07.05.
| MAMŰ Galéria – Könnyezet-Környezet / Weeping-Environment >>>
07.05.
| Nyári szabadtéri Képmás-estek a Halász-kastélyban >>>
06.27.
| Weöres Sándor Napokkal indít a Gyulai Várszínház >>>
06.27.
| Jazz Kocsma – Kele Fodor Ákos A szív vége című könyvének bemutatója >>>
06.14.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Lengyel András Tömörkény-tanulmányok című kötetének bemutatója >>>
06.13.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Színkép, hangkép, összkép című kötet bemutatója >>>
06.12.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Petőcz András A visszaforgatott idő című könyvének bemutatója >>>
06.06.
| Tiszavirág Fesztivál >>>
06.06.
| A koreográfus >>>
06.05.
| Debreczeny György ezen a szép napon című kötetének bemutatója >>>
07.05.
| Legéndy Jácint verseskötetét ajánlja a Fekete Zajra érkező Ash Code >>>
07.02.
| Ivo Dimcsev tartja az idei THEALTER workshopját >>>
06.20.
| Új, állandó kiállítás emlékezik Szmoljanban Nagy László költőre >>>
06.19.
| Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat >>>
06.19.
| PesText − új nemzetközi irodalmi fesztivál Budapesten >>>
06.03.
| Meghalt Térey János költő, író, drámaíró >>>
05.29.
| Villámgyorsan épül fel az ország legnagyobb színháza >>>
05.25.
| Több cannes-i filmet a Mozinet mutat be a hazai mozikban >>>
05.23.
| Új színház nyílik idén a Szegedi Szabadtérin >>>
05.10.
| Gorajeci műfordítótábor >>>

Battai Detre István, Peter Brezňan, Németh Gábor Dávid, Normal Gergely, Petőcz András, Ivan Štrpka, Jan Těsnohlídek, Jiří Žáček versei
Bene Zoltán, Jódal Rózsa, Peter Šulej prózája
Gion Nándor hangjátéka
Petőcz András hatvanéves
Írások a magyar századforduló irodalmáról
Az 58. Velencei Képzőművészeti Biennáléról

>>>

BESZÉLGETÉS SZECSŐDI FERENC HEGEDŰMŰVÉSSZEL
Júniusban ünnepelte 65. születésnapját Szecsődi Ferenc hegedűművész. Ez egy muzsikus életében nem számít feltétlen fordulópontnak, ám Szecsődi egyetemi tanárként a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Vonós Tanszékét vezette. 23 éves korától tanított az akkori Zeneművészeti Főiskolán, majd jogutódján az egyetemi karán. A tanszékvezetést most át kell adnia, de a tanítást tovább folytatja… – MÁROK TAMÁS INTERJÚJA

>>>

Don Juan, a ligeti csábító
2019.07.12 - tiszatáj

Molière Don Juanjával nyit újra az Újszegedi Szabadtéri Színpad. Kicserélték a nézőtéri padokat, új világítótornyok épültek, és a színpad fölött is egy lámpasor gazdagítja a technikai lehetőségeket. Az öltözőket is fölújították. A címszereplő Jakab Tamás, de olyan országosan ismert sztárok is színpadra lépnek, mint Csákányi Eszter, Bodrogi Gyula, vagy Kulka János. A bemutató július 18-án lesz.

A darabot Herczeg Tamás, a Szabadtéri Játékok igazgatója és O. Horváth Sári közösen rendezik. Őket az is összeköti, hogy a marosvásárhelyi színiakadémián mindketten Bocsárdi László rendező-hallgatói voltak. A román színházban kissé más színházi hagyomány honos, az ottani stílus kissé eltér a magyar anyaországi döntően realista-naturalista tradíciótól. A Don Juan egyébként illeszkedik Herczeg Molière-sorozatába. Ő korábban a Reök Palotában a Tartuffe-öt, a Reök Szabadtéri színpadán pedig az Úrhatnám polgárt rendezte.

„Úgy éreztem, hogy a molière-i mélység és könnyedség együttes hatása egy nyáresti színházban izgalmas lehet egy olyan színházban, amely most nyílik újra és ami, bár nyáresti, és nagy is, de az atmoszférája lehetőséget teremt arra, hogy mélyebb gondolatokat is megpróbáljunk a felszínre hozni. Mindezt néha ironikusan, humorosan.

A darab központi figurája a kultúrtörténet egyik ikonikus alakja, aki minden nőt meg akar hódítani.

„Don Juan szembemegy az alapvető erkölcsi normákkal. Apjával és a többi szereplővel való találkozáskor alapvető dilemmákkal szembesül. Ezek a kérdések mindannyiunk életében fölmerülhetnek. Én legalábbis most olyan korban vagyok, amikor a szüleim elengedése és a gyermekvállalás kapcsán szembe kellett néznem ezekkel a problémákkal. Egy globalizálódó világban hogyan éljünk úgy, hogy önazonosak maradjunk, érvényesülni is tudjunk, megfeleljünk a társadalmi kihívásoknak, és valamelyest a tisztességünket is meg tudjuk őrizni?”

A spanyol nemes figurája, karaktere mindig nagyban függ attól a színésztől, aki alakítja. Ezúttal Jakab Tamást láthatjuk benne, aki középkorú nemesként hódítja a hölgyeket.

„Don Juan a sztereotip megközelítésben fiatal szépfiú. Ám egészen más a tétje a történetnek, hogyha egy ötvenes férfi játssza, akin már nyomot hagyott az idő múlása, ha ő fogalmazza meg a tanulságokat a maga élettapasztalataival. Ha nem egy 20 éves lányt rabol el a zárdából, hanem egy 60-as asszony adja föl érte addigi egyházi életét. Ezek a korviszonyok egészen más dimenziót adnak a történetnek.” – fejtegeti a rendező.

Donna Elvirát Csákányi Eszter játssza. De néhány jelenetben föltűnik Bodrogi Gyula, Kulka János, valamint a színész-rendező, Zsótér Sándor is. Mindegyik előadásnak föl kell tenni a kérdést: mi az a végzetes vonzerő egy férfiban, ami olyan ellenállhatatlanná teszi a nőknél. A Zsuzsit játszó Sebők Maya.

„Ezt nekem pontosan ki kell találnom, hogy Jakab Tamásban, bőven választhatok, hogy mi az, ami annyira vonzó, hogy teljesen levesz a lábamról. Én most nem árulnám el, hogy mik azok a pontok, amiket találtam, mert azon még dolgozom, és legyen egy kis szakmai titok nekem. Egyébként én még ilyen nagy színpadon nem játszottam, nekem kihívás, hogy egy ekkora térben hogyan mozduljak, milyen gesztusokat használjak. Én egy kis, független színházban játszom, ott a tér nagyon bensőséges, intim, nem kell hangosítás. De itt most sokat segít, mert nem kell aggódnunk, hogy hallanak-e bennünket a nézők.”

A produkcióban többféle hangosítást is használnak. Minden színésznek van mikroportja, ami megkönnyíti a dolgukat. Sganarelle, Don Juan szolgája időnként állványos kézi mikrofont is használ, amely egészen más tónust ad. Egy veszekedős jelenetben pedig Mari, Don Juan és Bernadette között ingázik a mikrofonnal, ami késlelteti a replikákat.

Kancsár József két szerepet is játszik a darabban. Ő Frici, aki Mari vőlegénye a darab elején, aztán ő Don Carlos, Elvira egyik fivére is.

„Van egy parasztfiú, akit el kell játszani, aztán van egy mondhatom angol úriember stílusú valaki. Mindkettő izgalmas karakter, és szerencsére elég messze vannak egymástól. Nekem ezen a színpadon jelentős múltam és tapasztalatom van egyébként. Még 1996-ban itt zajlott a Liget nevű fesztivál, fantasztikus előadások és koncertek voltak, amelyeket akkor mi szerveztünk. Aztán producere voltam a Kék lila nyár című darabnak, amelyet Pozsgai Zsolt írt Jávor Pál életéről, amit aztán Hegedűs D. Géza játszott nagy sikerrel.”

A ligeti csábítóval július 18-tól négy estén találkozhat a publikum az újszegedi színpadon.

Márok Tamás


Címke: , , , , , ,
2019.07.16 - tiszatáj

ÁDÁM ZSUZSANNA ÉNEKLI AIDÁT A DÓM TÉREN
Meglepetést keltve idén bátor döntéssel egy pályája elején járó ifjú szopránra, a több külföldi és hazai énekversenyen már szép sikert aratott Ádám Zsuzsannára bízta Aida szerepét a Szegedi Szabadtéri Játékok. A népszerű Verdi-hősnőt olyan legendás énekesek keltették már életre a Dóm téren, mint Németh Mária, Margaret Tynes, Maria Biesu, Misura Zsuzsa, Tokody Ilona, Temesi Mária, Sümegi Eszter. Az impozáns névsor miatt is érthető: a szakma és a közönség is nagy várakozással tekint Ádám Zsuzsanna július 26-i debütálására, ami akár egy nemzetközi karrier kezdete is lehet… – HOLLÓSI ZSOLT INTERJÚJA

>>>
2019.07.16 - tiszatáj

I AM MOTHER
Társas-, illetve párkapcsolatokat korántsem újkeletű sci-fi nyelvre fordítani. Richard Matheson 1954-es, azóta hivatkozási alappá nőtt regénye, a Legenda vagyok rögvest eklatáns példával szolgált a metaforikusan ábrázolt, együttélésre képtelen emberek huzavonáira. Craig Sputore júniusban útjára bocsátott Netflix-mozija e táborba kíván illeszkedni – noha az I Am Mother nagy ambíciókat dédelget, vállalása csak részben sikeres… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.07.15 - tiszatáj

A 29. THEALTER Fesztiválon augusztus 2. és 10. között 32 társulat 30 produkcióját láthatják a kortárs színház rajongói Szegeden. Idén a női témákra, női alkotókra, illetve a fiatal csapatokra fókuszálnak, a nemzetközi és a hazai fellépők mellett helyieket is hívtak. A jegyértékesítés július 27-én kezdődik.

>>>
2019.07.15 - tiszatáj

SZERELMES SHAKESPEARE
Remek ötlet volt Tom Stoppardtól ez a történet! Nem sok igaz belőle, viszont nagyonis valódi. Shakespeare nemcsak a világirodalom legnagyobb drámaírója volt, de egyben korának színes közéleti figurája, színházi embere. Nemcsak darabírónak, de egy darab hősének is kiváló. Ebből az indíttatásból született meg a Szerelmes Shakespeare, eredetileg film forgatókönyvnek szánták. Miután a belőle készült mozi 1999-ben nyert egy csomó Oscart és más díjakat, nem csoda, hogy hamarosan elkészült a színdarab-változat is… – MÁROK TAMÁS KRITIKÁJA

>>>
2019.07.12 - tiszatáj

Szeged nyári kulturális kínálatának húzóeseménye természetesen a Szegedi Szabadtéri Játékok. Idén a szokásos bulvárprodukciók mellett főleg a programsorozat berkein belül működő Újszegedi Szabadtéri Színpad műsorterve kecsegtet izgalmas előadásokkal…
Ha augusztus és független színház, akkor Thealter. A Régi Zsinagóga és a Kisszínház mellett a Csillag Börtön ezúttal is előadáshelyszínül fog szolgálni, ismét lesz kritikusműhely, továbbá workshop is Ivo Dimcsev bolgár koreográfus vezetésével… – FRITZ GERGELY AJÁNLÓJA

>>>
2019.07.12 - tiszatáj

PÓKEMBER: IDEGENBEN
Véget ért a Marvel-univerzum harmadik fázisa. Jóllehet, a tényleges pontot az áprilisban felfordulást okozó Bosszúállók: Végjáték nyomta oda, a Rendőrautót dirigáló Jon Watts második hálószövő-kalandja így is helyre szórakozás – hovatovább magával ragadóbb, mint az eposzinak szánt, de oktalan humorizálásba fulladó Thanos-megalomániák. Az Idegenben nemcsak az ún. Infinity Saga legvégére tűzött pofás kis epilógus, hanem önmagában is szellemes, de hangsúlyos pontokon érett kalandmozi… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.07.12 - tiszatáj

BEMUTATTÁK
AZ IRODALMI SÉTÁK TOLNAI OTTÓVAL
MOBILAPPLIKÁCIÓT IS
A CULTSTREAM – A víz új kultúrája című projekt keretében rendezték meg Szegeden és Magyarkanizsán 2019. június 6-7-én a Tiszavirág Fesztivált. Mivel a tiszavirágzás a Tisza-menti régió népeinek közös élménye, a hozzá kapcsolódó művészeti értékek, irodalmi, képzőművészeti, filmes alkotások bemutatása kiváló lehetőség a fiatalabb generációk interkulturális tapasztalatainak gazdagítására és a szomszédos ország kultúrájával való mélyebb kapcsolat kialakítására…

>>>
2019.07.12 - tiszatáj

Molière Don Juanjával nyit újra az Újszegedi Szabadtéri Színpad. Kicserélték a nézőtéri padokat, új világítótornyok épültek, és a színpad fölött is egy lámpasor gazdagítja a technikai lehetőségeket. Az öltözőket is fölújították. A címszereplő Jakab Tamás, de olyan országosan ismert sztárok is színpadra lépnek, mint Csákányi Eszter, Bodrogi Gyula, vagy Kulka János. A bemutató július 18-án lesz… – MÁROK TAMÁS AJÁNLÓJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő