Ritka felolvasó esttel ünnepelte írói munkássága kezdetét Murakami Haruki

Írói pályafutása kezdetének 40. évfordulóját ritka nyilvános felolvasó esttel ünnepelte kedden Tokióban Murakami Haruki japán író, aki mintegy negyedszázad után állt ismét olvasói elé.

A világ egyik legnépszerűbb regényírója, aki januárban töltötte be 70. életévét, 1979-ben jelentette meg a Hallgasd a szél dalát! című első regényét, amelyért azonnal irodalmi díjat kapott. A 1987-ben kiadott Norvég erdő hozta el számára a hírnevet. Legutóbb 2017-ben jelent meg regénye Kisidancso Gorosi (angolul Killing Commendatore) címmel, amelyben a japán megszállók által 1937-ben elkövetett nankingi mészárlással foglalkozik.

A médiától mindig tartózkodó Murakami utolsó felolvasó estjét Kóbe és Asija városokban tartotta a térséget 1995-ben megrázó pusztító földrengés után. Keddi tokiói estjén egy fiatal irodalmi díjnyertes írónő, Kavakami Mieko volt a vendége, aki régóta Murakami rajongója, és aki 24 éve is ott volt a közönség soraiban.

Mindkét író részleteket olvasott fel novelláiból, majd Murakami meglepte közönségét azzal, hogy bejelentette: van egy vadonatúj novellája, amelyet néhány hete írt, és még nem adta ki, angol címe Confessions of a Shinagawa Monkey. A mű folytatása a Shinagawa Monkey című novellának, amely egy nőről szól, aki elfelejti a nevét, mivel egy majom ellopta azt. A novella a 2002-ben kiadott Five Strange Tales of Tokyo című gyűjteményes kötetében jelent meg.

Murakami mintegy 30 perces részletet olvasott fel a műből, és közölte, hogy a történetet nem tervezi kiadni.

Murakami és Kavakami viszont kiadott egy új könyvet A Horned Owl Takes Off at Dawn: A long long interview by Kavakami Mieko címmel, amelyben az írónő Murakamival készült interjúit rendezték kötetbe.

Murakami műveit a világ mintegy 50 nyelvére fordították le, számos művét színpadra állították, filmre vitték filmre. Nevét évek óta emlegetik a Nobel-díj várományosai között, de az elismerést eddig még nem kapta meg. Más rangos irodalmi díjakat azonban igen: 2006-ban Franz Kafka-, 2009-ben Jeruzsálem-, 2015-ben Hans Christian Andersen irodalmi díjjal jutalmazták.