Mi is zajlik ma a fenntartható világunkban?

WASTEREVOLUTION KONFERENCIA – VÁLASZOK 360 FOKBAN

Először szervezik meg 2019. október 18-án 10 és 19 óra között, a Societé Budapestben a Wasterevolution konferenciát a fenntartható fejlődés témakörében. A Hybridart Management által életre hívott eseményen a legutolsó pillanatokról beszélnek, arról, hogyan érdemes ma a 21. században a változásokhoz és a kihívásokhoz alkalmazkodni. Számos kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők, amelyeken olyan szaktekintélyeket és ismert embereket hallgathatnak meg mint Rezes Judit színművész, Molnár Berta építész, Harmat Ádám éghajlatkutató, Sinkovics Ede képzőművész, Hankó Gergely természetvédelmi mérnök, Vetlényi Alma divattervező, Fülöp Bence vízügyi tanácsadó mérnök és Krajcsó Nelli mindfullness tréner. Az esemény a Societé Budapest két emeltén zajlik, ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött.

Lángoló erdők, olvadó jégtáblák, tüntető diákok, klímaszorongás, milliókat adományozó filmcsillagok, fesztiválsztár természetvédő legendák, évi 6,3 milliárd tonna műanyag hulladék, #plasticfreejuly és #secondhandseptember, virágzó közösségi média, globális mértékű elmagányosodás, skandináv lagom és hygge, japán ikigai és sinrin-joku, közösségi gazdaság, energiatudatosság, szuperhatótávolságú villany autó, óceántisztító, ökotrendi sportcipő…

Az esemény célja az, hogy szakemberek, nagyvállalatok és kreatív alkotók bevonásával közös platformot teremtve elinduljon egy konstruktív beszélgetést arról, pontos mi is zajlik körülöttünk, mik az ok-okozati összefüggések, ebben kinek mi a szerepe, mik a lehetőségek és irányok, milyen válaszokat adhatunk a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokra. A szervezők azért rendezik meg a konferenciát, mert fontosnak tartják a gondolkodásbéli paradigmaváltást, a fordulatot saját hozzáállásunkban mindahhoz, amit magunknak teremtettünk és teremtünk egyéni és társadalmi szinten is.

Az egésznapos rendezvényen különböző témákban hozzáértő partnerek mutatják be a lehetőségeket, koncepciókat arra, hogyan érdemes elindulni egy új úton.

Az egyik alkalommal a tudatos életmódról beszélget Martinkó József vezetésével Prof. Dr. Dúll Andrea környezetpszichológus, az MTA doktora, Hargitai Judit az IKEA üzemeltetései menedzsere, Maczelka Márk, a SPARMagyarország kommunikációs menedzsere, Molnár Berta építész és Temesvári Balázs, az EKF2023 Veszprém-Balaton programév végrehajtásában közreműködő VKSZ Zrt. vezérigazgatója.

Egy másik időpontban Gyárfás Dorka vezetésével a lelassulásról folytat eszmecserét Inzsöl Júlia, a The Body Shop kommunikációs vezetője, Jávor Bence, a Greenroom kreatív igazgatója, Krajcsó Nelli, a Slow Budapest alapítója és Szabó Zoltán, az Index stratégiai- és kreatív igazgatója.

Különlegesnek ígérkezik az az alkalom is, amikor Böszörményi Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója beszélget Domonkos Bélával, a TerraCycle & Loop Global IT igazgatójával, Harmat Ádámmal, a WWF éghajlatváltozás és energia programvezetőjével, Kisszékelyi Veronikával, a Central Media digitális lapigazgatójával, Salgó Andrással, a BMW Magyarország vállalati kommunikációs vezetőjével és Szollár Domokossal, a MOL-csoport, Csoportszintű Társasági Kommunikáció igazgatójával. 

A nap egyik színfoltja Ott Anna beszélgetése a művészet, művészek felelősségéről Havas Dórával, a Lila füge alapítójával, Hoffmann Petrával, a Stilblog alapítójával, Rezes Judit színművésszel, Sinkovics Ede képzőművésszel és Závada Péter költővel. Ehhez a témakörhöz kapcsolódva Gyárfás Dorka vezetésével Kádár Tamás, a Sziget Kulturális Szervezőiroda vezetője, Tóth A. Péter, a Noah Házak marketing és értékesítési vezetője és Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója beszélgetnek.

Fentieken kívül többek közt olyan nevekkel is találkozhatnak a nézők a programban mint Fait Federika (Real School Budapest project catalyst, V4SDG- Visegrád a Fenntarthatóságért társalapító), Szabó Eszter (kommunikációs vezető, Felelős Gasztrohős Alapítvány), Lendvai Lilla (stylist, recycled fashionista), Bajor Zsófi (alapító, Mezna), Hanga Zoltán (szóvívő, a Fővárosi Állat- és Növénykert), Oszkó-Jakab Natália (kuratóriumi elnök, Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány), Dr. Drexler Dóra (ügyvezető, ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) vagy Fülöp Bence (vízügyi tanácsadó mérnök, Trinity Enviro).

Az egésznapos esemény helyszíne a Société Budapest (1051 Budapest, Sas utca 15.).

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az esemény lapozgatható magazinja.

WASTEREVOLUTION – program

Földszint:

10:00-tól érkezés, regisztráció

10:30 – 12:00: „Élj tudatosan! / Live consciously!” kerekasztal

moderátor: MARTINKÓ József – építészet- és design kritikus, az Octogon Magazin főszerkesztője

résztvevők:

  • Dr. DÚLL Andrea – környezetpszichológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, ELTE Pszichológiai Intézet és BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék
  • HARGITAI Judit – üzemeltetési menedzser, IKEA
  • MACZELKA Márk – a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője
  • MOLNÁR Berta – építész, Magyar Kerékpárosklub műszaki tanácsadója
  • TEMESVÁRI Balázs – az EKF2023 Veszprém-Balaton programév végrehajtásában közreműködő VKSZ Zrt. vezérigazgatója

13:00 – 14:30: „Lassulj le! / Let’s slow down!” kerekasztal

moderátor: GYÁRFÁS Dorka – újságíró, WMN

résztvevők:

  • INZSÖL Júlia – kommunikációs vezető, The Body Shop
  • JÁVOR Bence – kreatív igazgató, Greenroom
  • KRAJCSÓ Nelli – mindfulness tréner, a Slow Budapest alapítója
  • SZABÓ Zoltán – stratégiai- és kreatív igazgató, Index

15:00 – 16:30: „Szép új világ / Brand new world” kerekasztal

moderátor: BÖSZÖRMÉNYI-NAGY Gergely – a Brain Bar alapítója, a Design Terminal vezetője

résztvevők:

  • DOMOKOS Béla – IT igazgató, TerraCycle & Loop Global
  • HARMAT Ádám – éghajlatváltozás és energia programvezető, WWF Magyarország
  • Kisszékelyi Veronika – digitális lapigazgató, Central Media
  • SALGÓ András – vállalati kommunikációs vezető, BMW Magyarország
  • SZOLLÁR Domokos – Csoportszintű Társasági Kommunikáció Igazgató, MOL-csoport

17:00 – 18:30: „Művészet a művészetért? / L’art pour l’art?” kerekasztal

moderátor: OTT Anna – kulturális menedzser

résztvevők:

  • HAVAS DÓRA – a Lila füge alapítója
  • HOFFMANN Petra – a Stilblog alapítója, designteoretikus
  • REZES Judit – színművésznő
  • SINKOVICS EdE – képzőművész, DLA
  • ZÁVADA Péter – költő, drámaíró, zenész

Első emelet 1.

11:00 – 12:00: „Színfalak mögött / Behind the scenes” kerekasztal

moderátor: GYÁRFÁS Dorka – újságíró, WMN

résztvevők:

  • KÁDÁR Tamás – CEO, Sziget Kulturális Szervezőiroda
  • TÓTH A. Péter – Noah Házak marketing és értékesítési vezető
  • SZŐKE László – a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója

12:15 – 13:15 „Hogyan legyünk fenntarthatók? / How to be sustainable?” kerekasztal

moderátor: KOVÁCS Nati – kulturális újságíró

résztvevők:

  • FAIT Federika – Real School Budapest project catalyst, V4SDG- Visegrád a Fenntarthatóságért társalapító
  • GRESKOVITS György – a Milestone Institute oktatási programvezetője
  • HANKÓ Gergely – természetvédelmi mérnök, hulladékos szakértő, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője, a PET Kupa projektvezetője
  • SZABÓ Eszter – kommunikációs vezető, Felelős Gasztrohős Alapítvány

13:45 – 14:45: „Divat-dilemma / Fashion issue” kerekasztal

moderátor: BOBÁK Szilvia – újságíró, Marie Claire

résztvevők:

  • LENDVAI Lilla – stylist, recycled fashionista
  • VETLÉNYI Alma – divattervező, fenntarthatósági aktivista
  • MENGYÁN Eszter – újságíró/blogger
  • Pácsonyi Daniella – főszerkesztő, hu

15:00 – 16:00: „Zöld filozófia / Green philosophy” kerekasztal

moderátor: GYÁRFÁS Dorka – újságíró, WMN

  • BAJOR Zsófi – alapító, Mezna
  • HANGA Zoltán – a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
  • Oszkó-Jakab Natália – Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

16:15 – 17:15: „A 21. század kihívásai / 21th century challange” kerekasztal

moderátor: GYÁRFÁS Dorka – újságíró, WMN

  • Drexler Dóra – ügyvezető, ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
  • FÜLÖP Bence – vízügyi tanácsadó mérnök, Trinity Enviro
  • MARTINKÓ József – építészet- és design kritikus, az Octogon Magazin főszerkesztője

A szervezők

A Hybrid Art Management 2016-ban indította el első, a fenntarthatóság és tudatos fogyasztás gondolatiságával foglalkozó projektjét Hybridart Camp néven. A 10 napos nemzetközi alkotótábor keretében hazai és a visegrádi országok művészeti egyetemeiről, illetve az Egyesült Arab Emirátusokból érkeztek fiatal művészek, hogy művésztanár vezetésével, újrahasznosított alapanyagokból készítsenek hatalmas installációt, amely Budapesten, majd pedig az Emirátusokban (Dubai Design Week és Abu Dhabi Art) mutatkozott be. Az évente megrendezésre kerülő programnak először a Pannonhalmi Főapátság, majd az elmúlt két évben a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed adott otthon, idén pedig Kecskeméten került megrendezésre a tábor. A MANK kecskeméti művésztelepén szeptember 25-től október 4-ig tartó táborban Sinkovics Ede képzőművész vezetésével a résztvevő művészek egy hatalmas sakktáblát építettek fel visszagyűjtött PET-palackokból és alumínium dobozokból. A „Sakk-matt” címet viselő szoborcsoport októberben, az Art Moments fesztivál keretében látható a budapesti Duna-korzón.

A Hybridart Camp első évében készített óriási PET dinoszaurusz debütálását követően a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál közösen útjára indult egy hulladékművészeti projekt. A Trash Art pályázat és kiállítás idén harmadik alkalommal volt látható a Gödöllőn szervezett fesztiválon, majd pedig az előző évekhez hasonlóan a nyári fesztiválokon lesznek láthatóak az installációk.

2017-ben, nemzetközi együttműködésben indult el a Creative Europe által támogatott The Universal Sea – Pure or Plastic?! művészeti és innovációs projekt, amelynek fókuszában a fenntarthatóság, a környezetvédelem, azon belül is elsősorban a vizek védelme állt. A kezdeményezés célja az, hogy megállítsa a Föld vizeibe hulladékként bekerülő műanyag áradatot. A projektnek mára már egész Európára kiterjedő hálózata van, olyan együttműködő partnerekkel, akik szenvedélyesen hisznek a művészet és innováció ötvözésében rejlő lehetőségekben és megoldásokat keresnek erre a jelentős társadalmi és környezeti kihívásra.

Szintén 2017-ben kezdtek együttműködni az amerikai székhelyű, de a világ 21 országában működő TerraCycle-lal, akikkel idén is több közös aktivitásuk lesz, illetve az év elején elkezdtek egy újabb közös, a művészet és design mellett az edukációt és kutatás-fejlesztést is felölelő projekt kidolgozását és megvalósításának előkészítését, aminek indulása 2020-ban várható.

2010-ben azzal a céllal indították útjára Art Moments művészeti programsorozatukat, hogy a klasszikus kiállítóterekből kilépve minél több ember számára legyen elérhető, érthető és szerethető a kortárs művészet. Azóta a rendezvény jellege és tartalmi elemei is sokat változtak, de a lényege ugyanaz maradt: a mindennapok részévé tenni a művészetet, rámutatni arra, mennyiféle módon van jelen és határozza meg életünket, csak észre kell vennünk.