11.07.
| Legéndy Jácint költő performansza a Berlini Falnál >>>
10.18.
| Művek és Mi – vendégünk Kollár Árpád, Mécs Anna és Závada Péter >>>
11.12
| Lásd élesebben! – Jön a 16. Verzió Filmfesztivál >>>
11.07.
| Asztali beszélgetések… – Beszélgetés a művészetről Matzon Ákossal >>>
10.28.
| Sikerdarabok érkeznek Szegedre a következő hónapokban >>>
10.24.
| Asztali beszélgetések… – Toronyi Zsuzsanna és Závada Pál >>>
10.22.
| Velence után a Titanicon, majd a magyar mozikban is bemutatkozik a Déva >>>
10.18.
| Mi is zajlik ma a fenntartható világunkban? >>>
10.18.
| Müpa – Virtus és Extázis >>>
10.15.
| Lenyűgöző koreográfiák és táncpremierek a CAFe Budapesten >>>

10.10.
| Plusz előadás a Jézus Krisztus Szupersztárból a Dóm téren >>>
10.10.
| Olga Tokarczuk és Peter Handke kapja a 2018-as és a 2019-es irodalmi Nobel-díjat >>>
10.09.
| Elhunyt Vekerdy Tamás író, pszichológus >>>
10.07.
| Megjelent a Határtalan Régészet őszi száma >>>
09.30.
| 10 éves a Duda Éva Társulat >>>
09.24.
| Még három napig lehet jelentkezni Szilasi László szépírás kurzusára >>>
09.22.
| Meghalt Sára Sándor, a nemzet művésze >>>
09.13.
| Meghalt Konrád György >>>
09.07.
| Géczi János kapja a balatonfüredi Salvatore Quasimodo költőverseny fődíját >>>
08.24.
| Egy hónap múlva indul a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál >>>

Bakos András, Jahoda Sándor, Kocsis Klára, Szakállas Zsolt, Székelyhidi Zsolt, Tönköl József, Turczi István versei
Antal Balázs prózája
Beszélgetés Konrád Györggyel 
Autopsia – A feldarabolt Isten rekompozíciója
Bajnok/Süllyesztő – Újabb eredmények a Hajnóczy-hagyaték kutatásában

>>>

SZABÓ GÁBOR TÖRTÉNETEINK VÉGE C. KÖTETÉNEK BEMUTATÓJÁRÓL
Élettörténet és emlékezet – ezek voltak a hívószavai a a Magyar Könyvkiadók Napjának, mely idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. Szabó Gáborral Történeteink vége című könyvéről és az emlékezéspolitikáról Melhardt Gergő beszélgetett… – TASKOVICS VIKTÓRIA BESZÁMOLÓJA

>>>

Szegedre hajózott Tolnai Ottó laboratóriuma
2019.04.10 - tiszatáj

A szegedi Tisza Szálló Tükörterme adott otthont március 22-én Szegeden a Tolnai Laboratórium elnevezésű kétnapos rendezvénynek, mely a Kossuth-díjas Tolnai Ottónak, korunk egyik legjelentősebb kortárs költőjének és írójának munkásságát állította fókuszba.

Tolnai Magyarkanizsán született, Zentán végezte el a gimnáziumot, és jelenleg Palicson él. Műveiben a regionális tapasztalatot és kulturális hagyományt a kortárs európai irodalom kontextusába helyezve őrzi meg és teremti újra. Eddig közel negyven magyar nyelvű egyéni verses, próza-, esszé-, dráma- vagy interjúkötete jelent meg, mely tény önmagában is tekintélyt parancsoló.

A roppant gazdag és terjedelmes, önmagával is folyamatosan párbeszédet folytató, átalakuló és megújuló életmű hatás- és befogadástörténetének szempontjából is fontos fejlemény, hogy a Jelenkor Kiadó 2016-ban útjára indított a Tolnai-életműsorozatot. Ennek kertében az elsőkét a Forum Könyvkiadónál jegyzett 1980-as Világpor, valamint egy kötetben a 1972-es Gogol halála és az 1983-as Virág utca 3 jelent meg. Ezzel párhuzamosan ugyancsak a Jelenkor Kiadónál látott napvilágot a szerző két újabb kötete is. Mivel Tolnai utoljára 2006-ban jelentkezett versgyűjteménnyel, így nem túlzás azt állítani, hogy a Tolnai-olvasók körében felfokozott várakozás övezte a Nem könnyű című kötetet, mely sok tekintetben a kései Tolnai-költészet szintézisének tekinthető. A Szeméremékszerek, miként azt egy beszélgetésbe bekapcsolódva maga a közönség soraiban ülő író elárulta, egy háromkötetesre tervezett, hatalmas prózafolyam része.

A szegedi rendezvény fókuszába e két kötetet állította Mikola Gyöngyi, az esemény főszervezője. Az ő felkérésére a Tisza Szállóban neves Tolnai-kutatók, a Vajdaság és a tágabb ex-jugoszláv régió kultúrájának szakértői tartottak előadásokat Tolnai életművéről, annak interkulturális és multimediális sajátosságairól. Az előadók három országból és számos tudományterületről érkeztek: Utasi Csilla és Novák Anikó az újvidéki egyetemről, Bakos Petra, a CEU doktorandusza Szabadkáról, Rudaš Jutka a maribori egyetemről, Hetényi Zsuzsa és Darida Veronika az ELTE-ről, Thomka Beáta a pécsi egyetemről, Ladányi István a veszprémi egyetemről, Gyimesi Tímea, Orcsik Roland, Bencsik Orsolya és Kollár Árpád pedig a szegedi egyetemről.

Ez a tény is demonstrálta Tolnai Ottó munkásságának sokrétűségét és határokon átívelő hatását. A legtöbb előadás a Szeméremékszerek kötettel foglalkozott, ezzel együtt plasztikusan érzékeltették, mennyire  szerteágazó a Tolnai-univerzum, feldolgozva munkásságának képzőművészeti-, színházi, de még sportnyelvi vonatkozásaival is. Az újabb kötetek mellett természetesen a korábbiak is előkerültek, hiszen az intenzív motívumvándorlások miatt ez szinte elkerülhetetlen Tolnainál.

Az előadásokat követően a jelenlévők Tolnai Szabolcs Az ismeretlen naplója című portréfilmjét tekintették meg. A film Tolnai Ottó barátjának és alkotótársának, Nagy Józsefnek, a világhírű táncos-koreográfusnak, a párizsi JEL Színház alapítójának alkotói világát jeleníti meg magas művészi színvonalon. A közönség később személyesen is találkozhatott Nagy Józseffel, akivel Tolnai Ottó beszélgetett.

A filmvetítést követően könyvbemutatókra került sor. Virág Zoltán a Szegedi Tudományegyetem Magyar Tanszékének oktatója Thomka Beáta Regénytapasztalat, és Novák Anikó A gyűjtemény poétikája című, Tolnai Ottó művészetéhez kötődő frissen megjelent könyveiről beszélgetett a szerzőkkel. Majd pedig a Jelenkor Kiadó szerkesztői, Nagy Boglárka és Reményi József Tamás mutatták be a kiadónál megjelenő Tolnai-életműsorozat eddigi köteteit. A Szajbély Mihály professzor által vezetett beszélgetésbe a szerző, Tolnai Ottó is bekapcsolódott. A jelenlévők ily módon a készülő kötetek munkálatainak kulisszatitkaiba is betekintést nyerhettek. Reményi József, aki Tolnait igazi népi írónak nevezte, arra biztatta a szerzőt, hogy fokozza egyébként is radikálisnak számító prózatechnikáját, feszegesse tovább a határokat és a folytatásban írja szét teljesen a Szeméremékszereket.

A gazdag programkínálatot 7 órai kezdettel Tolnai Ottó szerzői estje zárta. Az estre Tolnai meghívta egyik múzsáját, regényeinek állandó szereplőjét, a Törökkanizsán élő neves muzeológust, Bánszki Rózát, valamint barátját és alkotótársát, Nagy Józsefet is. A beszélgetés után Tolnai felolvasott legújabb verseiből, Nagy József pedig képzőművészeti munkáit mutatta be az egybegyűlt nagyszámú közönségnek. Nagy az utóbbi években kilapított békatetemeket, békalemezeket fényképez, melyeket a saját maga által készített miniatűr díszletek közé helyez. Nagyjából kétszázötven békája van, akiket Tolnai szerint név szerint is ismer. A speciális technikával készült fotókon egy sajátos, Nagy Józsefre jellemző színházi világ elevenedik meg.

Másnap a Laboratórium előadói, résztvevői és vendégei autóbuszos kirándulásra indultak Magyarkanizsára, Tolnai Ottó és Nagy József szülővárosába. A program első részében Sarnyai Csaba sétahajóján körbehajózták a Majom-szigetet, és előadást hallhattak a hajó kapitányától a két művész számára oly meghatározó folyószakasz legendáiról és veszélyeztetett természeti kincseiről. Majd pedig Sagmeister-Peity Laura festőművész műtermébe látogattak ahol Tolnai Ottó tartott tárlatvezetést az egybegyűlteknek. Tolnai munkásságában meghatározó szerepet kap a Tisza, a kanizsai kisvilág és az azt körülvevő szikes tanyavilág. A kétnapos program ily módon igazán autentikus környezetben zárult.

A Tolnai Laboratórium az IPA-Interreg CBC Magyarország-Szerbia program támogatásával megvalósuló CULTSTREAM – avagy A víz új kultúrája nevű projekt része. A 2013-es CULTRAIL  Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában elnevezésű projekt folytatásaként annak jól bevált modelljét követik ezen újabb kulturális utazások is, ezúttal a Tisza-parti városok, Szeged, Zenta és Kanizsa között. A CULTSTREAM projekt a Porta Novum Kft, Szeged, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, Zenta és Magyarkanizsa Önkormányzata együttműködésében valósul meg.

A sorozat következő állomása a Tiszavirág Fesztivál lesz, mely június közepén mindhárom városban hasonlóan izgalmas, határok- és kulturális terek között ingázó programot kínál majd az érdeklődőknek.

 

Fotó: Porta Novum


Címke: , , ,
2019.10.17 - tiszatáj

ABAFÁY-DEÁK CSILLAG
ÉS KÖLÜS LAJOS
Aki már járt az utóbbi években a Millenárison az Art Market ideje alatt, tudja, hogy már az épület előtt és a parkban meglepetések, izgalmas köztéri alkotások, installációk fogadják. Idén sem unatkozunk az épület felé haladva, mozgó szobrokat látunk, élőket, égbe nyúló nyakkal, méhkast szimbolizálva, abroncsokkal, hófehér anyagokba burkolózva közöttünk sétáltak, de nem vesznek rólunk tudomást, ahogy egy szoborhoz illik […]

>>>
2019.10.16 - tiszatáj

PATAK MÁRTA: ENYHÍTŐ KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT
Minden ember egy kalitkába zárt hal: nem a megfelelő térben, nem a megfelelő időben létezik, mégis lubickol saját világának ketrecében. Akár ezt is sugallhatja Patak Márta 2017-es novelláskötetének borítója. Az Enyhítő körülmények között című kötet a Scolar Kiadó egy új sorozatában, a ScolarLive-ban jelent meg, mely sorozatnak két célja is van: az első az, hogy a pályakezdő alkotók teret kapjanak, a másik pedig azon „már bizonyított” szerzők új kötetének kiadása, akik eddig a megérdemeltnél valami miatt kevesebb figyelemben részesültek… – KOMÁROMI DÓRA KRITIKÁJA

>>>
2019.10.15 - tiszatáj

A MAOE DIMENZIÓK CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁHOZ
A címben megidézett Umberto Eco könyvére történő utalás nem a véletlen műve, hiszen végignézve a MAOE hatodik tematikus, gigakiállításának a DIMENZIÓK-nak a kolosszális terjedelmű anyagát (hatszázhúsz művész B1 méretben megjelenő reprodukcióival) a REÖK teljes teremsorát felvonultató enteriőrben a vizuális enumerációnak valamilyen hasonló euforikus érzése keríthet hatalmába, mint a három évvel ezelőtt elhunyt, jeles szemiotika tudóst, amikor szöveggyűjteménye előszavában kifejezésre juttatta a listák utáni hajtóvadászatának mámorító hatását… – NÁTYI RÓBERT ÍRÁSA

>>>
2019.10.15 - tiszatáj

A WALL STREET PILLANGÓI
Jessica Pressler 2015-ös cikke első pillantásra kiváló alapanyagot szolgáltat a napjainkban egyre népszerűbb girl power-mozikhoz. Az újságírónő New York Magazinban publikált írása igaz történetet dolgoz fel: bepillantást nyerhetünk egy sztriptíz-táncosnő 2007-től 2015-ig húzódó viszontagságos éveibe, benne egymásra találással, karrierépítéssel, gazdasági világválsággal, felemelkedéssel és bukással, illetve újrakezdéssel… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.10.14 - tiszatáj

BALLA ZSÓFIA ESSZÉKÖTETÉRŐL
Balla Zsófia kötetében sokféle műfajú, hosszúságú írást találni, s mind egy személy, még inkább egy téma, még inkább egy kérdés körül dong, mint darázs a fészkébe igyekezvén. A szövegek műfaj szerinti nagyobb egységeket alkotnak, s azon belül valamelyest követik e megjelenés időrendjét. A költőnő versei pedig újra és újra felbukkannak, mint a színes kavicsok közül a kagylók a tengerparton, gyöngyöt rejtve… – MÁTÉ-TÓTH ANDRÁS ÍRÁSA

>>>
2019.10.12 - tiszatáj

SZABÓ GÁBOR TÖRTÉNETEINK VÉGE C. KÖTETÉNEK BEMUTATÓJÁRÓL
Élettörténet és emlékezet – ezek voltak a hívószavai a a Magyar Könyvkiadók Napjának, mely idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. Szabó Gáborral Történeteink vége című könyvéről és az emlékezéspolitikáról Melhardt Gergő beszélgetett… – TASKOVICS VIKTÓRIA BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.10.10 - tiszatáj

JOKER
Fennakadhatunk rajta, hogy szuperhősfilm vitte el a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlánját a Lucrecia Martel vezette zsűritől, mindenki jobban jár, ha inkább magát a kérdéses művet szemrevételezi és a látottak alapján vonja le a következtetéseket: bohócgúnyát húzó ölőmester ide, eredettörténet oda, a Logan óta nem született ilyen érett, hihetetlenül realisztikus, hagyománytagadó feldolgozás egy mainstream képregénykarakterről… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.10.09 - tiszatáj

NAGY SIKER TANDI FLORA ÉS OLASZ FLÓRA SZEGEDI KONCERTJE
A Szomorú vasárnaptól Lara Fabian Je T’aime című daláig sok világsláger felcsendült hétfő este Szegeden, az IH Rendezvényközpont nagytermében Tandi Flora és Olasz Flóra nagy sikerű, telt házas közös koncertjén. A népszerű énekes és a már több nemzetközi versenyen díjat nyert hárfás országos turnét is tervez a különleges produkcióval… – HOLLÓSI ZSOLT INTERJÚJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő