Tiszatájonline | 2020. január 7.

Johanna-ősbemutatóra készülnek Szegeden

MEGTARTOTTÁK A MOHÁCSI TESTVÉREK ÚJ DARABJÁNAK OLVASÓPRÓBÁJÁT A KISSZÍNHÁZBAN
Ősbemutatóra készül a magyar színházi élet mára legendássá lett alkotópárosa, a két Mohácsi testvér a Szegedi Nemzeti Színház társulatával: Mohácsi István Johanna című darabját Mohácsi János rendezi a Kisszínházban. A rendhagyó olvasópróbát kedden tartották… – HOLLÓSI ZSOLT AJÁNLÓJA

MEGTARTOTTÁK A MOHÁCSI TESTVÉREK ÚJ DARABJÁNAK OLVASÓPRÓBÁJÁT A KISSZÍNHÁZBAN

Ősbemutatóra készül a magyar színházi élet mára legendássá lett alkotópárosa, a két Mohácsi testvér a Szegedi Nemzeti Színház társulatával: Mohácsi István Johanna című darabját Mohácsi János rendezi a Kisszínházban. A rendhagyó olvasópróbát kedden tartották.

Az „orléans-i szűz”, Jeanne d’Arc alakja sok drámaírót, zeneszerzőt megihletett, talán a leghíresebb darabot, George Bernard Shaw Szent Johannáját 2002-ben Szabó Gabi és Bubik István főszereplésével, Funtek Frigyes rendezésében a Szegedi Nemzeti Színház társulata is sikerrel játszotta. Most újra előkerül Szegeden a francia szent története, aki a százéves háború idején népe felszabadító harcának élére állt az angolok ellen. A 19 évesen máglyán megégetett, majd épp száz évvel ezelőtt szentté avatott parasztlány alakját a hazai színházi élet mára legendássá lett alkotópárosa, a két Mohácsi testvér idézi meg egy ősbemutatón a Szegedi Nemzeti Színház társulatával.

A keddi rendhagyó olvasópróbán, Barnák László a teátrum főigazgatója – aki maga is közreműködik színművészként a produkcióban – köszöntőjében hangsúlyozta: Lukáts Andor és Jordán Tamás voltak az osztályfőnökei a színművészetin. Mindketten annak a legendás kaposvári színháznak voltak sokáig tagjai, ahol a Mohácsi testvérek is hosszú éveken át dolgoztak. Barnák László számos Mohácsi-produkciót megnézett azóta nemcsak Kaposvárott, hanem a Nemzetiben, az Örkény Színházban vagy a POSZT-on is, így nagy öröm számára, hogy most Szegeden együtt dolgozhat a társulat a Johanna című darabot szerzőként jegyző Mohácsi Istvánnal és az ősbemutatót rendező Mohácsi Jánossal.

– A mi elképzelésünk az volt, hogy a Szent Johanna-történet mint kiindulási pont, több dologra is alkalmas lehet: jó feladatokat adhat a színészeknek, másrészt sok olyan áthallásra ad lehetőséget, ami a mi magyarországi helyzetünkkel összhangban lehet. Fontosnak tartottuk azt a fajta metódust is megismertetni a társulattal, ahogyan a Mohácsi testvérek dolgoznak. Azt gondolom, a társulatnak is jót fog tenni, hogy megismerkedhetünk egy újfajta munkamódszerrel, munkafolyamattal – fogalmazott Barnák László színidirektor.

Mohácsi János elmondta, egyelőre csak az előadás váza van meg, a próbafolyamat során arra kíváncsi, mit tesznek majd hozzá a közreműködő színészek. Emlékeztetett arra is, hasonló módon készült annak idején a Nemzeti Színházban fesztiváldíjas előadásuk, az Egyszer élünk… is. Ezt a produkciót is átszövi majd a zene, ebben is számít a hangszeren játszó színészekre. Szereposztást egyelőre nem készítettek, a sok kis képből összeálló előadásban szinte mindenkinek öt-hat szerepet kell majd játszania.

– Nem szeretek kifejezetten politikai áthallás felé menni, de az a sanda gyanúm, nem tudunk egy követ úgy elhajítani egy színpadi szövegben, hogy ne egy politikai áthallást találjunk el. Tehát mindenki azt hall bele, amit akar. Félreugrani sem fogok, de nem az lesz a célom, hogy ezzel a történettel belemarjak a politikai elitbe, bár megérdemelnék – fogalmazott Mohácsi János. A rendező azt is elmondta, szerinte Szent Johanna sztorija el jól elmesélhető történet, de igazából nem egy dramatikus szöveg, hanem epikus, aminek – a Radnóti Színházban bemutatott Egy piaci naphoz hasonlóan – a színházi forma adja meg a hatásosságát. Marha sok melót és nagy sikert ígért a színészeknek, valamint azt, hogy a próbák alatt is biztosan jól érzik majd magukat.

Az olvasópróbán a szereplők egymást váltva bekezdésenként olvasták fel Mohácsi István szövegét, ami nem használja a témát korábban már feldolgozó klasszikusok, például Schiller, G. B. Shaw, Brecht vagy Jean Anouilh szövegeit, hiszen a mai alkotók már másképp látják a történelmet, mint egykor a nagy elődök.

A február 21-i kisszínházi ősbemutatón Ágoston Katalint, Barnák Lászlót, Bánvölgyi Tamást, Borovics Tamást, Csorba Katát, Fekete Gizit, Jakab Tamást, Kárász Zénót, Medveczky Balázst, Pálfi Zoltánt, Poroszlay Kristófot, Róbert Gábort, Szegezdi Róbertet és Sztarenki Pált láthatja majd a közönség a kisszínház színpadán. A díszlet Khell Zsolt, a jelmezek Remete Krisztina tervei alapján készülnek, az előadás zenei anyagát Kovács Márton állítja össze.

H. Zs.