MASZK – Simkó Beatrix–Grecsó Zoltán: #ORFEUSZ #EURÜDIKÉ

MASZK Őszi Kollekció 2018. szeptember

ALTERRA – Régi Zsinagóga (Szeged, Hajnóczy u. 12.)

2018. szeptember 23. vasárnap, 19.30

Simkó Beatrix–Grecsó Zoltán: #ORFEUSZ #EURÜDIKÉ

kortárs tánc előadás egy felvonásban

Koreográfia, tánc: Simkó Beatrix, Grecsó Zoltán

Zene: Gryllus Ábris

Látvány: Dömölky Dániel

Jelmez: Földi Petra

Producer: Pro Progressione

Produkciós menedzser: Vodál Anita

Külön köszönet: Ágoston Stefánia, Bagi Anna, Kálmán Eszter, Nagy Bálint, Pető József, Reich Tamás, Sebők Borbála, Szellő Ádám, Zsalakovics Anikó

Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix duója Orfeusz és Eurüdiké mítoszát a mai viszonyok közé helyezi, egészen sajátosan értelmezve át az oly sokszor feldolgozott szerelmi történetet.

Eurüdiké most kortárs világunk poklába száműzetik. Ide is követi őt szerelme, ám Orfeusz számára kiismerhetetlen ez a világ, egyszerre ügyefogyottá és tehetetlenné válik – nincs ereje szembemenni a 21. század világképével. Megpróbál megfelelni Eurüdiké új ízlésvilágának. Orfeusz azonban nem képes megtagadni önmagát: a szeretett nőtől teljesen eltérő, lényegileg lassúbb, belső ritmusa nem talál harmóniát megváltozott szerelme hétköznapjaival. Halhatatlannak hitt, még a halált is túlélő szerelmük kerül veszélybe. A boldog, kortalan lassúság értelmezhetetlenné válik a jelen múlandóságában, gyorsaságában.

Orfeusz újra lemegy az alvilágba a szerelme után, de most a kapcsolatuk válik pokollá.

A táncduó a mítosz világa és a ma valós viszonyai között feszülő ellentétet mutatja be, ám drámaiságában ennél jóval tovább megy, hiszen hőseit is demitologizálja. Orfeusznak és Eurüdikének most nem afféle gigászi ellenfelekkel kell megküzdeniük, mint a halál. A hétköznapok, a változás, a különböző világnézet hozta dicstelen, mégis kemény harc lesz az övék.

Simkó Beatrix és Grecsó Zoltán együttműködésük sok éves tapasztalatait sűrítik duójukba, Dömölky Dániel letisztult látvány- és díszletkonstrukciójában, a Gryllus Ábris sound designer által teremtett atmoszférában.

Az előadás idén elnyerte a veszprémi Tánc Fesztiválja fődíját.

„Igen ritkán látni a honi kortárs szcénán belül ilyen alaposan kidolgozott, precíz és nehéz koreográfiát, megannyi nagyszerű megoldással-ötlettel. Remeknek találtam a ritmusváltásokat, és az éteri-finom epizódokkal, közjátékokkal az előadóként is meggyőző kettős képes volt intim hatást kelteni, többször erős érzelmi tartalmat közvetítve. Eleve: Simkó és a példásan partneroló Grecsó kitűnő párost alkot, márpedig ez a jó duó alfája és omegája. Emellett – tűnjek bár ómódinak – nagyra értékelem, amikor egy táncművet nézve (képviseljen az bármilyen zsánert, stílust) rácsodálkozhatok egy-egy mozdulat, mozgássor szépségére, igazságára, hitelére, különlegességre, és ez ilyen fehér holló produkció – e tekintetben is szembe megy a trenddel.”

Horeczky Krisztina: Poklocskáink, szinhaz.net

http://szinhaz.net/2017/02/08/horeczky-krisztina-poklocskaink/

“Hogyan szerelmes most az ember és hogyan volt szerelmes ezelőtt sok-sok éve? Mi ez a folyamat, ami éppen történik? Anélkül, hogy eldöntenénk, vagy meghatároznánk, mi jó vagy rossz, felvázoljuk azokat az elemeket, amikre egy párkapcsolat épül.”

“Mindenkinek, aki volt már szerelmes” – Spilák Klára interjúja Simkó Beatrixszal és Grecsó Zoltánnal

https://szinhaz.org/interju/2016/11/10/mindenkinek-aki-volt-mar-szerelmes-interju-simko-beatrix-szal-es-grecso-zoltannal/

Simkó Beatrix táncművész, koreográfus és médiaművész. Budapesti munkái mellett gyakran dolgozik nemzetközi tánc- és színházi koprodukciókban, az elmúlt években Berlinben, Bécsben, Grazban és Bernben. Tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen folytatta, média design szakon szerzett diplomát. Egyéni alkotásai mellett hét éve dolgozik együtt a Duda Éva Társulattal. 2014-ben Fülöp Viktor állami ösztöndíjban részesült, 2015-ben a Theatertreffen színházi szemle nemzetközi programjának magyarországi ösztöndíjasa volt.

Grecsó Zoltán táncművész, táncpedagógus és koreográfus. Jelenleg szabadúszó táncművészként és koreográfusként dolgozik. 2014-ben Fülöp Viktor ösztöndíjas táncpedagógus. 2011 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2015 szeptembere óta a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanít kortárstáncot. 10 év szakmai múlt alatt közel 60 különböző produkcióban vett részt. 2009-ben hozta létre saját improvizációs stúdióját, amely Willany Leó Improvizációs Táncszínház néven vált ismertté.

Támogatók: NKA, EMMI, Vígszínház, Műhely Alapítvány, Sín Produkció, Spicc Stúdió, Movein Stúdió, Eötvös 10, Pro Progressione, PUR E, DNN, deephoto

www.simkobeatrix.hu

www.grecso.com

14 éven aluliak számára nem ajánlott!

Hangulatfilm: https://www.youtube.com/watch?v=8XwxHpqINSg

Fotó: Dömölky Dániel

****************************

Bővebb információ és jegyvásárlási tudnivalók:

MASZK Egyesület (Szeged)

30/9959229

[email protected]

www.maszk.hu

www.facebook.com/alterra.regi.zsinagoga

www.facebook.com/thealter

A MASZK Egyesület támogatói: Szeged MJV Önkormányzata, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.

Műsorváltozás lehetséges.