Velence után a Titanicon, majd a magyar mozikban is bemutatkozik a Déva

Szőcs Petra Déva című nagyjátékfilmjét, amelynek a világpremierje a 75. Velencei Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában volt, első bemutatkozása után több nagy presztízsű filmfesztivál (Sevilla, Göteborg, Wroclaw, Linz) programjába is beválogatták. A  magyar nézők a budapesti Titanic filmfesztivál gálavetítésén nézhetik meg a filmet október 22-én, majd novemberben a mozik is műsorukra tűzik.

„Megérintett a Déva világa. Egyszerre volt benne idegenség és nagyon is ismerős gesztusok. Nem tudom, pontosan hol is játszódik. Nagyon pontosan tudni, hol történhet meg.” – írta a filmről Horváth György, a Titanic igazgatója.

A göteborgi filmfesztivál szervezői szerint a Déva „csodálatos történet Erdélyből: az elsőfilmes rendező, Szőcs Petra az abszolút legjobbat varázsolja elő a fiatal színészekből”.

„A majdnem dokumentarista film egy festmény; vizuális műalkotások ügyes montázsa. Virtuóz első munka” – olvasható a linzi filmfesztivál katalógusában.

A Filmtett kritikusa szerint „A Déva – azonkívül, hogy bepillantást enged egy zárt világ falai mögé – leginkább utaztatja a nézőt.”

„A Déva cselekménye fontos, ám mégsem ez a legfontosabb a filmben. Sokkal erősebben támaszkodik hangulatokra, színekre, képekre, ezeknek a hihetetlenül erős jelenléte legalább annyira lényeges, mint az, hogy konkrétan mi történik a filmben” – írta a Litera.hu.

A Déva egy árvaházban élő albínó lány, Kató és egy önkéntes, Bogi kapcsolatáról szól. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát.

A dévai otthon egyetlen albínója, Kató a kamaszkor első nyarán ki akarja deríteni, hogy mennyit ér. Új barátot keres, csábítani próbál, majd átkot mond arra, aki nem szereti eléggé – de ő is halálra rémül attól, hogy mire képes. A Déva árvaházi western az üres strandok, ártéri erdők és elrontott barátságok festői szépségéről.

A Déva Szőcs Petra első nagyjátékfilmje. Világpremierje a velencei filmfesztiválon volt, novemberben a sevillai filmfesztivál programjába, az év elején Göteborgba is beválogatták. A rendező A kivégzés című rövidfilmjét – amely a Déva előzményének is tekinthető – a budapesti Friss Húson, majd a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában vetítették, Csoszogj úgy című rövidfilmje pedig 2016-ban szerepelt többek között Clermont-Ferrand-ban, Szarajevóban és a Friss Húson is. Mindkét film több nemzetközi díjat nyert.

A Déva című film forgatókönyvírója Nagy V. Gergő és Szőcs Petra, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László, a rendező munkatársa Bodor Balázs. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, a gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók. A film Déván és Petrozsényben forgott.