09.24.
| A PesText Fesztivál különleges meghívottjai >>>
09.21.
| Szegedi Nemzeti Színház – Kormányos Ákos: Raktárépület >>>
09.19.
| Asztali beszélgetések… – Konok Tamás 90 >>>
09.16.
| ZUG színház és művészeti tetthely – Homo Ludens Project: Humánia >>>
09.04.
| Grand Café – 15. BUSHO Film Festival >>>
07.26.
| Te csak hallgatod Bob Dylan-t, vagy nézed is? >>>
07.05.
| MAMŰ Galéria – Könnyezet-Környezet / Weeping-Environment >>>
07.05.
| Nyári szabadtéri Képmás-estek a Halász-kastélyban >>>
06.27.
| Weöres Sándor Napokkal indít a Gyulai Várszínház >>>
06.27.
| Jazz Kocsma – Kele Fodor Ákos A szív vége című könyvének bemutatója >>>
09.13.
| Meghalt Konrád György >>>
09.07.
| Géczi János kapja a balatonfüredi Salvatore Quasimodo költőverseny fődíját >>>
08.24.
| Egy hónap múlva indul a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál >>>
08.22.
| Kiemelkedő művészeti eredmények az idei Szegedi Szabadtérin >>>
07.26.
| Szombattól lehet jegyet venni a THEALTER előadásaira >>>
07.25.
| Magyar képregényben éled újjá Zorro >>>
07.24.
| Alkotói rezidencia Szegeden és Újvidéken >>>
07.05.
| Legéndy Jácint verseskötetét ajánlja a Fekete Zajra érkező Ash Code >>>
07.02.
| Ivo Dimcsev tartja az idei THEALTER workshopját >>>
06.20.
| Új, állandó kiállítás emlékezik Szmoljanban Nagy László költőre >>>

BESZÉL ÖN IDEGENÜL?
kortárs román írók

Halasi Zoltán drámarészlete

Nemes Jeles László művészetéről (Fritz Gergely, Sághy Miklós)
Beszélgetés a rendezővel

Andrei Gamart festményei

>>>
hamarosan...

Tiszavirág Fesztivál
2019.07.12 - tiszatáj

BEMUTATTÁK AZ IRODALMI SÉTÁK TOLNAI OTTÓVAL MOBILAPPLIKÁCIÓT IS

A CULTSTREAM – A víz új kultúrája című projekt keretében rendezték meg Szegeden és Magyarkanizsán 2019. június 6-7-én a Tiszavirág Fesztivált.  Szegeden ez az esemény új kulturális kezdeményezésnek számít, melynek célja a szervezők szerint, hogy a már több éve működő zentai és kanizsai rendezvényekkel egy időben, azok tapasztalataiból is építkezve gazdagítsa a város kulturális kínálatát. Mivel a tiszavirágzás a Tisza-menti régió népeinek közös élménye, a hozzá kapcsolódó művészeti értékek, irodalmi, képzőművészeti, filmes alkotások bemutatása kiváló lehetőség a fiatalabb generációk interkulturális tapasztalatainak gazdagítására és a szomszédos ország kultúrájával való mélyebb kapcsolat kialakítására.

A szegedi Tiszavirág Fesztivál fókuszában a klímaváltozással és a környezetvédelemmel kapcsolatos problémafölvetések álltak, melyek napjainkban nagy súllyal jelennek meg a közbeszédben. A Tiszavirág-reflexiók című kerekasztal beszélgetés résztvevői Váraljai Anna művészettörténész, Sághy Miklós filmesztéta, Tóth János filozófus, Szalmai Elemér hidrobiológus és Lanczkor Gábor író azt mutatták be, hogyan  reflektál a kortárs művészet és filozófia a  természet és az ember viszonyára. Sághy Miklós Tarkovszkij filmképein elemezte a víz szerepét, Váraljai Anna pedig a természeti katasztrófák képzőművészeti reprezentációin túl ismertetett olyan művészeti  projekteket is, melyek célja, hogy enyhítsék a környezeti károkat, életet vigyenek az emberi beavatkozás nyomán pusztuló tájakra. Tóth János szűkebb szakterületéről, a környezetfilozófiáról beszélt, azokról a nehézségekről, melyekkel ennek az új gondolkodási irányzatnak meg kellett és a mai napig meg kell küzdenie Magyarországon a filozófiai gondolkodás hagyományos rendszerein belül. Szalma Elemér azt hangsúlyozta, hogy az ember sokkal inkább természeti lény, mint amennyire ennek tudatában van, vagy ahogy erről gondolkodni szeret, és  a tudattalan folyamatok meghatározó szerepéről beszélt az emberi gondolkodásban. Lanczkor Gábor azt a személyes tapasztalatát osztotta meg az egybegyűltekkel, hogy bármennyire is igyekezett „visszatérni a természethez” és a lehető legtermészetesebb életformát megteremteni a Balaton-felvidéken, mégis nemrégiben, amikor visszaköltözött Szegedre, kiderült számára, hogy sokkal jobban érzi magát a városi környezetben, és hogy valójában nem is tudja pontosan megfogalmazni, hogy miért. A beszélgetés során leginkább az a felismerés körvonalazódott, hogy „természetes” mennyire relatív és főleg mennyire antropocentrikus fogalom.

A programsorozat következő részében az újvidéki FORUM Kiadó munkatársai, Virág Gábor igazgató, Rajsli Emese szerkesztő, műfordító és Losoncz Márk filozófus mutatták be a kiadó kortárs szerb irodalmi sorozatát és meghívott író-vendégeiket: Maja Solar költőt, Igor Marojević írót és Vladislava Vojnović írót, filmes szakembert. Maja Solar Jellemző, hogy nem természetes című kötetének, ahogy erre a cím is utal, egyik nagy témája éppen a nyugati filozófia természet/kultúra ellentét-párja, és az e dichotómiát meghaladni igyekvő mai koncepciók. Vladislava Vojnović az urbánus/falusi kettősségével indítja Kecskefül című regényét, melyben az unokáit egyedül nevelő Stojanka történetében különleges nőalakot formál. Igor Marojević nagy sikerű Belgrádi csajok című prózakötete pedig a posztjugoszláv térség nagyvárosának női elbeszélőit konstruálja meg sok iróniával és empátiával.

A beszélgetést és a felolvasásokat követően a Solis Consort régizenei együttes Händel és Vivaldi műveiből válogatott tematikus összeállítása következett. A magas színvonalú koncert-muzsikában természethez való viszony különleges attitűdjét idézte föl: a régi ember őszinte háláját a teremtett világért.

A programot a Tisza Szállóban a Metanoia Színház Nádszállal című performansza zárta, mely Tolnai Ottó verseire épült. Erdély Andrea katartikus előadása nyomán nemcsak a színpadon, hanem a nézőtéren is megjelent a víz, a legemberibb formában: a megrendülés és az együttérzés könnyeiben.

Az eredeti tervek szerint másnap hajókirándulásra került volna sor, hiszen a vízen történő határátlépés a virágzás idején közvetlenül is átélhetővé tesz mindazokat az értékeket, amelyek jegyében a CULTSTREAM projekt létrejött: az élő környezet mással nem pótolható szépségét, az alkotás és a kulturális párbeszéd határtalanságát.

A Tisza áradása miatt a kirándulást busszal bonyolították le a rendezők. Magyarkanizsán az ottani Tiszavirág Fesztivál vendégeként léptek föl Szegeden élő írók. Kollár Árpád, Orcsik Roland, Molnár H. Magor, Lanczkor Gábor és Szilasi László legfrissebb alkotásaikból olvastak föl a CNESA Oktatási és Művelődési Intézményben.

A helyszínen Mikola Gyöngyi szakmai koordinátor bemutatta az Európai Unió támogatásával létrejött CULTSTREAM projekt keretében fejlesztett Irodalmi séták Tolnai Ottóval című mobilapplikációt. A mobilapplikáció is kísérleti kezdeményezés, melynek célja, hogy az új technológia lehetőségeit kihasználva, bejárhatóvá tegye Tolnai Ottó hőseinek főbb helyszíneit és útvonalait négy városban: Szegeden, Palicson, Kanizsán és Zentán.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető,  az alábbi linken érhető el:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.epmsystems.turisztikai_stktolnaiottval

 

 


Címke: , , , , ,
2019.09.16 - tiszatáj

INTERJÚ KORMÁNYOS ÁKOSSAL
Szeptember 21-én mutatják be ismét a Szegedi Nemzeti Színház balett termében Kormányos Ákos Raktárépület című drámáját Kállai Ákos rendezésében. Az előadás olyan társadalmi problémák bemutatására vállalkozott, melyekről napi szinten értesülhetünk különböző sajtóorgánumokból, ám áfogó stratégia még mindig nem született a probléma hatékony kezelése érdekében. A nemi erőszakról, az arról való közbeszédről, általános társadalmi reakciókról, a színház és a művészet feladatáról beszélgettünk… – TASKOVICS VIKTÓRIA INTERJÚJA

>>>
2019.09.16 - tiszatáj

SZÉLJEGYZETEK A HELIKON FOLYÓIRAT DEHUMANIZÁCIÓ-SZÁMÁRÓL
Megjelent a Helikon folyóirat idei első száma. A Timár Andrea által szerkesztett kiadvány egy konferencia előadásainak anyagából készült, s a Dehumanizáció: az elkövető alakja címet viselve a téma irodalmi reprezentációjával foglalkozik. De miért az elkövetőjével? A huszadik századi történelmi traumák művészi ábrázolásában alapvetően az áldozatot került kitüntetett pozícióba… – FRITZ GERGELY AJÁNLÓJA

>>>
2019.09.14 - tiszatáj

SZUVENÍR
Levelekre, jegyzetekre, régi fotókra és szkriptekre hagyatkozva alkotta meg legutóbbi drámáját a brit rendezőnő, Joanna Hogg. Virtigli szerzői kommentárt, egész pontosan memoárt írt kamerával: a Sundance-en debütált Szuvenír időutazás Hogg fiatalkorába, a ’80-as évek elejére. A film egyik fontos mellékszerepét az életében 10 éves kora óta jelen lévő Tilda Swinton játssza, a hasonlóságok pedig nem állnak meg itt, lévén Hogg éppen a színésznő 22 éves lányában, Honor Swinton Byrne-ben látta meg az alteregóját… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.09.13 - MTI

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus – tudatta a család pénteken az MTI-vel.

>>>
2019.09.13 - tiszatáj

– így jellemezném a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban elmaradt Molnár Ferenc-átirat bemutatójának elmaradását. Molnár jogörökösei nem engedélyezték az általuk képviselt szerzőnek a Mohácsi testvérek által átdolgozott Delila című darabjának bemutatását. Joguk volt hozzá, és ennek érvényt szereztek. Pont. Ám ahogy az előadóművészek rendre (át)értelmezik az interpunkciókat – a szerzőknek a mű értelmezésére és előadására vonatozó, szövegben, kottában lefektetett jeleit –, úgy én is (át)értelmezem a fenti pont-ot… – HORVÁTH PÉTER ÍRÁSA

>>>
2019.09.13 - tiszatáj

OROSZ–LETT FILM
Egy filmkritika némileg túllépi a hatáskörét, ha a megszokottnál bővebben beszél a film cselekményéről és a stábtagokról – Szergej Livnyev Van Goghok című filmje esetében ez azért látszik indokoltnak, mert különleges rendezői pályáról és alkotásról van szó… – SZÍJÁRTÓ IMRE KRITIKÁJA

>>>
2019.09.11 - tiszatáj

INTERJÚ CSÁNYI DÓRÁVAL A KORTÁRS KÖNYVILLUSZTRÁCIÓ ÚJ ÚTJAIRÓL
Ami izgalmas egy szöveg nélküli könyvben, hogy a mesélést visszatereli a szájhagyomány irányába, ahány mesélő, annyi megfogalmazás, annyi értelmezés születik majd, és ez még inkább igaz, amikor nem egy ismert mesére, hanem egy saját történetre épül a könyv. Itt nincsenek jó vagy rossz megoldások, nincs egyetlen jó megfejtés, hanem millió jó megfejtés lehetséges, hiszen mindenki a saját látásmódjának, hangulatának, a saját vagy a gyerek életkorának, érdeklődésének megfelelően „olvassa” majd a képeket és „írja” a saját történetét… – RÉVÉSZ EMESE INTERJÚJA

>>>
2019.09.11 - tiszatáj

ÉLŐSKÖDŐK
Noha a rendező éleslátásáról bizonyságot téve deklarálja a dél-koreai anyagi különbségeket, a saját nemzetén belül húzódó áthidalhatatlan szakadékot nincstelen és jómódú között, az idén Cannes-ban Arany Pálmával jutalmazott dráma sosem lokális felvetéseken, hanem univerzális problémákon állapodik meg. Bravúros szimbolikával teremt hátteret a konfliktusoknak… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő