Lásd élesebben! – Jön a 16. Verzió Filmfesztivál

JÖN A 16. VERZIÓ FILMFESZTIVÁL
November  12. és 17. között a Verzió Filmfesztivál 16. alkalommal hív világkörüli utazásra és hozza el Budapestre és 5 vidéki városba a legkiválóbb emberi jogi témájú dokumentumfilmeket. Idén a fesztivál három kiemelt szekciója a média állapotával, a gyerekek helyzetével és az antropocén korral foglalkozik.

November  12. és 17. között a Verzió Filmfesztivál 16. alkalommal hív világkörüli utazásra és hozza el Budapestre és 5 vidéki városba a legkiválóbb emberi jogi témájú dokumentumfilmeket. Idén a fesztivál három kiemelt szekciója a média állapotával, a gyerekek helyzetével és az antropocén korral foglalkozik.

Az Emberi jogi versenyprogram, a Diák- és elsőfilmes versenyprogram és a Magyar panoráma szekciók filmjei mellett három központi téma áll idén a fesztivál fókuszában.

Az antropocén kor, a média és a gyerekek

Legégetőbb problémáink az emberiség földfelszínt átalakító ipari és mezőgazdasági tevékenysége és ezzel szoros összefüggésben a klímakatasztrófa. Miközben egyre nagyobb területek változnak holdbéli tájjá, civilek globális akciói és helyiek maroknyi csapata próbálja megállítani a pusztítást és a monokulturális gazdálkodást, és szembesíteni a gigacégeket mérgező tevékenységükkel. Az Antropocén szekció filmjei mindezt bemutatják, ahogy azt is, hogyan lehet fenntartható és vegyszermentes módon gazdálkodni és fair trade cégként boldogulni a szabad piacon.

A 4. hatalmi ág szekció filmjei a sajtószabadság korlátait, az oknyomozó újságírók munkáját, valamint a korrupció és a fake news világát járják körül. Bepillanthatunk olyan híres és hírhedt újságok szerkesztőségébe, mint a politikai okokból meggyilkolt munkatársait gyászoló Novaya Gazeta, a tabloid Ekstra Bladet és beleláthatunk a nemzetközi online kollektíva, a Bellingcat tevékenységébe.  Az igazság leleplezéséért folyó oknyomozó munka olykor felér egy thriller izgalmával, máskor az olvasói klikkekért folyó kegyetlen harc vet fel etikai aggályokat.

A gyerekek és fiatalok nézőpontjait és az őket érő hatásokat mutatja be az Így növünk fel címet kapott válogatás. Megismerhetünk mindenre kíváncsi, hétéves szibériai kisfiút, buddhistaként nevelt afrikai tinédzsert; helyüket kereső, kallódó moldáv, georgiai (grúz), amerikai fiatalokat a rájuk nehezedő politikai, vallási és szülői elvárások – és persze a közösségi média nyomásának tükrében.

A 16. VERZIÓ idén először VR-szekcióval bővül. A Vektor VR keretében különféle virtuális valóság-produkciókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők: 360 fokos videókkal, interaktív dokumentumfilmekkel, és művészeti, térspecifikus élményekkel.

Az Hommage szekció Agnès Varda és Jonas Mekas munkássága előtt tiszteleg. Magyarországon elsőként látható az úttörő dokumentumfilmes, Dziga Vertov elveszettnek hitt, rekonstruált montázsfilmje. A fesztivál idén bemutatja a Litván lírai dokumentumfilmes irányzat a hatvanastól a kilencvenes évekig készült darabjait egy tíz filmből álló válogatásban.

A fesztivál és a CEU Visual Studies Platform közös szervezésében a Verzió DocLab négynapos intenzív workshopján profi filmesekből álló nemzetközi csapat segít készülőben lévő emberi jogi témájú filmek fejlesztésében. A középiskolás generáció a hétköznap délelőttönként folytatódó Diák Verzió programon, a nekik szervezett ingyenes filmvetítéseken és beszélgetéseken vehet részt.

Helyszínek

A fesztivál helyszínei idén is a Toldi mozi, a Művész Mozi, a Kino Café Mozi, a Blinken OSA Archívum, a Közép-európai Egyetem, az Empathy Cafe, valamint a Trafó Kortárs Művészetek Háza, mely a fesztivál nyitóeseményének is helyet ad. A filmvetítéseket beszélgetések kísérik rendezőkkel, emberi jogi aktivistákkal és szakértőkkel.

16. VERZIÓ NEMZETKÖZI EMBERI JOGI DOKUMENTUMFILM FESZTIVÁL

Lásd élesebben!

www.verzio.org

Budapest – november 12-17.

Debrecen, Kecskemét, Pécs, Szeged, Szombathely – november 21-24.

A 16. VERZIÓ Filmfesztivál az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával valósul meg.