SZTE BTK – Ha május 7-e és 8-a, akkor BölcsészFeszt2!

(NEM CSAK EGYETEMISTÁKNAK…)

Kiállításmegnyitó és díjátadó, tudományos előadások, könyvbemutatók, beszélgetés Bodor Ádámmal, gitárkoncert, filmvetítés, könyvkiállítás és könyvcsere, nyelvi és kulturális intézetek bemutatkozása, világtáncház, blues koncert, záróbuli és humppa – izgalmas és sokszínű programmal várja a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara a középiskolásokat, egyetemistákat, szabadegyetemistákat, oktatókat és hallgatókat, minden szegedit és nem szegedit!

Az SZTE BTK Bálint Sándor Programjának egyik eleme, az immár második alkalommal megrendezésre kerülő BölcsészFeszt bemutatja a felsőoktatási év tudományos és kulturális termését, kiegészítve a bölcsészkar partnereinek programjaival. Előadnak a habilitációjukat, illetve doktori fokozatukat újonnan megszerzett oktatók és az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjas kutatói, tehetségei. Lesz a könyvhéten is népszerűvé vált könyvcsere, és könyvmustrát rendeznek a kar oktatóinak legújabb tudományos és szépirodalmi köteteiből. A nagy sikerű AudMax Esték keretében a közönség Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval találkozhat, őt Bencsik Orsolya író fogja faggatni a diktatúrák természetéről és az írás teremtő erejéről. A tombolán az érdeklődők a Magvető Kiadó jóvoltából megnyerhetik Bodor Ádám legújabb könyvét, a Sehol-t, sőt a szerzővel dedikáltathatnak is. Este a BTK HÖK Filmklubjában közönségkedvenc filmet vetítenek.

Idén a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és Emlékpont a BölcsészFeszt kiemelt vendége, annak az együttműködésnek a jegyében, amelyet az intézmény a BTK-val néhány hónapja kötött. A múzeum pályázatot írt ki a bölcsészkarral közösen, a díjátadó egyben kiállításmegnyitó is lesz: a legjobb alkotásokból az egyetem folyosógalériájában tárlat nyílik. A múzeum új kiadványairól Miklós Péter múzeumigazgató, Nátyi Róbert művészettörténész és Bencsik Péter történész beszélget majd. A szegedi Könyvmolyképző Kiadó idén Róbert Katalin nagyon szerethető, bestseller ifjúsági regényét hozza el a bölcsészkarra: a szerzőt az iskolaregényekről, A kisherceg-történet ihlette Szelídíts meg című könyvéről a Pszichológiai Intézet munkatársa, Papp-Zipernovszky Orsolya kérdezi. A budapesti Akadémiai Kiadó munkatársai a kiadványaikról, digitális publikációs lehetőségekről és a digitális tudástárakról tartanak előadást.

Az idei BölcsészFezten is föllépnek az SZTE Zeneművészeti Karának kiváló gitárosai, és BTK szeptemberi, nagysikerű országos rendezvényének megidézéseként bemutatkoznak Szeged város különböző nyelvi és kulturális intézetei: az Allaince Française, az American Corner, a Nemzetiségek Háza, a Szegedi Román Kulturális Intézet, az SZTE Frankofón Egyetemi Központ – és a BTK nemzetközi táncantropológia képzésének, a Choreomundusnak a hallgatói is. A Nemzetiségek Háza görög táncházat szervez, amit a Choreomundus profi táncosai fergeteges világtáncházzá bővítenek ki. Akinek pedig ezek után nincs még kedve befejezni a táncot és az estét, az a Grand Caféban hajnalig folytathatja a fesztivál záróbuliján a Huckleberry Guys blues együttes műsorával, majd DJ Rat és Boba42 „humppa ugrabugra” partijával.

A programokon szeretettel várunk mindenkit!

Partnerek és támogatók:

Tornyai János Múzeum, Könyvmolyképző Kiadó, Akadémai Kiadó, SZTE ZMK, Grand Café, Nemzeti Kulturális Alap, Magvető Kiadó, SZTE Egyetemi Tavasz, Kreatív Könyvtárosok Társasága, Choreomundus, Allaince Française, American Corner, Nemzetiségek Háza, Szegedi Román Kulturális Intézet, SZTE Frankofón Egyetemi Központ.

A BölcsészFeszt 2. az SZTE Egyetemi Tavasz társrendezvénye.

Részletes program: http://www.arts.u-szeged.hu/esemenyek/bolcseszfeszt-2019/bolcseszfeszt-2?fbclid=IwAR2dOYHQxyk-8p3pWJkIMGXMIY_HJdc3nzFEVsqQlgKknBpZoS2xcRAfv6w

Facebook-esemény:    https://www.facebook.com/events/2247577635334510/