06.27.
| Jazz Kocsma – Kele Fodor Ákos A szív vége című könyvének bemutatója >>>
06.14.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Lengyel András Tömörkény-tanulmányok című kötetének bemutatója >>>
06.13.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Színkép, hangkép, összkép című kötet bemutatója >>>
06.12.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Petőcz András A visszaforgatott idő című könyvének bemutatója >>>
06.06.
| Tiszavirág Fesztivál >>>
06.06.
| A koreográfus >>>
06.05.
| Debreczeny György ezen a szép napon című kötetének bemutatója >>>
05.27.
| Irodalmi Karaván vajdasági szerzőkkel >>>
05.30.
| Asztali beszélgetések… – Pilinszky János üzenetei >>>
05.24.
| ZUG színház és művészeti tetthely – Homo Ludens Project: Humánia >>>
06.03.
| Meghalt Térey János költő, író, drámaíró >>>
05.29.
| Villámgyorsan épül fel az ország legnagyobb színháza >>>
05.25.
| Több cannes-i filmet a Mozinet mutat be a hazai mozikban >>>
05.23.
| Új színház nyílik idén a Szegedi Szabadtérin >>>
05.10.
| Gorajeci műfordítótábor >>>
04.08.
| Önkénteseket vár a Szegedi Szabadtéri >>>
04.02.
| Teljeskörű zeneipari szolgáltatást nyújt a megújult budai tehetségkutató >>>
03.22.
| Az Oscar-díjas Ida és Hidegháború producere is Budapestre jön a Friss Hús fesztiválra >>>
03.16.
| Teljes az év operájának szereposztása >>>
03.14.
| Legéndy Jácint: Földalatti Oltár >>>

Benedek Miklós, Demus Gábor, Fekete Vince, Gál Ferenc, Janáky Marianna, Maklári Judit, Véssey Miklós versei

Géczi János, Nyerges András, Szil Ágnes, Zalán Tibor prózája

Fried István, Kosztrabszky Réka, Sándor Iván tanulmánya

Dömötör Mihály Kereszt parafrázisok című kiállítása

>>>

AZ SZTE ZMK VIZSGAELŐADÁSA
Operavizsgának hirdette a színlap, de sokszor az volt az érzésem, mintha amatőr színjátszókörben ülnék. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának ének-, és operaszakos növendékei a Figaro házasságában próbálták megmutatni tehetségüket, és azt, hogy hol tartanak tanulmányaikban. A végeredmény finoman szólva is vegyes. A produkció olyan volt, mintha egy kézilabda csapatban együtt játszanának 6-7 éves vékonydongájú kisiskolások erőtől duzzadó 20 éves ifiprofikkal… – MÁROK TAMÁS KRITIKÁJA

>>>

BESZÉLGETÉS AZ 50 ÉVES KALÁKÁVAL
Az SZTE 16. Egyetemi Tavaszának vendége volt 2019. április 24-én a Kaláka együttes. Jubileumi koncertkörútjukon magyarlakta – de a határok által elválasztott – szomszédos városokba látogatnak el. A Kossuth- és Prima Primissima-díjjal kitüntetett zenekar – Gryllus Vilmos, Gryllus Dániel, Becze Gábor és Radványi Balázs – vendége Szegeden Szirtes Edina Mókus volt. A nagysikerű koncert után a zenekar tagjai oldott hangulatú interjút adtak lapunknak… – PIKÓ ANDRÁS GÁSPÁR INTERJÚJA

>>>

2019.06.11 - tiszatáj

AZ SZTE ZMK VIZSGAELŐADÁSA

Operavizsgának hirdette a színlap, de sokszor az volt az érzésem, mintha amatőr színjátszókörben ülnék. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának ének-, és operaszakos növendékei a Figaro házasságában próbálták megmutatni tehetségüket, és azt, hogy hol tartanak tanulmányaikban. A végeredmény finoman szólva is vegyes. A produkció olyan volt, mintha egy kézilabda csapatban együtt játszanának 6-7 éves vékonydongájú kisiskolások erőtől duzzadó 20 éves ifiprofikkal.

Mozart operájának nagy előnye, hogy rengeteg szerep van benne, és egyik sem jelentéktelen, mindegyikben lehet mutatni valamit. De ez sem volt elég, mert csaknem 40 növedéknek próbáltak feladatot találni benne. Egy-egy szerepen így hárman-négyen osztoztak, volt, aki több figurában is megjelent. Ne kerteljünk: a hallgatóknak legalább a fele egyelőre alkalmatlan arra, hogy ennek az operának a szerepeit akár egy vizsga keretében is elénekelje. A klasszikus énektanulás hosszabb folyamat, kevés kivételtől eltekintve több év kell, amíg valaki szólószereppel próbálkozhat.

Toronykői Attila, a szerepgyakorlat tanára a tőle megszokott szellemes ötletekkel próbálta összerakni a történetet, és feledtetni azokat a lehetetlen helyzeteket, amikor valaki képtelen volt egy együttesben vagy szólóban betölteni a funkcióját. A szereplőcseréket a jelmezek egyértelművé tették, a szituációkat is fölépítette a rendező. A humor sokszor segít, ha egy szereplőt alig lehet hallani, ha nem éri el a megkívánt hangmagasságot, vagy hangszíne nem illik a figurához. De mi értelme mindennek, ha olyan sokszor kell félrenéznünk és megbocsátanunk?

Vajon kinek szól ez az előadás? A műfaj kedvelőinek kevés élményt ad, aki pedig idegenkedik az operától, azt végképp elriasztja. Persze sok rokon és barát jött el a Kisszínházba május 31-én. Ám, ha realisták, jónéhányan csak azt láthatták, hogy a nekik kedves fiatal lány vagy fiú nem alkalmas arra, amivel most megbízták.

Mozart operáját kissé meghúzva adták elő, ez akár ésszerű is lehetne. A recitatívókat szinte kivétel nélkül prózában mondták el, ami persze a kezdőknek könnyebbség. Na de így mikor fogják megtanulni, begyakorolni, hogy kell énekbeszélni?

Zenekaros előadás volt, a Szegedi Szimfonikusok szűkített együttesét Gyüdi Sándor dirigálta. Ez persze megint csak jó dolog volna, de a hallottak alapján kevés próbára nyílt lehetőség, és ezzel a dolog lényegi értelme veszik el.

Voltak persze pozitív tanulságok is. Hozzávetőleg az előadás 30. percében bejön Cherubin, és Pánczél Klaudia egészséges, erős hangon, kifejezően elénekli az apród első áriáját. Az ember nyomban (és váratlanul) úgy érzi, hogy operában van! A hang nem lenyűgöző, de jól értelmezhető. A másik apród, Iván Sára sem hangfenomén, de a másik mezzoária nála is – megszólal.

A rengeteg növendék nevét nem annyira mennyiségi, mint inkább minőségi okok miatt nem jegyzi meg az ember. Sőt van, amikor megjegyzi, de inkább tapintatosan elhallgatja.

De vannak kifejezett és kifejező tehetségek is. Koczka Tamás szép baritonja már a Bajazzókban is föltűnt. Most grófként arról is bizonyságot ad, hogy van érzéke a drámai kifejezéshez, és Mozartnak ebből az ellentmondásos férfialakjából sok mindent megmutat. Néha becserélik más baritonokkal, de ha hangsúlyosabb énekelnivaló következik, mindig ő a bal átlövő. Magabiztosan és tartással formálta meg a grófnőt Hajdú Zsuzsa, első áriája alatt biztonságban, otthonosan éreztük magunkat. Volt néhány kínai növendék is, ők inkább olaszul, az együttesekben néha magyarul énekeltek. Kitűnt közülük egy kellemes lírai szoprán, egy középkorú fiú pedig drámai színekkel, technikai problémák nélkül szólaltatta meg Figaro nehéz Esz-dúr áriáját. Színlap híján nevüket sajnos nem tudom.

A megoldás és Toronykői rendezésének korlátjai a második grófnő áriában mutatkoznak meg. A nagy szóló alatt a rendező még két szereplőt ültet a forgóra figyelemelterelésként. Máthé Bea azonban (tőle nem, de az előadás menetében teljesen váratlanul) az igazi Dove sono-t kezdi énekelni, érett, érzelemmel teli, szomorú hangon, a néző egycsapásra egy valódi Figaro-előadásban találja magát, ahol nincsen szüksége semmi pótlékra, csak ennek a nemes asszonynak a fájdalmában akar osztozni, csak az lebírhatatlan reménykedésétől akar meghatódni. És nagyon haragos, ha ebben az áhítatban megzavarják.

Nem arról van szó, hogy az ének- és operaszakosok között ne lennének tehetségek. De ez a mostani vállalás legtöbbjüknek sokszorosan meghaladja az erejét, nem előnyösen mutatja adottságaikat. Talán kisebb művet kellett volna választani, talán több, rövidebb részletet, ritka Donizettit, vagy nem is elsővonalbeli klasszikust. Egy színházi előadást mindig csak az élmény felől lehet megítélni. Ez így inkább edzésnek tűnt, mint mérkőzésnek.

Márok Tamás


Címke: , , , , , ,
2019.06.18 - tiszatáj

SZÍNKÉP, HANGKÉP, ÖSSZKÉP CÍMŰ KÖTET BEMUTATÓJA
Június 13-án, csütörtökön a Színkép, hangkép, összkép című tanulmány- és esszékötet szerkesztőjével, Virág Zoltánnal Orcsik Roland beszélgetett a Tiszatáj Szalonban. A bemutató során szó esett Virág korábbi és jelenlegi köteteiről, illetve zenei érintettségéről is… – BORBÍRÓ ALETTA BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.06.16 - tiszatáj

KORMÁNYOS ÁKOS PARAVÁN CÍMŰ KÖTETÉNEK BEMUTATÓJA
Miért éppen a test, és ha már az, miért nyúljunk hozzá és hogyan van értelme? Ehhez hasonló kérdések hangzottak el június 14-én, a Dugonics téren. A kérdéseket Szutorisz Szabolcs tette fel, a válaszokat pedig Kormányos Ákostól, illetve a 90. Ünnepi Könyvhétre megjelent Paraván című verseskötetéből kaptuk. Tagadhatatlan, hogy a kötet minden egyes verse kapcsolódik a testhez, hol erőteljesen markolászva, hol gyengéden érintve azt. Ugyanakkor egy valami világos: Kormányos Ákos az írás során szikével közelít az anyaghoz… – FERENCZ HEDVIG BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.06.16 - tiszatáj

GRECSÓ KRISZTIÁN NYITOTTA MEG SZEGEDEN A 90. ÜNNEPI KÖNYVHETET
Az alkotóembernek újra ingujjra kell vetkőznie és ki kell ülnie a térre, hiába változott meg ez a tér, fontos a közvetlen kapcsolat író és olvasója között, fontos, hogy a szerző hagyja magát megközelíteni, s  hogy mindez határokat mosson el és ledöntsön a magas falakból, melyek szerző és olvasó közt húzódnak. Észre kell venni olvasó-szerző megváltozott viszonyát át kell értékelni és felvenni a tempót, mert az olvasók megelőzték a szerzőket… – FERENCZ HEDVIG BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.06.15 - tiszatáj

LANCZKOR GÁBOR MONOLIT CÍMŰ KÖTETÉNEK BEMUTATÓJA
Június 12-én, szerdán Lanczkor Gábor új válogatáskötetének, a Monolit bemutatásának adott helyet a Grand Café. Az ihletforrásokról, a társművészetekről, illetve a kötet koncepciójáról Klajkó Dániel beszélgetett a szerzővel… – BORBÍRÓ ALETTA BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.06.15 - tiszatáj

GRECSÓ KRISZTIÁN KÖNYVBEMUTATÓJA
A szegedi könyvhét nyitónapján Grecsó Krisztián volt a főszereplő: a Dugonics téri megnyitóbeszédet követő dedikálás után kötetbemutatóra került sor, ahol Balog József újságíró kérdezte a szerzőt legújabb regényéről. Annak ellenére, hogy Szegeden már bemutatták a Verát március elején teltházas érdeklődés mellett, ezúttal is népes hallgatóság gyűlt össze a Somogyi-könyvtár első emeleti olvasótermében… – SZÁNTAI MÁRK BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.06.13 - tiszatáj

A könyvhétnek új paradigmára van szüksége. A kilencvenéves akarás mára sajnos megkopott, megrepedezett, az új generációk számára a cél érthetetlen, nincs is olyan szó napi használatban, hogy „ingujj”. És valahogy a Parnasszust sem találják. Supka Géza és kollégái még joggal gondolták úgy, hogy közvetlenebb kapcsolat kell író és olvasója között. És hogy az határokat dönt le, vagyis inkább valamennyit rombol a túl magas falakból, ha az alkotóember – aki akkoriban még hagyományosan férfinak volt elgondolva – leveszi a zakóját és „ingujjra vetkőzve” megközelíthetővé válik […]

>>>
2019.06.13 - tiszatáj

LISE DAVIDSEN
Elsőre azt mondanám, hogy igazán meglepő, hogy a Decca lemezszerződést ajánl valakinek, akit még csak pár éve ismerünk, és a második nagylemez címe rögtön az előadó neve lesz. Jó, utóbbi nem teljesen igaz, hiszen Lise Davidsen lemezének borítóján ott van a Londoni Filharmonikus Zenekar (Philharmonia Orchestra) neve is, de az ember leginkább csak a norvég előadóművész képét látja, és nevét olvassa… – GERA MÁRTON KRITIKÁJA

>>>
2019.06.12 - tiszatáj

TOLVAJ ZOLTÁN: FANTOMIKER 
Tolvaj Zoltán költészete azt a hatást kelti, mintha Kassák Lajos szövetkezett volna Tóth Árpáddal, akik felosztották egymást között a National Geographic, a Spektrum műsorkínálatát, a vezető hírportálok ismeretterjesztő cikkeit, majd ellátogattak volna egy egyetemi bölcsészkar filozófia szakára, és végigolvasták volna a 20-21. századi magyar lírát. Ezek a feltételezett hatások mind ott húzódnak a Fantomiker, Tolvaj Zoltán harmadik verseskötete mögött… – BOLDOG ZOLTÁN KRITIKÁJA

>>>
2019.06.11 - tiszatáj

AZ SZTE ZMK VIZSGAELŐADÁSA
Operavizsgának hirdette a színlap, de sokszor az volt az érzésem, mintha amatőr színjátszókörben ülnék. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának ének-, és operaszakos növendékei a Figaro házasságában próbálták megmutatni tehetségüket, és azt, hogy hol tartanak tanulmányaikban. A végeredmény finoman szólva is vegyes. A produkció olyan volt, mintha egy kézilabda csapatban együtt játszanának 6-7 éves vékonydongájú kisiskolások erőtől duzzadó 20 éves ifiprofikkal… – MÁROK TAMÁS KRITIKÁJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő