02.20.
| Kortárs szlovák irodalom a Tiszatáj és a Kalligram című folyóiratokban >>>
02.29.
| Übü, a király a REÖK Stúdiószínpadán >>>
02.27.
| Asztali beszélgetések… – Beszélgetés a művészetről >>>
02.18.
| Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban >>>
02.13.
| Két díva, ha találkozik: Ute Lemper és a legendás Marlene Dietrich „randevúja” a Müpában >>>
02.12.
| A Homo Ludens Project és a ZUG Színház februári programjai >>>
02.11.
| Jazz Kocsma – Simon Bettina Strand című kötetének bemutatója >>>
02.08.
| A vád tanúja című produkciót mutatja be a Játékszín >>>
02.05.
| Kilencedszer érkezik a Finn Filmnapok >>>
02.03.
| MADOKE – 5+1 ingyen nézhető doku vasárnapig! >>>
02.01.
| „Lét-közeli” művészet a Reök-palotában >>>
01.31.
| Müpa – Négy az egyben >>>
01.30.
| Asztali beszélgetések… – Mesék a csodakertről – Az egyetlen Földért >>>
NAPI TANDORI

02.14.
| Vitray Tamás Händel operában lép színpadra >>>
02.14.
| Kézzelfogható múlt, megújuló tájházak és szakralitás: a népi építészetről tartottak konferenciát >>>
02.11.
| Müpa – A jazz nagyágyúi Budapesten >>>
02.11.
| Az olvasáskultúra védelmében >>>
02.10.
| Történelmet írt az Élősködők című dél-koreai film >>>
02.01.
| Elhunyt Tornai József író, költő, a nemzet művésze >>>
01.31.
| A FOMO rendezője, Hartung Attila az Ivan & The Parazol dalához készített klipet >>>
01.18.
| Különleges Kakaókoncerttel készült a Miskolci Nemzeti Színház >>>
01.17.
| Világsztár érkezik Budapestre! – Az Animus elhozza olvasóinak Jo Nesbøt >>>
01.17.
| Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete >>>
01.16.
| JCDecaux – Jöjjön velünk egy kortárs művészeti utazásra! >>>
01.14.
| Öt hiányszakma képzését támogatja a Nemzeti Filmintézet >>>
01.14.
| Plusz előadást hirdet a Szabadtéri az Apáca show-ból >>>

Böndör Pál, Lövétei Lázár László, Máhr Gábor, Meliorisz Béla, Szöllősi Mátyás, Tandori Dezső, Werner Nikolett versei

Abafáy-Deák Csillag, Ferdinand von Schirach, Vincze Ferenc prózája

VOLTAM, SZÓLTAN – Tandori Dezső emlékére
(Debreczeni György, Dukay Barnabás, Fried István, Györe Balázs, Jász Attila, Szabó Marcell)

>>>

Első gong. Még el kell mennem pisilni. Lehúzom a cappuccinot, a mignont szép gyorsan belapátolom a számba. Második gong. Elindulok a mosdó felé, nincs sor. Kézmosás után próbálom helyreállítani arcom evés és ivás előtti állapotát. Harmadik gong. Előhalászom retikülömből a már félig gyűrött jegyet, megpróbálok javítani a helyzeten. Hét óra múlt két perccel. Nem baj, sose kezdik időben […]

>>>

Johanna-ősbemutatóra készülnek Szegeden
2020.01.07 - tiszatáj

MEGTARTOTTÁK A MOHÁCSI TESTVÉREK ÚJ DARABJÁNAK OLVASÓPRÓBÁJÁT A KISSZÍNHÁZBAN

Ősbemutatóra készül a magyar színházi élet mára legendássá lett alkotópárosa, a két Mohácsi testvér a Szegedi Nemzeti Színház társulatával: Mohácsi István Johanna című darabját Mohácsi János rendezi a Kisszínházban. A rendhagyó olvasópróbát kedden tartották.

Az „orléans-i szűz”, Jeanne d’Arc alakja sok drámaírót, zeneszerzőt megihletett, talán a leghíresebb darabot, George Bernard Shaw Szent Johannáját 2002-ben Szabó Gabi és Bubik István főszereplésével, Funtek Frigyes rendezésében a Szegedi Nemzeti Színház társulata is sikerrel játszotta. Most újra előkerül Szegeden a francia szent története, aki a százéves háború idején népe felszabadító harcának élére állt az angolok ellen. A 19 évesen máglyán megégetett, majd épp száz évvel ezelőtt szentté avatott parasztlány alakját a hazai színházi élet mára legendássá lett alkotópárosa, a két Mohácsi testvér idézi meg egy ősbemutatón a Szegedi Nemzeti Színház társulatával.

A keddi rendhagyó olvasópróbán, Barnák László a teátrum főigazgatója – aki maga is közreműködik színművészként a produkcióban – köszöntőjében hangsúlyozta: Lukáts Andor és Jordán Tamás voltak az osztályfőnökei a színművészetin. Mindketten annak a legendás kaposvári színháznak voltak sokáig tagjai, ahol a Mohácsi testvérek is hosszú éveken át dolgoztak. Barnák László számos Mohácsi-produkciót megnézett azóta nemcsak Kaposvárott, hanem a Nemzetiben, az Örkény Színházban vagy a POSZT-on is, így nagy öröm számára, hogy most Szegeden együtt dolgozhat a társulat a Johanna című darabot szerzőként jegyző Mohácsi Istvánnal és az ősbemutatót rendező Mohácsi Jánossal.

 

 

– A mi elképzelésünk az volt, hogy a Szent Johanna-történet mint kiindulási pont, több dologra is alkalmas lehet: jó feladatokat adhat a színészeknek, másrészt sok olyan áthallásra ad lehetőséget, ami a mi magyarországi helyzetünkkel összhangban lehet. Fontosnak tartottuk azt a fajta metódust is megismertetni a társulattal, ahogyan a Mohácsi testvérek dolgoznak. Azt gondolom, a társulatnak is jót fog tenni, hogy megismerkedhetünk egy újfajta munkamódszerrel, munkafolyamattal – fogalmazott Barnák László színidirektor.

Mohácsi János elmondta, egyelőre csak az előadás váza van meg, a próbafolyamat során arra kíváncsi, mit tesznek majd hozzá a közreműködő színészek. Emlékeztetett arra is, hasonló módon készült annak idején a Nemzeti Színházban fesztiváldíjas előadásuk, az Egyszer élünk… is. Ezt a produkciót is átszövi majd a zene, ebben is számít a hangszeren játszó színészekre. Szereposztást egyelőre nem készítettek, a sok kis képből összeálló előadásban szinte mindenkinek öt-hat szerepet kell majd játszania.

 

 

– Nem szeretek kifejezetten politikai áthallás felé menni, de az a sanda gyanúm, nem tudunk egy követ úgy elhajítani egy színpadi szövegben, hogy ne egy politikai áthallást találjunk el. Tehát mindenki azt hall bele, amit akar. Félreugrani sem fogok, de nem az lesz a célom, hogy ezzel a történettel belemarjak a politikai elitbe, bár megérdemelnék – fogalmazott Mohácsi János. A rendező azt is elmondta, szerinte Szent Johanna sztorija el jól elmesélhető történet, de igazából nem egy dramatikus szöveg, hanem epikus, aminek – a Radnóti Színházban bemutatott Egy piaci naphoz hasonlóan – a színházi forma adja meg a hatásosságát. Marha sok melót és nagy sikert ígért a színészeknek, valamint azt, hogy a próbák alatt is biztosan jól érzik majd magukat.

Az olvasópróbán a szereplők egymást váltva bekezdésenként olvasták fel Mohácsi István szövegét, ami nem használja a témát korábban már feldolgozó klasszikusok, például Schiller, G. B. Shaw, Brecht vagy Jean Anouilh szövegeit, hiszen a mai alkotók már másképp látják a történelmet, mint egykor a nagy elődök.

A február 21-i kisszínházi ősbemutatón Ágoston Katalint, Barnák Lászlót, Bánvölgyi Tamást, Borovics Tamást, Csorba Katát, Fekete Gizit, Jakab Tamást, Kárász Zénót, Medveczky Balázst, Pálfi Zoltánt, Poroszlay Kristófot, Róbert Gábort, Szegezdi Róbertet és Sztarenki Pált láthatja majd a közönség a kisszínház színpadán. A díszlet Khell Zsolt, a jelmezek Remete Krisztina tervei alapján készülnek, az előadás zenei anyagát Kovács Márton állítja össze.

H. Zs.

 


Címke: , , , , , ,
2020.02.17 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS SZABÓ ISTVÁNNAL ÉS SÁNDOR PÁLLAL
Egy orvosprofesszor visszatér a szülőfalujába és körzeti orvosként próbál dolgozni. Szabó István Zárójelentés című filmjének a történetét a valóságból vette. Az Oscar-díjas rendező új filmének érdekessége, hogy a produceri feladatokat, pályatársa, Sándor Pál vállalta. A szegedi bemutató idején a Szeged Televízió vendégei voltak, ez a páros interjú annak a beszélgetésnek az írott változata.

>>>
2020.02.16 - tiszatáj

HORVÁTH VERONIKA:
MINDEN ÁTJÁRHATÓ
A grillázspoézis olvadós-ragadós, édes-keserű és törhető. A grillázspoézisnek is van költői énje, aki ragadós-olvadós, keserű-édes és törékeny. Leélni, felélni, megélni, elélni, átélni próbál. A próbaköveken végigmenni. Grillázstestbe szorult létezését leírni, kiírni, felírni, megírni, átírni, szétírni. Egy elsőkötetes szerző munkájáról kritikát írni grillázs-súlyos feladvány, ugyanakkor édes teher. Horváth Veronika Minden átjárható grillázskötete igazi magával ragadó(s) életcukrászdai csemege… – LAJTOS NÓRA KRITIKÁJA

>>>
2020.02.14 - tiszatáj

ÜNNEPELTÉK A NÉZŐK SZABÓ ISTVÁN ÚJ FILMJÉT SZEGEDEN
Tapsviharral köszöntötték a nézők az alkotókat csütörtök este Szabó István új filmje, a Zárójelentés közönségtalálkozóján a Belvárosi moziban. Az Oscar-díjas rendező az országos premier előtti telt házas vetítésen megköszönte a szegediek hozzájárulását, segítségét a mai társadalmunkról is látleletet adó filmjéhez… – HOLLÓSI ZSOLT BESZÁMOLÓJA

>>>
2020.02.13 - tiszatáj

Vállalkozásunk, mely Tandori Dezső „kezdetlen és végetlen” jelenlétének felidézését tűzte ki célul, nem keres kezdő- és végpontokat, a viszonyítás mindig mesterséges menedékeit, melyekhez tartva magát felméri a nehezen felmérhetőt, Tandori hozzájárulását az elmúlt évtizedek magyar- és világkultúrájához… – TÓTH ÁKOS

>>>
2020.02.13 - tiszatáj

PETRI GYÖRGY UTOLSÓ TANDORI-VERSE
A Búcsúsorok Dezsőnek című vers nemrégiben került elő Petri György hagyatékából, alighanem a költő utolsó alkotásainak egyike. Írásom címéül pedig a költő egy másik – a pálya első szakaszában íródott, a Körülírt zuhanásban napvilágot látott – versének címét választottam, mégpedig két okból is.

>>>
2020.02.11 - tiszatáj

A SZEGEDI MESTERTANÁR TANKÖNYVSOROZATÁT TALÁLTÁK
A LEGJOBBNAK A VILÁGON
Óriási sikert ért el Gárdián Gábor gordonkaművész, a szegedi Király-König Péter Zeneiskola mestertanára: a világ egyik legnagyobb zeneműkiadója, a Shanghai Music Publishing House megállapodást kötött vele a Gárdián Gordonkaiskola című tankönyvsorozatának kínai kiadásáról, és tervezik az angol–magyar verziót is a nyugati piac meghódítására… – HOLLÓSI ZSOLT INTERJÚJA

>>>
2020.02.11 - tiszatáj

A BÚCSÚ
Önéletrajzi ihletésű dramedy-vel robbant be tavaly a köztudatba Lulu Wang. Sundance-en debütált családregénye, A búcsú csírájában először 2016-ban a This American Life című rádióműsor részeként hallható What You Don’t Know-ban jelent meg. 100 percessé duzzasztott vallomása azonban – leszámítva a nyitó „valódi hazugság alapján” felütést – kevéssé méltó egy igazán érzékeny mementóhoz… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2020.02.10 - tiszatáj

Meglepetésre az Élősködők című dél-koreai alkotás kapta a legjobb filmnek járó díjat a 92. Oscar-gálán vasárnap Los Angelesben. Bong Dzsun Ho műve az első az amerikai filmakadémia rangos elismerésének történetében, amely nem angol nyelvű filmként diadalmaskodott a legjelentősebb kategóriában.

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Janáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő