02.20.
| Kurtág 95: élőben közvetíti a zeneszerző születésnapi koncertjét a Müpa >>>
02.25.
| Duda Éva Társulat: Prizma >>>
02.18.
| Az Erdélyi Magyar Írók Ligája rendezvényei a Magyar Széppróza Napja alkalmából >>>
02.16.
| Homo Ludens Project – Beszélgetés Dr. Beck Zoltánnal, Dr. Kelemen Zoltánnal, Orsós Jánossal >>>
02.15.
| Plakátkiállítás a Visegrádi csoport 30. évfordulója alkalmából >>>
02.15.
| A Magyar Művészeti Akadémia Elfolyó idő c. tárlata a Pesti Vigadóban >>>
02.13.
| Csáth és démonai bemutató a Vígstreamházban >>>
02.11.
| Egy nő filmvetítés ingyenes · Online esemény >>>
02.06.
| Februári új kiállítások, programok, események a Deák17 Galériában >>>
02.06.
| Otthonába költözik a színház! – indulnak a Miskolci Nemzeti Színház online közvetítései >>>
 TiszaLINE Szalon

02.04.
| A Szépírók Társaságának felhívása >>>
12.15.
| Humorban gazdag Ájvonne érkezik a REÖK-be >>>
12.13.
| Trafó – Mi a te ügyed? >>>
12.11.
| Izgalmas kortárs krimi Podmaniczky Szilárd új könyve? >>>
11.18.
| Ezer újkori metszetet tesz digitális közkinccsé az Országos Széchényi Könyvtár >>>
11.13.
| Kürti László és Ross Gillett kapja a Balassi Bálint-emlékkardot >>>
10.30.
| Lemezen adták ki Keith Jarrett legendás müpabeli koncertjét >>>
10.30.
| Hogyan mutatja be egy bevásárlóközpont értékvilágát egy logó? >>>
10.30.
| A művészet, az együttműködés és a kihívásokon felülkerekedő kreativitás ünnepe volt a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál >>>
10.29.
| Asztali beszélgetések… – Sztehlo Gábor, az embermentő >>>

Juhász Zsuzsanna, Patak Márta, Robert Seethaler prózája
András André, Bíró József, Tsippy Levin Byron, Hava Pinhas Cohen, Csősz Gergő, Louise Glück, Jahoda Sándor, P. Nagy István versei
„Induljunk el Te meg én” – További csavargások Tandorival (Tandori Dezső publikálatlan versciklusa; Kurtág György új Tandori-dala; Tót Endre, Acsai Roland versei; Fried István, Ferencz Győző, Buday Bálint írása)

>>>

Mindenkit nagy szeretettel várunk a SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóinak közös ólomüveg-kiállítására
2020. november 4. 17 óra 
Tiszatáj Szalon (Szeged, Roosevelt tér 10-11.)

>>>

Demény Péter: Némó
2018.09.19 - tiszatáj

A rajzfilm remek volt. Némó és az apukája, a cápa és Zsenilla (a fiúcska csak így tudta mondani, hiába javította ki gúnyolódó bátyja ezerszer), és a teknőcök, meg Bob! Nagyon remek volt, nevetve készülődtek a vacsorához. A gyermek éjszaka felriadt, mert Protkóval álmodott, amin a bátyja jót röhögött: „Te kis Némó!”, gúnyolódott megint.

A gyermekek között nyolc év volt, Kevin már megszokta, hogy egyedül legyen, amikor bejelentették neki Patrik közeledtét. Úgy tett, mintha örülne, de a szemében olyan szomorúság tátongott, hogy az anyja megijedt, az apja azonban csak legyintett, szeretettel megsimogatta a fia buksiját, és azt mondta, „majd csak beleszokik a takonypóc”.

Beleszokott ugyan, de a gúny lett a legfőbb fegyvere az öccsével szemben, akit a személye elleni támadásként érzékelt. Minden körülötte forgott, a széltől is óvták, és mert asztmásan született, okot is találtak a féltésre. Kevin alig várta, hogy valamit vétsen, vagy csak ne tudjon, máris lecsapott. És mert Patrik érzékeny, félős fiúcska volt, aki gyakran riadt fel álmából, könnyen lehetett gúnyolódni rajta.

Másnap elmentek a Kauflandba. Bolyongtak a hatalmas polcok között, az apjuk ideges volt, mert az anyjuknak folyton eszébe jutott valami, mindenütt megállt, nézelődött, hirtelen eltűnt mellőlük. Az apjuk egy halkonzervet hajított a kocsiba. „Némó” – súgta Partik fülébe Kevin, és a dobozra mutatott.

Anyjuk este salátát készített jégsalátával, kukoricával, murokkal és hallal. Patrik alig evett, éjjel mindent kihányt, reggelre lázban vergődött. Az anyjuk lefektette, az apjuk, amikor hazajött, levette a polcról Halak című könyvét a Búvár zsebkönyvek sorozatból, és elmagyarázta Patriknak, hogy Nemo bohóchal, abban a konzervben viszont, amelyet ők megvásároltak, makréla van, azt eheti nyugodtan. Lapozgatták a könyvecskét, Patrik bólogatott, aztán elaludt az apja ölében.

Mikor Kevin hazajött az iskolából, azt mesélte, hogy mindenki látta a Némót, sőt, egyesek már a Szenilla nyomábant is, a folytatást. Anyjuk azt mondta, majd letöltik ők is, csak Patrik legyen jobban. Erre Kevin toporzékolni kezdett, hogy ebben a házban már soha semmi nem történik az ő kedvéért, mindent ez a gyáva kukac szab meg. A szobájába rohant, és bevágta az ajtót.

Patrik csendesen bekopogott. Kevin hátranézett, és amikor meglátta, azt mondta, nem tudja, mit képzel, hogy akárhová bejöhet. A fiúcska eloldalgott. Az anyjuk gyógyszert diktált belé, aztán lefektette.

Másnap reggelre Kevin papírhalakat ragasztott a fürdőbe, a konyhába, az előszobába. Egy szigonyt rajzolt, mely átdöfi a halat, és azt írta rájuk: „NÉMÓ!” Patrik üvöltve rohant az anyjához, majd ledöntötte. Az anyjuk, aki Patrik miatt szabadságot vett ki, leszedte a papírhalakat, és azt kiabálta, „többé ne forduljon elő ilyesmi!” Kevin duzzogva ment az iskolába.

Fél kilenc felé a nagymama arca jelent meg a kijelzőn. Az anyuka nagyot sóhajtva felvette, végighallgatta az összes sopánkodásba rejtett szemrehányást, aztán nagy nehezen lecsillapította az anyósát. „Te szóltál Ildi mamának?”, kérdezte a férjétől; „dehogy”, válaszolta, aztán valamilyen ürüggyel kinyomta.

Tizenegy körül megint csengett a telefon. Az osztályfőnök volt, csendesen, de határozottan behívta az anyjukat az iskolába. Kiderült, hogy Kevin összeverekedett az egyik osztálytársával, annak kéklő folt éktelenkedett a szeme alatt. „Dögöljön meg!”, mondta a fiúcska égő szemmel, amikor az anyja rá akarta venni, hogy bocsánatot kérjen. Az osztályfőnök megbotránkozva nézett az asszonyra. Szárazon azt mondta, majd megtárgyalják az esetet az iskolaszéken.

Délután viszonylag csend volt, Kevin elő sem jött a szobájából, az anyjuk törülgetett, Patrik a halas könyvet lapozgatta. Amikor az apjuk hazajött, szelíden kivette a kezéből, és a Frakkot kezdte olvasni. A gyermek hallgatta, de látszott, hogy máshol jár az esze.

Lefeküdtek, és a gyermekekről kezdtek beszélgetni. „Helyrejön, ne félj”, biztatta az apuka az anyukát, de egyikük sem hunyta le a szemét. A reggel mégis jól kezdődött: Kevin bejelentette, kibékül Misikével. Délután együtt jöttek haza, Misike anyukája hozta el őket. Lecsapták a táskájukat a fogas alá, és bevették magukat a szobába. Amikor az anyuka bekopogott, és narancslevet vitt, éppen a Szenilla nyomábant nézték a Misike tabletjén, neki már vettek egyet. Az anyuka nem tudta, mit mondjon, Patrik kikerekedett szemmel kapaszkodott belé.

Éjszakára belázasodott. A sürgősségire rohantak, az ügyeletes mogorván adott egy lázcsillapítót, és úgy nézett rájuk, mintha valami semmiségért költötték volna fel. Ebben a kisvárosban nem szoktak csak úgy megbetegedni az emberek, még a gyermekek sem.

Hajnalban Patrik hányni kezdett, és nem bírta abbahagyni. A szülők most már kétségbeesetten felhívták orvos barátjukat. Az kijött, megvizsgálta a beteget, teát rendelt, gyógyszereket írt fel, és azt ígérte, délután visszajön. Addig Patrik még kétszer hányt, egyre sápadtabb lett, beesett arca falfehéren égett. Kevin bement hozzá, sírva simogatta.

Délután becsengetett az orvos, és azt mondta, nem tapasztalható javulás, kórházi kezelést ajánl. Az apuka rángatózó arccal azt felelte, itthon talán mégiscsak jobban gondját viselik, mint Szerednyák doktor közismerten kusza osztályán. „Az igaz”, válaszolta az orvos, és elbúcsúzott.

Kevin azt javasolta Patriknak, nézzék meg A jó dinoszauruszt. Patrik beleegyezett, és elaludt a tévé mellett. „Most már jó lesz”, súgta Kevin a szüleinek. Mindhárman sírtak, és ettől egy kicsit könnyebb lett.

Éjszaka Patrik felriadt, hol Némó, hol Szenilla nevét kiabálta, ki akart szaladni az ajtón, aztán az erkély felé futott. A család rémülten követte, egyenként megölelték, nyugtatgatták, puszilgatták. Nehezen nyugodott meg, de végre mégis lefektették. Kevin a szobájában aludt, reggel nem találta a nadrágját.

Patrik jobban lett, az arca már kevésbé volt sápadt, de enni még nem tudott. Az anyjuk köménymaglevest főzött. Éppen leszűrte, amikor megérezte Patrik kezecskéjét a kötényén. „Több Némót nem eszünk, ugye?” „Nem, Patrik, több Némót nem”, válaszolta az asszony, és magához ölelte.


Címke: , ,
2021.03.07 - tiszatáj

Juhász Zsuzsanna, Patak Márta, Robert Seethaler prózája
András André, Bíró József, Tsippy Levin Byron, Hava Pinhas Cohen, Csősz Gergő, Louise Glück, Jahoda Sándor, P. Nagy István versei
„Induljunk el Te meg én” – További csavargások Tandorival (Tandori Dezső publikálatlan versciklusa; Kurtág György új Tandori-dala; Tót Endre, Acsai Roland versei; Fried István, Ferencz Győző, Buday Bálint írása)

Tovább olvasom >>>
2021.03.05 - tiszatáj

MARKÓ BÉLA: EGY MONDAT A SZABADSÁGRÓL
Markó Béla politikai pályájának lezárása után a kétezer tízes évektől kezdve fokozatosan visszatért az irodalmi életbe. A költő képes volt a megújulásra, újabb köteteiben először kötött versformákkal és bravúros szonettekkel foglalta vissza az őt megillető helyet az irodalomban, majd a 2020-ban kiadott Egy mondat a szabadságról cíművel szakított az általa ápolt költői hagyományokkal. A haikuk és szonettek után új formákat és új tematikákat hoz, éppen a szabadversek frissessége és az érdekes tematika kölcsönzik azt a mentális lüktetést a kötetnek, amely nem csak irodalomkedvelők számára lehet érdekes, hiszen a kötet egy idősödő költő-politikus számvetése is, feleselése az elmúlással… – NAGY IGNÁC KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.03.04 - tiszatáj

MARKÓ BÉLA: AMIT AZ ÖRDÖG JÓVÁHAGY. SZONETTEK
A keresés kényszere – talán ezzel írható le az az erő, ami ott munkál a kötet egésze mögött. Mi lakozik a festékrétegek alatt? Mit rejthet egy sötét folt a vásznon, mit lepleznek a ruhák redői, mit vet ki a partra a tenger? Hol vannak, hová vezetnek az alkotáson hagyott nyomok – legyen szó festményről, épületről, versről, a teremtett világról? Ahogy a szonettek beszélője a festmények vonalaiban, foltjaiban próbál „egy-egy üzenetre lelni” (47), úgy keresi a soráthajlásokban, a szabályos és szabálytalan szonettrészletekben az olvasó is az értelmezés kapaszkodóit… – VARGA BETTI KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.03.03 - tiszatáj

GYÖRGY PÉTER: FAUSTUS AFRIKÁBAN. SZERZŐDÉS A VALÓSÁGGAL
György Péter Faustus Afrikában című könyvének, mely időben és térben széles kulturális horizonton vizsgálja a művészet és a valóság viszonyát, alapvető tézise, hogy a hatalmi, politikai viszonyok döntően befolyásolják, milyen művészi „szerződések” köthetők a valósággal egy adott korban, és ebből következően ezek a paktumok azt is nagymértékben meghatározzák, hogy miképpen közvetíti, vagy talán helyesebben: hozza létre számunkra a művészet a valóságot… – SÁGHY MIKLÓS KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.03.02 - tiszatáj

POÓS ZOLTÁN: ROCK & ROLL ÁRUHÁZ – EZ A DIVAT, 1957–2000
A divat nemcsak az individualitás kifejezésének ad lehetőséget, hanem a közösségi létezésnek is. Ott képes működni, ahol megvalósul a szabadság társadalmi struktúrája és emberi közösségek jönnek létre. Ehhez pedig rugalmas társadalmi és gazdasági feltételek szükségesek. Az ötvenes és hatvanas évek Magyarországára az előbb felsorolt körülmények kevéssé voltak jellemzők. Ugyanakkor a divat igénye volt az egyik legnagyobb ösztönzője a rendszer demokratizálódásának… – HERCEG LILLA KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.03.01 - tiszatáj

JIM THOMPSON: 1280 FŐ
Unalmasnak, sőt, ostobának látszó, valójában simulékony, jéghidegen könyörtelen, ravasz gonosztevő: ismerős karaktertípus az oklahomai író több, mint 30 évet felölelő ouvre-jában, Daniel Woodrell (Winter’s Bone) cseppet sem véletlenül jegyzi meg a reprint 2011-es előszavában, hogy Thompson legalább kétszer építette fel ugyanazt a figurát. És valóban, az 1280 fő az 1952-es, gyakran csúcsműként aposztrofált A bennem élő gyilkos […] párdarabja, összekötő motívumuk egy seriffuniformisba bújt pszichopata bomló elméjének mélyanalízisével kecsegtet – nem véletlenül hivatkoznak a skizofréniát, halált, átverést dőlt betűkkel hangsúlyozó szerzőre Stephen Kingtől Jo Nesbóig… SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.02.28 - tiszatáj

BORSIK MIKLÓS: ÁTOKNAPTÁR
Borsik Miklós Átoknaptár című debütáló munkája ennél jobb időzítéssel nehezen tudott volna megjelenni. Lírájának ismerős és közeli tapasztalatainkat kényelmetlen, groteszk fénytörésekbe állító mozzanatai ugyanis most, 2021 elején olvasva akarva-akaratlanul visszatükröznek valamit a minket körülvevő világ aktuális kizökkentségéből, a bizonytalanság és az abból fakadó feszültségek természetéből. Elég csupán egy kicsit figyelmesebben körülnéznem a magam környezetében, hogy hasonlóképp tűnjön fel előttem is minden, mint Borsik vonaton ülő versbeszélője előtt… – TOKAI TAMÁS KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.02.27 - tiszatáj

BENEDEK MIKLÓS: MIKÖZBEN HALKAN
Pontos képet sosem fest, csupán a precíz körvonalakkal érzékeltet. A lírai alanyok egészen aprónak látszanak ebben a kötetben, míg az őket körbevevő környezet, társas kapcsolatok, primitív viszonyulások hangsúlyossá válnak. A mondatvégi írásjelek (kivételt képez a pont és néhol a kérdőjel) teljes elhagyása sűrített formát eredményez, mégis ennek ellenére minden egyes szabadvers kifejtve, hosszabb szövegfolyamként is megállná a helyét… – WERNER NIKOLETT KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő