Válogatás a Mihályfi-gyűjteményből

A XX. századi magyar festészet gyöngyszemeit gyűjtötte össze Mihályfi Ernő (1898–1972), aki nemcsak művészetkritikusként, hanem magángyűjtőként is rendkívüli munkát végzett – a hatalmas kollekcióból szeptember 20-án 17 órától láthat egy izgalmas válogatást a közönség a Reök-palotában.

Mihályfi Ernőről, erről a szenvedélyes gyűjtőről, aki örökségül hagyta ránk a 20. század első hatvan évének hazai képzőművészeti kincseit, nem is tudnánk többet mondani szobrászművész barátjánál, Pátzay Pálnál, aki így jellemezte: „A képzőművészethez fűződő viszonyát a bennszülött természetes együttérzéséhez hasonlíthatom, úgy tapintotta a művet, mintha maga is rajzoló, vagy festő lenne…”. Röviden így foglalhatnánk össze útját: Mihályfi az első világháború után a szegedi bölcsészkaron szerzett diplomát, majd sokoldalú újságírói és kritikusi tevékenységének köszönhetően megismerkedett kora jelentős és ígéretes művészeivel.

A második világháború utáni időszakban bontakozhatott ki igazán Mihályfi műgyűjtői tevékenysége, szenvedélye: fiatalkorának művészi példaképei, a számára fontos, progresszív alkotások gazdagították kollekcióját.

A hatalmas műegyüttes közel 800 festményből és grafikából álló részét Mihályfi halála után özvegye a Nógrád Megyei Múzeumnak adományozta. Ma a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum őrzi a korszak egyik legjelentősebb, ám a nagyközönség számára kevésbé ismert magángyűjteményét.

Noha a gyűjtő neve keveseknek cseng ismerősen, a felvonultatott művészek között annál több a nagy név. Olyan jelentős alkotók ritkán látott műveivel találkozhat a közönség a REÖK termeiben szeptember 20-a és november 4-e között, mint Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos, Derkovits Gyula, Czóbel Béla, Nemes Lampérth József vagy Barcsay Jenő. A kollekció és a gyűjtő nyitottságát is bizonyítja, hogy külföldi alkotásokat is magába foglal: a gyűjtemény ezen részéből Pablo Picasso munkáival, valamint egy Fernand Legernek tulajdonított festménnyel találkozhatnak a Reök-palotába látogatók.

A tárlat kurátora, Dr. Nátyi Róbert művészettörténész több mint 150 festményt és grafikát válogatott ki a szegedi Reök-palota kiállításához. A két szintet elfoglaló tárlat így különleges alkalom lesz a Mihályfi-gyűjtemény történetében, hiszen rendkívül ritka, hogy ennyi alkotást lássanak a gyűjteményből egyetlen kiállítást bejárva.