Tiszatájonline | 2019. július 12.

Szeged, nyáron

Szeged nyári kulturális kínálatának húzóeseménye természetesen a Szegedi Szabadtéri Játékok. Idén a szokásos bulvárprodukciók mellett főleg a programsorozat berkein belül működő Újszegedi Szabadtéri Színpad műsorterve kecsegtet izgalmas előadásokkal…
Ha augusztus és független színház, akkor Thealter. A Régi Zsinagóga és a Kisszínház mellett a Csillag Börtön ezúttal is előadáshelyszínül fog szolgálni, ismét lesz kritikusműhely, továbbá workshop is Ivo Dimcsev bolgár koreográfus vezetésével… – FRITZ GERGELY AJÁNLÓJA

SZABADTÉRI ÉS THEALTER

Szeged nyári kulturális kínálatának húzóeseménye természetesen a Szegedi Szabadtéri Játékok. Idén a szokásos bulvárprodukciók (úgy mint a már lefutott We will rock you című musical), vagy a július elején a Dóm téri nagyszínpadon debütáló Szerelmes Shakespeare című romantikus vígjáték mellett főleg a programsorozat berkein belül működő Újszegedi Szabadtéri Színpad műsorterve kecsegtet izgalmas előadásokkal.

Július 18-ától négyszer adják a tavalyelőtt Marosvásárhelyen végzett ifjú rendező  O. Horváth Sári és Herczeg T. Tamás közös munkájaként készülő Don Juan című előadást, aminek főként a szereposztása pazar. A címszerepet a Szegedi Nemzeti Színház művésze, Jakab Tamás játssza, Donna Elvirát Csákányi Eszter, Don Louist Bodrogi Gyula formálja meg, de Zsótér Sándor és Kulka János is szerepelni fog az előadásban, Kulka történetesen a szövegmondást továbbra is mellőzendő a parancsnok szobrát alakítja majd.

Augusztus 2-án szintén az újszegedi szabadtérin mutatják be Bocsárdi László rendezésében Brecht Koldusoperáját, amit a Magyarországon ritkán dolgozó művész az általa igazgatott sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatával hoz létre. Macheath szerepében a kitűnő Erdei Gábort láthatjuk majd, akinek pályáján a szóban forgó főszerep meghatározó állomásnak ígérkezik. További szerepekben Pálffy Tibor, Mátray László, Bocsárdi Magor és Kónya-Ütő Bence lesz látható.

*

Ha augusztus és független színház, akkor Thealter: idén is megrendezik a független társulatok színházi fesztiválját Szegeden, augusztus 2-a és 10-e között. A Régi Zsinagóga és a Kisszínház mellett a Csillag Börtön ezúttal is előadáshelyszínül fog szolgálni, ismét lesz kritikusműhely, továbbá workshop is Ivo Dimcsev bolgár koreográfus vezetésével.

A részletes program már publikus, lesz két ősbemutató, Járó Zsuzsa egyszemélyes előadása az Orlai Produkció égisze alatt, illetve Gábor Sára Kutyaportéka című produkciója, ami a Trafóval közösen készül. Emellett az Ódry Színpadon futó, díjnyertes Nyíregyháza utca érkezik majd, amit Szilágyi Eszter Anna jegyez szerzőként és Novák Eszter rendezőként. A darab az amszterdami piros lámpás negyed Nyíregyháza utcának hívott részén prostituáltként dolgozó lányokról szól, akik javarészt Kelet-Magyarországról származnak. „A Nyíregyháza utca nem egy hely, hanem egy imagináció, de egyben valós tér, átjáró, melyen keresztülvonszoljuk személyes reménytelenségünk összes poggyászát. Négy lány a tudat küszöbe alatt, a nyíregykörnyéki mocsárból, elindul szerencsét próbálni” – olvasható az előadáshoz készült összefoglaló a Színművészeti Egyetem honlapján.

Szintén látható lesz a Thealteren Szabó Veronika rendezte Queendom, ami a kortárs színház, a fizikai színház és a dragshowk metszéspontján egyensúlyozva női és férfi ábrázolásokat mutat fel a reneszánsztól a mai popkultúráig. Az explicit szexualitással operáló előadást számos nemzetközi fesztiválon szerepelt, például a szabadkai Desirén is tavaly, ezúttal pedig a szegedi közönség is megtekintheti.  A prózai vonalat erősíti majd az Örkény Stúdióból érkező, Widder Kristóf rendezte Az üvegbúra, amit főként erős látványvilága és Zsigmond Emőke kitűnő színészi játéka avat fontos előadássá. Az egyébként Fortés Widder Kristóf visszatérő vendég Szegeden, ahogy Hegymegi Máté is, akitől idén a Szkéné Színházban futó Woyzeck érkezik majd a fesztiválra.

Mindemellett idén is lesznek határon túli vendégjátékok, most azonban nem a Vajdaságból: az idei program talán legizgalmasabb pontjaként Kolozsvárról jön a 99,6% című előadás a Reactor színházi társulattól, amely a román-magyar együttélést viszi színre megkapó érzékenységgel, emellett Szlovéniából érkezik a 6 című díjnyertes előadás, amely hat fiatalkorú menekült elhelyezési procedúrájáról szól.

Körítésnek (vagy épphogy nem annak) idén is lesznek performanszok, installációk és szakmai beszélgetések. Fontos esemény a Thealter, mondhatni egyre fontosabb, hiszen független társulatok kapnak bemutatkozási lehetőséget, s egyben reflektorfényt is egy olyan kultúrpolitikai helyzetben, amikor fennmaradásukért és létjogosultságukért nap mint nap küzdeniük kell. A normál művészi működés fenntartása mellett.

Fritz Gergely