100 éve született Leonard Bernstein

Száz éves lenne az amerikai zene leghíresebb alakja – musical és kamaraopera ünnepli Leonard Bernsteint a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon. Ismeretterjesztő műsorain generációk nőttek fel, népszerű dallamait szerte a világban mindenütt ismerik és szeretik, egyszerre volt kitűnő zongorista, zeneszerző és karmester, a világ legnevesebb zenekarait vezényelte elképesztő energiával: idén lenne 100 éves Leonard Bernstein.

A 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál fókuszában – a minden évben visszatérő Bartók-tematika és a Baltikum mellett – Bernstein művészete áll. Az 1918. augusztus 25-én született amerikai művész Magyarországon legalább akkora népszerűségnek örvend, mint hazájában, hála nálunk is nagy sikerrel közvetített zenei ismeretterjesztő műsorának, valamint emlékezetes budapesti fellépéseinek. Bár kiemelkedő muzikalitása igen hamar megmutatkozott, apja nem nézte jó szemmel, hogy fia a családi vállalkozás helyett a zenei pályát választja, a tehetség és a kitartás végül mégis a zene felé vitte a fiatal Bernsteint. A nagy áttörést végül az a legendás beugrás hozta meg, amikor 1943-ban, alig 25 évesen Bruno Walter betegsége miatt néhány órás felkészülés után vezényelte a New York-i Filharmonikusokat. Innentől kezdve pedig a határ a csillagos ég volt…

Bernstein egyszerre volt zeneszerző, karmester, tanár és humanitárius, aki mindennél jobban szerette volna átadni a zene szeretetét minél több embernek. „Számomra két dolog fontos: hogy az előadásokon a darabok lelkét, atmoszféráját igyekezzem megragadni; és hogy tanítsak, magyarázzak. Talán sokkal inkább tanár vagyok, mint bármi más. Mindaz, amit teszek: kísérlet, hogy érzéseimet, gondolataimat a zenéről másokkal közöljem. Ennek az »átadásnak« mindig szükségét érzem” – mondta egyszer, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál pedig a mester kivételes életművéből „ad át” egy-egy szeletet, és két különleges színpadi művének bemutatójával tiszteleg a művész előtt.

Október 13-án a Candide kerül színre a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A darab különlegessége, hogy amellett, hogy Bernstein egyik legnépszerűbb alkotása, műfajilag szinte besorolhatatlan: nevezik vígoperának, operettnek, és musicalnek is. A rendező, Böhm György ez utóbbit tartja helytállónak, így alapanyagként a darab 1974-es Chelsea-változatát választotta, mely a nagyzenekari mű Broadwayre hangszerelt, könnyedebb verziója. Bernstein értelmezésében Voltaire szatirikus utazóregénye leginkább a ma emberéhez szól, hiszen az erkölcsi kérdések, a mű komplex üzenetei mit sem változtak az évszázadok alatt. Az előadás címszerepében Szemenyei Jánost köszönheti a közönség, partnere, Kunigunda Antonia Dunjko lesz, aki a X. Nemzetközi Simándy József Énekversenyen első helyezést ért el. A további szerepekben olyan kiváló magyar énekesek hallhatóak, mint Wiedemann Bernadett, Kálnay Zsófia és Kálmán Péter, az UMZE Kamaraegyüttest Hámori Máté vezényli. Az előadáson a Pécsi Balett és a Magyar Állami Operaház Énekkara közreműködik.

Október 20-án és 21-én – a fesztivál záróhétvégéjén – a Zeneakadémia Solti Termében két különleges egyfelvonásos opera várja a közönséget. Egy estén láthatóak majd Bernstein Trouble in Tahiti, és Fekete Gyula Római láz című egyfelvonásos operái. A két darabot Almási-Tóth András fűzi össze, rendezésében finoman összesimul a két kamaraopera zenei- és történeti világa. Bár mindkét mű alapvetően sötét tónusú, bonyolult szerelmi sokszögeket ábrázol, és múltbéli sebeket tép fel, mégis a komor hangvétel mellett felvillan a humor és az irónia, mely mindkét zeneszerző sajátja. Bernstein műve azért is különleges, mert ez az egyetlen operája, melynek librettóját is maga írta, ezzel még jobban aláhúzva a darab személyes jellegét, Fekete Gyula darabja pedig már-már amerikai opera, hiszen Chicagóban komponálta a szerző. A parádés szereposztásban hallhatjuk többek közt Meláth Andreát, Szabóki Tündét és Bakonyi Marcellt, az előadás karmesterei Dobszay Péter és Serei Zsolt lesznek. Sőt, Bernstein-életmű egy darabja megjelenik október 12-én is, a két kiváló fiatal operaénekesnő, Baracskai Judit és Banai Sára dalkoncertjén is a Müpa Üvegtermében.

Baracskai Judit és Banai Sára dalkoncertje

  1. október 12.19.30

Müpa — Üvegterem

További információk: https://cafebudapestfest.hu/program?id=101483

Bernstein: Candide
2018. október 13. 19:30

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

További információk: https://cafebudapestfest.hu/program?id=91994

Bernstein: Trouble in Tahiti / Fekete Gyula: Római láz – bemutató

  1. október 20. és 21. 19:00

Zeneakadémia, Solti Terem

További információk: https://cafebudapestfest.hu/program?id=93238 és https://cafebudapestfest.hu/program?id=93239

14 ritkán látott fotó a 100 éve született Leonard Bernsteinről, kapszulainterjúk a Candide művészeivel és további izgalmas tartalmak a CAFe Budapest hivatalos blogján:

https://cafebudapestfest.blog.hu/2018/08/24/14_ritkan_latott_foto_a_100_eve_szuletett_leonard_bernsteinrol

https://cafebudapestfest.blog.hu/2018/10/03/kapszulainterju_kalnay_zsofia