Az Amadinda Ütőegyüttessel ünnepel a Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok következő hangversenyén, december 14-én a 35 éves Amadinda Ütőegyüttes vendégszerepel a Kodály Központban. A nagy múltú Amadinda Ütőegyüttest nem kell bemutatni se a hazai, se a nemzetközi közönségnek, hiszen az évtizedek során olyan helyszíneken adott már koncertet, mint a Philharmonie Berlin, Wiener Konzerthaus , Royal Albert Hall vagy a Carnegie Hall. Pécsett a Pannon Filharmonikusokkal sem első alkalommal játszik együtt a formáció. Decemberi koncertjük során a PFZ vezető karmestere, Bogányi Tibor vezényletével állnak színpadra.

A Szivárvány havasán című est első felében Gyöngyösi Levente két szerzeménye hangzik el. Elsőként a szerző első olyan művét hallhatja a közönség, mely kifejezetten a zenekar felkérésére írott. A város iránti tiszteletét kifejező Ouvertura Sopianaensis nyitányát 2012. december 1-jén mutatta be a zenekar a Kodály Központban.

Ezt követően az Amadinda Együttes közreműködésével a négy ütőjátékosra és zenekarra írt Sinfonia concertante lesz hallható, melynek bemutatójára 2013. november 14-én került sor ugyancsak a Kodály Központban. A darab egyik érdekessége, hogy a Pannon Filharmonikusok és az akkoriban harmincéves fennállását ünneplő Amadinda Ütőegyüttes felkérésére született. Most ismét közös bemutatót hallhatnak a pécsiek. A mű a Szivárvány havasán kezdetű népdalt dolgozza fel és egyben emléket állít Erőss Zsolt hegymászó életműve előtt.

A koncert szünetét követően Bartók Béla Concertója koronázza meg az estet. A mű fordulópont volt Bartók amerikai pályafutásában. Serge Koussevitzky, a bostoni szimfonikus zenekar vezető karmestere rendelt meg a darabot nem sokkal korábban elhunyt felesége emlékére. Koussevitzky a bemutató után lelkesen a következőképpen nyilatkozott: „Az utolsó 25 év legjobb zenekari műve!” A Concerto azóta is Bartók egyik legnépszerűbb, legtöbbet játszott alkotása.

A koncert zenei anyagából stúdiófelvétel készül, melyet lemezen ad ki a zenekar.

A hangversenyre jegyek a Kodály Központ jegypénztárában vagy a jegymester.hu oldalon kaphatók.