Tiszatájonline | 2020. március 18.

Sibelius: D-moll hegedűverseny op. 47

KORMÁNYOS ÁKOS AJÁNLÓJA

Sibelius: D-moll hegedűverseny op. 47
Előadja a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara
Szólista: Hilary Hahn
Vezényel: Mikko Franck

KORMÁNYOS ÁKOS AJÁNLÓJA

Az új típusú koronavírus terjedése miatt. A legtöbben home office-ba, házi karanténba kényszerülünk. Szerencsére a világ galériái, múzeumai digitális formában megnyitották kapuikat az otthon ragadt emberek előtt. Ebben az időszakban elővehetjük könyveinket, amelyekről már rég lemondtunk hétköznapi teendőink miatt. Azonban ne feledkezzünk meg a klasszikus zenéről sem. Most lehetőségünk van olyan darabokat megismerni, amelyek idáig a napi pörgés miatt nem fértek bele életünkbe. A Tiszatájonline oldalán Kormányos Ákos ajánl 3-4 naponta klasszikus zenét.

Sibelius: D-moll hegedűverseny op. 47
Előadja a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara
Szólista: Hilary Hahn
Vezényel: Mikko Franck

Sibelius a darabot 1904-ben fejezte be és 1905-ben vizsgálta felül. A szerző Willy Burmesternek dedikálta a művet, aki a kor híres szólistája volt. A hegedűs megígérte, hogy Berlinben előadja a darabot, azonban anyagi okok miatt Sibelius úgy döntött, a premiert mégis Helsinkiben tartják meg. Szólistának a magyar és cseh származású Nováček Victort kért fel. Sokak szerint nem volt jó a választás, hiszen Nováček valójában egy zenetanár volt, nem egy képzett szólista. A premiert a kortársak katasztrófaként jellemezték.

Később Burmester és Sibelius ismét nekiláttak a közös munkának. A felülvizsgált darab premierjére készültek, immár Berlinben, azonban kapcsolatuk megromlott és Burmester sértődöttségében visszalépett. Ekkor ismét egy magyar származású hegedűsre esett Sibelius választása. A Premieren az akkor még 13 éves, magyar „csodagyerek” Vecsey Ferenc játszott.

A jelen videóban szólistaként Hilary Hahnt hallhatjuk. Hahn a kortárs hegedűszólisták legnagyobbjai közé tartozik. Első nemzetközi fellépése épp Magyarországon történt, ahol Fischer Iván vezényelte.

Kormányos Ákos