Tiszatájonline | 2019. október 3.

A hiány eszménye

DARÁZS JÓZSEF FESTŐMŰVÉSZ TÁRLATA A SOMOGYI-KÖNYVTÁRBAN
Nagy Imre művészettörténész nyitotta meg a Darázs József festőművész alkotásaiból rendezett A hiány eszménye című kamarakiállítást szerdán a szegedi Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében […]

DARÁZS JÓZSEF FESTŐMŰVÉSZ TÁRLATA A SOMOGYI-KÖNYVTÁRBAN

Nagy Imre művészettörténész nyitotta meg a Darázs József festőművész alkotásaiból rendezett A hiány eszménye című kamarakiállítást szerdán a szegedi Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében.

Öt olyan mostanában készült festményt is láthat a közönség Darázs József A hiány eszménye című kamaratárlatán a Somogyi-könyvtárban, ami még sohasem szerepelt a nyilvánosság előtt.

– A bemutatott kilenc alkotás olyan szűk metszetet mutat Darázs József művészetéből, amellyel az elmúlt két évtized tendenciáit lehet lekövetni, és meg lehet figyelni, hogyan változik stilárisan és motívumaiban is egy rendkívül céltudatosan, következetesen felépült életmű – fogalmazott a megnyitón Nagy Imre. A művészettörténész köszöntőjében kiemelte: a hetvenes-nyolcvanas évekbeli korai munkák stílusára, színvilágára a Magna Mater I. című alkotás emlékeztet.

– Darázs József egy olyan művészeti szemlélet követője, amelyről ma egyre kevesebbszer hall az ember: a szerves kultúrák bűvöletében készíti a munkáit. Szerves kultúrákon a művészettörténészek azt szokták érteni, amikor a törzsi művészetből, a magyar népművészetből, vagy általában a világ népeinek a művészetéből vett motívumokból próbál meg a kortárs alkotó olyan egységes és az új kor igényeinek megfelelő jelrendszert kialakítani, amellyel azokra a kérdésekre tud választ adni, amelyek manapság fölmerülhetnek. Darázs József a szerves kultúrák varázsában egy teljesen önálló, teljesen autonóm művészetet volt képes létrehozni. Azt gondolom, a mai kortárs művészetben nagyon kevés olyan alkotó van, aki az őrá jellemző konzekvensséggel vitte volna végig ezeket a művészeti gondolatokat – hangsúlyozta Nagy Imre.

A magyar festészet napjához is kapcsolódó tárlat október 31-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A kiállított képek sorában látható a szegedi festőművész izgalmasan és tartalmasan felépített kompozíciója, az Inferno című alkotás is, amely tavaly elnyerte Kecskeméten a IX. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé fődíját, a Magyar Művészeti Akadémia elismerését.

H. Zs.