Trafó – Motus (IT): MDLSX

2018. 10. 02. 20:00

Trafó Nagyterem

Ki vagyok én? Férfi vagyok, vagy nő? Mi történik velem, ha egyik sem, vagy ha éppen mindkettő vagyok? Szörnynek születtem, vagy valami egészen másról van szó? Silvia Calderoni nem fél megmutatni, hogy milyen az az út, amin ha felmerül ez a kérdés, a társadalmi kényszerek miatt végig kell menni.

Az MDLSX intenzív, őszinte, önazonos előadás. Hogy mit rejt a címe? Middlesex. Se nem nő, se nem férfi.
Silvia Calderoni fizikailag és lelkileg is lemeztelenedik a színpadon, működteti az előadás technikai apparátusát: operatőr, hang- és videotechnikus egyszemélyben, és mindeközben végig magától értetődően hiteles marad. A megrendítő előadás 16 éven felülieknek ajánlott, olasz nyelven, magyar és angol felirattal egyetlen este látható a Házban.

Egy amerikai kultregény, a Middlesex adta a darab címét (MDLSX), Rosi Braidotti feminista filozófus On becoming Europeans c. írása pedig azt a nyitottságot,  sokszínűséget mutatta meg, amely lehetővé teszi, hogy ki lehessen bújni a normáknak megfelelés konformizmusából. A 10 éve Motus-tag Silvia Calderoni, ön- és identitáskereső utazása alatt nem csak excentrikus Dj/Vj settel kísérletezik, hanem valóságos  „himnuszt” ír  a valakivé válás szabadságáról. Vitathatatlan, hogy napjaink legfontosabb kérdései közé tartozik, hogy hogyan lehetünk mások, mint amit ránk kényszerít az állampolgárság, a szülőföldhöz tartozás, a bőrszín, a test. Itt nincsenek többé határok, csak az éber figyelem, csak a különböző perspektívák kapnak főszerepet.

Az előadás önéletrajzi mozzanatokat tár fel, ugyanakkor a fikció és a valóság között lebeg, és beszél a behatárolhatatlan nemi hovatartozás megéléséről, a folyamatos énkeresés gyötrelmeiről egy sajátos, semmihez sem hasonlítható, 22 trackes felszabadító koncert atmoszférájában.  Olyan zenekaroktól válogattak az alkotók, mint a Talking Heads, a Placebo, az Air, a Lola, az REM vagy a The Smiths.

Silvia Calderoni gyerekkori fényképei és családi videói is fel-feltűnnek a háttérben, mikor saját testét használja fel arra, hogy elmesélje az androgün lét kínjait, fájdalmait és talán pont ettől válik olyan torokszorítóvá ez a történet.
Az előadás háttéranyagként  Judith Butler amerikai filozófus gender témájú műveiből, Donna Haraway Cyborg Manifesto c. esszéjéből, Paul B. Preciado Countersexual Manifesztumából és más, a kaleidoszkópikus queer világhoz kapcsolódó írásokból is merít.

A Motust a rendező páros, Enrico Casagrande és Daniela Nicolò alapította 25 éve, a  társulat a 90-es években nagy fizikai és érzelmi hatású produkciókkal robbant be, és minden előadásban a napjaikat érintő durva ellentmondásokkal foglalkozik.
Munkáikért számos díjat kaptak, köztük 3 alkalommal az UBU Prize-t és rangos különdíjakat kaptak. Szabadgondolkodók, New Yorktól Buenos Airesig megfordultak a világ legkülönbözőbb pontjain,legutóbb az Alexis, egy görög tragédia c. előadásuk járt nálunk szintén Silvia Calderoni főszereplésével, 2012-ben.

A társulat honlapja: https://www.motusonline.com/en/Az előadás trailere: https://vimeo.com/147019538

Előadó: Silvia Calderoni
Rendezte: Enrico Casagrande, Daniela Nicolò
Dramaturg: Daniela Nicolò, Silvia Calderoni
Hang: Enrico Casagrande, együttműködésben Paolo Panellával és Damiano Bagli-val
Fény és video: Alessio Spirli
Produkciós vezető: Elisa Bartolucci és Shaila Chenet
Külföldi forgalmazó: Lisa Gilardino
Kommunikáció: Marta Lovato és Estelle Coulon
Koprodukciós partnerek: La Villette – Résidence d’artistes 2015 Paris, Create to Connect (EU project) Bunker/ Mladi Levi Festival Ljubjana, Santarcangelo 2015 Festival Internazionale del Teatro in Piazza, L’arboreto – Teatro Dimora di Mondaino, MARCHE TEATRO