Kockázatbecslés, a negyedik nap

LÁZÁR BENCE ANDRÁS BESZÁMOLÓJA
Péntek délelőtt megérkezik nyugatról a hidegfront. Azt hiszem minden évben ez történik. Béke van. Kávézunk és élvezzük a szelet. Ebéd előtt kiderül, hogy az utolsó György Péter előadás elmarad. Haza kellett utaznia […]

LÁZÁR BENCE ANDRÁS BESZÁMOLÓJA

Péntek délelőtt megérkezik nyugatról a hidegfront. Azt hiszem minden évben ez történik. Béke van. Kávézunk és élvezzük a szelet. Ebéd előtt kiderül, hogy az utolsó György Péter előadás elmarad. Haza kellett utaznia. Dunajcsik Matyi az ebéd utáni cigi-sziesztában össze is foglalja ennek a tanulságát: Ha nemzeti sorskérdésekről esik szó valami mindig közbejön. Érdekes, érdemes meglátás. Így aztán kihasználva a szünetet sétálgatunk, leginkább. Délután összefutok Péczely Dórával és Balogh Endrével. Teljes a csapat.

Négy órakor lényegében bezárul a digitália kérdésköre. A digitális archívumoktól a digitális múzeumokig címmel kerekasztal beszélgetés Balogh Endre (MaNDA), Rév István (OSA Archívum), Bátorfy Attila (Kreatív Online) és Benedek Anna (DIA) részvételével. Itt is főként a szerzői jog kérdései kerülnek előtérbe, és a fentebb zárójelezett archívumok működéséről is hasznos információkkal látják el a közönséget.

A vacsora egészséges írókat kíván nevelni, csirkemell csíkok salátaágyon, ez az első ilyen, gondolkodunk is Szegőékkel mi volt régen ezen a napon. Mindenesetre egészség ide vagy oda, átmegyünk a cukrászdába egy sütire (vagy kettőre).

Héttől aztán JAK Retro, Sziveri János költészetéről beszélget Kollár Árpád, Reményi József Tamás, Keresztury Tibor, Balázs Attila és Nemes Z. Márió, Orcsik Roland kiváló moderálásával. Akik nem ismerték annyira (mint én) Sziveri költészetét a diskurzus során mindenféleképpen közelebb kerülnek hozzá. Ha emlékeim nem csalnak talán Reményi mondta a végén, hogy a Sziveri költészetnek az óriási érdeme elsősorban a kockázatvállalás, amely legtöbbször hiányzik a kortárs lírából. Nagy üzenet mindenkinek, aki szépíró. A beszélgetést egy Sziveri videó zárja, saját elmondásban a Bábel. A könyvtárban néma csend.

A záró akkord, mint mindig péntek este az új JAK-füzetek bemutatása, négy könyv jelent meg a sorozatban, ezek: Áfra János Glaukóma, Bencsik Orsolya Akció van!, Váradi Nagy Pál Urbia és Nagypál István A fiúkról című darabjai. Az est házigazdája a két sorozatszerkesztő Orcsik Roland és Sopotnik Zoltán. Orcsik többszöri szereplése többekben felkelti a gyanút, miszerint a szegedi irodalmi “maffia” behálózta a JAK-ot. Ennek csak örülök.

Később megnézzük Miroslav Lazendic és Sirbik Attila Smyposionos plakát kiállítását a lépcsőfordulóban, igazi kis sikátor jött létre a büfé mellett. Erre meg kell inni egy sört. Mindenképp.

A beszélgetés után ping-pong csatára készülünk Szegőékkel. De bekövetkezett, amit már nagyon hiányoltam: tele a ping-pong terem. Így hát a négyes helyett forgózás. Igazi őstehetségek is játszanak a Szigligeti JAK-táborban. Ha lenne ping-pong író világbajnokság a magyarok biztos jó helyen szerepelnének.

Utána teraszosdi. Figyeljük a gyanús elemeket. Ki írhatja a szigligeti titkos naplót? Kockázatbecslés. Nagy dilemmák. János meg is jegyzi, hogy kangörcsöt kapok ettől a napló témától. Lehet. De két éve sikerült kitalálnom a két titkos megfigyelőt és azóta naplólázban égek. Szóval holnapig van idő.

Még egy kis beszélgetés Endrével, tánc Dórával. Aztán a szegedi maffiavezér Orcsik Rolanddal a házasság és a gyermekvállalás rejtelmeiről értekezünk. A teraszon elviselhetetlenül hideg van. Zárom az estét. Azt hiszem ez volt a finálé, holnap már csak levezetés. Béke van. Az ágyban számolom a naplóesélyeket.

[nggallery id=70]