Tiszatájonline | 2019. április 11.

Eötvözet Konferencia

A csütörtöktől szombatig tartó konferencia tizennégy szekcióban, összesen hetvenhárom előadónak adott lehetőséget arra, hogy megmutathassák magukat, és eddig elért tudományos eredményeiket. Újdonságként szolgált az Innovációk és gondolatok szekció, ahol javarészt tudományos-ismeretterjesztő előadások hangoztak el, vagy olyan tudományos kutatásokat mutattak be, amelyek még gyerekcipőben járnak. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóin kívül az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem és a Pannon Egyetem is képviseltette magát.

Idén nyolcadik alkalommal szervezte meg a Szegedi Tudományegyetem Eötvös Loránd Szakkollégiuma az Eötvözet Konferenciát.

A csütörtöktől szombatig tartó konferencia tizennégy szekcióban, összesen hetvenhárom előadónak adott lehetőséget arra, hogy megmutathassák magukat, és eddig elért tudományos eredményeiket. Újdonságként szolgált az Innovációk és gondolatok szekció, ahol javarészt tudományos-ismeretterjesztő előadások hangoztak el, vagy olyan tudományos kutatásokat mutattak be, amelyek még gyerekcipőben járnak.  A Szegedi Tudományegyetem hallgatóin kívül az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem és a Pannon Egyetem is képviseltette magát.

A konferencia előadásait mélyreható és pontos kutatások eredményei jellemezték, amelyek a hagyományos, tudományos gondolkodás mellett olyan innovatív és újraértékelt gondolatokat mutattak be, amelyek meghatározzák a jelenlegi és majdani magyar tudományos életet. Precíz körülnézés, a források újraértelmezése, a már megírt tanulmányok kritikai érzékkel való átgondolása, módszer- és látásmódbéli sokszínűség jellemezte. Az előadások után szinte kivétel nélkül élénk és konstruktív beszélgetés, vita alakult ki az előadó és a közönség között, melynek következtében mind a laikus, mind a professzionális felvetések, kérdések is hozzáértő válaszra találtak.

Pénteken sor került a plenáris előadásra is, ahol Dr. Hideghéty Katalin és Dr. Szilasi László a rákról tartottak előadást. Orvos és beteg szemszögéből közelítették meg a témát, a beszélgetést az író 2018-ban megjelent Luther kutyái című regényének egy-egy részlete egészített ki. A gálavacsora előtt az Eötvös Loránd Szakkollégium igazgatója, Hunyadi Zsolt az előadókat a kollégium névadójához hasonlította, aki – a résztvevőkhöz hasonlóan – már fiatalon a katedrára állt, és a tudomány máig meghatározó alakja lett. Majd hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben a tudománynak szüksége van a fiatal tehetségekre, és ebben a kétséges időszakban is szükséges folytatni a munkát.

(Eötvözet Konferencia, SZTE Eötvös Loránd Szakkollégium, Szeged, április 4–6.)

Gombos Brigitta