07.26.
| Te csak hallgatod Bob Dylan-t, vagy nézed is? >>>
07.05.
| MAMŰ Galéria – Könnyezet-Környezet / Weeping-Environment >>>
07.05.
| Nyári szabadtéri Képmás-estek a Halász-kastélyban >>>
06.27.
| Weöres Sándor Napokkal indít a Gyulai Várszínház >>>
06.27.
| Jazz Kocsma – Kele Fodor Ákos A szív vége című könyvének bemutatója >>>
06.14.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Lengyel András Tömörkény-tanulmányok című kötetének bemutatója >>>
06.13.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Színkép, hangkép, összkép című kötet bemutatója >>>
06.12.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Petőcz András A visszaforgatott idő című könyvének bemutatója >>>
06.06.
| Tiszavirág Fesztivál >>>
06.06.
| A koreográfus >>>
06.05.
| Debreczeny György ezen a szép napon című kötetének bemutatója >>>
07.26.
| Szombattól lehet jegyet venni a THEALTER előadásaira >>>
07.25.
| Magyar képregényben éled újjá Zorro >>>
07.24.
| Alkotói rezidencia Szegeden és Újvidéken >>>
07.05.
| Legéndy Jácint verseskötetét ajánlja a Fekete Zajra érkező Ash Code >>>
07.02.
| Ivo Dimcsev tartja az idei THEALTER workshopját >>>
06.20.
| Új, állandó kiállítás emlékezik Szmoljanban Nagy László költőre >>>
06.19.
| Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat >>>
06.19.
| PesText − új nemzetközi irodalmi fesztivál Budapesten >>>
06.03.
| Meghalt Térey János költő, író, drámaíró >>>
05.29.
| Villámgyorsan épül fel az ország legnagyobb színháza >>>
05.25.
| Több cannes-i filmet a Mozinet mutat be a hazai mozikban >>>

Battai Detre István, Peter Brezňan, Németh Gábor Dávid, Normal Gergely, Petőcz András, Ivan Štrpka, Jan Těsnohlídek, Jiří Žáček versei
Bene Zoltán, Jódal Rózsa, Peter Šulej prózája
Gion Nándor hangjátéka
Petőcz András hatvanéves
Írások a magyar századforduló irodalmáról
Az 58. Velencei Képzőművészeti Biennáléról

>>>

BESZÉLGETÉS SZECSŐDI FERENC HEGEDŰMŰVÉSSZEL
Júniusban ünnepelte 65. születésnapját Szecsődi Ferenc hegedűművész. Ez egy muzsikus életében nem számít feltétlen fordulópontnak, ám Szecsődi egyetemi tanárként a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Vonós Tanszékét vezette. 23 éves korától tanított az akkori Zeneművészeti Főiskolán, majd jogutódján az egyetemi karán. A tanszékvezetést most át kell adnia, de a tanítást tovább folytatja… – MÁROK TAMÁS INTERJÚJA

>>>

Szárnyasoltár helyett
2019.08.01 - tiszatáj

LEGÉNDY JÁCINT
FÖLDALATTI OLTÁR CÍMŰ VERSESKÖTETÉRŐL

Semmi bajod nem eshet. Suttogta a Földalatti Oltár két sor között. Vigyázok rád, itt biztonságban vagy. Most megmutatok Neked pár dolgot. Megmutatom, hogy milyen volt a ’80-as, illetve a ’90-es években felnőni, éjjelente kiszökni, és underground klubokba, például a Fekete Lyukba járni a haverokkal, mesélni fogok számodra is a barátságról, a tinédzserkori szerelmekről és a rendszerváltás korabeli Magyarországon uralkodó szabadsághangulatról. Érzelmeket, képeket mázolok fel a költészet vásznára, gyönyörűen groteszk lesz, akár egy Bosch-mű. Olyan dolgokról fogok beszélni, amelyekről előtte nem sokan. Lehet, hogy csupán víziónak fog tűnni az egész, de ne aggódj, minden szavam véresen igaz.

„amíg a színpadon modern táltosok s szenvedő gitár
üvöltése robban”
(Fekete Lyuk)

S a könyv óhatatlanul beszélt hozzám. A szavak, pontosabban a sorok csak áramlottak a tekintetem előtt, de én videóklipeket láttam. Minden vers egy film volt valami egészen másról, valami elképesztőről, főleg az alternatív zenei szubkultúrával és társadalmi hátterével kapcsolatban. Igaz, nincsenek vesszők és nincsenek pontok, már többen megállapították, viszont a folyamatos áthajlások ellenére sem nehéz olvasni ezeket az első alkalommal talán prózaversnek tűnő, de olykor nem is egyféleképpen ritmizálható, igazi verseket. Mert a betűk úgy jutnak el hozzád, miként egy hosszú szippantás korán reggel egy illatos cigarettából. Beáramlik a szervezetedbe, és tudod, hogy ott is hagyja a nyomát, de nem érdekel, mert csak nyeled a füstöt, akár egy éhes munkás a 16 órás műszak után. Észre se veszed, mikor kiáramlik belőled szép csöndesen, mintha ott se lett volna. De már ott van veled örökre. Egy kis részlet, ámbár létfontosságú a nagy kép kirakásához. Valami, amiről sose tudtad, hogy hiányzott belőled és szükséged van rá. Kiegészít teljesen. S kényszert érzel, hogy beszélj magadról, hiszen Legéndy Jácint is elmond mindent, szóval Te jössz. Nem kell félned, a Földalatti Oltárnál meggyónhatod az összes bűnödet.

„míg az underground tükörfolyósokon át látja isten szemükben
az összetartozás jelét látja isten csuklójukon a zsilettpengék
nyomát”
(Összenyirbált hajú)

Szerintem a Földalatti Oltár manapság a legizgalmasabb kötet mindazok számára, akik úgy érzik, nem illenek bele a hétköznapok megszokott rendjébe. Már a borítója is különleges. Széthajtva, az önarcképpel és a kollázsokkal, mintha egy underground szárnyasoltárra emékeztetne. Nagyon jól passzol a címhez. Vöröses, fekete és ciános színei pedig gyönyörűek. Már a könyvesboltban is kiugrott a többi, szerintem elég középszerű burkolatú könyv közül. Némi túlzással olyan verseskötet, amelyet akkor is megvennék, ha nem beszélnék magyarul, mert könyvtárgyként annyira szép. Bizonyára nem véletlen, hogy a nemzetközi színpadok esztétikai elvárásaihoz szokott külföldi zenekarok (Ash Code, Black Nail Cabaret, Dystopian Society) is ajánlják. Ez a kötet a lázadóknak szól, s egyúttal a lázadókról. A fiataloknak, akik tudni szeretnék, milyen társadalmi és családi viszonyok által befolyásolva nőttek fel szüleik a posztkádárista Magyarországon, a szülőknek pedig, hogy emlékezhessenek. Tehát az idősebbeknek emlékeztető, hogy eszükbe jusson: még fiatalok. Szól azokhoz, akik manapság is a szabadságról álmodoznak. Azoknak, akik szeretik a kritikus hangvételű underground, illetve experimentális zenéket, és koncertekre járnak. Valamiképp mindannyiuknak ad egy kicsit magából, amit továbbvihetnek. Nem érdekli, honnan jöttél, és ki vagy, lapjai árnyékában megpihenhetsz, kifújhatod magad és erőt kapsz, hogy továbbmenj.

„most kellene MEGHALNOM hiszen a forradalom lecsengése előtt
már büntetendők a kalandor tendenciák”
(Most kellene)

Ahogy megszereztem a könyvet, nyomban elolvastam, s mintha azt üzente volna: írj, írd le, amit olvastál, és terjeszd az igét, mert visszatért a szerző korábbi verseiből ismert Száműzött Jézus. S itt vagyok hogy elmondjam: Legéndy Jácint visszatért egy nagyszerű verseskötettel, a Földalatti Oltárral, amely újra csak tágítja a költészetről alkotott elképzeléseinket. Sajátos módon keveredik benne a tárgyias és az alanyi költészet, illetve az avantgárd és a klasszikus esztétika, de közben mindvégig átjárja valamiféle egyetemesség. Szóval a könyv engem is teljesen magával sodort. Egyetértek azokkal, akik rajonganak érte. Hogy utaljak egy nemrég a Kalligram folyóiratban megjelent kritikára: makacs avantgárd, rituális, olykor ön- és közveszélyes, de voltaképp merő érzékenységből és szabadságvágyból épülő pogólíra. Igazából nem érzem szükségét, hogy részletesen elemezzem a költő verseit, vagy éppen világképelemző recenziót írjak a kötetről. Ezúttal csupán egy olvasó szeretnék lenni a sok közül, aki elmondja az őszinte véleményét.

„míg a gyóntatószékből az ördög vihorászna s pajszerral
betört ablak szilánkjai hevernek a térdek csiszolta
padlón”
(Száműzött Jézus)

Olvasás előtt voltak pillanatok, amikor szkeptikusan álltam a könyvhöz, féltem, hogy a jól megtervezett borító kevésbé nyerő szövegeket foglal magába. De elolvastam a Földalatti Oltárt, s ha egészen pontos akarok lenni: inkább átiramlott rajtam. A versekből egy rendkívül egyedi, összetéveszthetetlen költői világ bontakozott ki számomra: izgalmas képekkel, amelyek folyamatosan szépség és torzultság, illetve érzékenység és agresszió határterületein lebegnek, s egészen váratlan pillanatokban nyitják meg a tudatot a transzcendens felé. A sorok jöttek és jöttek, mígnem egy teljes vízió jelent meg előttem, én pedig csak hátradőltem és néztem. Néha olyan érzésem támadt, hogy elképzelhető, be vagyok tépve, aztán rájöttem, hogy nem, ez csak a meztelen igazság. Csak próbálom kifejezni magam, és elmondani körítés nélkül, mennyire tetszett, de szép szavak ide vagy oda, a lényeg ugyanaz marad: imádtam a Földalatti Oltárt, s úgy érzem, hogy Neked is bejönne.

„mielőtt az univerzum legtávolabbi pontjai zsinór két végeként
visszahurkolódnak szemgolyód fókuszterében”
(Varázsgombát rágtál)

 Fehér N. Virág

 

 

Legéndy Jácint: Földalatti Oltár

Kalligram Kiadó, Budapest, 2019

72 oldal, 2500 Ft

Szerkesztő: Mészáros Sándor. Fülszöveg: Csehy Zoltán

Borítóterv, könyvterv és illusztrációk: Legéndy Jácint

 

 

 

 

 

 


Címke: , , , ,
2019.08.19 - tiszatáj

KONTRA FERENC: AZ ÁLOM HÍDJA
Valahol Közép-Európában, a Duna mentén van egy város, amit alig két évtizeddel ezelőtt hetvennyolc napon át bombáztak. Atomtöltetű rakétákkal. Azért, hogy lerombolják a hidat, amely a folyó két partját, és így a város lakosságát összekötötte. A hídrombolás előzményeiről, apokaliptikus emlékéről és annak napjainkig tartó következményeiről szól Kontra Ferenc legújabb regénye… – MUDRICZKI JUDIT KRITIKÁJA

>>>
2019.08.14 - tiszatáj

MEGMENTETT MŰKINCSEK 2019
A Magyar Nemzeti Múzeum hiánypótló kiállítása, a Kő/Papír/Freskó (a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszék Diplomakiállítása) olyan precíz restaurátor munkafolyamatokba kalauzol el bennünket, amelyeket nem láthatunk mindennap. Maga a tárlat is olyan, mint egy kulisszajárás, belépve a kellemesen és szükségszerűen hűvös terembe az oldalfalon rögtön olvashatunk képpel, rövid curriculum vitae kíséretében az alkotókról… – TÓTH EMESE BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.08.11 - tiszatáj

REKORDOKKAL ZÁRT A 29. THEALTER FESZTIVÁL
Minden a nézőkön múlik – összegezte a rekord nézőszámot és jegybevételt hozó 29. THEALTER Fesztivál legfőbb tanulságát a szombat esti díjátadón Balog József, a  rendezvénysorozat művészeti vezetője. A közönségdíjat Szabó Veronika produkciója, a Qeendom kapta.

>>>
2019.08.09 - tiszatáj

KILENC PRODUKCIÓ SZEREPEL A SZEGEDI SZABADTÉRI 2020-AS MŰSORÁN
A Dóm téren öt, az újszegedi színpadon négy produkciót – koncertet, operát, rockoperát, musicalt és színdarabot – kínál a közönségnek 2020 nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékok, jelentették be a fesztivál vezetői pénteken a REÖK-ben.

>>>
2019.08.08 - tiszatáj

HORVÁTH NÓRA A THEALTEREN
Felfedeztem egy szuper tehetséges táncost, illetve nem is én, hanem a Thealter szervezői, de még őket is megelőzte a táncos szakma, mert a grémium neki ítélte idén a Lábán Rudolf-díjat. Horváth Nórának hívják… – IBOS ÉVA ÍRÁSA

>>>
2019.08.07 - tiszatáj

KÖZÖS ÜGYEINK A 29. THEALTER FESZTIVÁLON
350 perc színház – ennyit, azaz majdnem hat órányi intenzív élményt és gondolatot kellett befogadnia annak, aki kedden végignézte a 29. THEALTER Fesztivál mindhárom aznapi előadását: a kolozsváriak, a színművészeti egyetem hallgatói és a két szlovén színészfenomén vendégjátékát… – HOLLÓSI ZSOLT BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.08.06 - tiszatáj

KETTŐS ÉLETEK
Idővel a klasszikus formanyelv hanyagolása is pózzá válik. Olivier Assayasszal legalábbis ez a helyzet. Poszt-’68-as, rock and rolltól lüktető, szabadság és szerelem ideáit is karóba húzó remekműve, a Hideg víz után egyre kevésbé volt képes fenntartani a nagyformátumú szerző imágóját – noha a valóság és fikció összeütközésével játszó, zömmel hiperrealista Irma Vepet és a Sils Maria felhőit összeköti a színészek lelkivilágának, plusz a műalkotás létrejöttének vizsgálata, a francia direktor az utóbbi időben jóval enerváltabban lát munkához… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.08.06 - tiszatáj

ABAFÁY-DEÁK CSILLAG
ÉS KÖLÜS LAJOS
Az az érzésem, hogy az idei Art Capital szlogenje (Régi és új álmok) rokonságban áll az amerikai álommal mint mítosszal, mely szerint minden egyén saját erejéből kemény munkával képes saját életét jobbá tenni, leginkább folytonos és növekvő jövedelemmel. Ha vitatható is felvetésem, az talán nem, hogy saját magunkba vetett hit és álmaink nélkül nem tudjuk jobbá tenni saját és mások életét. Kelet-Európában az utópiákból kijózanodtunk, de az álmokból nem…

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő