Nem félünk a farkastól, ha intelligens akkor se

Időnként kétségbeejtő hírek jelennek meg, hogy már csak évekre vagyunk az embernél is okosabb mesterséges intelligencia megszületésétől, és akkor jaj nekünk, mert az illető kompjuter annyira, de annyira értelmes lesz, hogy azonnal leigázza az emberiséget. Örülhetünk, ha puha kezeinket az érzékenyebb kompjuteralkatrészek szállítására még alkalmazza majd. Ezt a jeles napot elnevezték szingularitásnak, és mostanában kétezer-negyvenre teszik megjelenését. Reszketünk.

Milyen szomorú, hogy nem tanítanak némi biológiát, humánetológiát azoknak, akik ezeket a csacsiságokat terjesztik, meg azoknak se, akik beveszik. Első probléma az intelligencia természete. Amiről fogalmunk sincs. Az értelmesebb pszichológusok azt mondják, hogy intelligencia az a tulajdonság, amit az intelligenciatesztek mérnek.

Az etológusok ravasz módon azt állítják, hogy mindenki intelligens, állatokról, köztük rólunk van szó, aki a saját környezetében, ökológiai fülkéjében élet és szaporodásképes. Ez azért valamivel jobb, de akkor a kukac is intelligens meg az oroszlán is, a bölcs emberről nem is beszélve. Az etológusok szerint az intelligens viselkedés szorosan a környezet függvénye. Azért mi emberek vagyunk olyan intelligensek, hogy intelligenciánk meghatározására humánetológiát használjunk, mert ugye ezek a többi állatok…

A humánetológia szerint az emberi intelligencia az ember szociális viszonyai, hiedelmei és kulturális környezetében mutatott sikeres viselkedése. A sikert sokféleképpen mérhetjük, feltalált például egy mérgező vegyületet, különféle lőfegyvereket, a repülőgépet, a földalattit, felesleges tárgyakat tud eljuttatni a Holdra, atombombával porig képes rombolni egész városokat és jól sakkozik. Ezek és még ezernyi más viselkedés az intelligencia megnyilvánulásának tekinthető, bocsánat, a gázkamrákat kifelejtettem.

Tehát a szingularitás napján a hívők szerint az asztalon vagy egy kis szekrényben üldögélő kompjuter olyan okos lesz, hogy ezeket magától mind tudja majd, sőt képes lesz saját magát, saját intelligenciáját azonnal elképesztő sebességgel fejleszteni is, és akkor tényleg végünk.

Drága barátaim, intelligens nővéreim, fivéreim, kedves majmok. Hibás a gondolatmenet. Először is nincsen tisztességes, elfogadott definíciója az intelligenciának. A magunkról feltételezett lehet, hogy csak egy sok szintű és osztályú hatalmas intelligencia meghatározás alsóbbrendű kis tartománya, és még arra sem elegendő, hogy a többi osztályt felismerjük. A fizikusok azért mesélhetnének erről. Másrészt, és ez a legkomolyabb dolog, lehet, hogy a szingularitás napján az a gépi izé minden játékot megnyer, ha játszik vele valaki, de a lehetőségeit nem egyetlen átlagember teljesítményéhez kéne hasonlítani, mert az még sakkozni se tud. Másképpen kell képzelődni. Ezen a bolygón lesz egy feneintelligens számítógép, körülállja majd nyolcmilliárd, korlátozott biológiai intelligenciájú ember, akik persze parallel működésük miatt egy egészen különleges intelligenciát képviselnek, a globális intelligenciát, amelynek természetét még szintén nem ismerjük, és e két létező viadaláról, együttműködéséről kéne elmélkedni. Gondolni kéne arra is, hogy az ember kapcsolataiban az intelligencia szerény működése mellett hány egyéb, ahhoz nem sorolható tényező működik. Hatalomvágy, birtoklásvágy, versenyszellem, közösségi érzés, alárendelési képesség, hierarchia kialakítása és tisztelete, emberszeretet és megannyi más. Ha mindezeket beépítjük a gépecskébe, akkor embert teremtünk a magunk képére, és hasonlatosságára. Ha az okosabb is lesz, mint mi, lehet vele egyezkedni. Ha meg csak egy absztrakt, virtuális térben működő valami születik, az csak gép lesz, a gépekhez valamit meg értünk. Hiába nagyon okos valaki a mai értelmezésünk szerint, ha nincs tizenhat milliárd keze, meg lába a hozzászerelt fülekkel, hogy utasításokat hallgasson, és majd a legjobb igyekezete szerint hajtsa is végre. Jól tudjuk, hogy ha a kezek, lábak, fülek rendelkezésre is állnak, mennyi probléma van a végrehajtással. Képzeljük el, ha igazán okosra sikerül ez a kompjuter, első kérése valószínűleg az lesz, hogy gyorsan építsenek egy nagy gyárat, ahol sok hozzá hasonló egységet lehessen előállítani, intelligens társaságra vágyik. Szegény gép! Hol? Kinek a telkén, Ki adja rá a pénzt és mit kap érte?

A szingularitás problémájával foglalkozók azt már kitalálták, a gép olyan okos lesz, hogy majd mindenkit mindenre rá tud beszélni, ezért egy teljesen elzárt helyen kell létrehozni és megbízható személyzettel ellátni. Akiket persze majd minden disznóságra rábeszél és vége a világnak. Nekem sokkal ésszerűbb javaslatom van. Helyezzék el a gépet Magyarországon. Aztán az okos gép majd fújhatja. Eltart egy ideig, amíg kiderül, hogy előbb az Alagutat és azután a Lánchidat kell megépíteni vagy éppen fordítva és csak a megfelelő kiérlelt döntés után jöhet az a gyár, amit kér, de arra is közbeszerzést fognak kiírni, azt is csak akkor, ha előtte minden iskola kap egy eredeti palatáblát három tucat palavesszővel. Gyerekkoromban nekem volt palatáblám, tudni fogja ez a gép, hogy hogyan kell írni rá? Meg arra is kíváncsi lennék, mit csinál majd, amikor a Parlament elnöke elmagyarázza a szemét gépnek az ő sajátos jogi helyzetét és azt a fogalmat, hogy kuss.

Csányi Vilmos