MASZK – Mándy Ildikó Társulata: A macska neve

MASZK Őszi Kollekció 2018. október

ALTERRA – Régi Zsinagóga (Szeged, Hajnóczy u. 12.)

2018. október 5. péntek, 19.30

Mándy Ildikó Társulata: A macska neve

táncszínházi előadás, prózai jelenetekkel, a macskákról

Előadók: Bakonyi Jusztina, Balogh Csongor, Bartók Tamás, Cseh Hajnalka, Dömök Edina, Gál Horváth Bernadett, Kozma Johanna, Seres Enikő, Stubnya Béla, Szeles Ildikó

Zene: DJ ER

Fény: Payer Ferenc

Jelmez: Dömök Edina

Koreográfus: Mándy Ildikó és a Társulat

Rendező: Mándy Ildikó (Harangozó Gyula-díjas)

Külön köszönet: Nemzeti Táncszínház, Dusa Gábor, Mozdulatművészek Háza, Fenyves Márk, Pálosi István

„Macska mindenképpen kell. Ha nem lehet hosszú hajam, meg más örömem, macskám azért lehet.” (Ernest Hemingway)

Házi kedvenc, szabad, független, különc négylábú, hasznos vagy épp haszontalan, szerethető vagy utálható, és mégis, sokszor, sok helyen találkozhatunk velük az irodalomban, a zenében, a színházban, a táncban is. A macska, akinek több, esetenként hét vagy kilenc élete is van, sokak, mint például Hemingway, Kosztolányi, Örkény, T.S Eliot, Csajkovszkij, Rossini, Satie, Ravel, Fauré, vagy Scarlatti múzsája volt.

Történeteink táncban (mozgásban), prózában, zenében macskáról és emberről, a függetlenségről, a szabadságról, a macska-ember kapcsolatáról szólnak ismert és kevésbé ismert írók, költők, zeneszerzők műveinek felhasználásával, 14 éven felülieknek.

A macskák titokzatosak, rejtélyesek. A macskák pont olyanok, mint mi emberek.

Macskatípusok, a teljesség igénye nélkül: városi macskák, falusi macskák, gyári macskák, kóbor vagy utazó macskák, a szomszéd macskái, vegetáriánus macskák, rajzfilmmacskák, stb.

„Néha csak az ujjak rezdülnek, és valahogy puhák a léptek, kerekek, simulóak a mozdulatok, kéjesek a nyújtózások – és kissé a semmibe meredőek, magányosak a tekintetek. Egyszerre szeretetteliek, kíváncsiak és eltartóak, harcosak az egymáshoz való közeledések. A táncosok ily módon azt is képesek megragadni, ami az emberi létezésben összefüggésbe hozható a macskákkal: a nem kapcsolódást, az önmagába zárt tudatot, a feltételes szeretetet és a függetlenségért hozott legnagyobb áldozatot: a magányt.”

Rádai Andrea: Táncban a próza vagy prózában a tánc?, Színház, 2018. április

http://szinhaz.net/2018/05/30/radai-andrea-tancban-a-proza-vagy-prozaban-a-tanc/

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Táncszínház, Orkesztika Alapítvány, Kontakt Táncért Alapítvány

www.ildikomandy-org.webnode.hu

Fotó: Dusa Gábor

****************************

Bővebb információ és jegyvásárlási tudnivalók:

MASZK Egyesület (Szeged)

30/9959229 * [email protected]

www.maszk.hu * www.facebook.com/alterra.regi.zsinagoga

A MASZK Egyesület támogatói: Szeged MJV Önkormányzata, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.

Műsorváltozás lehetséges.