04.19.
| REÖK – Meghosszabbítva a Táblaképfestészeti Biennálé jelentkezési határideje >>>
04.18.
| Alkotói pályázatot hirdet a Trafó >>>
04.15.
| 6 fesztiválfellépést lehet nyerni a debreceni tehetségkutatón >>>
04.02.
| Bogyó és Babóca 4. ‒ Tündérkártyák ‒ 13 + 1 új mese bemutatója >>>
03.31.
| Magyarországi kulturális javakat tesz elérhetővé a Digipédia >>>
03.31.
| A virtuális térbe költözött a Kazinczy Múzeum >>>
03.30.
| Segíts te is menteni a magyar webet! >>>
03.30.
| Csík János és a Mezzo rendhagyó karanténklipet készített >>>
03.24.
| Információs plakát pályázat a koronavírussal kapcsolatos személyes óvintézkedésekről >>>
NAPI TANDORI

04.02.
| Szolidaritásra buzdítanak a hazai zenészek >>>
04.01.
| Az interneten rendezik meg idén a Krakkói Filmfesztivált >>>
04.01.
| Elindul az színházi háttérszakmák áthidaló támogatására a FESZ Segélyalap >>>
03.31.
| Európai Örökség címet adományozott Szentendrének az Európai Bizottság >>>
03.24.
| Online fesztivált rendez a Friss Hús a korábbi évek filmjeiből >>>
03.23.
| Ingyenesen nézhető díjnyertes magyar természetfilmek >>>
03.23.
| Számos kulturális intézmény jelentkezik online tartalmakkal >>>
03.22.
| Több száz hangoskönyv lett ingyenesen hallgatható az MTVA Archívumában >>>
03.20.
| A mellékelt példa – A Tiszatáj Diákmellékletei >>>

Tisztelt Olvasóink, Szerzőink!

Tekintettel a járványügyi veszélyhelyzetre, a Tiszatáj szerkesztősége úgy döntött, hogy áprilistól a Tiszatáj folyóiratot kizárólag digitálisan teszi elérhetővé az érdeklődők számára. Bízunk benne, hogy a válság elmúltával, amennyiben a folyóirat-támogatások is beindulnak, olvasóink újra nyomtatott formájában is kezükbe vehetik a lapot.

>>>

Beszarni könnyű, de jól összecsinálni magad, na arra nem mindenki képes. Elengeded, had folyjék, aztán lesz ami lesz. Ehhez nem kell tudomány. Csurog a combon, csurog a térden, egy kicsi a bokára, egy kicsi a szőnyegre, ahogy esik, úgy tottyan. De ahhoz, hogy csupa szar legyen minden körülötted, azt már nem tudja bárki jöttment szarógalamb. Technika, rátermettség, elhivatottság és egészséges öntudat. Ezek szükségeltetnek egy tisztességes beszaráshoz. […]

>>>

Johanna-ősbemutatóra készülnek Szegeden
2020.01.07 - tiszatáj

MEGTARTOTTÁK A MOHÁCSI TESTVÉREK ÚJ DARABJÁNAK OLVASÓPRÓBÁJÁT A KISSZÍNHÁZBAN

Ősbemutatóra készül a magyar színházi élet mára legendássá lett alkotópárosa, a két Mohácsi testvér a Szegedi Nemzeti Színház társulatával: Mohácsi István Johanna című darabját Mohácsi János rendezi a Kisszínházban. A rendhagyó olvasópróbát kedden tartották.

Az „orléans-i szűz”, Jeanne d’Arc alakja sok drámaírót, zeneszerzőt megihletett, talán a leghíresebb darabot, George Bernard Shaw Szent Johannáját 2002-ben Szabó Gabi és Bubik István főszereplésével, Funtek Frigyes rendezésében a Szegedi Nemzeti Színház társulata is sikerrel játszotta. Most újra előkerül Szegeden a francia szent története, aki a százéves háború idején népe felszabadító harcának élére állt az angolok ellen. A 19 évesen máglyán megégetett, majd épp száz évvel ezelőtt szentté avatott parasztlány alakját a hazai színházi élet mára legendássá lett alkotópárosa, a két Mohácsi testvér idézi meg egy ősbemutatón a Szegedi Nemzeti Színház társulatával.

A keddi rendhagyó olvasópróbán, Barnák László a teátrum főigazgatója – aki maga is közreműködik színművészként a produkcióban – köszöntőjében hangsúlyozta: Lukáts Andor és Jordán Tamás voltak az osztályfőnökei a színművészetin. Mindketten annak a legendás kaposvári színháznak voltak sokáig tagjai, ahol a Mohácsi testvérek is hosszú éveken át dolgoztak. Barnák László számos Mohácsi-produkciót megnézett azóta nemcsak Kaposvárott, hanem a Nemzetiben, az Örkény Színházban vagy a POSZT-on is, így nagy öröm számára, hogy most Szegeden együtt dolgozhat a társulat a Johanna című darabot szerzőként jegyző Mohácsi Istvánnal és az ősbemutatót rendező Mohácsi Jánossal.

 

 

– A mi elképzelésünk az volt, hogy a Szent Johanna-történet mint kiindulási pont, több dologra is alkalmas lehet: jó feladatokat adhat a színészeknek, másrészt sok olyan áthallásra ad lehetőséget, ami a mi magyarországi helyzetünkkel összhangban lehet. Fontosnak tartottuk azt a fajta metódust is megismertetni a társulattal, ahogyan a Mohácsi testvérek dolgoznak. Azt gondolom, a társulatnak is jót fog tenni, hogy megismerkedhetünk egy újfajta munkamódszerrel, munkafolyamattal – fogalmazott Barnák László színidirektor.

Mohácsi János elmondta, egyelőre csak az előadás váza van meg, a próbafolyamat során arra kíváncsi, mit tesznek majd hozzá a közreműködő színészek. Emlékeztetett arra is, hasonló módon készült annak idején a Nemzeti Színházban fesztiváldíjas előadásuk, az Egyszer élünk… is. Ezt a produkciót is átszövi majd a zene, ebben is számít a hangszeren játszó színészekre. Szereposztást egyelőre nem készítettek, a sok kis képből összeálló előadásban szinte mindenkinek öt-hat szerepet kell majd játszania.

 

 

– Nem szeretek kifejezetten politikai áthallás felé menni, de az a sanda gyanúm, nem tudunk egy követ úgy elhajítani egy színpadi szövegben, hogy ne egy politikai áthallást találjunk el. Tehát mindenki azt hall bele, amit akar. Félreugrani sem fogok, de nem az lesz a célom, hogy ezzel a történettel belemarjak a politikai elitbe, bár megérdemelnék – fogalmazott Mohácsi János. A rendező azt is elmondta, szerinte Szent Johanna sztorija el jól elmesélhető történet, de igazából nem egy dramatikus szöveg, hanem epikus, aminek – a Radnóti Színházban bemutatott Egy piaci naphoz hasonlóan – a színházi forma adja meg a hatásosságát. Marha sok melót és nagy sikert ígért a színészeknek, valamint azt, hogy a próbák alatt is biztosan jól érzik majd magukat.

Az olvasópróbán a szereplők egymást váltva bekezdésenként olvasták fel Mohácsi István szövegét, ami nem használja a témát korábban már feldolgozó klasszikusok, például Schiller, G. B. Shaw, Brecht vagy Jean Anouilh szövegeit, hiszen a mai alkotók már másképp látják a történelmet, mint egykor a nagy elődök.

A február 21-i kisszínházi ősbemutatón Ágoston Katalint, Barnák Lászlót, Bánvölgyi Tamást, Borovics Tamást, Csorba Katát, Fekete Gizit, Jakab Tamást, Kárász Zénót, Medveczky Balázst, Pálfi Zoltánt, Poroszlay Kristófot, Róbert Gábort, Szegezdi Róbertet és Sztarenki Pált láthatja majd a közönség a kisszínház színpadán. A díszlet Khell Zsolt, a jelmezek Remete Krisztina tervei alapján készülnek, az előadás zenei anyagát Kovács Márton állítja össze.

H. Zs.

 


Címke: , , , , , ,
2020.04.05 - tiszatáj

A PLATFORM
Színdarabnak készült, Galder Gaztelu-Urrutia azonban 2 év alatt felturbózta az alapanyagot és filmmé gyúrta át. Nem váltja meg a világot a Netflixen kikötő A platform, jobbára serényen illeszkedik a kortárs spanyol zsánerfilmek sorába, horror-és suspense-elemekkel tűzdelt társadalombírálata viszont nagyrészt jól működik… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2020.04.03 - tiszatáj

BATYKÓ RÓBERT: RHOMBUS HEAD
Batykó konzekvensen épülő festészeti életművében nemrég új lépcsőfokot jelentettek a képein megjelenő enigmatikus képterek és rejtélyes kompozíciók. Legújabb képein – amiket a Rhombus Head sorozatban láthatunk – is továbbviszi poszt-digitális festészeti gyakorlatát: amíg eddigi sorozataiban a virtuális valóságban fellelhető képi formák festészeti újrafogalmazásán dolgozott, új művei már határozottan az ábrázolhatóság kérdéseit feszegetik… – IGOR SPLIT KRITIKÁJA

>>>
2020.04.03 - tiszatáj

KORMÁNYOS ÁKOS AJÁNLÓJA

Ligeti György: Viola Sonata
Brácsa: Daniele Colombo
A borítókép Hans Hofmann festménye

>>>
2020.04.01 - tiszatáj

RÁCZ LAJOS BESZÉLGETÉSE
KONRÁD GYÖRGGYEL 
…a merészebbek fél lábbal kívül voltak a rendszeren, de fél lábbal belül. Nekem viszont az egyik lábam sem volt benn. Úgyhogy amikor a Csoóri Sanyi először próbálkozott a Hitel megalapításával, mondtam neki, ezt soha nem fogjátok megkapni, majd adnak helyette valami kockacukrot. Legalább állítsatok össze egy számot, és azt tegyétek le a Széchenyi Könyvtárban, hogy legyen valami kézzelfogható. Mondtam Sanyinak, hogy a legjobb az volna, ha szamizdatban megcsinálnátok, de erre nem vállalkozott.

>>>
2020.04.01 - tiszatáj

Tisztelt Olvasóink, Szerzőink!

Tekintettel a járványügyi veszélyhelyzetre, a Tiszatáj szerkesztősége úgy döntött, hogy áprilistól a Tiszatáj folyóiratot kizárólag digitálisan teszi elérhetővé az érdeklődők számára. Bízunk benne, hogy a válság elmúltával, amennyiben a folyóirat-támogatások is beindulnak, olvasóink újra nyomtatott formájában is kezükbe vehetik a lapot.

>>>
2020.03.31 - tiszatáj

LAUDÁCIÓ GERGELY ÁGNES TISZATÁJ-DÍJÁHOZ
Gergely Ágnes 1989-ben közölte a Péter-Pál után című versét a Tiszatájban, vagyis 31 éve rendszeres szerzője a lapnak. Több olyan darabot is közölt a folyóiratban, amelyre a szakma is felfigyelt. Legutóbb például a szintén Tiszatáj-díjas Sándor Iván írt 12 pontból álló kommentárt Az utolsó pillanat című költeményéről, amely a folyóirat 2017/10-es számában jelent meg. A vers azért is jelentős esemény a Tiszatáj számára, mert Gergely egyrészt tanúként szólal meg, Nagy Imre nem pusztán metaforikus alak a költeményében… – ORCSIK ROLAND LAUDÁCIÓJA

>>>
2020.03.30 - tiszatáj

Hogy egy olyannyira világgal-foglalkozó költő aktualitásáról beszélünk (hirtelen?), amilyen fokig e kritérium Szabó Lőrincnek legalább három kötetére illhet, vajon az így vizsgált líra megnövéséről az időben, vagy az idők „jelleges változásáról” (globali­zá­ciós és egyéb napjainkat tekintve: romlásáról) szól-e?
Válaszunkat előrevetítve: globálisan sem-sem, beállt korunkat (kinek-kinek tetszé­sére bízzuk, az idő készülődését tekintve huszonvalahány évet, netán tizenegy, tíz stb. évet számol-e így), a már valóban tagadhatatlan, múlandónak nem remélhető jellegeket tekintvén igencsak, igen-igen […]

>>>
2020.03.29 - tiszatáj

TERÉZIA MORA: SZERELMES UFÓK
A tíz elbeszélést felsorakoztató Szerelmes ufók mérföldkőnek tekinthető a leginkább regényeivel (el)ismertté vált Terézia Mora pályáján: novellákkal kezdte pályafutását, s immáron kanonizált szépíróként visszatért alkotói origójának műfajához. Az összehasonlítás apropója így adott, sőt egyenesen kikerülhetetlen. Az eltelt tizenhét év eredménye pedig az írói kibontakozás vonatkozásában – Mora történeteivel és hőseivel ellentétben – egyértelműen optimizmusra ad okot… – HAJNAL ZSOLT KRITIKÁJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Janáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő