Kiállítás nyílt a gördeszkázás történetéről a Deák17 Galériában

VÉLETLENÜL TALÁLKOZTAK EGYMÁSSAL AZOK, AKIK EZT A HÓBORTOT ŰZTÉK

Petrányi Zsolt kurátor szeptember 6-án nyitotta meg AZ UTCA NEM JÁTSZÓTÉR – A GÖRDESZKÁZÁS TÖRTÉNETE BUDAPESTEN, 1978-2019 című kiállítást a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában. A tárlat a gördeszkázás fejlődését, a design történetét, a mozdulatok jelentését mutatja be tárgyak, fotók, filmek, grafikonok és interjúk segítségével, a hetvenes évek második felétől napjainkig.

„Azért választottuk 1978-at kiindulópontnak, mert ez az év volt az első fordulópont a gördeszka magyarországi megjelenésében. Ekkor rendezték az első bemutatót, és ebben az évben találkoztak egymással először egy véletlen folytán azok a budapestiek, akik ezt a hóbortot űzték. Máig sem ismert, hogy kinek köszönhetően, de a Városliget egy félreeső útján ekkor felépült egy kezdetleges rámpa, aminek – annak ellenére, hogy az internet és a mobiltelefonok előtt történt vagy húsz évvel – nagyon rövid idő alatt híre ment. A város legkülönbözőbb pontjairól a deszkások – lehettek akkor vagy húszan – ezen a napon tehát a Ligetben voltak, hogy kipróbálják milyen egy döntött fapalánkon gurulni, és azt képzelni, hogy az valami olyasmi, mint az amerikai újságokban látott betoníveken való száguldás.” – mondta el megnyitóbeszédében Petrányi Zsolt, aki a kiállításon látható interjúfilmek megvalósításán dolgozó Sarkadi Nagy Balázs videoklip- és animációs filmrendezővel együtt a mai napig aktív gördeszkás. A kiállítás elemző, személyes nézőpontokon keresztül mutatja be a gördeszkázás hazai kialakulását.

Az utca nem játszótér – a gördeszkázás története Budapesten, 1978-2019  c. kiállítás
(Fotó: Pálfi Balázs)

AZ UTCA NEM JÁTSZÓTÉR – A GÖRDESZKÁZÁS TÖRTÉNETE BUDAPESTEN, 1978–2019

Kurátor: PETRÁNYI Zsolt

Megtekinthető: 2019. szeptember 6 – december 14.

A kiállítás a VANS Magyarország és Budapest Sportfőváros támogatásával valósult meg.

Kapcsolódó program

Kurátori tárlatvezetés

  1. október 8. kedd, 18:00-20:00

Az utca nem játszótér. Vagy mégis? A gördeszkás és épített városi környezete mindig is közvetlen, kölcsönös kapcsolatban álltak egymással. A gördeszkázás budapesti történetének több mint negyven évét feldolgozó anyaghoz kapcsolódóan Petrányi Zsolt, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést.

 

A KIÁLLÍTÁS OKTÓBER 23-ÁN ÉS 31-ÉN, ILLETVE NOVEMBER 1-JÉN NEM LÁTOGATHATÓ.
Cím: Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria – 1052 Deák Ferenc utca 17. I. emelet
Nyitvatartás: Kedd – péntek: 10:00 – 18:00 / Szombat: 9:00 – 13:00 / Vasárnap és hétfőn: zárva
A kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és programok díjmentesen látogathatók.