05.24.
| ZUG színház és művészeti tetthely – Homo Ludens Project: Humánia >>>
05.04.
| Megálló – Tarján felett az ég – Majális+ >>>
05.02.
| PLÜSS NAP – Gyerekirodalomról nem (csak) gyerekeknek >>>
05.17.
| Szegeden rendez Alföldi Róbert >>>
04.27.
| Jazz Kocsma – Dékány Dávid Dolgok C-hez című kötetének bemutatója >>>
04.24.
| Beszédülés a sarjerdőbe – Tiszatáj lapbemutató >>>
04.24.
| Kaláka 50 – Hét határon át >>>
04.18.
| Emberkereskedelem elleni kampánnyal jön a mozikba az Egy nő fogságban >>>
04.16.
| REÖK – Nincs megállás a Rendőrséggel >>>
04.12.
| Vármező Galériában – Bahget Iskander: Szíriai kulturális kiállítás Budapesten >>>
04.08.
| Önkénteseket vár a Szegedi Szabadtéri >>>
04.02.
| Teljeskörű zeneipari szolgáltatást nyújt a megújult budai tehetségkutató >>>
03.22.
| Az Oscar-díjas Ida és Hidegháború producere is Budapestre jön a Friss Hús fesztiválra >>>
03.16.
| Teljes az év operájának szereposztása >>>
03.14.
| Legéndy Jácint: Földalatti Oltár >>>
02.22.
| Zsótér Sándor is játszik az újszegedi Moliére-komédiában >>>
02.18.
| Átadták az Artisjus-díjakat >>>
02.15.
| Imre megnyitotta Bélát, Béla megnyitotta Imrét >>>
02.15.
| Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál 2019 >>>
02.12.
| Takács Zsuzsa az Artisjus Irodalmi Nagydíjasa >>>

Tandori Dezső versei
Fried István, Tóth Ákos Tandori Dezsőről

Farkas Wellmann Éva, Gergely Ágnes, Hartay Csaba, Lanczkor Gábor, Markó Béla, Pál Sándor Attila versei

Boldog Daniella, Rafael Chirbes prózája

Deres Kornélia, Julian Barnes, Milián Orsolya tanulmánya

Diákmelléklet: Fogarasi György a brit balladáról

>>>

A csütörtöktől szombatig tartó konferencia tizennégy szekcióban, összesen hetvenhárom előadónak adott lehetőséget arra, hogy megmutathassák magukat, és eddig elért tudományos eredményeiket. Újdonságként szolgált az Innovációk és gondolatok szekció, ahol javarészt tudományos-ismeretterjesztő előadások hangoztak el, vagy olyan tudományos kutatásokat mutattak be, amelyek még gyerekcipőben járnak. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóin kívül az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem és a Pannon Egyetem is képviseltette magát.

>>>

Szegedre hajózott Tolnai Ottó laboratóriuma
2019.04.10 - tiszatáj

A szegedi Tisza Szálló Tükörterme adott otthont március 22-én Szegeden a Tolnai Laboratórium elnevezésű kétnapos rendezvénynek, mely a Kossuth-díjas Tolnai Ottónak, korunk egyik legjelentősebb kortárs költőjének és írójának munkásságát állította fókuszba.

Tolnai Magyarkanizsán született, Zentán végezte el a gimnáziumot, és jelenleg Palicson él. Műveiben a regionális tapasztalatot és kulturális hagyományt a kortárs európai irodalom kontextusába helyezve őrzi meg és teremti újra. Eddig közel negyven magyar nyelvű egyéni verses, próza-, esszé-, dráma- vagy interjúkötete jelent meg, mely tény önmagában is tekintélyt parancsoló.

A roppant gazdag és terjedelmes, önmagával is folyamatosan párbeszédet folytató, átalakuló és megújuló életmű hatás- és befogadástörténetének szempontjából is fontos fejlemény, hogy a Jelenkor Kiadó 2016-ban útjára indított a Tolnai-életműsorozatot. Ennek kertében az elsőkét a Forum Könyvkiadónál jegyzett 1980-as Világpor, valamint egy kötetben a 1972-es Gogol halála és az 1983-as Virág utca 3 jelent meg. Ezzel párhuzamosan ugyancsak a Jelenkor Kiadónál látott napvilágot a szerző két újabb kötete is. Mivel Tolnai utoljára 2006-ban jelentkezett versgyűjteménnyel, így nem túlzás azt állítani, hogy a Tolnai-olvasók körében felfokozott várakozás övezte a Nem könnyű című kötetet, mely sok tekintetben a kései Tolnai-költészet szintézisének tekinthető. A Szeméremékszerek, miként azt egy beszélgetésbe bekapcsolódva maga a közönség soraiban ülő író elárulta, egy háromkötetesre tervezett, hatalmas prózafolyam része.

A szegedi rendezvény fókuszába e két kötetet állította Mikola Gyöngyi, az esemény főszervezője. Az ő felkérésére a Tisza Szállóban neves Tolnai-kutatók, a Vajdaság és a tágabb ex-jugoszláv régió kultúrájának szakértői tartottak előadásokat Tolnai életművéről, annak interkulturális és multimediális sajátosságairól. Az előadók három országból és számos tudományterületről érkeztek: Utasi Csilla és Novák Anikó az újvidéki egyetemről, Bakos Petra, a CEU doktorandusza Szabadkáról, Rudaš Jutka a maribori egyetemről, Hetényi Zsuzsa és Darida Veronika az ELTE-ről, Thomka Beáta a pécsi egyetemről, Ladányi István a veszprémi egyetemről, Gyimesi Tímea, Orcsik Roland, Bencsik Orsolya és Kollár Árpád pedig a szegedi egyetemről.

Ez a tény is demonstrálta Tolnai Ottó munkásságának sokrétűségét és határokon átívelő hatását. A legtöbb előadás a Szeméremékszerek kötettel foglalkozott, ezzel együtt plasztikusan érzékeltették, mennyire  szerteágazó a Tolnai-univerzum, feldolgozva munkásságának képzőművészeti-, színházi, de még sportnyelvi vonatkozásaival is. Az újabb kötetek mellett természetesen a korábbiak is előkerültek, hiszen az intenzív motívumvándorlások miatt ez szinte elkerülhetetlen Tolnainál.

Az előadásokat követően a jelenlévők Tolnai Szabolcs Az ismeretlen naplója című portréfilmjét tekintették meg. A film Tolnai Ottó barátjának és alkotótársának, Nagy Józsefnek, a világhírű táncos-koreográfusnak, a párizsi JEL Színház alapítójának alkotói világát jeleníti meg magas művészi színvonalon. A közönség később személyesen is találkozhatott Nagy Józseffel, akivel Tolnai Ottó beszélgetett.

A filmvetítést követően könyvbemutatókra került sor. Virág Zoltán a Szegedi Tudományegyetem Magyar Tanszékének oktatója Thomka Beáta Regénytapasztalat, és Novák Anikó A gyűjtemény poétikája című, Tolnai Ottó művészetéhez kötődő frissen megjelent könyveiről beszélgetett a szerzőkkel. Majd pedig a Jelenkor Kiadó szerkesztői, Nagy Boglárka és Reményi József Tamás mutatták be a kiadónál megjelenő Tolnai-életműsorozat eddigi köteteit. A Szajbély Mihály professzor által vezetett beszélgetésbe a szerző, Tolnai Ottó is bekapcsolódott. A jelenlévők ily módon a készülő kötetek munkálatainak kulisszatitkaiba is betekintést nyerhettek. Reményi József, aki Tolnait igazi népi írónak nevezte, arra biztatta a szerzőt, hogy fokozza egyébként is radikálisnak számító prózatechnikáját, feszegesse tovább a határokat és a folytatásban írja szét teljesen a Szeméremékszereket.

A gazdag programkínálatot 7 órai kezdettel Tolnai Ottó szerzői estje zárta. Az estre Tolnai meghívta egyik múzsáját, regényeinek állandó szereplőjét, a Törökkanizsán élő neves muzeológust, Bánszki Rózát, valamint barátját és alkotótársát, Nagy Józsefet is. A beszélgetés után Tolnai felolvasott legújabb verseiből, Nagy József pedig képzőművészeti munkáit mutatta be az egybegyűlt nagyszámú közönségnek. Nagy az utóbbi években kilapított békatetemeket, békalemezeket fényképez, melyeket a saját maga által készített miniatűr díszletek közé helyez. Nagyjából kétszázötven békája van, akiket Tolnai szerint név szerint is ismer. A speciális technikával készült fotókon egy sajátos, Nagy Józsefre jellemző színházi világ elevenedik meg.

Másnap a Laboratórium előadói, résztvevői és vendégei autóbuszos kirándulásra indultak Magyarkanizsára, Tolnai Ottó és Nagy József szülővárosába. A program első részében Sarnyai Csaba sétahajóján körbehajózták a Majom-szigetet, és előadást hallhattak a hajó kapitányától a két művész számára oly meghatározó folyószakasz legendáiról és veszélyeztetett természeti kincseiről. Majd pedig Sagmeister-Peity Laura festőművész műtermébe látogattak ahol Tolnai Ottó tartott tárlatvezetést az egybegyűlteknek. Tolnai munkásságában meghatározó szerepet kap a Tisza, a kanizsai kisvilág és az azt körülvevő szikes tanyavilág. A kétnapos program ily módon igazán autentikus környezetben zárult.

A Tolnai Laboratórium az IPA-Interreg CBC Magyarország-Szerbia program támogatásával megvalósuló CULTSTREAM – avagy A víz új kultúrája nevű projekt része. A 2013-es CULTRAIL  Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában elnevezésű projekt folytatásaként annak jól bevált modelljét követik ezen újabb kulturális utazások is, ezúttal a Tisza-parti városok, Szeged, Zenta és Kanizsa között. A CULTSTREAM projekt a Porta Novum Kft, Szeged, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, Zenta és Magyarkanizsa Önkormányzata együttműködésében valósul meg.

A sorozat következő állomása a Tiszavirág Fesztivál lesz, mely június közepén mindhárom városban hasonlóan izgalmas, határok- és kulturális terek között ingázó programot kínál majd az érdeklődőknek.

 

Fotó: Porta Novum


Címke: , , ,
2019.04.25 - tiszatáj

REKAMIÉ FESZTIVÁL, SZEGED
11 ember várakozik London kapujában. Románok, szerbek, erdélyi és magyarországi magyarok. Angliában szeretnének dolgozni. Könyvelő, pap, énekesnő, ingyenélő fiatal. Bevándorlók, vagy kivándorlók, talán nem menekültek, talán csak munkakeresők. Tele reményekkel, félelmekkel, előítéletekkel. Mintha a mindennapokat látnánk… – MÁROK TAMÁS KRITIKÁJA

>>>
2019.04.24 - tiszatáj

LANG LANG: PIANO BOOK
Nem akarom azt mondani, hogy nem értem a Lang Lang-jelenséget: itt van ez a még mindig fiatal zongorista, könnyen megjegyezhető névvel, és miközben kevesek arról vitatkoznak, hogy miért nem jó, amit csinál, addig ő millióknak ad elő a legnagyobb koncerttermekben. Három éve járt Budapesten, és hát persze, hogy a Müpa az ajánlófüzete címlapjára rakta. Nem mintha nem ez volna a jó marketingstratégia: könnyű arra a következtetésre jutni, hogy per pillanat Lang Lang a legismertebb zongorista a világon… – GERA MÁRTON KRITIKÁJA

>>>
2019.04.24 - tiszatáj

KÖNYVFESZTIVÁL IDÉN IS – A DÍSZVENDÉG NORVÉGIA
Ahogy minden évben, úgy idén is lesz könyvfesztivál a budapesti Millenárison, ezúttal április 25. és 28. között népesül be könyvstandokkal az egykori Ganz-gyár területe a Széna tér szomszédságában. A számos újdonság mellett az idei egyik legnagyobb durranás kétségtelenül a norvég díszvendég Karl Ove Knausgård lesz, aki hatrészes önéletrajzi regényfolyamával vált híressé: Min Kamp (Harcom) című ciklusából eddig három magyarul is megjelent a Magvető Kiadó gondozásában, a könyvfesztiválra pedig a negyedik, Élet című mű is napvilágot lát… – FRITZ GERGELY AJÁNLÓJA

>>>
2019.04.22 - tiszatáj

KÖNYVPREMIER ÉS KIÁLLÍTÁS A KISKUNHALASI MÚZEUMBAN
Bensőséges ünnepség meghívottja lehettem néhány napja Kiskunhalason a Thorma János Múzeumban, ahol a Biczó-család társaságában gyűltek össze érdeklődők egy kiállítás megnyitó és egy könyvpremier alkalmából. A számos családtagot számláló ünnepségen joggal kaphatott volna főszerepet a veretes családi címer, a Mátyás királytól kapott nemesi oklevél, a nemzetes rang, de a résztvevők nem ezeket ünnepelték, hanem Biczó Gézát, a néhai rajztanárt… – PACSIKA EMÍLIA BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.04.20 - tiszatáj

MÁNYOKI ÁDÁM KIÁLLÍTÁSA NYOMÁN
Önjáró paradoxonok… – Suttogja a költő, majd a kiállítás-megnyitón létrára mászik, levetkőzik, mélyen meghajol, és köldökéből kiissza a nektárt, a szellemet (a gint?)…
Ki ismer itt laza Istent? – Aki ismer: haza is ment…
Egy elképzelt kiállítás jegyében az eb-színház, a nem-színház lírikus absztrakt jelmezében. Ó, attribútumok és amorfizációk…

>>>
2019.04.18 - tiszatáj

BOLOGNAI GYERMEKKÖNYV- ÉS ILLUSZTRÁCIÓS VÁSÁR
Április 4-én ért véget az idei, 56. Bolognai Gyermekkönyv- és Illusztrációs Vásár, ennek kapcsán tartotta meg a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum első rendhagyó, szakmai estjét a B32 Galériában. A meghívottak: Balázs Eszter Anna (Kolibri), Dian Viktória (Publishing Hungary), Érsek Nándor (Scolar), Győri Hanna (Pagony), Sándor Csilla (Csodaceruza), a beszélgetés moderátora Szekeres Nikoletta, a HUBBY elnöke volt… – KELEMEN RÉKA BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.04.17 - tiszatáj

ABAFÁY-DEÁK CSILLAG
ÉS KÖLÜS LAJOS
Kis történeteket ígér a kiállítás címe. De ne dőljünk be ennek. A rövid műfaj, legyen az néhányperces novella vagy rövidfilm, látszólagos egyszerűsége mellett, tömörségével egy egész világot képes megjeleníteni, a ki nem mondott szavakkal, a meg nem jelenített képekkel. Ha valamennyire ismerjük David Lynch munkáit, elsősorban filmjeit, kultikus filmsorozatát, nem könnyen emészthető csemegére számíthatunk. A kiállítás egyik poszterét látva van, akinek már ekkor beugrik a Twin Peaks sorozatból Judy figurája, és a sorozat egyik horrorisztikus pillanata […]

>>>
2019.04.16 - tiszatáj

2019. április 11-én Makón tizennegyedik alkalommal kapta meg elsőkötetes költő a Makói Medáliák irodalmi díjat, amelyet 2005-ben a József Attila-emlékév alkalmából alapított Makó város önkormányzata. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogyan az egykor József Attilával is történt. Idén Vajna Ádám Oda című verseskötetéért vehette át ünnepélyes keretek között a díjat… – JANÁKY MARIANNA INTERJÚJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő