02.11.
| Jazz Kocsma – Simon Bettina Strand című kötetének bemutatója >>>
02.08.
| A vád tanúja című produkciót mutatja be a Játékszín >>>
01.31.
| Müpa – Négy az egyben >>>
01.30.
| Asztali beszélgetések… – Mesék a csodakertről – Az egyetlen Földért >>>
01.22.
| Homo Ludens Project: Humánia >>>
01.20.
| Átírt városok – Kettős könyvbemutató az E-MIL szervezésében >>>
01.18.
| Szabadon szárnyaló karmester, óramű pontos alkotó >>>
01.16.
| Bereményi Géza mesél az első Cseh Tamás-lemezről >>>
01.13
| Beethovent ünnepli a világ >>>
01.11.
| Januárban folytatódik a Szent Efrém Férfikar Orientale lumen sorozata >>>
01.10.
| Impróműhely, mesedélelőtt, hangszersimogató – januárban indul a második STARTfeszt! >>>
01.17.
| Világsztár érkezik Budapestre! – Az Animus elhozza olvasóinak Jo Nesbøt >>>
01.17.
| Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete >>>
01.16.
| JCDecaux – Jöjjön velünk egy kortárs művészeti utazásra! >>>
01.14.
| Öt hiányszakma képzését támogatja a Nemzeti Filmintézet >>>
01.14.
| Plusz előadást hirdet a Szabadtéri az Apáca show-ból >>>
01.14.
| A Fiatal Írók Szövetségét Antal Nikolett és Pataki Viktor vezetik tovább társelnöki rendszerben >>>
01.13.
| Az Élősködők hat kategóriában Oscar-jelölt! >>>
01.04.
| Tandori Ágnes emlékére >>>
12.28.
| Lukács Sándor kapta idén a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt >>>
12.22.
| Elkészült a Kecskeméti Katona József Múzeum digitális gyűjteményi adatbázisa >>>
12.20.
| Idén Czakó Julianna kapta a Domján Edit-díjat >>>

Fenyvesi Orsolya, Mezei Gábor, Nagy Lea, Payer Imre, Sokacz Anita versei

Balogh Gyula, Bogdán László prózája

Tanulmányok Juhász Ferencről (Borsik Miklós, Csehy Zoltán, Kabdebó Lóránt, Kerber Balázs, Nemes Z. Márió, Németh Zoltán, Pomogáts Béla, Varga Emőke)

Kőszegfalvi Ferenc Tornyai János humoráról

>>>

éjszaka van – negyven
kihűlt vagonnal és három fűtöttel
száguld a vonat

bár az én fülkém hideg
jobbat kívánnom
nem visz rá a lélek
mert száguldva szépek
az elszáradt tájak
s az elnagyolt árnyak
olyanok mint valami
földöntúli szabályosság síkidomai
[…]

>>>

Szárnyasoltár helyett
2019.08.01 - tiszatáj

LEGÉNDY JÁCINT
FÖLDALATTI OLTÁR CÍMŰ VERSESKÖTETÉRŐL

Semmi bajod nem eshet. Suttogta a Földalatti Oltár két sor között. Vigyázok rád, itt biztonságban vagy. Most megmutatok Neked pár dolgot. Megmutatom, hogy milyen volt a ’80-as, illetve a ’90-es években felnőni, éjjelente kiszökni, és underground klubokba, például a Fekete Lyukba járni a haverokkal, mesélni fogok számodra is a barátságról, a tinédzserkori szerelmekről és a rendszerváltás korabeli Magyarországon uralkodó szabadsághangulatról. Érzelmeket, képeket mázolok fel a költészet vásznára, gyönyörűen groteszk lesz, akár egy Bosch-mű. Olyan dolgokról fogok beszélni, amelyekről előtte nem sokan. Lehet, hogy csupán víziónak fog tűnni az egész, de ne aggódj, minden szavam véresen igaz.

„amíg a színpadon modern táltosok s szenvedő gitár
üvöltése robban”
(Fekete Lyuk)

S a könyv óhatatlanul beszélt hozzám. A szavak, pontosabban a sorok csak áramlottak a tekintetem előtt, de én videóklipeket láttam. Minden vers egy film volt valami egészen másról, valami elképesztőről, főleg az alternatív zenei szubkultúrával és társadalmi hátterével kapcsolatban. Igaz, nincsenek vesszők és nincsenek pontok, már többen megállapították, viszont a folyamatos áthajlások ellenére sem nehéz olvasni ezeket az első alkalommal talán prózaversnek tűnő, de olykor nem is egyféleképpen ritmizálható, igazi verseket. Mert a betűk úgy jutnak el hozzád, miként egy hosszú szippantás korán reggel egy illatos cigarettából. Beáramlik a szervezetedbe, és tudod, hogy ott is hagyja a nyomát, de nem érdekel, mert csak nyeled a füstöt, akár egy éhes munkás a 16 órás műszak után. Észre se veszed, mikor kiáramlik belőled szép csöndesen, mintha ott se lett volna. De már ott van veled örökre. Egy kis részlet, ámbár létfontosságú a nagy kép kirakásához. Valami, amiről sose tudtad, hogy hiányzott belőled és szükséged van rá. Kiegészít teljesen. S kényszert érzel, hogy beszélj magadról, hiszen Legéndy Jácint is elmond mindent, szóval Te jössz. Nem kell félned, a Földalatti Oltárnál meggyónhatod az összes bűnödet.

„míg az underground tükörfolyósokon át látja isten szemükben
az összetartozás jelét látja isten csuklójukon a zsilettpengék
nyomát”
(Összenyirbált hajú)

Szerintem a Földalatti Oltár manapság a legizgalmasabb kötet mindazok számára, akik úgy érzik, nem illenek bele a hétköznapok megszokott rendjébe. Már a borítója is különleges. Széthajtva, az önarcképpel és a kollázsokkal, mintha egy underground szárnyasoltárra emékeztetne. Nagyon jól passzol a címhez. Vöröses, fekete és ciános színei pedig gyönyörűek. Már a könyvesboltban is kiugrott a többi, szerintem elég középszerű burkolatú könyv közül. Némi túlzással olyan verseskötet, amelyet akkor is megvennék, ha nem beszélnék magyarul, mert könyvtárgyként annyira szép. Bizonyára nem véletlen, hogy a nemzetközi színpadok esztétikai elvárásaihoz szokott külföldi zenekarok (Ash Code, Black Nail Cabaret, Dystopian Society) is ajánlják. Ez a kötet a lázadóknak szól, s egyúttal a lázadókról. A fiataloknak, akik tudni szeretnék, milyen társadalmi és családi viszonyok által befolyásolva nőttek fel szüleik a posztkádárista Magyarországon, a szülőknek pedig, hogy emlékezhessenek. Tehát az idősebbeknek emlékeztető, hogy eszükbe jusson: még fiatalok. Szól azokhoz, akik manapság is a szabadságról álmodoznak. Azoknak, akik szeretik a kritikus hangvételű underground, illetve experimentális zenéket, és koncertekre járnak. Valamiképp mindannyiuknak ad egy kicsit magából, amit továbbvihetnek. Nem érdekli, honnan jöttél, és ki vagy, lapjai árnyékában megpihenhetsz, kifújhatod magad és erőt kapsz, hogy továbbmenj.

„most kellene MEGHALNOM hiszen a forradalom lecsengése előtt
már büntetendők a kalandor tendenciák”
(Most kellene)

Ahogy megszereztem a könyvet, nyomban elolvastam, s mintha azt üzente volna: írj, írd le, amit olvastál, és terjeszd az igét, mert visszatért a szerző korábbi verseiből ismert Száműzött Jézus. S itt vagyok hogy elmondjam: Legéndy Jácint visszatért egy nagyszerű verseskötettel, a Földalatti Oltárral, amely újra csak tágítja a költészetről alkotott elképzeléseinket. Sajátos módon keveredik benne a tárgyias és az alanyi költészet, illetve az avantgárd és a klasszikus esztétika, de közben mindvégig átjárja valamiféle egyetemesség. Szóval a könyv engem is teljesen magával sodort. Egyetértek azokkal, akik rajonganak érte. Hogy utaljak egy nemrég a Kalligram folyóiratban megjelent kritikára: makacs avantgárd, rituális, olykor ön- és közveszélyes, de voltaképp merő érzékenységből és szabadságvágyból épülő pogólíra. Igazából nem érzem szükségét, hogy részletesen elemezzem a költő verseit, vagy éppen világképelemző recenziót írjak a kötetről. Ezúttal csupán egy olvasó szeretnék lenni a sok közül, aki elmondja az őszinte véleményét.

„míg a gyóntatószékből az ördög vihorászna s pajszerral
betört ablak szilánkjai hevernek a térdek csiszolta
padlón”
(Száműzött Jézus)

Olvasás előtt voltak pillanatok, amikor szkeptikusan álltam a könyvhöz, féltem, hogy a jól megtervezett borító kevésbé nyerő szövegeket foglal magába. De elolvastam a Földalatti Oltárt, s ha egészen pontos akarok lenni: inkább átiramlott rajtam. A versekből egy rendkívül egyedi, összetéveszthetetlen költői világ bontakozott ki számomra: izgalmas képekkel, amelyek folyamatosan szépség és torzultság, illetve érzékenység és agresszió határterületein lebegnek, s egészen váratlan pillanatokban nyitják meg a tudatot a transzcendens felé. A sorok jöttek és jöttek, mígnem egy teljes vízió jelent meg előttem, én pedig csak hátradőltem és néztem. Néha olyan érzésem támadt, hogy elképzelhető, be vagyok tépve, aztán rájöttem, hogy nem, ez csak a meztelen igazság. Csak próbálom kifejezni magam, és elmondani körítés nélkül, mennyire tetszett, de szép szavak ide vagy oda, a lényeg ugyanaz marad: imádtam a Földalatti Oltárt, s úgy érzem, hogy Neked is bejönne.

„mielőtt az univerzum legtávolabbi pontjai zsinór két végeként
visszahurkolódnak szemgolyód fókuszterében”
(Varázsgombát rágtál)

 Fehér N. Virág

 

 

Legéndy Jácint: Földalatti Oltár

Kalligram Kiadó, Budapest, 2019

72 oldal, 2500 Ft

Szerkesztő: Mészáros Sándor. Fülszöveg: Csehy Zoltán

Borítóterv, könyvterv és illusztrációk: Legéndy Jácint

 

 

 

 

 

 


Címke: , , , ,
2020.01.17 - tiszatáj

MARJANE SATRAPI: PERSEPOLIS
Van abban némi igazság, hogy Marjane Satrapi nem grafikus memoárként definiálja pályafutása főművét: a 2007-es, Vincent Paronnaud társrendezésében fogant, cannes-i zsűridíjjal jutalmazott rajzfilmadaptáció forrásanyaga ugyanis jóval rövidebb intervallumot ölel fel annál, minthogy rögtön számvetésről beszéljünk. Körülbelül 15 évet fog át a cselekménytelen, inkább színesítő-részletező momentumokra húzott narratíva… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2020.01.17 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS BOGDÁN ÁRPÁD FILMRENDEZŐVEL
A játékfilm, a színház és az irodalom világából érkező Bogdán Árpád filmrendező, egykor tíz évet élt a nyolcadik kerület mélyén. Legújabb dokumentumfilmjében ezt a miliőt és két erős karakterét mutatja be a nézőknek. Az interjú során a beszélgetés többek között kitér a történetmesélés fontosságára, a roma emberek jelenkori ábrázolhatóságára és a segítségnyújtás igényének alapvető fontosságára… – SZÁSZ CSONGOR INTERJÚJA

>>>
2020.01.17 - tiszatáj

A ROMÁN KULTÚRA NAPJÁN FOTÓKIÁLLÍTÁS NYÍLT A DUGONICS TÉREN
A Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókszervezete a Purcărete világa című multidiszciplináris projekttel – fotókiállítással, filmvetítéssel és a hozzá kapcsolódó beszélgetéssel – ünnepelte szerdán a Román Kultúra Napját. A tárlat február 17-ig tekinthető meg a szervezet Dugonics téri székhelyén… – HOLLÓSI ZSOLT AJÁNLÓJA

>>>
2020.01.14 - tiszatáj

GONDOLATOK SZILÁK ANDREA BUNKER CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁRÓL
A művész jelenlegi kiállításnak előkészítése során a galéria terében egy olyan urbánus természeti képződményre talált, amit bunkerré lehet tenni – vagy legalábbis kihasználta azokat az adottságait, amik lehetővé teszik, hogy bunkerként is funkcionálhasson. Jelentősebb környezetalakítás nélkül birtokba vette ezt a helyet (vagy ide menekült), és berendezett benne egy otthont, egy helyet, ahol túl lehet élni… – VIDRA RÉKA KRITIKÁJA

>>>
2020.01.13 - tiszatáj

BALCZÓ PÉTER ÉS HANCZÁR GYÖRGY A COSI FAN TUTTÉBAN
Kettős szereposztásban mutatja meg Mozart Cosi van tutte című operáját a Szegedi Nemzeti Színház. Két olyan művész osztozik Ferrando jelmezén, akik régi ismerősök, pályájuk Szegeden indult. Balczó Péter főképp a budapesti Magyar Állami Operaházban énekel. Hanczár György viszont inkább külföldi színpadokon énekelt az elmúlt időszakban. Régebben is voltak már váltótársak egy szerepben. A tenorokra gyakran jellemző féltékenység és rivalizálás azonban szerencsére nem bántja őket… – MÁROK TAMÁS INTERJÚJA

>>>
2020.01.13 - tiszatáj

BÁTHORI CSABA: SE FELEDÉS, SE ÁLOM
Báthori Csaba 2019 december végén jelentkezett újabb verseskötettel. Két évvel a vaskos Melankólia c. szonettkötet után most egy filigrán könyvecskével, amelyben szintén a szonett műfaj dominál. Az összesen hatvan versből csupán 4-5 más műfajú. Költői habitusához illő műfaj, kötött, fegyelmezett, klasszikus, egyszerre nehéz és tágas. A verskép közel egyforma, a tartalmak változatosak… – MÁTÉ-TÓTH ANDRÁS KRITIKÁJA

>>>
2020.01.12 - tiszatáj

BOTRÁNY
Önmagában sosem a szebbik nem felvonultatása garantálja a femme power-narratívájú történetek sikerét. Poszterszöveggé redukálni a hölgykaraktereket a rideg férfiszemszögnek alárendeléssel felérő áldozatpozíció – az emancipációs fabulák, legyen bármennyire elcsépelt szlogen, továbbra is ügyesen kontúrozott szereplőkkel, okosan írt szkripttel érvényesülhetnek… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2020.01.12 - tiszatáj

GÖMÖRI KRISZTIÁN MÁGNÁS MISKA UTÁN DÖBRÖGI SZEREPÉRE KÉSZÜL
A Mágnás Miska szerepében parádés alakítást nyújtó Gömöri Krisztiánnak ez a huszonharmadik évada a Szegedi Nemzeti Színházban. A népszerű színész régóta vágyott rá, hogy a lovászfiú bőrébe bújhasson, most élvezi a sikert. Lúdas Matyi szerepéről lekésett, így a legközelebbi premieren már Döbrögiként mutatkozik be… – HOLLÓSI ZSOLT INTERJÚJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Janáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő