Sikerdarabok érkeznek Szegedre a következő hónapokban

Hevér Gábort, Udvaros Dorottyát, Péterfy Borit és Szabó Kimmel Tamást is láthatják a nézők a 2019-es év utolsó hónapjaiban Szegeden. A MASZK Egyesület szervezésében újraindul a Kisszínházban a népszerű HÉTFÜ-sorozat, és az IH-ba is várják a közönséget. A jegyértékesítés már elkezdődött.

Indul a HÉTFÜ a Kisszínházban

Októbertől havi egy hétfői estén ismét a függetleneké a terep a Szegedi Kisszínházban, a THEALTER fesztivált is szervező MASZK Egyesület és a Szegedi Nemzeti Színház együttműködésének köszönhetően. A HÉTFÜ-sorozat első alkalma megismételhetetlen színházi este lesz: a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című produkció legújabb epizódját október 28-án, 19 órától láthatják a nézők. Az iráni szerző, Nassim Soleimanpour nemzetközi sikert aratott különleges darabjának nincs próbája, nincs díszlete, nincs jelmeze, nincs rendezője. Egy színész életében csak egyetlenegyszer adhatja elő a darabot, amely kísérlet a színház hatalmának demonstrálására, közös játék az író, a színész és a közönség részvételével. A tétet emeli, hogy a színész a darab szövegét ott, helyben, a színpadon kapja meg, tehát ő sem tudja, mi fog történni. A SzínMűHely Produkció és az Átrium kísérletének első hazai alanya Alföldi Róbert volt, utána Hernádi Judit és Balsai Móni következett, Szegeden pedig Medveczky Balázst láthatták a THEALTER nézői ebben a különleges helyzetben a nyáron, ő volt az eddigi legfiatalabb művész ebben a produkcióban. Most a városhoz szorosan kötődő színművész, a szegedi születésű Hevér Gábor próbálja ki magát a korántsem egyszerű, de mindenképpen megismételhetetlen szerepben.

Leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog a Párizsban élő, magyar származású írónő, Yasmina Reza Az öldöklés istene című színdarabja, mely november 4-én, 19 órától kerül színre a Kisszínházban. A történet szerint két kisfiú játszik a téren, majd egyikük kiüti a másik fogát. Szüleik ennek apropóján ülnek le egymással beszélgetni, majd kiderül: semmivel sem jobbak, mint a gyermekeik. A Kultúrbrigád-Átrium produkcióját Bereczki Csilla rendezte, a súlyos kérdéseket feszegető, de sok humorral elővezetett házaspárbajban Péterfy Bori, Pál András, Hevér Gábor és Herczeg Adrienn lesz látható, „A fergeteges színészi alakítások Bereczki rendezésében egy fájdalmakat és emberi gyengeségeket favorizáló, lényeglátó koncepcióval találkoznak, amely a gyerekek erőszakos lépéseiből építkezve igyekszik mesélni a helyzet kezelhetetlenségéről és tisztázására irányuló inkompetenciáról.”.

Udvaros Dorottya és Földes Eszter jutalomjátéka a Bethlen Téri Színház és a Manna Produkció Az utolsó tűzijáték című, Jens Christian Grøndahl és Alex Broun művei alapján készült előadása. A produkció a Bethlen Téri Színház és a Manna 2015-ben indított Találkozások Tehetségprogramjának legújabb előadása, rendezője Csábi Anna, mentor rendezője Jordán Tamás. Az előadás főbb kérdései közt felmerül, vajon meddig tart a szülői hivatás, meddig anyja valaki felnőtt lányának, megtörténhet-e, hogy egy anya ne szeresse gyermekét, gyűlölheti, lenézheti-e egy gyermek a szüleit. December 16-án, 19 órától láthatják a nézők a produkciót a Kisszínházban, amely „Nagyszerűen játszható és nagyszerűen is játszott színészcsemege. Kicsit sziporka, tűzijáték, kicsit pokolra szállás. Nem annyira, hogy maradandó károsodást okozva hatalmas gyomrosokat húzna be a nézőknek, de azért fájdalmas, önvizsgálatra késztető. És némiképp groteszkbe hajló is, ami pedig, ha nem is harsányan, de nevettető.”

Szabó Kimmel Tamás az IH-ban

Zenés szembenézésként aposztrofálják az alkotók a Széttépve című koncertszínházi darabot, amely Szabó Kimmel Tamás segítségével arról beszél a nézőknek, hogy a függőség mindenki életében megtalálható, hol észrevehetetlenül, hol látványosan. A sokszínű, felkavaró és elgondolkodtató produkciót, amely „úgy lett nagyon cool előadás, hogy azokat is leköti, akik nem rajonganak a cool előadásokért, és jó eséllyel azokat is meggyőzi, akik nem tartoznak Szabó Kimmel Tamás kiterjedt rajongói táborába. És ami talán még fontosabb: alkalmat ad arra, hogy függőségeinkről, annak okairól gondolkodjunk, beszélgessünk”, Novák Eszter állította színpadra, a felkészülés során készített interjúkat Závada Péter öntötte színpadi formába. Az Orlai Produkció előadásban, amelyet november 11-én láthat a közönség 19 órától az IH-ban, Lázár Zsigmond zenekara működik közre. A MASZK Egyesület jóvoltából ugyanezen a napon, délután 15 órától a 25 év alatt, diákigazolvánnyal rendelkező nézők ingyenesen tekinthetik meg a produkciót, az Egyesület középiskolás diákcsoportok jelentkezését is várja.

Jegyértékesítés:

A Fehér nyuszi, vörös nyuszi valamint Az öldöklés istene előadásokra szóló belépők már megválthatók a Szegedi Nemzeti Színház jegypénztárában valamint online, ITT és ITT. Az utolsó tűzijátékra későbbi időpontban indul a jegyértékesítés. A Széttépve című produkcióra szintén megvásárolhatók már a jegyek a helyszínen és online, ITT.