07.05.
| MAMŰ Galéria – Könnyezet-Környezet / Weeping-Environment >>>
07.05.
| Nyári szabadtéri Képmás-estek a Halász-kastélyban >>>
06.27.
| Weöres Sándor Napokkal indít a Gyulai Várszínház >>>
06.27.
| Jazz Kocsma – Kele Fodor Ákos A szív vége című könyvének bemutatója >>>
06.14.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Lengyel András Tömörkény-tanulmányok című kötetének bemutatója >>>
06.13.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Színkép, hangkép, összkép című kötet bemutatója >>>
06.12.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Petőcz András A visszaforgatott idő című könyvének bemutatója >>>
06.06.
| Tiszavirág Fesztivál >>>
06.06.
| A koreográfus >>>
06.05.
| Debreczeny György ezen a szép napon című kötetének bemutatója >>>
07.05.
| Legéndy Jácint verseskötetét ajánlja a Fekete Zajra érkező Ash Code >>>
07.02.
| Ivo Dimcsev tartja az idei THEALTER workshopját >>>
06.20.
| Új, állandó kiállítás emlékezik Szmoljanban Nagy László költőre >>>
06.19.
| Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat >>>
06.19.
| PesText − új nemzetközi irodalmi fesztivál Budapesten >>>
06.03.
| Meghalt Térey János költő, író, drámaíró >>>
05.29.
| Villámgyorsan épül fel az ország legnagyobb színháza >>>
05.25.
| Több cannes-i filmet a Mozinet mutat be a hazai mozikban >>>
05.23.
| Új színház nyílik idén a Szegedi Szabadtérin >>>
05.10.
| Gorajeci műfordítótábor >>>

Battai Detre István, Peter Brezňan, Németh Gábor Dávid, Normal Gergely, Petőcz András, Ivan Štrpka, Jan Těsnohlídek, Jiří Žáček versei
Bene Zoltán, Jódal Rózsa, Peter Šulej prózája
Gion Nándor hangjátéka
Petőcz András hatvanéves
Írások a magyar századforduló irodalmáról
Az 58. Velencei Képzőművészeti Biennáléról

>>>

BESZÉLGETÉS SZECSŐDI FERENC HEGEDŰMŰVÉSSZEL
Júniusban ünnepelte 65. születésnapját Szecsődi Ferenc hegedűművész. Ez egy muzsikus életében nem számít feltétlen fordulópontnak, ám Szecsődi egyetemi tanárként a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Vonós Tanszékét vezette. 23 éves korától tanított az akkori Zeneművészeti Főiskolán, majd jogutódján az egyetemi karán. A tanszékvezetést most át kell adnia, de a tanítást tovább folytatja… – MÁROK TAMÁS INTERJÚJA

>>>

Szeged, a vágyott szerelem
2019.06.15 - tiszatáj

GRECSÓ KRISZTIÁN KÖNYVBEMUTATÓJA

A szegedi könyvhét nyitónapján Grecsó Krisztián volt a főszereplő: a Dugonics téri megnyitóbeszédet követő dedikálás után kötetbemutatóra került sor, ahol Balog József újságíró kérdezte a szerzőt legújabb regényéről. Annak ellenére, hogy Szegeden már bemutatták a Verát március elején teltházas érdeklődés mellett, ezúttal is népes hallgatóság gyűlt össze a Somogyi-könyvtár első emeleti olvasótermében.

Balog kérdésére, hogy különleges helyzetet jelent-e a regényről annak helyszínén, Szegeden beszélni, Grecsó határozott igenlő választ adott. A könyv ugyanis azt az olvasói elvárást gerjeszti, hogy a fiktív alakok a valódi Szeged tereiben mozognak. Sok minden felismerhető, bár vannak szándékos és véletlen elcsúszások. Ilyen tudatos változtatás a lovastorna történetbe emelése, amely nem létezett Szegeden 1980-ban, viszont a sportágválasztás révén is érzékeltetni akarta, hogy kiváltságos elvtársakról van szó. A hiba poétikája is különös módon rajzolja és értelmezi a regényt: Vera élete első miséje után a Somogyi-könyvtár előtt beszélget Józeffel, ami a regény cselekményének idejében lehetetlen, mert a könyvtár 1984-ben épült. Az újranyomott változatban a gyerekek már nem a könyvtár előtt, hanem a Somogyi utca sarkán állnak meg. Hozzátette, egy olyan várost választott a regény helyszínéül, ahol felnőttként sohasem élt; bár az egyetem után nagyon szeretett volna szegedi polgárrá válni, ez nem sikerült, Szeged megmaradt számára egy vágyott szerelemnek.

 

 

Beleír-e a helyszín valamit a szereplők jellemébe? – hangzott a következő kérdés. A Verában a földrajzi hovatartozás nagyon erősen, nyelvi szinten is tematizálódik, mert a borsodi származású mama folyton honvágyat érez, saját szavait hozza, amelyek idegenül hatnak a szegedi közegben. A Szegedhez tartozás végpontjai is megjelennek a regényben: Vera kezdetben sok rokont és ismerőst szeretne, irigykedik a kiterjedt városi élettel rendelkezőkre; később ugyanakkor azt mondja egy ponton, hogy a város nem, csak legjobb barátnője, Sári hiányozna neki, ha elköltözne innen – ez, persze, a korán jött szerelem által torzított nézőpont.

Józef, a lengyel fiú idegensége nem a város kirekesztő arcát akarja megmutatni, hanem azt, ahogyan a fiú „házhoz megy a pofonért”, provokálja a helyzeteket. Ezzel kapcsolatban egy személyes emléket is felidézett az író: a nyolcvanas években a vándorcirkuszosok gyermekei a vándorló életformának megfelelően mindig máshol tanultak, csupán egy-két hétig jártak egy adott iskolába. Azt a mintát próbálta Józef alakjában megírni, ahogyan ezek a gyerekek annak idején előremenekültek, konfliktusokat generáltak. A lengyel város, Tarnowskie Góry ugyancsak személyes élményekre vezethető vissza: egy költészeti fesztivál és egy Auschwitzot megjárt idős hölggyel való találkozás tette számára különlegessé a helyet. Fontos motívum továbbá, hogy miként köszönnek vissza a szövegben egy-egy város terei: a szegedi Széchenyi tér egy krízis metaforája lesz, a lengyel település egykori gyémántbányáiban található csónakázótó pedig a honvágyat jeleníti meg.

 

 

Aki ismeri a Grecsó-szövegeket, tudja, hogy a szerző régi mániája az elhallgatás és a mesterséges felejtés családon belüli problémája. A hatalmas drámák rendszerint egy elrontott félmondattal kezdődnek, és évtizedeken át széttartó életeket eredményeznek. A családi történetek elmesélése, felidézése révén azonban lehetővé válik a megbocsátás és az emlékezés. Ilyen értelemben a Vera még akkor is koherens része az életműnek, ha nem alanyi könyv abban az értelemben, ahogyan azt a korábbi regények esetében megszokhattuk.

Grecsó nyíltan beszélt a regényírás nehézségeiről, dilemmáiról is, betekintést nyújtva ezáltal írói műhelytitkaiba. A munka során az egyes terek (pl. a színház) sajátos logikája mellett fontos volt számára a lelki motivációk pontos megértése is. Hogyan reagál egy temperamentumos színésznő, ha a lányát vesztes helyzetben látja? Hogyan telefonál egy férfi annak, aki őt megszégyenítette, végletekig megalázta? Mit érez egy tízéves kislány, amikor megtudja, hogy őt örökbe fogadták? Az utóbbi kérdéssel kapcsolatban részletesen mesélt arról, hogy érintett adatközlőt is talált, akitől megtudta, nem a sértettség és a harag, hanem a szorongás, a bizonytalanság és a végtelen szeretetéhség jelentkezik ilyenkor. Grecsó szimpatikus módon, kellő lazasággal és öniróniával reflektált saját írói manírjaira is: elmondta, hajlamos egyes jeleneteket megmagyarázni, utólag összegezni, írótársai tanácsai révén azonban sikerül ezeket korrigálnia.

 

 

A műhelytitkokról szólva az is elhangzott, hogy olyankor tud leginkább írni, amikor egy-másfél órán belül indulnia kell valahová: amikor sok egybefüggő ideje van, inkább korábbi szövegeit javítja. Minden esetben laptopon dolgozik – a beszélgetés során kiderült, egyetlen kézzel írt szövege Esterházy Péter nekrológja volt.

A Vera kiterjedtebb recepciót kapott, mint bármely eddigi Grecsó-írás: a szakmabeli és laikus olvasók mellett a közönség ezúttal az egészen fiatal korosztállyal is gyarapodott, akiktől újszerű reflexiók érkeznek. A könyv iránti fokozott érdeklődés természetesen nemcsak irodalmi szempontokkal magyarázható, hanem szorosan összekapcsolódik Grecsó Krisztián betegségének és sikeres felépülésének krónikájával is. Nyíltan beszélt ezzel kapcsolatos lelki vívódásáról: arról, hogy kezdetben nem tudta fogadni a felé áradó szeretetet, mígnem egy számára ismeretlen tanárnőtől érkezett ezer darab origami daru segített neki megnyílni a jókívánságok felé.

Szántai Márk

 

Fotó: Erlauer Balázs / Elephant Studio


Címke: , , , , , , , , ,
2019.07.16 - tiszatáj

ÁDÁM ZSUZSANNA ÉNEKLI AIDÁT A DÓM TÉREN
Meglepetést keltve idén bátor döntéssel egy pályája elején járó ifjú szopránra, a több külföldi és hazai énekversenyen már szép sikert aratott Ádám Zsuzsannára bízta Aida szerepét a Szegedi Szabadtéri Játékok. A népszerű Verdi-hősnőt olyan legendás énekesek keltették már életre a Dóm téren, mint Németh Mária, Margaret Tynes, Maria Biesu, Misura Zsuzsa, Tokody Ilona, Temesi Mária, Sümegi Eszter. Az impozáns névsor miatt is érthető: a szakma és a közönség is nagy várakozással tekint Ádám Zsuzsanna július 26-i debütálására, ami akár egy nemzetközi karrier kezdete is lehet… – HOLLÓSI ZSOLT INTERJÚJA

>>>
2019.07.16 - tiszatáj

I AM MOTHER
Társas-, illetve párkapcsolatokat korántsem újkeletű sci-fi nyelvre fordítani. Richard Matheson 1954-es, azóta hivatkozási alappá nőtt regénye, a Legenda vagyok rögvest eklatáns példával szolgált a metaforikusan ábrázolt, együttélésre képtelen emberek huzavonáira. Craig Sputore júniusban útjára bocsátott Netflix-mozija e táborba kíván illeszkedni – noha az I Am Mother nagy ambíciókat dédelget, vállalása csak részben sikeres… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.07.15 - tiszatáj

A 29. THEALTER Fesztiválon augusztus 2. és 10. között 32 társulat 30 produkcióját láthatják a kortárs színház rajongói Szegeden. Idén a női témákra, női alkotókra, illetve a fiatal csapatokra fókuszálnak, a nemzetközi és a hazai fellépők mellett helyieket is hívtak. A jegyértékesítés július 27-én kezdődik.

>>>
2019.07.15 - tiszatáj

SZERELMES SHAKESPEARE
Remek ötlet volt Tom Stoppardtól ez a történet! Nem sok igaz belőle, viszont nagyonis valódi. Shakespeare nemcsak a világirodalom legnagyobb drámaírója volt, de egyben korának színes közéleti figurája, színházi embere. Nemcsak darabírónak, de egy darab hősének is kiváló. Ebből az indíttatásból született meg a Szerelmes Shakespeare, eredetileg film forgatókönyvnek szánták. Miután a belőle készült mozi 1999-ben nyert egy csomó Oscart és más díjakat, nem csoda, hogy hamarosan elkészült a színdarab-változat is… – MÁROK TAMÁS KRITIKÁJA

>>>
2019.07.12 - tiszatáj

Szeged nyári kulturális kínálatának húzóeseménye természetesen a Szegedi Szabadtéri Játékok. Idén a szokásos bulvárprodukciók mellett főleg a programsorozat berkein belül működő Újszegedi Szabadtéri Színpad műsorterve kecsegtet izgalmas előadásokkal…
Ha augusztus és független színház, akkor Thealter. A Régi Zsinagóga és a Kisszínház mellett a Csillag Börtön ezúttal is előadáshelyszínül fog szolgálni, ismét lesz kritikusműhely, továbbá workshop is Ivo Dimcsev bolgár koreográfus vezetésével… – FRITZ GERGELY AJÁNLÓJA

>>>
2019.07.12 - tiszatáj

PÓKEMBER: IDEGENBEN
Véget ért a Marvel-univerzum harmadik fázisa. Jóllehet, a tényleges pontot az áprilisban felfordulást okozó Bosszúállók: Végjáték nyomta oda, a Rendőrautót dirigáló Jon Watts második hálószövő-kalandja így is helyre szórakozás – hovatovább magával ragadóbb, mint az eposzinak szánt, de oktalan humorizálásba fulladó Thanos-megalomániák. Az Idegenben nemcsak az ún. Infinity Saga legvégére tűzött pofás kis epilógus, hanem önmagában is szellemes, de hangsúlyos pontokon érett kalandmozi… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.07.12 - tiszatáj

BEMUTATTÁK
AZ IRODALMI SÉTÁK TOLNAI OTTÓVAL
MOBILAPPLIKÁCIÓT IS
A CULTSTREAM – A víz új kultúrája című projekt keretében rendezték meg Szegeden és Magyarkanizsán 2019. június 6-7-én a Tiszavirág Fesztivált. Mivel a tiszavirágzás a Tisza-menti régió népeinek közös élménye, a hozzá kapcsolódó művészeti értékek, irodalmi, képzőművészeti, filmes alkotások bemutatása kiváló lehetőség a fiatalabb generációk interkulturális tapasztalatainak gazdagítására és a szomszédos ország kultúrájával való mélyebb kapcsolat kialakítására…

>>>
2019.07.12 - tiszatáj

Molière Don Juanjával nyit újra az Újszegedi Szabadtéri Színpad. Kicserélték a nézőtéri padokat, új világítótornyok épültek, és a színpad fölött is egy lámpasor gazdagítja a technikai lehetőségeket. Az öltözőket is fölújították. A címszereplő Jakab Tamás, de olyan országosan ismert sztárok is színpadra lépnek, mint Csákányi Eszter, Bodrogi Gyula, vagy Kulka János. A bemutató július 18-án lesz… – MÁROK TAMÁS AJÁNLÓJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő