatt átírt figyelmeztető szöveggel énekel, pár nap alatt több mint hetvenezren nézték meg.

– Felhívtam Éger László barátomat, aki a január 6-i Erkel színházi koncertemre írt nagyon sok szöveget, mellesleg Gájer Bálintnak is gyakran ő adja a dalszövegeket. Egy nap alatt írt a Nessun dormára egy keményebb rapes szöveget, ami elég durvára sikerült, így kicsit tompítani kellett az élét. Szerintem a végső verzió elég jó üzenet a koronavírus-járvány idején az embereknek. Egyszerre vicces, figyelemfelkeltő és talán kicsit sokkoló is, hiszen mégiscsak megmutatkozik benne ennek a vírusnak a fenyegető réme, ami mindenkit a saját magánszférájába kényszerít. Nincs mese, ezt pozíciótól függetlenül tudomásul kell vennünk. A videókészítés közben döbbentem rá én is, hogy ezt az ügyet, most muszáj nagyon komolyan venni. A végső vágás adta meg az egész kezdeményezés értelmét. Bevallom, először magam sem gondoltam, hogy ennyire átmegy majd az üzenet. Igazi családi vállalkozás volt ez a munka, mert a nagylányom, Dorina vágta a filmet. A volt feleségem segítségével készítettünk hozzá angol nyelvű feliratot is, hogy nyelvi korlátok nélkül terjedhessen a YouTube-on. Jött is már hozzá visszhang még Olaszországból is. Nagyon megköszönték – újságolja egy kis büszkeséggel a hangjában a népszerű tenorista.

– Eléggé szétszakított most a tágabb családunk. Feleségem, Helga édesanyja a Vajdaságban él, ahova most nem lehet elmenni. A szüleim, akik már mindketten hetven fölöttiek, Pakson laknak, őket is izoláltuk. Sikerült rábeszélni édesanyámat is, aki a húgommal sajtot árul, hogy hagyja abba a vásározást. Ők az a korosztály, akik mindig másokra gondolnak először, nem a saját egészségükre. Dorina lányom Budapesten él, de a párja Esztergom mellett erdész, sokat ingáznak egymáshoz. Másfél évvel ezelőtt, amikor volt egy motorbalesetem, ami után hat hétig fekvőgipsszel nyomtam az ágyat itthon, gyakorlatilag kipróbáltam, milyen a házi karantén. A felépülés után már semmilyen szakmai kihívást nem vettem véresen komolyan, mert rá kellett jöjjek, mennyire sérülékenyek vagyunk. Mennyire nem azon múlik, hogy létrejön-e valami, hogy akarom-e vagy sem, vagy mennyire vagyok felkészült. Sok-sok egészen apró dolognak gondolt tényező bármikor ugyanúgy keresztbe tehet, mint most ez a vírus. Azóta, hogy ezt megtanultam, sokkal könnyebben engedek el bármit, amibe időt, energiát, munkát öltem. Ez a járvány ráadásul igazából nem is ért váratlanul bennünket, felkészülhettünk rá az elmúlt hónapokban, ha figyeltük a híreket. Lehetett sejteni, hogy hozzánk is befog gyűrűzni, csak azt nem lehetett tudni, pontosan mikor. Számítottam erre az opcióra, de azt persze nem gondoltam, hogy ilyen súlyos lesz a helyzet. Azt reméltem, elsüvít majd mellettünk.

Úgy volt, hogy az Oscar-díjas filmrendező, Szabó István visszalépése miatt rendhagyó módon, koncertszerűen mutatja majd be március 20-án a Szegedi Nemzeti Színház operatársulata Wagner Tannhäuserjét a nagyszínházban László Boldizsár címszereplésével, de a járvány ennek a produkciónak is betett.

– Nem kis energiánk van a felkészülésben, de most úgy tűnik ez a hajó már elment. Nagyon örültem, hogy a kedvemért még azt is vállalták, hogy ne németül adjuk elő, hanem magyarul. Akkora anyag lett volna, hogy úgy éreztem, ilyen rövid idő alatt németül nem menne bele a fejembe. A felkészülés során megszerettem Tannhäuser szerepét, úgy érzem, nem veszett kárba ez a sok munka. Talán egyszer még németül is nekifutok. Most teljesen lekötnek az újszegedi házunk körüli munkák. Egy hónappal ezelőtt hívtam az új kerítésünkhöz egy hozzáértő mestert, hogy csiszolja és fesse le, de ahogy kialakult ez a rendkívüli helyzet, visszamondtam a megbízást. Úgyis itthon vagyok, megcsinálom magam. Egy hete csiszolgatok és festek, még a videóklipbe is beépítettem a munkát. Lassan haladok, de nagyon élvezem a munkát. Közben sokat játszunk a kislányunkkal is, aki mannaként érzékeli, hogy nem kell naponta oviba mennie. A Cotton Club Singers 25 éves születésnapja alkalmából a Müpába szerveztünk egy jubileumi koncertet, amire már az összes jegy elfogyott, de könnyen előfordulhat, hogy azt sem tudjuk majd megtartani. Később mindenképp pótolni szeretnénk. Az Operaház elmaradó előadásait szerintem júliusban és augusztusban pótolni kellene az Erkel Színházban és az Eiffel Műhelyházban. Biztos vagyok benne, hogy ebben a helyzetben a közönség sem indul meg rögtön külföldre, nem terveznek idén nagy nyaralásokat. Szerintem az énekesek sem zúgolódnának amiatt, ha nyáron kellene dolgozniuk, mert mindenki alig várja, hogy újra színpadra léphessen. Ez egy átmeneti időszak, most mindenki egyéni tragédiaként és mint egy hollywoodi filmet éli meg. Ugyanakkor szerintem azzal, hogy másfél-két hónapra leáll a Föld, megoldotta önmagának azokat a regenerálódási gondjait, melyek már sok helyen látszódtak. Figyelmeztetés ez számunkra is: rendbe kell jönnünk agyilag. A világ megmutatja most azt az arcát, hogy eszeveszett, kényszeres rohanás nélkül is lehet létezni. Nem normális, hogy állandóan repülőn, kocsiban, hajón ülünk. Most meg kell tanulnia az emberiségnek, hogy ezek nélkül is van élet. Ha nem tanuljuk most meg, hogy mi a dolgunk, hogy ne következzék be újra, akkor sokkal durvábban, másképpen ismétlődhet meg mindez. Mindannyiunknak meg kellene hallanunk a Föld mostani rezgéseit. A Földet csak egy nagy, önálló organizmusként tudom elképzelni. Ha ez az organizmus veszélyben van, akkor megmutatja nekünk az erejét. A következő üzenete még nagyobb, erősebb lehet. Hiszek abban, hogy meghálálná, ha sokkal jobban vigyáznánk rá. Ezt az utolsó rakodómunkástól Donald Trumpig muszáj mindenkinek meghallania, mert mindenkire ugyanazok az egyetemes törvények vonatkoznak – hangsúlyozza László Boldizsár, aki a kényszerű bezártság heteire is mindenkinek ajánlja saját YouTube-csatornáját, ahol azt tervezi, hogy az eddig felkerült operarészletek mellett néhány  teljes előadást is megoszt majd.

– Jó szívvel ajánlom a Met és más nagy operaházak nagyszerű felvételeit is. Szerintem ilyenkor még többen néznek ilyen zenei videókat. Bevallom, nem én vagyok az ideális fogyasztó, elég ritkán marad időm a munkámon kívül is zenét hallgatni. Itthon háttérzeneként többnyire jazz szokott szólni a YouTube-ról. Lazításképpen tegnap például egy Will Smith-filmet néztem meg. Az itthonlét számomra elsősorban a kislányomról, Grétiről és a pihenésről szól.

Hollósi Zsolt

 

László Boldizsár csatornái:

https://www.facebook.com/laszloboldizsarofficial/

https://www.youtube.com/boldizsarlaszlo


Címke: , , , , , , ,
2020.07.11 - tiszatáj

SZABÓ GÁBOR: TÖRTÉNETEINK VÉGE
A könyv az Emlékezés a kortárs irodalomban alcímet viseli, ebből, a fülszövegből, valamint a tartalomjegyzék felületes áttekintéséből már világosan kirajzolódik, milyen témát járnak körbe az egyes írások. Ahogyan Angyalosi Gergely is írja az Erdődy Edit-díjas szerzőnek szánt laudációjában: „Szabó Gábor tanulmányai ugyanis nem egyszerűen különféle szerzők egyes műveiről szóló, egymástól elkülönülő esszék, hanem végigvonul rajtuk […] egy jól körülírható problematika”… – DECZKI SAROLTA KRITIKÁJA

>>>
2020.07.10 - tiszatáj

INTERJÚ AZ AZNAP PROJEKT TAGJAIVAL
A dunakanyari AZNAP Projekt a transzzene, valamint a jazz fuzionálásának igazán különleges hangzásvilágával bűvöli el hallgatóit. Ennek a formációnak idén jelent meg az első nagylemeze Számtalan címmel. A zenekar három tagjával beszélgettünk, Stanislaw Lazarussal (doromb, mc), Németh Balázs Kristóffal (dob) és Őri Kiss Botonddal (zongora)… – BRESTYÁNSZKI BERNADETT INTERJÚJA

>>>
2020.07.09 - tiszatáj

FAMILY ROMANCE, LLC
Dokumentumfilmként talán jobban üzemelne a sztori. Kaspar Astrup Schröder 2012-es, itthon a 10. VERZIO Fesztiválon bemutatott, Családkölcsönző című etűdje egy famíliatagok bérbeadásával foglalkozó japán férfit követ nyomon: szakmájában hibátlanul teljesít, népes otthonában viszont a magány öngyilkosságba taszító gondolata foglalkoztatja… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2020.07.07 - tiszatáj

BÁN ZSÓFIA: VAGÁNYBAGOLY ÉS A HARMADIK Á
Bán Zsófia mesekönyve kellemes időtöltést nyújthat felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, hiszen kimagasló nyelvi leleményével olyan örökérvényű igazságokat fogalmaz meg kilencvenhat oldalban, amelyek minden korosztály számára megszívlelendők. Az érzékenyítő célzattal íródott kötet az „avagy mindenki lehet más” alcímet viseli, utalva ezzel a történet mondanivalójára… – VOJNICS-ROGICS RÉKA KRITIKÁJA

>>>
2020.07.07 - tiszatáj

(1928–2020)
Talán olyannyira mitikus ködbe burkolózott Morricone személye, hogy nem is hinnénk, karrierje valójában iskolapéldája a szamárlétra végigjárásának. Rádiójátékokhoz szerzett zenét, az első években megkötötte a kezét az amerikai slágerritmusukhoz való kötelező idomulás. Később váltott, improvizációs-avantgárd dallamokat komponált az Il Gruppo kísérleti műhelyében, a klasszikus témákat jazz-zel, funkkal fuzionálva… – SZABÓ G. ÁDÁM NEKROLÓGJA

>>>
2020.07.06 - tiszatáj

SZEMÉLYES KÖNYVAJÁNLÓ
Nagyon is jól emlékszem, és időről-időre újra emlékeznem is kell arra a kényszerű megtorpanásra, amikor Báthori Csabát a piarista orosztanárunk visszaparancsolta a helyére. Második utáni nyáron Csaba lefordította Gogol Revizorját, mert nem volt megelégedve az ismert fordítással. Kezében a kockás füzettel a katedra felé indult, hogy tanárának átadja egész nyarának, minden erejének és tudásának summázatát, az újrafordított Revizort… – MÁTÉ-TÓTH ANDRÁS ALÁNLÓJA

>>>
2020.07.05 - tiszatáj

DEMUS GÁBOR: EGY GANG SARKÁBÓL
A költő mindig lesben áll, akkor is, ha nyíltan szemlélődik. Demus Gábor költői lesállása egy gang: a nagybetűs, lakásokra osztott létezés sűrűjében figyel. A titkos megfigyelő azonban nem csak kifelé lát, hanem, ahogy a nyitó vers is jelzi, beszabadul mások létezésébe, amin keresztül önmagát is érzékelni tudja. Annyit ismer magából, amennyi másokban tükröződik. „Ez a gang a sorsom lett” – indít, majd fokozatosan metaforizálódik a lépcső, a berendezés: önmagunk berendezése és az önmagunk megismeréséhez vezető lépcsőfokok… – CSEHY ZOLTÁN KRITIKÁJA

>>>
2020.07.05 - tiszatáj

Ma 80 éves Tolnai Ottó, a kortárs magyar irodalom egyik legeredetibb alkotója. Olvasóinkat arra kérjük, születésnapja alkalmából alkossuk meg közösen a Tiszatáj olvasók Tolnai-szófelhőjét. Kérjük, hogy Tiszatájonline oldalán osszák meg velünk kommentben legkedvesebb Tolnai-szavaikat, mi pedig a leggyakoribb 80 szóból elkészítjük a Tolnai 80 szófelhőt […]

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Janáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő