11.12.
| Tompa Andrea nyitja meg a 16. Verzió Filmfesztivált >>>
11.12
| Lásd élesebben! >>>
11.07.
| Asztali beszélgetések… – Beszélgetés a művészetről Matzon Ákossal >>>
11.07.
| Legéndy Jácint költő performansza a Berlini Falnál >>>
10.28.
| Sikerdarabok érkeznek Szegedre a következő hónapokban >>>
10.24.
| Asztali beszélgetések… – Toronyi Zsuzsanna és Závada Pál >>>
10.22.
| Velence után a Titanicon, majd a magyar mozikban is bemutatkozik a Déva >>>
10.18.
| Mi is zajlik ma a fenntartható világunkban? >>>
10.18.
| Müpa – Virtus és Extázis >>>
10.18.
| Művek és Mi – vendégünk Kollár Árpád, Mécs Anna és Závada Péter >>>

10.17.
| New Flash >>>
10.10.
| Plusz előadás a Jézus Krisztus Szupersztárból a Dóm téren >>>
10.10.
| Olga Tokarczuk és Peter Handke kapja a 2018-as és a 2019-es irodalmi Nobel-díjat >>>
10.09.
| Elhunyt Vekerdy Tamás író, pszichológus >>>
10.07.
| Megjelent a Határtalan Régészet őszi száma >>>
09.30.
| 10 éves a Duda Éva Társulat >>>
09.24.
| Még három napig lehet jelentkezni Szilasi László szépírás kurzusára >>>
09.22.
| Meghalt Sára Sándor, a nemzet művésze >>>
09.13.
| Meghalt Konrád György >>>
09.07.
| Géczi János kapja a balatonfüredi Salvatore Quasimodo költőverseny fődíját >>>

Bakos András, Jahoda Sándor, Kocsis Klára, Szakállas Zsolt, Székelyhidi Zsolt, Tönköl József, Turczi István versei
Antal Balázs prózája
Beszélgetés Konrád Györggyel 
Autopsia – A feldarabolt Isten rekompozíciója
Bajnok/Süllyesztő – Újabb eredmények a Hajnóczy-hagyaték kutatásában

>>>

SZABÓ GÁBOR TÖRTÉNETEINK VÉGE C. KÖTETÉNEK BEMUTATÓJÁRÓL
Élettörténet és emlékezet – ezek voltak a hívószavai a a Magyar Könyvkiadók Napjának, mely idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. Szabó Gáborral Történeteink vége című könyvéről és az emlékezéspolitikáról Melhardt Gergő beszélgetett… – TASKOVICS VIKTÓRIA BESZÁMOLÓJA

>>>

Meztelen igazságok
2019.08.07 - tiszatáj

KÖZÖS ÜGYEINK A 29. THEALTER FESZTIVÁLON

350 perc színház – ennyit, azaz majdnem hat órányi intenzív élményt és gondolatot kellett befogadnia annak, aki kedden végignézte a 29. THEALTER Fesztivál mindhárom aznapi előadását: a kolozsváriak, a színművészeti egyetem hallgatói és a két szlovén színészfenomén vendégjátékát.

A Régi Zsinagógában a pódiumot ezúttal körbeülő közönségnek adta elő a kolozsvári Reactor Kulturális központ társulata a 99,6% című performanszát, amit kilenc román és magyar színész hozott létre Románia centenáriumához kapcsolódva. A cím arra utal, genetikailag ennyi az azonosság az Erdélyben élő románok és magyarok között, mégis a maradék 0,4% különbség az, ami úgy tűnik, szinte mindent meghatároz.

Az előadás kiscsoportos beszélgetésekkel indult: a színészek egyenként odamentek a nézők kisebb köreihez, a magyarok magyarul, a románok angolul saját gyerekkori történeteiket mesélték el az erdélyi mindennapokból, a kisebbségi vagy többségi lét, a kétnyelvűség, a másság elfogadása és a kirekesztés problémaköréből.

 

 

A megrendítő személyes vallomásokat a pódium közepéről mikrofonba mondva is folytatták. Volt, aki arról mesélt, milyen kihívást jelent számára a kétnyelvűség, milyen románul beszélni magyarul gondolkodva, a magyar mondatszerkesztés szabályait követve. Más az idegengyűlölet kialakulásának stációit járta végig az első focimeccstől az első beszólásig. Nekem egy Bákóban született román lány története tetszett a legjobban, aki Kolozsvárra került egyetemre, és csak évek múltán döbbent rá, hogy jobban is meg kellene ismernie annak a városnak históriáját, melynek kultúrája, sokszínűsége annyira magával ragadta, hogy ma már azt érzi igazi otthonának. Nemcsak a főtéri székesegyház és a nevezetes lovas szobor, hanem a Mátyás király szülőháza körüli vita is gondolkodásra késztette, és mostanra a szerelmének is köszönhetően már magyarul is megtanult néhány mondatot.

Az előadást zenei részletek is színesítették gitárral, dobbal, énekszóval. A csúcspont egyértelműen az a pillanat volt, amikor egy román fiú és egy magyar lány egyszerre kezdett el énekelni egy-egy népdalt a maga anyanyelvén. A teljesen különböző, de valahol, zenei gyökereiben mégis nagyon közeli román és a magyar dallam valami különös, hátborzongató és megható harmóniába fonódott össze. Amit nehéz szavakba foglalni elfogadásról, szolidaritásról, közösségről, azt ez az egyszerre énekelt magyar és román népdal mindennél pontosabban kifejezte. Közben Bartók Béla jutott eszembe, akinek jól ismert mondatát manapság mintha ritkábban idéznénk: „Az én igazi vezéreszmém azonban, amelynek, mióta csak mint zeneszerző magamra találtam, tökéletesen tudatában vagyok: a népek testvérré-válásának eszméje, a testvérré-válásé minden háborúság és minden viszály ellenére.” A kolozsvári fiatalok sok alapkérdést felvető Halász Péter-díjas produkciója is ebben a szellemben fogant, és egy másik bartóki gondolatra is jól rímelt: „ahol a politika kezdődik, ott megszűnik a művészet és tudomány, megszűnik a jog és belátás”. A vallomásszerű személyes történeteket hallva a nézőnek óhatatlanul az jár a fejében, milyen jó lenne, ha a következő száz évben végre nem az elválasztó 0,4%, hanem a bartóki gondolat jegyében az azonos 99,6% számítana jobban Erdélyben is.

 

 

Az Évad Legjobb Magyar Drámájának választotta tavaly a Színházi Dramaturgok Céhe Szilágyi Eszter Anna amszterdami magyar roma prostituáltakról szóló könyörtelen darabját, A Nyíregyháza utcát, amit osztályvezető tanáruk, Novák Eszter rendezésében hoztak el a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói a kisszínházba. Az eredeti sztorit pontosan ismerhetjük a sajtóból, a valóságból született majd háromórás dráma feszültségét a sokkoló téma mellett elsősorban különleges költői nyelvezete adja: hiába vannak rímbe szedve, bizonyos kifejezésektől még ma is felszisszen a néző, ha a színpadról hallja. Nyolc tehetséges ifjú színésznő, Bori Réka, Czvikker Lilla, Józsa Bettina, Ladányi Júlia, Litauszky Lilla, Mentes Júlia, Nagy Bakonyi Boglárka és a Szegedről indult Széles Flóra nyolc teljesen különböző karaktert formált. Plasztikusan érzékeltették, nincs is olyan nagy különbség abban, hogy valaki Nyomorországban vagy Tulipánországban válik reménytelenül kiszolgáltatottá. Legjobban a legcsúnyább lányt alakító Nagy Bakonyi Boglárka letisztult, pontos, bevállalós játéka tetszett, ha színházam lenne, rögtön leszerződtetném. Az előadás egyik meghatározó elemét, a zenei anyagát az ugyancsak Szegedről indul Trabalka Cecília állította össze, aki a sokféle utalás közé még a Traviata Zingarella-kórusát is beemelte, amit kétségbeesésükben együtt énekelnek napjaink amszterdami magyar kurtizánjai. Novák Eszter rendezése hatásosan végigvezeti a nézőt a lecsúszás és reményvesztés stációin, de megmutatja azt is: segítőkészséggel, jó szándékkal is lehet találkozni a pokolba vezető úton. Jó lenne, ha ezt a bátor produkciót nemcsak fesztiválokon láthatná néhány száz fős közönség.

Késő este újra a Régi Zsinagógába tértünk vissza: a Hős 2.0 – Az előadások előadása című produkciót hozta el Szlovéniából a Moment – Zavod EN-KNAP két fiatal színésze. Uros Kaurin és Vito Weis már azzal meglepték a közönséget, hogy maguk álltak be jegyszedőnek, és mindenkit lelkesen üdvözöltek. Indításképpen a telefonok kikapcsolását kérték, majd kalapáccsal szét is vertek egy megcsörrenő mobilt és egy kis kompakt kamerát.

 

 

Először kissé feszélyezte, zavart kuncogásra késztette a közönséget, amikor ruhátlanul léptek a pódiumra, de néhány perc alatt könnyen hozzá lehetett szokni az üres térben reflektorfénnyel megvilágított meztelen testek látványához. Indításképpen színiakadémiai diplomadolgozatukból olvastak fel színjátszással kapcsolatos tanulságos mondatokat, majd a zseniális Vito Weis előadta a monológok monológját: egy káprázatosan virtuóz és hallatlanul humoros stílusgyakorlatot, amivel önironikusan bemutatta és rögtön le is leplezte a színészi technikákat, bevált sablonokat, a színház pontosan kiszámított hatásmechanizmusát. Miközben elképesztő dinamikai, érzelmi, fizikai szélsőségeket megmutatva játszotta az önleleplező és önelemző monológot, a nézőnek az lehetett az érzése, a fantasztikus színész ilyen felkészültséggel és tehetséggel a drámairodalom bármelyik nevezetes monológját kirázná a kisujjából. A dialógusok hatásmechanizmusának bemutatása szinte már a két színész, a főszereplő és a mellékszereplő párbajává vált, mint ahogyan az a helyzetgyakorlat is viadal jelleget kapott, amikor egymást váltva százféleképpen játszottak el egyetlen angol szót: me.

Maró humorral jellemezték, a fájó pontokra, gyengeségekre is rámutatva kivesézték a reflektorfénybe állított másikat. Uros Kaurinról megtudtuk, legfőbb vágya, hogy nagy színésszé válva egyszer majd szobra legyen Ljubljanában a róla elnevezett téren. Miután kollégája a közönség előtt látszólag lelkileg szinte megsemmisítette, nekünk is elmesélte Oscar Wilde torokszorító meséjét, A boldog herceget, amitől mindig elérzékenyül, ha a kislányának mondja el.

Bámulatos önismeret, kíméletlen önreflexió, virtuóz fizikai, beszédtechnikai, mesterségbeli felkészültség párosul náluk a bátorsággal és a vitathatatlan tehetséggel – a két fiatal szlovén színészt vastapssal ünnepelte az elbűvölt publikum.

Hollósi Zsolt

 

Fotó: thealterphoto2019


Címke: , , ,
2019.10.20 - tiszatáj

PUCCINI EGYFELVONÁSOSOK SZEGEDEN
Egy estén, hármas oltárképnek képzelte el három egyfelvonásosát Puccini. Egy sötét, drámai, egy mennyei-lírai darab, és egy vágtató, szikrázóan szellemes komédia – hárman adják ki az egészet. Ám így erre ma kevés operaház vállalkozik. A három darab együtt kicsit sok a közönségnek, ráadásul az átdíszítést, a hosszú szünetet sem lehet megspórolni. Legutóbb az Erkel Színházban is csak a bemutatón hangzott föl mind a három mű, utána mindig csak kettőt lehetett választani… – MÁROK TAMÁS KRITIKÁJA

>>>
2019.10.19 - tiszatáj

A RENDSZER
Spanyolország az utóbbi időben előszeretettel mímeli a hollywoodi zsánerfilmek öntőformáit: az 1968–1975-ös aranykort követő horror-reneszánsz után egyre nagyobb teret kap a csavaros thrillerek honosítása. Oriol Paulo betyáros műfaji ujjgyakorlatait követően a románcban és sorozatgyilkos-thrillerben egyformán jártas Rodrigo Sorogoyen is letette a névjegyét, tavalyi politikai thrillerje részben adózik a hagyományoknak, ugyanakkor bizonyos pontokon el is mer térni azoktól… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.10.17 - tiszatáj

ABAFÁY-DEÁK CSILLAG
ÉS KÖLÜS LAJOS
Aki már járt az utóbbi években a Millenárison az Art Market ideje alatt, tudja, hogy már az épület előtt és a parkban meglepetések, izgalmas köztéri alkotások, installációk fogadják. Idén sem unatkozunk az épület felé haladva, mozgó szobrokat látunk, élőket, égbe nyúló nyakkal, méhkast szimbolizálva, abroncsokkal, hófehér anyagokba burkolózva közöttünk sétáltak, de nem vesznek rólunk tudomást, ahogy egy szoborhoz illik […]

>>>
2019.10.16 - tiszatáj

PATAK MÁRTA: ENYHÍTŐ KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT
Minden ember egy kalitkába zárt hal: nem a megfelelő térben, nem a megfelelő időben létezik, mégis lubickol saját világának ketrecében. Akár ezt is sugallhatja Patak Márta 2017-es novelláskötetének borítója. Az Enyhítő körülmények között című kötet a Scolar Kiadó egy új sorozatában, a ScolarLive-ban jelent meg, mely sorozatnak két célja is van: az első az, hogy a pályakezdő alkotók teret kapjanak, a másik pedig azon „már bizonyított” szerzők új kötetének kiadása, akik eddig a megérdemeltnél valami miatt kevesebb figyelemben részesültek… – KOMÁROMI DÓRA KRITIKÁJA

>>>
2019.10.15 - tiszatáj

A MAOE DIMENZIÓK CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁHOZ
A címben megidézett Umberto Eco könyvére történő utalás nem a véletlen műve, hiszen végignézve a MAOE hatodik tematikus, gigakiállításának a DIMENZIÓK-nak a kolosszális terjedelmű anyagát (hatszázhúsz művész B1 méretben megjelenő reprodukcióival) a REÖK teljes teremsorát felvonultató enteriőrben a vizuális enumerációnak valamilyen hasonló euforikus érzése keríthet hatalmába, mint a három évvel ezelőtt elhunyt, jeles szemiotika tudóst, amikor szöveggyűjteménye előszavában kifejezésre juttatta a listák utáni hajtóvadászatának mámorító hatását… – NÁTYI RÓBERT ÍRÁSA

>>>
2019.10.15 - tiszatáj

A WALL STREET PILLANGÓI
Jessica Pressler 2015-ös cikke első pillantásra kiváló alapanyagot szolgáltat a napjainkban egyre népszerűbb girl power-mozikhoz. Az újságírónő New York Magazinban publikált írása igaz történetet dolgoz fel: bepillantást nyerhetünk egy sztriptíz-táncosnő 2007-től 2015-ig húzódó viszontagságos éveibe, benne egymásra találással, karrierépítéssel, gazdasági világválsággal, felemelkedéssel és bukással, illetve újrakezdéssel… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.10.14 - tiszatáj

BALLA ZSÓFIA ESSZÉKÖTETÉRŐL
Balla Zsófia kötetében sokféle műfajú, hosszúságú írást találni, s mind egy személy, még inkább egy téma, még inkább egy kérdés körül dong, mint darázs a fészkébe igyekezvén. A szövegek műfaj szerinti nagyobb egységeket alkotnak, s azon belül valamelyest követik e megjelenés időrendjét. A költőnő versei pedig újra és újra felbukkannak, mint a színes kavicsok közül a kagylók a tengerparton, gyöngyöt rejtve… – MÁTÉ-TÓTH ANDRÁS ÍRÁSA

>>>
2019.10.10 - tiszatáj

JOKER
Fennakadhatunk rajta, hogy szuperhősfilm vitte el a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlánját a Lucrecia Martel vezette zsűritől, mindenki jobban jár, ha inkább magát a kérdéses művet szemrevételezi és a látottak alapján vonja le a következtetéseket: bohócgúnyát húzó ölőmester ide, eredettörténet oda, a Logan óta nem született ilyen érett, hihetetlenül realisztikus, hagyománytagadó feldolgozás egy mainstream képregénykarakterről… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.10.09 - tiszatáj

NAGY SIKER TANDI FLORA ÉS OLASZ FLÓRA SZEGEDI KONCERTJE
A Szomorú vasárnaptól Lara Fabian Je T’aime című daláig sok világsláger felcsendült hétfő este Szegeden, az IH Rendezvényközpont nagytermében Tandi Flora és Olasz Flóra nagy sikerű, telt házas közös koncertjén. A népszerű énekes és a már több nemzetközi versenyen díjat nyert hárfás országos turnét is tervez a különleges produkcióval… – HOLLÓSI ZSOLT INTERJÚJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő