10.15.
| Próza Nostra – II. Végtelen határok – Konferencia a popkultúráról >>>
10.11.
| DANTE 700 >>>
10.08.
| Huszonötödik évfordulóját ünnepli idén a szegedi Grand Café >>>
10.11.
| Pinceszínház – Ágens Társulat – Tragédia: Az ember >>>
10.11.
| ZSIBBADÁS – Zsemberi-Szígyártó Miklós művészeti albumának bemutatója >>>
10.08.
| Fodor Barbara és Rácz Laura Lili: Évszakváltás >>>
10.04.
| Grand Café – Ráolvasás 10. – Szálinger Balázs: Al-dunai álom >>>
10.04.
| Somogyi Könyvtár – Országos Könyvtári Napok >>>
10.03.
| Balszerencsét! Fesztivál – adománygyűjtés >>>
09.30.
| Grand Café Szeged – Irodalmi Diszkó minifeszt >>>
09.25.
| Ők a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál idei díjazottjai >>>
09.16.
| Kardos Sándor kapja a ZSIFF idei életműdíját >>>
06.03.
| Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!) >>>
06.03.
| Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei) >>>
06.02.
| Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája) >>>
06.04.
| Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017) >>>
04.28.
| Előkerültek Pilinszky álmai >>>
04.27.
| PesText 2021 – Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázat >>>
04.26.
| A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját >>>
| Tandori Dezső: Szellem és félálom >>>

Gergely Ágnes, Allen Ginsberg, Benedek Miklós, Lázár Bence András, Marno János versei
N. Tóth Anikó, Makkai Flóra, Benedek Szabolcs prózája
Emil Cioran: Gondolatok alkonya, Koman Zsombor Emil Cioranról
Iris Murdoch, Vladimir Tasić tanulmánya
Kritikák Sándor Iván, Szöllősi Mátyás, Ljudmila Ulickaja könyvéről
Diákmelléklet: Nyári Krisztián: Az esőcsinálók boldogsága, avagy mire való a vers?

>>>

MARKÓ BÉLA A SZEGEDI BÖLCSÉSZKARON
A Magyar Könyvkiadók Napján az erdélyi magyar kultúra és közélet kiemelkedő egyénisége, a szegedi irodalmárokkal régóta jó kapcsolatot ápoló Markó Béla költő is vendége volt a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának, ahol Fried István irodalomtörténésszel beszélgetett pályájáról, költészetéről és A haza milyen? című új kötetéről… – HOLLÓSI ZSOLT BESZÁMOLÓJA

>>>

Kifordítom, befordítom
2019.03.09 - tiszatáj

FÜGGÖNY FEL! – SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ

Elég pocsék darab – gondoltam a Függöny fel! első felvonása alatt, de közben nem szállt el a gyanú, hogy itt valami átverés van, mert az nem lehet, hogy ami a színpadon történik, az igaz. Vagy, ha mégis, nem úgy igaz.  

Kezdésként egy viccesnek szánt, de meglehetősen idétlen bohózat főpróbáját látjuk a színpadon, kissé hosszadalmasan, a nézőtéren is érezhető némi zavar, mert nehéz eldönteni, hogy mire is ültünk be. Szerencsére, az előadás végére, erre már alig emlékszünk, mert a sziporkázó második felvonás sokszorosan kárpótol mindezért.

Állítólag a darab szerzőjét, Michael Fraynt egyszer majd megette az unalom egy színházi előadás alatt, amikor azonban alkalma nyílt a színfalak mögül is belepillantani, rájött, hogy a dolgok visszája néha érdekesebb, mint színe. Ebből az élményből született meg a Függöny fel! (másik címén Ugyanaz hátulról) című mű 1982-ben, amely azóta végigszántotta a világ színpadait, s február végén a Szegedi Nemzeti Színház is műsorra tűzte.

A szünet után tehát fordul a kocka (és a díszlet), ugyanis megnézhetjük ugyanazt hátulról, vagyis „a színfalak” mögül, ahol a zajló „előadás” alatt is dúl a háború, virágzik az intrika és a bosszú, csúcsra jár egymás zrikálása.

És ez már valóban vérbeli bohózat, de még annál is több, egyfajta gegparádé, amiben a színészek az artisták precizitásával passzolnak egymásnak hihetetlen könnyedséggel, ami persze csakis kőkemény koncentrációval lehetséges. Szöveg alig van (mert elvben, ugyebár, a színfalak mögött csendnek kell lenni), így fergeteges némajátékban pörögnek az olykor párhuzamos, s az idő fogságában (hisz valakinek a következő pillanatban „színre” kell lépnie) pengeélen táncoló események.

Záróakkordként a darabbéli társulat működésének kvázi haláltusáját könnyezhetjük végig (mármint a nevetéstől), amikor is a már totálisan szétesett trupp már meg sem próbál életet lehelni az eredeti produkció alig felismerhető maradványaiba.

Láthatóan a színészek is élvezik az előadást, remek összjátékban működnek együtt, pont úgy, mint amikor a légtornászt dupla szaltó után elkapja a társa. Itt most minden mindenkin múlik, ugyanúgy, mint a manézsban.

A darabbéli társulat rangidős színésznőjét alakító Szilágyi Annamária egyszerűen frenetikus, nagyon érzi az abszurdot és az angol fahumor sajátos ízét. A finom árnyalatok, ahogyan hangsúlyban és hangszínben megkülönbözteti a színpadi, a „színésznői”, a félre, és a privát kiszólásokat, a legszínházibb élvezetet nyújtják.  Jakab Tamás az öreg piás színész szerepében szintén remekel, tökéletesen hozza a félsüket, zugivó, totálisan megbízhatatlan aktort. A látszat ellenére, ez nem egy könnyű feladat, hiszen a legcsekélyebb rá- illetve túljátszás kisiklatná a figura hihetőségét, Jakab azonban a profi könnyedségével kerüli ki a csapdákat.

Borovics Tamás játssza a darabbéli rendezőt, akivel az első felvonásban elég mostohán bánik a szegedi rendezés. A figuráját szinte láthatatlanná tették azzal, hogy a nézőtérre száműzték, megfosztva őt így az előadásbéli jelenléttől, ami sokat elvesz az első rész humorából, kétélűségéből. Annyi azért már ekkor is kiderül róla, hogy ez a rendező nem egy géniusz, később pedig, amikor a színpadon végre térhez és levegőhöz jut a figura, végképp bebizonyosodik, hogy világbajnok simlis ez a karakter.

Hasonló a dramaturgiai helyzete az ügyelőnek is, Gidró Katalin (akit jó lenne többször vígjátékban látni) szintén a „színfalak mögött” kap nagyobb játéklehetőséget. Ezt a lányt nem puszta munkakapcsolat fűzi a rendezőhöz, ám, mivel szívbéli státusza nem kizárólagos, ez a szál lesz a második rész konfliktusainak egyik forrása.

Borsos Beáta és Gömöri Krisztián a „társulat” színész-házaspárja. Borsos az a fajta kolléga, aki mindig, minden magánéleti gubancról tud, és azt rögtön ki is pletykálja, Gömöri pedig a buta, de legalább szerény színész típusát jeleníti meg. Nála csak a Menczel Andrea által megformált üdvöske ostobább, akiről szinte lehetetlen elhinni, hogy tudja, hogy hol van, és miért van ott. „Darabbéli” párját Szívós László alakítja, aki egy közepes, de annál vehemensebb színész arcélét rajzolja fel, a Bánvölgyi Tamás által játszott fregoli-figura pedig mindenesből avanzsál vészhelyzetben arra a posztra, ahol épp hiány keletkezik.

Szinte teljes tehát a színház archetípusainak a leltára, amit Libor Katalin szükségszerűen sok ajtós, angolos hatású díszletében, s Kárpáti Enikő színes, jellemábrázoló ruháiban végtelenül szórakoztatóan tár elénk a szegedi színház kilenc színésze.

Ibos Éva

 

Fotó: SZNSZ

 

 

Michael Frayn: Függöny fel!
vígjáték

Fordította: Hamvai Kornél

Szereplők
DOTTY, Mrs. Clackett – Szilágyi Annamária
LLOYD – Borovics Tamás
GARRY, Roger Lillicap – Szívós László
BROOKE, Vicki – Menczel Andrea
POPPY – Gidró Katalin
FREDERICK, Philip Brent, Sejk – Gömöri Krisztián
BELINDA, Flavia Brent – Borsos Beáta
BÉLA – Bánvölgyi Tamás
SELSDON, betörő – Jakab Tamás
Alkotók
Díszlet – Libor Katalin
Jelmez – Kárpáti Enikő
Dramaturg – Ernyei Bea
Súgó – Almási Gyöngyi
Ügyelő – Zámbó Nikolett
Rendezőasszisztens – Varga Mónika
Rendező – Galambos Péter

Címke: , , , ,

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/tiszataj/tiszatajonline.hu/wp-content/themes/tiszataj/post.php on line 118
2021.10.16 - tiszatáj

Gergely Ágnes, Allen Ginsberg, Benedek Miklós, Lázár Bence András, Marno János versei
N. Tóth Anikó, Makkai Flóra, Benedek Szabolcs prózája
Emil Cioran: Gondolatok alkonya, Koman Zsombor Emil Cioranról
Iris Murdoch, Vladimir Tasić tanulmánya
Kritikák Sándor Iván, Szöllősi Mátyás, Ljudmila Ulickaja könyvéről
Diákmelléklet: Nyári Krisztián: Az esőcsinálók boldogsága, avagy mire való a vers?

Tovább olvasom >>>
2021.10.15 - tiszatáj

GONÇALO M. TAVARES: TÁNCKÖNYV
Miért ejt zavarba Gonçalo M. Tavares Tánckönyve? Leginkább azért, mert folyamatosan kimozdít a megszokott olvasási stratégiánkból. Ha végigolvassuk a 106 költeményből álló kötetet, tettre készen kell figyelnünk arra, épp merre taszít, ránt a szöveg, mikor húzza ki lábunk alól az épp megszerzett olvasói pozíciónkat… – BORBÁTH PÉTER KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.10.13 - tiszatáj

CSAPDA A NETEN
4 éve forró pont a #MeToo, valamint legalább ennyi ideje képez beszédtémát a cyberbullying: Barbora Chalupová és Vít Klusák közös dokumentumfilmje megfelelő tárgyismerettel hozza közös nevezőre a dilemmákat, egyszerre új és taszítóan ismerős világba kalauzolva az érdeklődőket… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.10.13 - tiszatáj

TÁRLATTAL IS EMLÉKEZNEK A 700 ÉVE ELHUNYT KÖLTŐRE A TISZATÁJ SZALONBAN
A 700 éve elhunyt olasz költőre, Dantéra emlékeztek hétfőn a Tiszatáj Szalonban, ahol Nátyi Róbert művészettörténész nyitotta meg Géczi János október végéig látható dekollázs tárlatát, majd Pál József irodalomtörténésszel és a kiállító költővel, képzőművésszel az Isteni színjátékról is beszélgetett… – HOLLÓSI ZSOLT BESZÁMOLÓJA

Tovább olvasom >>>
2021.10.12 - tiszatáj

HANSÁGI ÁGNES: LÁTHATATLAN LIMESEK
Hansági Ágnes kötete a Tempevölgy gondozásában jelent meg, témáját tekintve pedig határjelenségekre fókuszál, amelyek két nagyobb témára oszlanak: történeti és mediális szempontú tanulmányokra. Egy-egy nagyobb fejezeten belül is széles merítéssel találkozhatunk, hiszen Hansági különböző, egymástól eltérő jelenségeket vizsgálva mutatja be az irodalmi limeseket… – BORBÍRÓ ALETTA KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.10.10 - tiszatáj

KUKORELLY ENDRE: Cé Cé Cé Pé AVAGY LASSÚDAD HALADÁS A KOMMUNIZMUS FELÉ
Egy új interjúformát álmodtam meg. Interjú egy könyvvel. Nem a szerzővel, hanem a könyvével (identitást adva annak) „beszélgetek”. Elképzelésem szerint a könyvinterjú se nem kritika, se nem interjú, se nem szépírás, hanem ezek egyvelege… – JANÁKY MARIANNA KÖNYVINTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.10.09 - tiszatáj

MAGYAR BANDA: 12 BETYÁR
Finoman szólva is némi kétkedéssel fordultam egy olyan produkció felé, amely bevallása szerint „az autentikus népzenét a megszokottól eltérő szemszögből” kívánja bemutatni. Ilyen mondatok olvasása kapcsán orbitális tévedések és véget nem érő definíciós viták rémlenek fel bennem a világ- és népzene mibenlétéről. A zenekar tagjai azonban mást ígértek, és hál’ Istennek nem kellett csalódnom… – PIPCZ ILLÉS AJÁNLÓJA

Tovább olvasom >>>
2021.10.07 - tiszatáj

MEZEY KATALIN: RÉGI NAPOK RENDJE
Mezey Katalin azon szerzők közé tartozik, akik több műfajban is kipróbálták tehetségüket. Prózaíró, költő és műfordító. Számos verseskönyv és prózakötet után legutóbb a Régi napok rendje novelláit vehettük kezünkbe. Két fő részből áll a mű: az első fejezet hét novellája még 1987-ből való, a többi nyolc pedig a 2014-es Ismernek téged után keletkezett. A több évtizedes eltérés ellenére egységesnek mondható a Régi napok rendje…– BAKONYI ISTVÁN KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Tandori Dezső: Felplusztulás, leplusztulás (Előzetességek és utólagosságok [2018–2019])Demény Péter: Az élet gesztenyéi (Slágerek, sanzonok, slamasztikák)H. Balogh Gyula: Alsóvárosi hitregékBakos András: Isteni testekSzathmári István: Spanyol reggeliSántha József: BörtönkarnagyNormal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattTandori Dezső: Nincs beszédülésPetőcz András: A visszaforgatott időLengyel András: Tömörkény-tanulmányokKálnay Adél: Szivárványország (Utazz velem!)Virág Zoltán (szerk.): Színkép, hangkép, összkép (Írások elméletről és gyakorlatról)Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Fried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházTandori Dezső: A szomszéd banánhalSeregi Tamás: Művészet és esztétikaÉszlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Zalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)„Ragyogó pusztulás” – kortárs osztrák irodalmi antológia (szerk.: Bombitz Attila)Lengyel András: Ellenkultúra, peremhelyzetben (Marginalitástörténeti vázlatok)Bíró-Balogh Tamás: Az irodalom személyességekabai lóránt: semmi színSzlováknak lenni csodás…Petőcz András: A megvénhedt IstenDemény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólTandori Dezső: Szellem és félálomKálnay Adél: Hamvadó időSzepesi Attila: IstenporPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Sághy Miklós: A fény retorikájaTandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézCsiki László: A kaptárBaka István: Műfordítások III.Jász Attila: Fürdőkádból a tengerTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaBíró-Balogh Tamás: TollvonásokFried István: Magyar irodalom(történet)