A KET Szegeden – Támogatói jegy a világhírű koreográfusok estjére

Ezzel segíthetik a MASZK Egyesületet a nézők

Nemzetközileg elismert koreográfusok munkáival érkezik a Közép-Európa Táncszínház december 10-én Szegedre. A MASZK Egyesület szervezésében lesz látható a két táncelőadás, a Poly és a Special Society a Kisszínházban. A produkcióra támogatói jegy is váltható, a TAO-támogatás körül felmerült bizonytalanság miatt döntöttek így a szervezők.

A Belgiumban éő szlovák Anton Lachky és a lengyel Eryk Makohon koreografálták a Közép-Európa Táncszínház két táncelőadását, melyeket most egy estén láthatnak a szegedi nézők 2018. december 10-én, a Kisszínházban, a szegedi táncművészek bemutatását szolgáló Napfényexpressz sorozat keretében. A progresszív előadásairól ismert Közép-Európa Táncszínház vezetője a szegedi születésű Szögi Csaba Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, táncpedagógus. Az est különlegességét fokozza, hogy mindkét koreográfus első alkalommal dolgozott magyar társulattal.

Anton Lachky Special Society című koreográfiája az előadás elkészítését koprodukciós partnerként is segítő Trafóban tartott, nagysikerű november 15-i ősbemutató után rögtön Szegedre érkezik. Lachky előadásait a kortárs tánc rajongói világszerte várják, a táncosok pedig sorban állnak azért, hogy nála tanulhassanak. Olyan extrém világot hoz létre a darabjaiban, ami a fizikalitásával, a történések és a szereplők energiájával mindig más, de mindig rendkívül erős érzéseket vált ki a nézőkből.

Anton Lachky ezúttal is olyan utazásra csábít, amilyenben ezelőtt még sosem volt részünk, egy különleges társaság szürrealisztikus képei peregnek le előttünk, miközben az álom és a képzelet birodalmába lépünk. A sodró erejű előadás „több szinten élvezhető: akkor is beszippant, ha csak a játékot akarjuk élvezni, akkor is, ha látványos mozdulatokra éhezünk, és akkor is kielégítő, ha cinkos összekacsintásra vágyunk, a jelenre reflektáló mondanivalót keresünk. Megtalálhatjuk itt a fogyasztói társadalom és a szexizmus kritikáját, intelmet a tömegpszichózis veszélyeivel szemben, a klasszikus értékrend és a modern kori értékvesztettség kontrasztját, és a hamis testképek veszélyeit”. Szász Emese kritikus szerint ezzel a produkcióval az idén 30. születésnapját ünneplő társulat „meghaladta a nevében foglalt öndefiníciót, nemcsak Közép-Európában, de a világon bárhol érvényes lenne ez az előadás.”

Eryk Makohon Poly című koreográfiáját a párkapcsolat építésében létrejött változások ihlették. Egy izgalmas és bonyodalmas, már-már átláthatatlan, mégis  matematikai pontossággal leképezhető viszony-kavalkád adja a mű kiindulópontját. A szituációkat a társadalmilag kódolt, és a táncszínpadon karakterisztikusan felerősített viselkedésformák szerkesztik, a maguk féktelen szabadságával, de ugyanakkor a viselkedés-protokoll megkerülhetetlen kódjaival. A Krakow Dance Theatre alapító igazgatójának darabja tavasszal debütált nagy sikerrel a Várkert Bazárban, az érzelmekkel teli produkció fókuszában „a társas kapcsolatok dinamikája, avagy a modern szerelmi viszonyok” állnak.

Az év utolsó MASZK-os előadására 3500 forintért válthatók jegyek a Szegedi Nemzeti Színház Jegyirodájában vagy online, a szegedinemzeti.jegy.hu oldalon. Ezúttal azonban 5000 és 10 000 Ft-os támogatói jegyet is válthatnak a művészet pártolói. Ezzel a gesztussal a kieső TAO-támogatás miatti bizonytalanságban tudják segíteni a szervezőket, akik idei programjaik, így a Kisszínházban tartott előadásaik jegyárait is a TAO-támogatás lehetőségének figyelembe vételével tervezték. Az egyesület komoly pénzügyi nehézséggel néz szembe a kormány váratlan döntése nyomán, hiszen a kulturális TAO-támogatás az éves költségvetésük 10-15%-át tette ki az elmúlt években, és hozzásegítette az egyesületet, hogy nagyobb szakmai szabadsággal szervezze programjait, támogassa a szegedi, illetve a pályakezdő alkotókat, mutassa be a hazai és határon túli alkotók kiváló előadásait Szegeden, tartsa fenn befogadószínházát a Régi Zsinagógában. Szeretnék a jövőben is folytatni a közel 30 éve megkezdett munkát, a tőlük megszokott intenzitással és színvonalon, ezért támogatói-baráti kör létrehozását is tervezik 2019-ben, ennek részleteit a közeljövőben ismertetik a közönséggel.

Mindazok a kedves nézők, akik megváltják támogatói jegyeiket a Szegedi Nemzeti Színház Jegyirodájában, ezen belépők felmutatásával nem csak a csodálatos táncelőadásokat élvezhetik, hanem egy pohár pezsgőre is a MASZK Egyesület vendégei lesznek december 10-én.