Tiszatájonline | 2019. július 12.

Don Juan, a ligeti csábító

Molière Don Juanjával nyit újra az Újszegedi Szabadtéri Színpad. Kicserélték a nézőtéri padokat, új világítótornyok épültek, és a színpad fölött is egy lámpasor gazdagítja a technikai lehetőségeket. Az öltözőket is fölújították. A címszereplő Jakab Tamás, de olyan országosan ismert sztárok is színpadra lépnek, mint Csákányi Eszter, Bodrogi Gyula, vagy Kulka János. A bemutató július 18-án lesz… – MÁROK TAMÁS AJÁNLÓJA

Molière Don Juanjával nyit újra az Újszegedi Szabadtéri Színpad. Kicserélték a nézőtéri padokat, új világítótornyok épültek, és a színpad fölött is egy lámpasor gazdagítja a technikai lehetőségeket. Az öltözőket is fölújították. A címszereplő Jakab Tamás, de olyan országosan ismert sztárok is színpadra lépnek, mint Csákányi Eszter, Bodrogi Gyula, vagy Kulka János. A bemutató július 18-án lesz.

A darabot Herczeg Tamás, a Szabadtéri Játékok igazgatója és O. Horváth Sári közösen rendezik. Őket az is összeköti, hogy a marosvásárhelyi színiakadémián mindketten Bocsárdi László rendező-hallgatói voltak. A román színházban kissé más színházi hagyomány honos, az ottani stílus kissé eltér a magyar anyaországi döntően realista-naturalista tradíciótól. A Don Juan egyébként illeszkedik Herczeg Molière-sorozatába. Ő korábban a Reök Palotában a Tartuffe-öt, a Reök Szabadtéri színpadán pedig az Úrhatnám polgárt rendezte.

„Úgy éreztem, hogy a molière-i mélység és könnyedség együttes hatása egy nyáresti színházban izgalmas lehet egy olyan színházban, amely most nyílik újra és ami, bár nyáresti, és nagy is, de az atmoszférája lehetőséget teremt arra, hogy mélyebb gondolatokat is megpróbáljunk a felszínre hozni. Mindezt néha ironikusan, humorosan.

A darab központi figurája a kultúrtörténet egyik ikonikus alakja, aki minden nőt meg akar hódítani.

„Don Juan szembemegy az alapvető erkölcsi normákkal. Apjával és a többi szereplővel való találkozáskor alapvető dilemmákkal szembesül. Ezek a kérdések mindannyiunk életében fölmerülhetnek. Én legalábbis most olyan korban vagyok, amikor a szüleim elengedése és a gyermekvállalás kapcsán szembe kellett néznem ezekkel a problémákkal. Egy globalizálódó világban hogyan éljünk úgy, hogy önazonosak maradjunk, érvényesülni is tudjunk, megfeleljünk a társadalmi kihívásoknak, és valamelyest a tisztességünket is meg tudjuk őrizni?”

A spanyol nemes figurája, karaktere mindig nagyban függ attól a színésztől, aki alakítja. Ezúttal Jakab Tamást láthatjuk benne, aki középkorú nemesként hódítja a hölgyeket.

„Don Juan a sztereotip megközelítésben fiatal szépfiú. Ám egészen más a tétje a történetnek, hogyha egy ötvenes férfi játssza, akin már nyomot hagyott az idő múlása, ha ő fogalmazza meg a tanulságokat a maga élettapasztalataival. Ha nem egy 20 éves lányt rabol el a zárdából, hanem egy 60-as asszony adja föl érte addigi egyházi életét. Ezek a korviszonyok egészen más dimenziót adnak a történetnek.” – fejtegeti a rendező.

Donna Elvirát Csákányi Eszter játssza. De néhány jelenetben föltűnik Bodrogi Gyula, Kulka János, valamint a színész-rendező, Zsótér Sándor is. Mindegyik előadásnak föl kell tenni a kérdést: mi az a végzetes vonzerő egy férfiban, ami olyan ellenállhatatlanná teszi a nőknél. A Zsuzsit játszó Sebők Maya.

„Ezt nekem pontosan ki kell találnom, hogy Jakab Tamásban, bőven választhatok, hogy mi az, ami annyira vonzó, hogy teljesen levesz a lábamról. Én most nem árulnám el, hogy mik azok a pontok, amiket találtam, mert azon még dolgozom, és legyen egy kis szakmai titok nekem. Egyébként én még ilyen nagy színpadon nem játszottam, nekem kihívás, hogy egy ekkora térben hogyan mozduljak, milyen gesztusokat használjak. Én egy kis, független színházban játszom, ott a tér nagyon bensőséges, intim, nem kell hangosítás. De itt most sokat segít, mert nem kell aggódnunk, hogy hallanak-e bennünket a nézők.”

A produkcióban többféle hangosítást is használnak. Minden színésznek van mikroportja, ami megkönnyíti a dolgukat. Sganarelle, Don Juan szolgája időnként állványos kézi mikrofont is használ, amely egészen más tónust ad. Egy veszekedős jelenetben pedig Mari, Don Juan és Bernadette között ingázik a mikrofonnal, ami késlelteti a replikákat.

Kancsár József két szerepet is játszik a darabban. Ő Frici, aki Mari vőlegénye a darab elején, aztán ő Don Carlos, Elvira egyik fivére is.

„Van egy parasztfiú, akit el kell játszani, aztán van egy mondhatom angol úriember stílusú valaki. Mindkettő izgalmas karakter, és szerencsére elég messze vannak egymástól. Nekem ezen a színpadon jelentős múltam és tapasztalatom van egyébként. Még 1996-ban itt zajlott a Liget nevű fesztivál, fantasztikus előadások és koncertek voltak, amelyeket akkor mi szerveztünk. Aztán producere voltam a Kék lila nyár című darabnak, amelyet Pozsgai Zsolt írt Jávor Pál életéről, amit aztán Hegedűs D. Géza játszott nagy sikerrel.”

A ligeti csábítóval július 18-tól négy estén találkozhat a publikum az újszegedi színpadon.

Márok Tamás