Rejtő Jenő orrvérzésig – Fülig Jimmy ajánlásával vagy épp annak ellenére

Rejtő Jenő orrvérzésig – Fülig Jimmy ajánlásával vagy épp annak ellenére címmel rendez kétnapos művészeti és tudományos programot a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület.

Bár a MISZJE elsődlegesen a könyvtári kölcsönzések után járó jogdíjak megállapításával és kifizetésével foglalkozó jogkezelő szervezet, egyáltalán nem állnak távol tőle a rendhagyó tudományos, művészeti és kulturális, valamint irodalomnépszerűsítő programok.

Ezúttal Rejtő Jenő tragikus halálának (Szovjetunió, munkaszolgálat, 1943) 75. évfordulója szolgáltatott apropót arra, hogy a meglehetősen legendás szerzőről, generációk számára meghatározó műveiről és nem kevésbé kulturális és popkulturális örökségéről, a társművészetekre gyakorolt hatásáról gondolkozzanak.

Az ingyenes rendezvényre 2018. október 10-én és 11-én a Lumen Kávézóban (1085 Budapest Horánszky utca 5.) kerül majd sor.

Az összesen hat beszélgetés pedig kellően változatos ahhoz, hogy a szakmai és a szórakozásra vágyó közönség egyaránt megtalálhassa köztük a számára kedveset. Rejtő magyar irodalomban elfoglalt helyének meghatározásától, a szubjektív Rejtő-képen és a Csontbrigád középiskolai érzékenyítő programok során történő felhasználhatóságán át, a képregényes és filmes adaptálhatóság kérdésén keresztül egészen az 1920-as és ’30-as évek magyarországi szerzői jogi helyzetéig vezet majd az út. Este pedig ingyenes koncertek (szerdán Meglepetés Jazz, csütörtökön Sárarany) segíthetnek majd az elhangzottak feldolgozásában.

A program nyitott és ingyenes, előzetes regisztráció nem szükséges!

Az esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/1154342541383317/

A program tematikájához és a Rejtő-univerzumhoz jól passzoló plakát Poór Dorottya munkája.

A rendezvény szervezője: MISZJE, partner: Lumen Kávéház, támogató: NKA

 

A programról és részletesen

 

Első nap

2018.10.10. 16:00-17:00 Ki is az a Rejtő Jenő és miért is kellene olvasnunk? – alapozó beszélgetés

Szécsi Noémi író, Horváth Csaba egyetemi oktató és Szabolcsi János középiskolai magyartanár beszélgetnek Rejtő és munkásságának helyéről, értékéről a magyar irodalmon belül. Moderátor: Varga Betti irodalomtörténész

 

2018.10.10. 17:00-18:00 Rejtő szubjektív

A legendás író művei generációk számára jelentettek feledhetetlen olvasmányélményeket. Hozták közelebb hozzájuk az irodalmat vagy épp biztosítottak kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget az unalmas vagy épp nyomasztó mindennapokban.

Csarnó Ákos, zenészt (Kerekes Band), Kollár Árpád, költőt, Scherer Péter, színművészt és Szűcs Gyula, újságírót Csepregi János író kérdezi saját Rejtő-kötődéseikről.

 

2018.10.10. 18:00-19:00 Rejtő világa képregényekben él tovább

Beszélgetés a Rejtő-adaptációk különleges életéről

Résztvevők: Garisa H. Zsolt képregényrajzoló, kihúzó és animátor (a klasszikus Rejtő-képregények felújítója), Hegedűs Márton, képregényalkotó (egy Rejtő életéről készülő képregény tervezője),

Szabó Zoltán Ádám képregényes szakíró, Varga “Zerge” Zoltán, képregényrajzoló és színező (a klasszikus Rejtő-képregények színezője). Moderál: Szép Eszter, képregénykutató

 

Második nap

2018.10.11. 16:00-17:00  Az ebédért ma ezzel a bekezdéssel fizetnék!

Szerzői jogi problémák az 1920-as és ’30-as évek Magyarországán és Rejtő Jenő életművével kapcsolatban. Bizony nem csak érdekes, de szórakoztató is lehet a szerzői jog!

Dr. Grad-Gyenge Anikó szerzői jogi szakértőt, a BME tanszékvezetőjét és Dr. Legeza Dénest, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának főosztályvezető-helyettesét, a téma kutatóját Bednanics Gábor, az Eszterházy Károly Egyetem oktatója faggatja.

2018.10.11. 17:00-18:00 Amikor elfelejted, ki vagy – az identitásvesztés ábrázolása Rejtő Jenő Csontbrigádjában

Beszélgetés a Csontbrigád című regényhez kapcsolódó középiskolai érzékenyítő foglalkozások tapasztalatairól a program két vezetőjével: Borbáth Péter íróval, Csepregi János íróval, mentálhigiénés szakemberrel. Moderátor: Szekeres Niki kritikus

2018.10.11. 18:00-19:00 Rejtő mozgásban

Milyen út vezetett az animációtól a hangos könyvön keresztül az egészestés moziig? És vajon merre vezet tovább?

A beszélgetés résztvevői: Varsányi Ferenc animációs rendező, a Piszkos Fred közbelép c. animációs film rendezője, Cserkuti Dávid illusztrátor, a Piszkos Fred közbelép c. animációs film látványtervezője, Gerencsér Péter filmtörténész, újmédia-kutató. Moderál: Szép Eszter képregénykutató.

Vendégeink és előadóink névsora

 

Bednanics Gábor, az Eszterházy Károly Egyetem oktatója

Borbáth Péter író

Csarnó Ákos, zenész (Kerekes Band)

Csepregi János író, mentálhigiénés szakember

Cserkuti Dávid illusztrátor, látványtervező

Dr. Grad-Gyenge Anikó szerzői jogi szakértőt, a BME tanszékvezetője

Dr. Legeza Dénes, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának főosztályvezető-helyettese

Garisa H. Zsolt képregényrajzoló, kihúzó és animátor (a klasszikus Rejtő-képregények felújítója)

Gerencsér Péter filmtörténész, újmédia-kutató

Hegedűs Márton, képregényalkotó (egy Rejtő életéről készülő képregény tervezője)

Kollár Árpád költő

Mészáros Márton egyetemi oktató

Scherer Péter színművész

Szabó Zoltán Ádám képregényes szakíró

Szabolcsi János középiskolai magyartanár

Szécsi Noémi író

Szekeres Niki, kritikus

Szép Eszter, képregénykutató

Szűcs Gyula újságíró (PORT.hu)

Varga “Zerge” Zoltán, képregényrajzoló és színező (a klasszikus Rejtő-képregények

Varga Betti kritikus, irodalomtörténész

Varsányi Ferenc animációs rendező (a Piszkos Fred közbelép c. animációs film rendezője)