06.27.
| Jazz Kocsma – Kele Fodor Ákos A szív vége című könyvének bemutatója >>>
06.14.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Lengyel András Tömörkény-tanulmányok című kötetének bemutatója >>>
06.13.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Színkép, hangkép, összkép című kötet bemutatója >>>
06.12.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Petőcz András A visszaforgatott idő című könyvének bemutatója >>>
06.06.
| Tiszavirág Fesztivál >>>
06.06.
| A koreográfus >>>
06.05.
| Debreczeny György ezen a szép napon című kötetének bemutatója >>>
05.27.
| Irodalmi Karaván vajdasági szerzőkkel >>>
05.30.
| Asztali beszélgetések… – Pilinszky János üzenetei >>>
05.24.
| ZUG színház és művészeti tetthely – Homo Ludens Project: Humánia >>>
06.03.
| Meghalt Térey János költő, író, drámaíró >>>
05.29.
| Villámgyorsan épül fel az ország legnagyobb színháza >>>
05.25.
| Több cannes-i filmet a Mozinet mutat be a hazai mozikban >>>
05.23.
| Új színház nyílik idén a Szegedi Szabadtérin >>>
05.10.
| Gorajeci műfordítótábor >>>
04.08.
| Önkénteseket vár a Szegedi Szabadtéri >>>
04.02.
| Teljeskörű zeneipari szolgáltatást nyújt a megújult budai tehetségkutató >>>
03.22.
| Az Oscar-díjas Ida és Hidegháború producere is Budapestre jön a Friss Hús fesztiválra >>>
03.16.
| Teljes az év operájának szereposztása >>>
03.14.
| Legéndy Jácint: Földalatti Oltár >>>

Benedek Miklós, Demus Gábor, Fekete Vince, Gál Ferenc, Janáky Marianna, Maklári Judit, Véssey Miklós versei

Géczi János, Nyerges András, Szil Ágnes, Zalán Tibor prózája

Fried István, Kosztrabszky Réka, Sándor Iván tanulmánya

Dömötör Mihály Kereszt parafrázisok című kiállítása

>>>

AZ SZTE ZMK VIZSGAELŐADÁSA
Operavizsgának hirdette a színlap, de sokszor az volt az érzésem, mintha amatőr színjátszókörben ülnék. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának ének-, és operaszakos növendékei a Figaro házasságában próbálták megmutatni tehetségüket, és azt, hogy hol tartanak tanulmányaikban. A végeredmény finoman szólva is vegyes. A produkció olyan volt, mintha egy kézilabda csapatban együtt játszanának 6-7 éves vékonydongájú kisiskolások erőtől duzzadó 20 éves ifiprofikkal… – MÁROK TAMÁS KRITIKÁJA

>>>

BESZÉLGETÉS AZ 50 ÉVES KALÁKÁVAL
Az SZTE 16. Egyetemi Tavaszának vendége volt 2019. április 24-én a Kaláka együttes. Jubileumi koncertkörútjukon magyarlakta – de a határok által elválasztott – szomszédos városokba látogatnak el. A Kossuth- és Prima Primissima-díjjal kitüntetett zenekar – Gryllus Vilmos, Gryllus Dániel, Becze Gábor és Radványi Balázs – vendége Szegeden Szirtes Edina Mókus volt. A nagysikerű koncert után a zenekar tagjai oldott hangulatú interjút adtak lapunknak… – PIKÓ ANDRÁS GÁSPÁR INTERJÚJA

>>>

Szegedre hajózott Tolnai Ottó laboratóriuma
2019.04.10 - tiszatáj

A szegedi Tisza Szálló Tükörterme adott otthont március 22-én Szegeden a Tolnai Laboratórium elnevezésű kétnapos rendezvénynek, mely a Kossuth-díjas Tolnai Ottónak, korunk egyik legjelentősebb kortárs költőjének és írójának munkásságát állította fókuszba.

Tolnai Magyarkanizsán született, Zentán végezte el a gimnáziumot, és jelenleg Palicson él. Műveiben a regionális tapasztalatot és kulturális hagyományt a kortárs európai irodalom kontextusába helyezve őrzi meg és teremti újra. Eddig közel negyven magyar nyelvű egyéni verses, próza-, esszé-, dráma- vagy interjúkötete jelent meg, mely tény önmagában is tekintélyt parancsoló.

A roppant gazdag és terjedelmes, önmagával is folyamatosan párbeszédet folytató, átalakuló és megújuló életmű hatás- és befogadástörténetének szempontjából is fontos fejlemény, hogy a Jelenkor Kiadó 2016-ban útjára indított a Tolnai-életműsorozatot. Ennek kertében az elsőkét a Forum Könyvkiadónál jegyzett 1980-as Világpor, valamint egy kötetben a 1972-es Gogol halála és az 1983-as Virág utca 3 jelent meg. Ezzel párhuzamosan ugyancsak a Jelenkor Kiadónál látott napvilágot a szerző két újabb kötete is. Mivel Tolnai utoljára 2006-ban jelentkezett versgyűjteménnyel, így nem túlzás azt állítani, hogy a Tolnai-olvasók körében felfokozott várakozás övezte a Nem könnyű című kötetet, mely sok tekintetben a kései Tolnai-költészet szintézisének tekinthető. A Szeméremékszerek, miként azt egy beszélgetésbe bekapcsolódva maga a közönség soraiban ülő író elárulta, egy háromkötetesre tervezett, hatalmas prózafolyam része.

A szegedi rendezvény fókuszába e két kötetet állította Mikola Gyöngyi, az esemény főszervezője. Az ő felkérésére a Tisza Szállóban neves Tolnai-kutatók, a Vajdaság és a tágabb ex-jugoszláv régió kultúrájának szakértői tartottak előadásokat Tolnai életművéről, annak interkulturális és multimediális sajátosságairól. Az előadók három országból és számos tudományterületről érkeztek: Utasi Csilla és Novák Anikó az újvidéki egyetemről, Bakos Petra, a CEU doktorandusza Szabadkáról, Rudaš Jutka a maribori egyetemről, Hetényi Zsuzsa és Darida Veronika az ELTE-ről, Thomka Beáta a pécsi egyetemről, Ladányi István a veszprémi egyetemről, Gyimesi Tímea, Orcsik Roland, Bencsik Orsolya és Kollár Árpád pedig a szegedi egyetemről.

Ez a tény is demonstrálta Tolnai Ottó munkásságának sokrétűségét és határokon átívelő hatását. A legtöbb előadás a Szeméremékszerek kötettel foglalkozott, ezzel együtt plasztikusan érzékeltették, mennyire  szerteágazó a Tolnai-univerzum, feldolgozva munkásságának képzőművészeti-, színházi, de még sportnyelvi vonatkozásaival is. Az újabb kötetek mellett természetesen a korábbiak is előkerültek, hiszen az intenzív motívumvándorlások miatt ez szinte elkerülhetetlen Tolnainál.

Az előadásokat követően a jelenlévők Tolnai Szabolcs Az ismeretlen naplója című portréfilmjét tekintették meg. A film Tolnai Ottó barátjának és alkotótársának, Nagy Józsefnek, a világhírű táncos-koreográfusnak, a párizsi JEL Színház alapítójának alkotói világát jeleníti meg magas művészi színvonalon. A közönség később személyesen is találkozhatott Nagy Józseffel, akivel Tolnai Ottó beszélgetett.

A filmvetítést követően könyvbemutatókra került sor. Virág Zoltán a Szegedi Tudományegyetem Magyar Tanszékének oktatója Thomka Beáta Regénytapasztalat, és Novák Anikó A gyűjtemény poétikája című, Tolnai Ottó művészetéhez kötődő frissen megjelent könyveiről beszélgetett a szerzőkkel. Majd pedig a Jelenkor Kiadó szerkesztői, Nagy Boglárka és Reményi József Tamás mutatták be a kiadónál megjelenő Tolnai-életműsorozat eddigi köteteit. A Szajbély Mihály professzor által vezetett beszélgetésbe a szerző, Tolnai Ottó is bekapcsolódott. A jelenlévők ily módon a készülő kötetek munkálatainak kulisszatitkaiba is betekintést nyerhettek. Reményi József, aki Tolnait igazi népi írónak nevezte, arra biztatta a szerzőt, hogy fokozza egyébként is radikálisnak számító prózatechnikáját, feszegesse tovább a határokat és a folytatásban írja szét teljesen a Szeméremékszereket.

A gazdag programkínálatot 7 órai kezdettel Tolnai Ottó szerzői estje zárta. Az estre Tolnai meghívta egyik múzsáját, regényeinek állandó szereplőjét, a Törökkanizsán élő neves muzeológust, Bánszki Rózát, valamint barátját és alkotótársát, Nagy Józsefet is. A beszélgetés után Tolnai felolvasott legújabb verseiből, Nagy József pedig képzőművészeti munkáit mutatta be az egybegyűlt nagyszámú közönségnek. Nagy az utóbbi években kilapított békatetemeket, békalemezeket fényképez, melyeket a saját maga által készített miniatűr díszletek közé helyez. Nagyjából kétszázötven békája van, akiket Tolnai szerint név szerint is ismer. A speciális technikával készült fotókon egy sajátos, Nagy Józsefre jellemző színházi világ elevenedik meg.

Másnap a Laboratórium előadói, résztvevői és vendégei autóbuszos kirándulásra indultak Magyarkanizsára, Tolnai Ottó és Nagy József szülővárosába. A program első részében Sarnyai Csaba sétahajóján körbehajózták a Majom-szigetet, és előadást hallhattak a hajó kapitányától a két művész számára oly meghatározó folyószakasz legendáiról és veszélyeztetett természeti kincseiről. Majd pedig Sagmeister-Peity Laura festőművész műtermébe látogattak ahol Tolnai Ottó tartott tárlatvezetést az egybegyűlteknek. Tolnai munkásságában meghatározó szerepet kap a Tisza, a kanizsai kisvilág és az azt körülvevő szikes tanyavilág. A kétnapos program ily módon igazán autentikus környezetben zárult.

A Tolnai Laboratórium az IPA-Interreg CBC Magyarország-Szerbia program támogatásával megvalósuló CULTSTREAM – avagy A víz új kultúrája nevű projekt része. A 2013-es CULTRAIL  Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában elnevezésű projekt folytatásaként annak jól bevált modelljét követik ezen újabb kulturális utazások is, ezúttal a Tisza-parti városok, Szeged, Zenta és Kanizsa között. A CULTSTREAM projekt a Porta Novum Kft, Szeged, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, Zenta és Magyarkanizsa Önkormányzata együttműködésében valósul meg.

A sorozat következő állomása a Tiszavirág Fesztivál lesz, mely június közepén mindhárom városban hasonlóan izgalmas, határok- és kulturális terek között ingázó programot kínál majd az érdeklődőknek.

 

Fotó: Porta Novum


Címke: , , ,
2019.06.18 - tiszatáj

SZÍNKÉP, HANGKÉP, ÖSSZKÉP CÍMŰ KÖTET BEMUTATÓJA
Június 13-án, csütörtökön a Színkép, hangkép, összkép című tanulmány- és esszékötet szerkesztőjével, Virág Zoltánnal Orcsik Roland beszélgetett a Tiszatáj Szalonban. A bemutató során szó esett Virág korábbi és jelenlegi köteteiről, illetve zenei érintettségéről is… – BORBÍRÓ ALETTA BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.06.16 - tiszatáj

KORMÁNYOS ÁKOS PARAVÁN CÍMŰ KÖTETÉNEK BEMUTATÓJA
Miért éppen a test, és ha már az, miért nyúljunk hozzá és hogyan van értelme? Ehhez hasonló kérdések hangzottak el június 14-én, a Dugonics téren. A kérdéseket Szutorisz Szabolcs tette fel, a válaszokat pedig Kormányos Ákostól, illetve a 90. Ünnepi Könyvhétre megjelent Paraván című verseskötetéből kaptuk. Tagadhatatlan, hogy a kötet minden egyes verse kapcsolódik a testhez, hol erőteljesen markolászva, hol gyengéden érintve azt. Ugyanakkor egy valami világos: Kormányos Ákos az írás során szikével közelít az anyaghoz… – FERENCZ HEDVIG BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.06.16 - tiszatáj

GRECSÓ KRISZTIÁN NYITOTTA MEG SZEGEDEN A 90. ÜNNEPI KÖNYVHETET
Az alkotóembernek újra ingujjra kell vetkőznie és ki kell ülnie a térre, hiába változott meg ez a tér, fontos a közvetlen kapcsolat író és olvasója között, fontos, hogy a szerző hagyja magát megközelíteni, s  hogy mindez határokat mosson el és ledöntsön a magas falakból, melyek szerző és olvasó közt húzódnak. Észre kell venni olvasó-szerző megváltozott viszonyát át kell értékelni és felvenni a tempót, mert az olvasók megelőzték a szerzőket… – FERENCZ HEDVIG BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.06.15 - tiszatáj

LANCZKOR GÁBOR MONOLIT CÍMŰ KÖTETÉNEK BEMUTATÓJA
Június 12-én, szerdán Lanczkor Gábor új válogatáskötetének, a Monolit bemutatásának adott helyet a Grand Café. Az ihletforrásokról, a társművészetekről, illetve a kötet koncepciójáról Klajkó Dániel beszélgetett a szerzővel… – BORBÍRÓ ALETTA BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.06.15 - tiszatáj

GRECSÓ KRISZTIÁN KÖNYVBEMUTATÓJA
A szegedi könyvhét nyitónapján Grecsó Krisztián volt a főszereplő: a Dugonics téri megnyitóbeszédet követő dedikálás után kötetbemutatóra került sor, ahol Balog József újságíró kérdezte a szerzőt legújabb regényéről. Annak ellenére, hogy Szegeden már bemutatták a Verát március elején teltházas érdeklődés mellett, ezúttal is népes hallgatóság gyűlt össze a Somogyi-könyvtár első emeleti olvasótermében… – SZÁNTAI MÁRK BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.06.13 - tiszatáj

A könyvhétnek új paradigmára van szüksége. A kilencvenéves akarás mára sajnos megkopott, megrepedezett, az új generációk számára a cél érthetetlen, nincs is olyan szó napi használatban, hogy „ingujj”. És valahogy a Parnasszust sem találják. Supka Géza és kollégái még joggal gondolták úgy, hogy közvetlenebb kapcsolat kell író és olvasója között. És hogy az határokat dönt le, vagyis inkább valamennyit rombol a túl magas falakból, ha az alkotóember – aki akkoriban még hagyományosan férfinak volt elgondolva – leveszi a zakóját és „ingujjra vetkőzve” megközelíthetővé válik […]

>>>
2019.06.13 - tiszatáj

LISE DAVIDSEN
Elsőre azt mondanám, hogy igazán meglepő, hogy a Decca lemezszerződést ajánl valakinek, akit még csak pár éve ismerünk, és a második nagylemez címe rögtön az előadó neve lesz. Jó, utóbbi nem teljesen igaz, hiszen Lise Davidsen lemezének borítóján ott van a Londoni Filharmonikus Zenekar (Philharmonia Orchestra) neve is, de az ember leginkább csak a norvég előadóművész képét látja, és nevét olvassa… – GERA MÁRTON KRITIKÁJA

>>>
2019.06.12 - tiszatáj

TOLVAJ ZOLTÁN: FANTOMIKER 
Tolvaj Zoltán költészete azt a hatást kelti, mintha Kassák Lajos szövetkezett volna Tóth Árpáddal, akik felosztották egymást között a National Geographic, a Spektrum műsorkínálatát, a vezető hírportálok ismeretterjesztő cikkeit, majd ellátogattak volna egy egyetemi bölcsészkar filozófia szakára, és végigolvasták volna a 20-21. századi magyar lírát. Ezek a feltételezett hatások mind ott húzódnak a Fantomiker, Tolvaj Zoltán harmadik verseskötete mögött… – BOLDOG ZOLTÁN KRITIKÁJA

>>>
2019.06.11 - tiszatáj

AZ SZTE ZMK VIZSGAELŐADÁSA
Operavizsgának hirdette a színlap, de sokszor az volt az érzésem, mintha amatőr színjátszókörben ülnék. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának ének-, és operaszakos növendékei a Figaro házasságában próbálták megmutatni tehetségüket, és azt, hogy hol tartanak tanulmányaikban. A végeredmény finoman szólva is vegyes. A produkció olyan volt, mintha egy kézilabda csapatban együtt játszanának 6-7 éves vékonydongájú kisiskolások erőtől duzzadó 20 éves ifiprofikkal… – MÁROK TAMÁS KRITIKÁJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő