Jazz Kocsma – Izsó Zita Éjszakai földet érés című kötetének bemutatója

IZSÓ ZITA: ÉJSZAKAI FÖLDET ÉRÉS // NOVEMBER SIX

Helyszín: Jazz Kocsma, Kálmány Lajos u. 14. 

Időpont: 2019. május 14. 20:00

Esemény megtekintése>>>    

A szerzővel Sirbik Attila beszélget. A felolvasások alá a November Six tagjai simítanak hangszőnyeget.

ÉJSZAKAI FÖLDET ÉRÉS (Scolar, 2018)

Úgy tűnhet, semmi sincs, amiben reménykedhetnénk. Aleppó vérző seb a szívünk helyén – a szeretetlenség mindannyiunkba végérvényesen befészkelte magát. Lerombolták a város templomait, és mi, mert nem tehettünk mást, meghúztuk magunkat a gyerekszoba omladozó falai között. Izsó Zita versei szakrális momentumokat rögzítenek: a legsötétebb pillanatokban út nyílik a transzcendens felé, az Isten létébe vetett hit megingása maga a teljesség. És felsejlik a megbocsájtás lehetősége.

IZSÓ ZITA (1986) költő, műfordító.

Első verseskötetével (Tengerlakó, FISZ) 2012-ben elnyerte a Gérecz Attila-díjat. Második kötete 2014 őszén jelent meg Színről színre címmel a PRAE-Palimpszeszt kiadó gondozásában. 2015 nyarától vezeti Bach Mátéval közösen a Pesti nő blogot, amelynek anyagából 2017 tavaszán megjelent egy közös interjúkötetük (Pesti nő, Athenaeum Kiadó.) Harmadik verseskötete  2018 őszén jelent meg Éjszakai földet érés címmel a Scolar Kiadó gondozásában. Angol, német, francia és spanyol nyelvből fordít, többek között az argentin Alejandra Pizarnik és a mexikói Rosario Castellanos verseit. A FISZ-Kalligram Horizontok Világirodalmi Sorozat, az Üveghegy gyerekirodalmi oldal és a Pannon Tükör folyóirat egyik szerkesztője.

SIRBIK ATTILA (Jugoszlávia) író, művészetkritikus, grafikai szerkesztő.

Élt Szabadkán, Rovinjban, Pécsett, Csantavéren és Újvidéken. Požarevacon volt katona. A Symposion Kiadó vezetője.

NOVEMBER SIX

A szabadkai származású ikerpár – Brestyánszki Dína és Brestyánszki Bernadett – a free folk, dark pop, bluegrass, altcountry műfajokon belül alkotják zenéjüket. Èvekig tagjai voltak olyan zenei formációnak, mint például a Lábos Electric Orchestra, Wooden Ambulance, Secret Man and the Missing Birds. Bernadett jelenleg a szegedi August Clown trióban csellózik. Komponálnak és előadnak színházi- és filmzenei darabokat is, nem utolsó sorban pedig improvizatív zenei műhelyeket tartanak számos helyen a règióban és azon túl. Első konceptlemezük 2015-ben jelent meg a Symposion kiadásában, jelenleg a másodikon dolgoznak.

Plakátterv: Vajda Gábor

A programot a József Attila Kör támogatja.
A belépés ingyenes.