07.05.
| MAMŰ Galéria – Könnyezet-Környezet / Weeping-Environment >>>
07.05.
| Nyári szabadtéri Képmás-estek a Halász-kastélyban >>>
06.27.
| Weöres Sándor Napokkal indít a Gyulai Várszínház >>>
06.27.
| Jazz Kocsma – Kele Fodor Ákos A szív vége című könyvének bemutatója >>>
06.14.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Lengyel András Tömörkény-tanulmányok című kötetének bemutatója >>>
06.13.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Színkép, hangkép, összkép című kötet bemutatója >>>
06.12.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Petőcz András A visszaforgatott idő című könyvének bemutatója >>>
06.06.
| Tiszavirág Fesztivál >>>
06.06.
| A koreográfus >>>
06.05.
| Debreczeny György ezen a szép napon című kötetének bemutatója >>>
07.05.
| Legéndy Jácint verseskötetét ajánlja a Fekete Zajra érkező Ash Code >>>
07.02.
| Ivo Dimcsev tartja az idei THEALTER workshopját >>>
06.20.
| Új, állandó kiállítás emlékezik Szmoljanban Nagy László költőre >>>
06.19.
| Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat >>>
06.19.
| PesText − új nemzetközi irodalmi fesztivál Budapesten >>>
06.03.
| Meghalt Térey János költő, író, drámaíró >>>
05.29.
| Villámgyorsan épül fel az ország legnagyobb színháza >>>
05.25.
| Több cannes-i filmet a Mozinet mutat be a hazai mozikban >>>
05.23.
| Új színház nyílik idén a Szegedi Szabadtérin >>>
05.10.
| Gorajeci műfordítótábor >>>

Battai Detre István, Peter Brezňan, Németh Gábor Dávid, Normal Gergely, Petőcz András, Ivan Štrpka, Jan Těsnohlídek, Jiří Žáček versei
Bene Zoltán, Jódal Rózsa, Peter Šulej prózája
Gion Nándor hangjátéka
Petőcz András hatvanéves
Írások a magyar századforduló irodalmáról
Az 58. Velencei Képzőművészeti Biennáléról

>>>

BESZÉLGETÉS SZECSŐDI FERENC HEGEDŰMŰVÉSSZEL
Júniusban ünnepelte 65. születésnapját Szecsődi Ferenc hegedűművész. Ez egy muzsikus életében nem számít feltétlen fordulópontnak, ám Szecsődi egyetemi tanárként a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Vonós Tanszékét vezette. 23 éves korától tanított az akkori Zeneművészeti Főiskolán, majd jogutódján az egyetemi karán. A tanszékvezetést most át kell adnia, de a tanítást tovább folytatja… – MÁROK TAMÁS INTERJÚJA

>>>

„Legjobban a zenei unokáimban szeretek gyönyörködni…”
2019.07.03 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS
SZECSŐDI FERENC
HEGEDŰMŰVÉSSZEL

Júniusban ünnepelte 65. születésnapját Szecsődi Ferenc hegedűművész. Ez egy muzsikus életében nem számít feltétlen fordulópontnak, ám Szecsődi egyetemi tanárként a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Vonós Tanszékét vezette. 23 éves korától tanított az akkori Zeneművészeti Főiskolán, majd jogutódján az egyetemi karán. A tanszékvezetést most át kell adnia, utódja Kosztándi István, a Szegedi Szimfonikus Zenekar első koncertmestere lesz, de a tanítást tovább folytatja.

– Budapesten születtem, de a tanári pályám Szegeden kezdődött. 43 éve ez az én egyetlen munkahelyem. Soha nem mentem el. Pedig sokszor hívtak. Amikor például 30 évesen megnyertem a Cziffra Versenyt, akkor Pestre hívtak az összes szimfonikus zenekarhoz. Akkor ezek az együttesek rengeteget turnéztak, nagyon jól éltek. Nagyon csábító volt, de soha nem akartam itthagyni Szegedet, és mindig is tanítani szerettem volna. Ma is elsősorban tanárnak érzem magamat. Nem lehet megtervezni, meddig tanítson egy muzsikus. Úgy érzem, az eredményeim, a növendékeim minősítenek engem, és ameddig szükség lesz rá, csinálom.

– Miért szeret annyira tanítani?

Nem tudom. A pályámon 42 év alatt rengeteg tanítványom volt, sok sikeres művész került ki a kezem alól, de egy kezemen meg tudom számolni, hány igazi tanáregyéniség! Sokan próbálják megmagyarázni, egy mitől függ, de szerintem pedagógusnak születni kell. Sok a jó hangszeres művész – de attól még nem lesz automatikusan jó tanár. Aztán van, aki azt állítja: én ugyan nem tudok hegedülni, zongorázni, fagottozni – de jól tudok tanítani! Én ebben nem hiszek. A nagy iskolák élén mindig nagy művész-egyéniségek álltak. Meg kell érezni, mi az, amiben segíteni tudunk. Mindenkinek más a lelki habitusa, mindenkivel másképp kell foglalkozni. A tanárnak is alkalmazkodni kell a növendékhez.

Nagyban növeli a tanár hitelét, ha meg is tudja mutatni, amit magyaráz.

– Igen, és is ki szoktam állni játszani a növendékekkel tanszaki koncertekre. És ott látják, hogy föllépés előtt jéghideg a kezem, ugyanúgy izgulok, mint ők. Ezt még nem tudtam a pályám során megszokni.

– Mi a lényege tanításnak?

– Az első az, hogy embert nevelek. Sokan nem hiszik el, hogy a művészeti oktatásban az emberi kapcsolat milyen fontos. Másodszor: muzsikust nevelek. Mit sem ér a technika, hogyha valaki nem képes alkalmazkodni a társaihoz, egy zenekarba beilleszkedni. És végül a legeslegfontosabb, hogy átadjam azt a zenei örökséget, amit az őseimtől kaptam. És a világhírű Hubay-hegedűiskola talán utolsó leszármazottja vagyok, az ő módszereit adom tovább.

– Mi fő a jellemzője ennek az iskolának?

– Tanárom, Bodonyi Pista bácsi azt mondta, hegedülni nagyon egyszerű, csak a három váltást kell megtanulni: a vonóváltást, a fekvésváltást meg a húrváltást. Ha valaki ezeket tudja, nagy baj már nem lehet. Csak ezeket bizony össze kell hangolni. És ez hosszú évek munkája.

– Kik a legismertebb növendékei?

– Nemrég koncerezett Szegeden Szűcs Máté, aki a Berlini Filharmonikusoknak volt a szólóbrácsása, most a Genfi Zeneakadémián tanít, a világ egyik legkeresettebb előadóművésze. De hogy egy kicsit más műfajt említsek: 12 évig tanítottam Szirtes Edina Mókust, aki csodálatos zenész. Énekel is, bár azt nem tőlem tanulta. De mondhatnám Várnagy Katit, aki a Londoni Filharmonikusoknál koncertmester. De mondok egy szegedi példát: Pécsiné Pánczél Mária, a Király-König Péter zeneiskola tanszakvezetője, aki tavaly megnyerte a hegedűtanárok országos versenyét. De a legnagyobb boldogság nem is az, amikor egy tanítványom jól játszik, hanem amikor ő is átadja az ő tanítványainak. Legjobban a zenei unokáimban szeretek gyönyörködni. És még egy nevet hadd mondjak, amelyet kevesebben ismernek. Most érettségizett nálam a különleges tehetségek osztályában Sztathatosz Sebestyén. Ő most New Yorkba készül, ahol egy nagyszerű orosz hegedűsnél, Albert Markovnál fog tanulni. Róla még sokat fogunk hallani.

– Sok országban vendégszerepelt. Szegedről nehezebb egy nemzetközi karriert kialakítani?

– Talán én vagyok az országban az egyetlen, aki nem vidékről fölment Budapestre, hanem a fővárosban születtem, ott tanultam, ott szereztem diplomát és úgy jöttem Szegedre. Nem ismerek más muzsikust, aki vidéken élve hasonló nemzetközi karriert futott volna be. Innen is eljutottam mindenhova. Persze nehezebb volt, de én szeretem a kihívásokat. Persze a fővárosnak azért sok hátránya is van. Ez a Budapest már nem az, ami az én gyerekkoromban és fiatalságomban volt! Olyan tumultus van, hogy mindig ideges leszek. Autóval már nem is nagyon merek fölmenni és a városban közlekedni. Szegeden sokkal kevesebb az autó, bár én inkább biciklizni szeretek.

– Önnek egy ‘kortárs’ magyar mesterhegedűje van. Miért nem valami patinás régit választott?

– Nekem mindig problémáim voltak a hangszereimmel. Vagy túl nagy volt a mérete, vagy kicsi volt a hangja, a harmadik meg időjárásfüggő volt. És akkor 13 éve találkoztam Székely Mártonnal, aki megmutatta a hegedűjét, és nyomban azt mondtam: ezt én soha többet ki nem adom a kezemből! Az első koncertemet egy nemzetközi kamarazenekari fesztiválon játszottam, és nyomban megrohantak az emberek, hogy milyen nagy olasz hangszerem van? Senki nem akarta elhinni, és azóta se hiszik, hogy ez egy új magyar hegedű. Később megismerkedtem az összes fiatal magyar hangszerkészítővel, akik nagyon tehetségesek és legtöbbjük Cremonában tanult. 2008-ban tartottam is egy koncertet a Régi Zeneakadémián Mesterhangszerek mesterkézben címmel. Minden darabot másik hegedűn játszottam. Ez akkora sikert aratott, hogy, hogy a következő évben a Duna TV jóvoltából az egész világon láthatták a koncertet.

– Mitől jó egy hegedű?

– Kézre áll, szépen szól. Sok titka van. Nekünk, művészeknek egy mű akkor a legizgalmasabb, amikor tanuljuk, amikor ismerkedünk vele, fölfedezzük a titkait, megküzdünk érte. Aztán ha már „bejátszottuk” akkor minden egyszerűbb lesz. Ezek a fiatal mesterek ugyanezt mondják a munkájukról. Az a legtitkosabb időszak, amíg készül a hangszer. Ez egészen addig tart, amíg először meg nem szólal. Utána még lehet rajta egy picit finomítani, de a nagy dolgok addigra már eldőltek.

– Egy hosszú pálya van már Ön mögött. A 65 év nem éles korhatár, de valami mégis változott. Hogyan hegedült a 30 éves Szecsődi Ferenc, az 50 vagy a 65 éves?

– Talán értem. Sokkal higgadtabb és tudatosabb lettem. Ebben a tanítás sokat segített: mert ott mindent meg kell magyarázni. A hegedülésnek is megvannak a maga szakmai szabályai. S ha ezeket az ember szigorúan betartja, az olyan szabadságot ad, hogy megdobban a szív és szárnyal a lélek.

Márok Tamás

 

   

Fotó: Rómer János
Szecsődi Ferenc hegedűművész jubileumi hangversenye. Zongorán közreműködött: Benedekfi István
(Az SZTE kulturális irodája által szervezett Egyetemi Tavasz rendezvénye, 2019. május 15.)


Címke: , , , , , , ,
2019.07.16 - tiszatáj

ÁDÁM ZSUZSANNA ÉNEKLI AIDÁT A DÓM TÉREN
Meglepetést keltve idén bátor döntéssel egy pályája elején járó ifjú szopránra, a több külföldi és hazai énekversenyen már szép sikert aratott Ádám Zsuzsannára bízta Aida szerepét a Szegedi Szabadtéri Játékok. A népszerű Verdi-hősnőt olyan legendás énekesek keltették már életre a Dóm téren, mint Németh Mária, Margaret Tynes, Maria Biesu, Misura Zsuzsa, Tokody Ilona, Temesi Mária, Sümegi Eszter. Az impozáns névsor miatt is érthető: a szakma és a közönség is nagy várakozással tekint Ádám Zsuzsanna július 26-i debütálására, ami akár egy nemzetközi karrier kezdete is lehet… – HOLLÓSI ZSOLT INTERJÚJA

>>>
2019.07.16 - tiszatáj

I AM MOTHER
Társas-, illetve párkapcsolatokat korántsem újkeletű sci-fi nyelvre fordítani. Richard Matheson 1954-es, azóta hivatkozási alappá nőtt regénye, a Legenda vagyok rögvest eklatáns példával szolgált a metaforikusan ábrázolt, együttélésre képtelen emberek huzavonáira. Craig Sputore júniusban útjára bocsátott Netflix-mozija e táborba kíván illeszkedni – noha az I Am Mother nagy ambíciókat dédelget, vállalása csak részben sikeres… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.07.15 - tiszatáj

A 29. THEALTER Fesztiválon augusztus 2. és 10. között 32 társulat 30 produkcióját láthatják a kortárs színház rajongói Szegeden. Idén a női témákra, női alkotókra, illetve a fiatal csapatokra fókuszálnak, a nemzetközi és a hazai fellépők mellett helyieket is hívtak. A jegyértékesítés július 27-én kezdődik.

>>>
2019.07.15 - tiszatáj

SZERELMES SHAKESPEARE
Remek ötlet volt Tom Stoppardtól ez a történet! Nem sok igaz belőle, viszont nagyonis valódi. Shakespeare nemcsak a világirodalom legnagyobb drámaírója volt, de egyben korának színes közéleti figurája, színházi embere. Nemcsak darabírónak, de egy darab hősének is kiváló. Ebből az indíttatásból született meg a Szerelmes Shakespeare, eredetileg film forgatókönyvnek szánták. Miután a belőle készült mozi 1999-ben nyert egy csomó Oscart és más díjakat, nem csoda, hogy hamarosan elkészült a színdarab-változat is… – MÁROK TAMÁS KRITIKÁJA

>>>
2019.07.12 - tiszatáj

Szeged nyári kulturális kínálatának húzóeseménye természetesen a Szegedi Szabadtéri Játékok. Idén a szokásos bulvárprodukciók mellett főleg a programsorozat berkein belül működő Újszegedi Szabadtéri Színpad műsorterve kecsegtet izgalmas előadásokkal…
Ha augusztus és független színház, akkor Thealter. A Régi Zsinagóga és a Kisszínház mellett a Csillag Börtön ezúttal is előadáshelyszínül fog szolgálni, ismét lesz kritikusműhely, továbbá workshop is Ivo Dimcsev bolgár koreográfus vezetésével… – FRITZ GERGELY AJÁNLÓJA

>>>
2019.07.12 - tiszatáj

PÓKEMBER: IDEGENBEN
Véget ért a Marvel-univerzum harmadik fázisa. Jóllehet, a tényleges pontot az áprilisban felfordulást okozó Bosszúállók: Végjáték nyomta oda, a Rendőrautót dirigáló Jon Watts második hálószövő-kalandja így is helyre szórakozás – hovatovább magával ragadóbb, mint az eposzinak szánt, de oktalan humorizálásba fulladó Thanos-megalomániák. Az Idegenben nemcsak az ún. Infinity Saga legvégére tűzött pofás kis epilógus, hanem önmagában is szellemes, de hangsúlyos pontokon érett kalandmozi… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.07.12 - tiszatáj

BEMUTATTÁK
AZ IRODALMI SÉTÁK TOLNAI OTTÓVAL
MOBILAPPLIKÁCIÓT IS
A CULTSTREAM – A víz új kultúrája című projekt keretében rendezték meg Szegeden és Magyarkanizsán 2019. június 6-7-én a Tiszavirág Fesztivált. Mivel a tiszavirágzás a Tisza-menti régió népeinek közös élménye, a hozzá kapcsolódó művészeti értékek, irodalmi, képzőművészeti, filmes alkotások bemutatása kiváló lehetőség a fiatalabb generációk interkulturális tapasztalatainak gazdagítására és a szomszédos ország kultúrájával való mélyebb kapcsolat kialakítására…

>>>
2019.07.12 - tiszatáj

Molière Don Juanjával nyit újra az Újszegedi Szabadtéri Színpad. Kicserélték a nézőtéri padokat, új világítótornyok épültek, és a színpad fölött is egy lámpasor gazdagítja a technikai lehetőségeket. Az öltözőket is fölújították. A címszereplő Jakab Tamás, de olyan országosan ismert sztárok is színpadra lépnek, mint Csákányi Eszter, Bodrogi Gyula, vagy Kulka János. A bemutató július 18-án lesz… – MÁROK TAMÁS AJÁNLÓJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő