Fergeteges Molière-komédia az Újszegedi Szabadtéri Színpadon

Nagysikerű Molière-darabbal készül a jövő évadra a Szegedi Szabadtéri Játékok. A közönség a francia szerző népszerű vígjátékát, az Úrhatnám polgárt láthatja a megújult újszegedi színpadon, Herczeg T. Tamás rendezésében.

Nyelvi leleményektől hemzsegő örökérvényű komédiát láthat a jövő évadban a Szegedi Szabadtéri közönsége. Molière vígjátékai immár állandó részesei a repertoárnak, jövőre az egyik legkedveltebb művét, az Úrhatnám polgárt tűzi ismét műsorára a fesztivál. Most a teljesen megújult 1200 fős játszóhelyen kacaghatunk együtt azon, mennyire nem változott a világ az elmúlt bő 300 évben. 

Az újgazdag Jourdain úr mindent elkövet, hogy többnek látsszon, és végre befogadja az arisztokrata közösség. Filozófust, tánctanárt és vívómestert tart, – persze jó pénzért- akik nap mint nap pallérozzák testét és lelkét. Görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy lánya ne egy rangon aluli férfihoz menjen hozzá, ő maga pedig egy özvegy grófnővel akarja megkedveltetni magát. A darab fő humorforrását az adja, hogy a főhős tudatlanságát és műveletlenségét mindenki kihasználja, saját lánya és segítője is túljár az eszén, miközben Jourdain úr meggyőződése, hogy ő mozgatja a szálakat. A mű jól mutatja, hogy az idő múlásától függetlenül van, ami nem változik: a tettetés, a felfelé kapaszkodás és a sznobizmus a mai kor emberében is megtalálható.

A komédia – két év után- változatlan szereposztással tér vissza. Az uraskodó főhőst ismét Balog József, „barátját” Dorante grófot Sorbán Csaba, míg Jourdain feleségét Sebők Maya alakítja. Jakab Tamás újra magára ölti a filozófus-narrátor figuráját, Barnák Lászlót az udvarló, Cléonte, Borsos Beátát a grófnő, Farkas Andreát, a szolgáló, míg Kosztolányi Józsefet Covielle, Cléonte inasa és a „vakvezető” szerepében láthatja a közönség.

A történetet áthatja Parti Nagy Lajos utánozhatatlan nyelvi humora, a darab zeneszerzője a magyar könnyűzene egyik legsokoldalúbb művésze, Szirtes Edina „Mókus”. Bianca Imelda Jeremias már nem először dolgozik a Szabadtérivel, az általa megálmodott díszletek és látványos jelmezek pedig önmagukban is beszédesek. A fergeteges komédia augusztus 7-én és 8-án lesz látható az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.