MASZK – PanoDráma: Pali

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MASZK Őszi Kollekció 2018. október

ALTERRA – Régi Zsinagóga (Szeged, Hajnóczy u. 12.)

2018. október 8. hétfő, 19.30

PanoDráma: Pali

Maléter Pálné életmonológja

Maléter Pálné, Gyenes Judith: Szamosi Zsófia

Videó: Balogh Balázs, Taskovics Éva

Asszisztens: Budavári Réka

Dramaturg: Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna

Rendező: Lengyel Anna

Külön köszönet Bezerédi Zoltánnak, Csalog Zsoltnak, Izsák Lilinek és Szarka Zoltánnak.

„Az újságban utolsó hasábnál alul az ítéletek voltak, és az utolsó mondat az volt, hogy az ítéletet végrehajtották. Tehát az a döbbenet, hogy nincs hová menni, nincs kihez menni, nincs miért menni, mert… mert végrehajtották. (…)”

A monodráma egy ember szemüvegén keresztül mutatja be az 56-os forradalmat, és annak egyik hősét egészen a ’89-es újratemetésig. Maléter Pál 41 éves sem volt, amikor 1958. június 16-án a forradalmi kormány honvédelmi minisztereként Nagy Imrével egy napon kivégezték. Özvegye, a szellemileg és fizikailag is fiatalos Gyenes Judith ma 86 éves. Vele interjúztak az alkotók hónapokon át, s ebből a 15 órányi anyagból született az előadás.

A Pali a Mindenki című Oscar-díjas és az Egy nap című többszörös fesztiváldíjas film főszereplője, a 2017-es Magyar Filmhét Legjobb Színésznője, Szamosi Zsófia Jászai Mari-díjas színésznő előadásában látható.

„A Pali Szamosi Zsófia jutalomjátéka. Az apróságokban: gesztusokban és ritmusokban teljesen Gyenes Judith-tá lényegülő színésznő érzelmi hullámvasútján egyik pillanatban a kamaszlányos rajongó szerelmen, a másikban az aggódó feleség magányán, a harmadikban az elhagyott szerelmes kétségbeesésén és kitartásán visz végig minket.” (Soós András: A történet diadala, 7ora7.hu https://7ora7.hu/2016/12/15/a_tortenet_diadala)

„Egy asszony megidézi élete legfőbb fényforrását, a szeretett férfit, egy színész tehetsége révén pedig, rendezői segítséggel, megjelenik előttünk egy rendkívüli ember, aki – nincs erre jobb szó – világít. Mi pedig csukott szemmel is felé fordulunk. Talán fájna is igazából ráemelni a tekintetünket.” (Gabnai Katalin: Mintha napoznánk, Revizoronline http://www.revizoronline.com/hu/cikk/6460/panodrama-pali-katona-jozsef-szinhaz-sufni/)

www.facebook.com/panodramaplays

A vendégjáték támogatója: Nemzeti Kulturális Alap

Az SZTE Őszi Kulturális Fesztivállal együttműködésben

Fotó: Szarka Zoltán

****************************

Bővebb információ és jegyvásárlási tudnivalók:

MASZK Egyesület (Szeged)

30/9959229 * [email protected]

www.maszk.hu * www.facebook.com/alterra.regi.zsinagoga

A MASZK Egyesület támogatói: Szeged MJV Önkormányzata, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.

Műsorváltozás lehetséges.